.
Κατηγορία Ducati
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 20:00

Test - Ducati Diavel V4: Αποστολή στο Dubai

To Ducati Diavel V4 του 2023 πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα σκαλί καλύτερο από τον προκάτοχο του, σε όλα τα επίπεδα. Όχι και τόσο διστακτικά, πετάξαμε στο Dubai για να επιβεβαιώσουμε ένα-δύο πράγματα…

Του Thierry Sarasyn

To know us better

Το 2023 είναι η χρονιά που ο γνωστός πλέον V4 κινητήρας περνάει σε μια ακόμα μοτοσυκλέτα της Ducati, συστήνοντας μας εκ νέου το Diavel V4.

Η μυώδης Ιταλίδα διατηρεί την ταυτότητα της, με εμφανείς αλλαγές στις εισαγωγές αέρα αλλά και στους πλήρως led φωτισμούς, με την παράσταση να κλέβει η εξάτμιση με το ιδιαίτερο, τετραπλό -πολυβόλο- τελικό. Ακόμα, η νέα εποχή του ιταλικού power cruiser, το βρίσκει να υιοθετεί τον κινητήρα V4 Granturismo των 1.158 cc, ένα κεντρικό στοιχείο της σχεδίασης της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα μια τεχνική επιλογή που βελτιώνει τις επιδόσεις, τη δυναμική και την οδηγική συμπεριφορά, χάρη επίσης στην εξελιγμένη επιλογή ενός αντίθετα περιστρεφόμενου στροφαλοφόρου άξονα, που μειώνει το γυροσκοπικό αποτέλεσμα αυξάνοντας την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Η ισχύς φτάνει τους 168 ίππους, με το κινητήριο σύνολο να είναι πλούσιο σε ροπή σε όλο το φάσμα του στρφόμετρου με μέγιστη τιμή τα 12,8 kgm στις 7.500 στροφές, (0,5 περισσότερη από το Multistrada V4). Ταυτόχρονα, ο V4 Granturismo (που προέρχεται από το Desmosedici Stradale της Panigale V4 και Streetfighter V4) είναι ελαφρύτερος και συμπαγής, ενώ χαρακτηρίζεται επίσης από χαμηλό κόστος λειτουργίας, με σημαντική συντήρηση σε διαστήματα των 60.000 χλμ για το «μεγάλο» service. Επίσης και εδώ συναντάμε το σύστημα απενεργοποίησης για τους πίσω κυλίνδρους, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί ως δικύλινδρος ή ως τετρακύλινδρος με ανεπαίσθητη μετάβαση λόγω της σταδιακής του αλλαγής, προκαλώντας μια αλλαγή στον τόνο του θορύβου της εξάτμισης αλλάζοντας από τη μια λειτουργία στην άλλη. Ένας βαθύτερος ήχος, με χαμηλότερες συχνότητες, χαρακτηρίζει το V4 Granturismo όταν είναι ενεργοί μόνο οι δύο μπροστινοί κύλινδροι.Οι συχνότητες, από την άλλη πλευρά, γίνονται υψηλότερες όταν λειτουργούν και οι τέσσερις κύλινδροι.

ducati granturismo v4 engine

Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο, με το Diavel V4 προσφέρει τρεις λειτουργίες ισχύος και τέσσερις λειτουργίες οδήγησης: Sport, Touring, Urban και τη νέα Wet, σχεδιασμένη για επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης. Τα Riding Modes επιτρέπουν στον αναβάτη να προσαρμόζει την απόδοση του κινητήρα και την παρέμβαση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (Ducati Traction Control στην έκδοση Cornering, ABS Cornering και Ducati Wheelie Control) στις προτιμήσεις του αναβάτη. Το Cruise Control κάνει την εθνική πιο ξεκούραστη, ενώ το Launch Control παρέχει δυνατές εκκινήσεις με το Ducati Quick Shift σε ανεβάσματα και κατεβάσματα να κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων πιο άνετες στη σπορ οδήγηση. Ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω φωτιζόμενων χειριστηρίων στο τιμόνι, τα οποία προβάλλονται στο νέο έγχρωμο TFT ταμπλό 5’’, το οποίο προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth για σύζευξη του smartphone και χρήση του για κλήσεις, μηνύματα και μουσική ή χρήση του Turn-by. – ένα σύστημα πλοήγησης από στροφή σε στροφή το οποίο διατίθεται ως αξεσουάρ- μέσω της εφαρμογής Ducati Link.

Στα μέρη των Σεΐχηδων

Με 168 ίππους, το Diavel V4 έγινε πολύ δυνατότερο από το προηγούμενο μοντέλο, ωστόσο η ροπή του παραμένει ελάχιστα μικρότερη, από αυτή του 1260 V2. Ωστόσο, με σχεδόν 13 kgm ροπής στις 7.500 στροφές, η Diavel V4 έχει ακόμα μπόλικη στην διάθεση της. Το περιβάλλον της δοκιμής ήταν μοναδικό. Οδηγήσαμε στις πλαγιές του Jebel Hafeet, ένα βουνό στα σύνορα μεταξύ Dubai και Oman. Ο Σεΐχης της περιοχής έχει εξοχική κατοικία στο σημείο. Για να φτάσει εκεί, ανέθεσε την κατασκευή ενός δρόμου με κόστος μεγαλύτερο των 100 εκατ. δολαρίων, ο οποίος είναι αντάξιος με πίστα σε κάθε του εκατοστό. Είναι και το θέμα του να μπορείς να οδηγήσεις αυτό τον δρόμο με στυλ, μέσα στην Veyron σου. Βέβαια, ο Σεΐχης δεν το κάνει αυτό και τόσο συχνά, οπότε μπορέσαμε να πάρουμε την θέση του για λίγο. Τέλεια άσφαλτος, υπέροχες στροφές, 3 λωρίδες δρόμου χωρίς κίνηση και ένας κινητήρας που έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου γύρω από την ισχύ και τις επιδόσεις. Οποιοσδήποτε δεν νιώθει την ανάγκη να οδηγήσει γρήγορα με τέτοιες συνθήκες, έχει πρόβλημα.

Νέα δεδομένα προσώπου

Η καρδιά του νέου Diavel V4 είναι ο ελαφρώς λιγότερο νέος κινητήρας Granturismo. Μια μονάδα ισχύος που αλλάζει το πρόσωπο του Diavel χωρίς να αγγίζει την ουσία του power cruiser. Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Η νέα εμφάνιση έχει περισσότερες καμπύλες, ενσωματώνει οπτικά τον κινητήρα στο πλαίσιο και το κοστούμι και είναι γεμάτη από διασκεδαστικές λεπτομέρειες. Ευτυχώς, οι αλλαγές δεν είναι μόνο εμφανισιακές, αλλά έχουν επιρροή και στον χαρακτήρα. Ο βαρβάτος κινητήρας V2 των 1.260 κυβικών είχε ως αποτέλεσμα μια κάπως τραχιά εμπειρία οδήγησης και ελαφρώς επιθετικό χαρακτήρα στην Sport χαρτογράφηση. Άρα, η πιο άνετη επιλογή για τον δημόσιο δρόμο ήταν οι Road/Street modes. Αυτό είναι διαφορετικό στον V4. Εδώ προτιμάς την Sport mode, γιατί ακόμα και σε αυτή την επιλογή η ελαστικότητα παραμένει.

Le coque sportif!

Μία power cruiser πάντα φτιάχνεται σε στιβαρές βάσεις, αλλά θα ήταν λάθος να επαινέσουμε μόνο τον κινητήρα. Η Diavel V4 είναι εντελώς καινούργια μοτοσυκλέτα και αυτό συμπεριλαμβάνει, και το νέο πλαίσιο τύπου Monocoque. Σε συνδυασμό με την αυξημένη άνεση, την μεγαλύτερη διαδρομή της πίσω ανάρτησης και την εξαιρετική λειτουργία των τελευταίων, η Diavel V4 είναι μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα στο δρόμο. Πιο αθλητική και πιο άνετη. Μάνι-μάνι αυτό διπλασιάζει τις δυνατότητες χρήσης της!

Μια δόση οδήγησης

Με τα μάτια σου κλειστά –βέβαια έτσι θα έβγαινες από το δρόμο- υποπτεύεσαι ακόμα και ότι οδηγείς ένα δυνατότερο Monster, και όχι μία νέα Diavel. Το κέντρο βάρους είναι χαμηλά και σε συνδυασμό με το πίσω ελαστικό των 240 χιλιοστών, η μοτοσυκλέτα έχει κάποιες υποστροφικές τάσεις και ανοίγει την τροχιά της, αν κλείσεις απότομα το γκάζι. Αυτή η συμπεριφορά όμως δεν ενοχλεί και σίγουρα δεν είναι μειονέκτημα. Μπορείς να την αποκαλέσεις την «φύση του θηρίου». Και αυτή η φύση είναι πολύ πιο σπορ από αυτή του προηγούμενου Diavel. Το νέο Ducati είναι πολύ όμορφο, θαυμάσιο στην οδήγηση και έχει μια εμφάνιση που το ξεκολλά από την γκρίζα μάζα. Μόνο και μόνο για αυτό, σχεδόν επιβάλλεται να είσαι φαν της νέας Diavel V4. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, απλά οδηγήστε το.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Η τιμή της Ducati Diavel V4 στην χώρα μας ξεκινά από τα 31.000 ευρώ. Είναι διαθέσιμο σε Ducati Red και Thrilling Black, ενώ δε λείπει και μια μεγάλη λίστα εξαρτημάτων και αξεσουάρ, που θα κάνουν το Diavel V4 ακόμα πιο ξεχωριστό, όπως οι πλαϊνές βαλίτσες των 48 λίτρων, το backrest του συνεπιβάτη αλλά και πολλά-πολλά μέρη αλουμίνιο billet ή ανθρακόνημα.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο Ducati Diavel V4
Εισαγωγέας Ducati Hellas
Τιμή (€) Από 31.000
Εγγύηση 4 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, V4, Υ/Ψ, 4 EEK, 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 1.158
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 83 x 53,5
Σχέση συμπίεσης 14
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 168 / 10.750
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 12,8/7.500
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Αλουμινένιο τύπου monocoque
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.593
Γωνία κάστερ (ο) 26
Ίχνος (mm) 112
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (l) 20
Βάρος (kg) 236 (πλήρες)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Πλήρως ρυθμιζόμενο monoshock, ψαλίδι αλουμινίου
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός 2 δίσκοι 330 mm, δαγκάες 4 εμβόλων Brembo Stylema, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
ΤΡΟΧΟΙ Pirelli Diablo Rosso III
Εμπρός 120/70-17"
Πίσω 240/45-17"
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 21:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon