.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 10:34

Test - Ducati Panigale V4 SP - Το απαύγασμα της τεχνολογίας, διαθέσιμο στους κοινούς θνητούς!

Του Τάκη Λιναρά

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μαραγκός

 

SP για όλους (;)

Τα χαρακτηριστικά SP βρίσκονται πάνω στις Ducati από την εποχή του 851, και έκτοτε, υπήρξαν πολλές διαφορετικές εκδόσεις για τις Sport Production μοτοσυκλέτες που έπρεπε να παράγονται σε συγκεκριμένο αριθμό προκειμένου οι αντίστοιχες αγωνιστικές να συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike. Aκόμα και σήμερα συναντάμε στις μοτοσυκλέτες που κυλούν τους τροχούς τους από το εργοστάσιο του Borgo Panigale, το ακρωνύμιο SP, το οποίο χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια μοτοσυκλέτα παραγωγής με ειδικό εξοπλισμό που την κάνει ταχύτερη στην πίστα.

Αυτή τη φορά, τα γράμματα SP τα συναντήσαμε πάνω σε μία Ducati Panigale V4SP, μία συγκλονιστικά πανέμορφη superbike η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα χάρη στον Θάνο Σοφούλη, διοργανωτή των track days της Team65.

DUCATI_PANIGALE_V4_SP__35__UC211468_High-web.jpgΗ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αγοράστηκε για προσωπική χρήση και ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα, με μία πρόσκληση να μας περιμένει για οδήγηση της μοτοσυκλέτας στην πίστα των Μεγάρων, στα Track Days που διοργανώθηκαν από την εταιρία του ιδιοκτήτη.

Η V4SP είναι το πρώτο μαύρο μοντέλο της οικογένειας Panigale, ενώ σε επίπεδο εξοπλισμού βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από το V4 S, και παράλληλα είναι πιο φιλικό από το ακραία αγωνιστικό R. Για την ακρίβεια, το Panigale V4 SP του 2021 διαφέρει από το V4 S, τόσο λόγω του μαύρου χρώματος με τις κόκκινες λεπτομέρειες, όσο και για την billet τιμονόπλακα με αύξοντα αριθμό χαραγμένο πάνω της, αλλά και για το επίπεδο του εξοπλισμού, που βρίσκεται ένα σκαλί πάνω, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις σε περιβάλλον πίστας.

Ειδικός εξοπλισμός

Ο ειδικός εξοπλισμός που παρέχεται μαζί με το V4 SP βοηθά τη μοτοσυκλέτα να ελαφρύνει κατά 1 ακόμα κιλό σε σχέση με το V4 S, φτάνοντας τα επίσημα 173 στεγνά και τα 194 γεμάτα κιλά.

Η Ducati αναφέρεται στον χρωματικό συνδυασμό του V4 SP ως “Winter Test livery”, καθώς αυτός εμπνέεται από τα αγωνιστικά μοντέλα της Ducati Corse (το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας), στα χειμερινά τεστ πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Το μαύρο ματ χρώμα στο φέρινγκ και το μαύρο ματ στις Carbon ζάντες  αλλά και τα Carbon φτεράκια έρχονται σε αντίθεση με τις έντονες κόκκινες λεπτομέρειες και με το εκτεθειμένο στα βλέμματα βουρτσισμένο αλουμινένιο ρεζερβουάρ, χαρίζοντας εργοστασιακό look στη μοτοσυκλέτα.

DUCATI_PANIGALE_V4_SP__27__UC211461_High-web.jpgΠέρα όμως από τη βαφή, το V4 SP ξεχωρίζει φυσικά και για το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού του, με εξαρτήματα “δανεισμένα” από τη ναυαρχίδα Superleggera V4, όπως τις ελαφριές carbon ζάντες με τα 5 μπράτσα, τις Brembo Stylema R monoblock ακτινικές δαγκάνες φρένων που δαγκώνουν δύο δίσκους 330mm μπροστά, την ακτινική τρόμπα φρένου MCS 19.21 Brembo με σύστημα MCS, και το εξάρτημα απομακρυσμένης ρύθμισης για την βέλτιστη αίσθηση στο φρενάρισμα.

Οι ζάντες από ανθρακόνημα ζυγίζουν 1,4 κιλά λιγότερα από τις σφυρήλατες αλουμινίου, μειώνοντας το μη-αναρτώμενο βάρος, και χαρίζοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο V4 SP.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται με τον Euro 5 V2 90 μοιρών κινητήρα Desmosedici Stradale των 1.103 κ.εκ., με ξηρό συμπλέκτη STM-EVO αλλά και με μια ελαφρύτερη κατά 400 γραμμάρια αλυσίδα D.I.D. 520 στην τελική μετάδοση.

Τα έξτρα και ο εξοπλισμός

Ο κινητήρας αποδίδει επίσημα 214 hp στις 13.000 σ.α.λ. με ροπή 12.6 kgm στις 9.500 σ.α.λ., ενώ φέρει τον γνωστό αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο, το θρυλικό Desmo σύστημα στις βαλβίδες, και την Twin Pulse σειρά ανάφλεξης. Στις αργές στροφές ακούγεται και δουλεύει σαν δικύλινδρος!

Οι ηλεκτρονικές και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με σύστημα Smart EC 2.0 της Ohlins προέρχονται από το V4 S, με ένα NIX-30 πιρούνι και ένα TTX35 πίσω αμορτισέρ, παράλληλα με σταμπιλιζατέρ της ίδιας εταιρείας.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνονται τα εξής συστήματα:

  • Bosch EVO Cornering ABS
    Ducati Traction Control EVO 3 (DTC EVO 3)
    Ducati Slide Control (DSC)
    Ducati Wheelie Control EVO (DWC EVO)
    Ducati Power Launch (DPL)
    Ducati Quick Shift up / down EVO 2 (DQS EVO 2)
    • Engine Brake Control EVO (EBC EVO)
    Ducati Electronic Suspension EVO (DES EVO)

DUCATI_PANIGALE_V4_SP__22__UC211460_High-web.jpgΣτα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών, με πληθώρα ενδείξεων και μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης. Ο εξοπλισμός του V4 SP ολοκληρώνεται από τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ από billet αλουμίνιο, το carbon φτερό μπροστά και τα αξεσουάρ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε track days, όπως το ανοιχτό carbon κάλυμμα του συμπλέκτη που αφήνει σε κοινή θέα τους δίσκους, κάτι που ο ιδιοκτήτης τοποθετεί αφού αποκτήσει την μοτοσυκλέτα μιας και με αυτό τοποθετημένο δεν καλύπτει τις προδιαγραφές θορύβου, με τάπες που χρειάζονται μετά την αφαίρεση της βάσης πινακίδας και των καθρεπτών, καθώς και το κιτ τηλεμετρίας Ducati Data Analyzer, με τη μονάδα GPS που επιτρέπει στον αναβάτη να αναλύσει διεξοδικά τις επιδόσεις του στην πίστα.

Η Ducati επισημαίνει πως ένας αρχάριος αναβάτης που οδηγεί μία V4SP θα είναι ταχύτερος από ότι αν καβαλούσε το πιο απαιτητικό R.

Από την Γερμανία στην Ελλάδα

Η συγκεκριμένη Panigale είναι μία ακριβή και περιορισμένη έκδοση, και φυσικά πανάκριβη, για τους εραστές της οδήγησης σε πίστα, track days και αγώνες. Γι' αυτό και επιλέχθηκε από την Team65-Track Days και ήρθε από την Γερμανία με ελάχιστα χιλιόμετρα, έτοιμη με φορεμένο το αγωνιστικό κοστούμι της, με αγωνιστική Akrapovic εξάτμιση, ζάντες PVM και δισκόφρενα racing Brembo. Μαζί φυσικά ήρθαν και οι ζάντες Carbon με τις οποίες πωλείται η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Μαζί με την εξάτμιση τοποθετήθηκε και το ανάλογο αναβαθμιστικό πρόγραμμα στον κινητήρα αποδίδοντας 225 ίππους !

Κοιτώντας την V4SP γοητεύεσαι από την εμφάνισή της και το αλουμινένιο ρεζερβουάρ, το ξεχωριστό μαύρο χρώμα, τα κόκκινα φιλέτα, την στενή σιλουέτα, την εκτεταμένη χρήση Carbon σε περιφερειακά, την ουρά κόσμημα, την πλάκα τιμονιού, τα φτερά εξισορρόπησης που σε προδιαθέτουν για χαμηλές πτήσεις.

Τα ρυθμιζόμενα ergal ποδοστήρια χειριστήρια είναι τοποθετημένα πίσω και βολικά για μυημένους, η σέλα με κάλυμμα από alcadara είναι ψηλή και σε τοποθετεί σωστά και προδιαθέτει για επιθετική οδήγηση σε συνδυασμό με το στενό ρεζερβουάρ και τα ανοιχτά χαμηλά τοποθετημένα clip ons.

Ο V4 των 1100 κυβικών εκατοστών βρίθει δύναμης και ροπής και όπως είναι λογικό, πνίγεται σε μία πίστα όπως αυτή των Μεγάρων. Οι 225 ίπποι στον τροχό πραγματικά απογειώνουν την πανάλαφρη SP, η οποία εκπλήσσει με την άνεση που προσαρμόζεται σε μία τόσο σφιχτή για την δύναμή της πίστα. Όμως, ο κινητήρας μας μάγεψε με την ικανότητα του να τραβά απο χαμηλά, δίνοντας τη δυνατότητα να γυρίζεις όλη την πίστα με 3η ταχύτητα! 

IMGP0992-web.jpgΑπαλή και βολική

Στις στροφές αλλάζει αστραπιαία κατεύθυνση παρά το μακρύ μεταξόνιο, υποβοηθούμενη από το μικρό βάρος της και τις πανάλαφρες ζάντες, αλλά φυσικά και από το σωστό ζύγισμα και την τέλεια θέση οδήγησης - στην εύκολη αλλαγή πορείας συνέβαλλε ο κοντός στρόφαλος του V4,ο οποίος έχει μικρότερη στροφορμή από τους αντίστοιχους τετρακύλινδρους εν σειρά του ιαπωνικού ανταγωνισμού. Οι αναρτήσεις δουλεύουν άριστα μετά από τις ρυθμίσεις που επιλέξαμε από το πρόγραμμα στην οθόνη TFT, απορροφώντας τις ανωμαλίες, τις λακκούβες και τα σαμαράκια των "Μεγάρων". Είναι αλήθεια ότι δεν περιμένεις τέτοια συμπεριφορά από μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη ουσιαστικά για ανοιχτές πίστες, τόσο δυνατή και προσαρμοσμένη για να βγάζει τους 225 ίππους της σε μεγάλες ευθείες, ανοιχτές παρατεταμένες με πολλά χιλιόμετρα.

Ανεβάζοντας στροφές με περίσσια ευστροφία, νομίζεις ότι πας γρήγορα με το στροφόμετρο να πλησιάζει τις 9-10.000 στροφές, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει μόλις ξεπεράσει αυτό το ''όριο'', και αρχίσει την ανηφόρα για τις 14.500 που επεμβαίνει ο κόφτης. Η ροπή ξεχειλίζει και κάνει την V4SP να επιταχύνει με τρομερή ορμή στις εξόδους των στροφών, με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να την κρατούν ''πακτωμένη'' στην άσφαλτο, αδιαφορώντας για το οδόστρωμα. Ο αναβάτης είναι ''λίγος'' για να την ελέγξει, γι' αυτό τα κορυφαία συστήματα αναρτήσεων και ηλεκτρονικών είναι εκεί και φροντίζουν για την ασφάλεια σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος του γκαζιού. Η δύναμη και η συνεχής ροπή σε κρατούν σε εγρήγορση ενώ οι μικρές ευθείες της πίστας εξαφανίζονται από την επιτάχυνση. Πιστεύω όμως ότι η πίστα των Σερρών θα ταίριαζε καλύτερα στην Panigale V4SP προκειμένου να ξετυλίξει τις αρετές της. Το εξαιρετικό πλαίσιο, τα απίστευτα φρένα, η σωστή κατανομή, οι σκεπτόμενες αναρτήσεις και τα υπέροχα ελαστικά της Pirelli, μας έδωσαν εκπληκτικές οδηγικές εμπειρίες, γεμίζοντας τα όνειρά μας. Τα φρένα της είναι τα καλύτερα που έχω πατήσει έως τώρα, με απίστευτη αίσθηση επιβράδυνσης, το Cornering ABS είναι πλήρως ρυθμιζόμενο για τις ορέξεις του αναβάτη και παρά το οδόστρωμα της συγκεκριμένης πίστας, το ABS δεν ενεργοποιείτο ποτέ όσο και αν την πιέσαμε.

Η καλύτερη όλων

Έχοντας οδηγήσει όλες τις Ducati και όλες τις σύγχρονες Superbikes, αυτή η V4SP είναι "αλλού", όντας το απαύγασμα της τεχνολογίας για την πίστα είτε για αγώνες, είτε για προπονήσεις, προτιμώντας φυσικά τις πιο ανοιχτές και γρήγορες πίστες.

Φυσικά η SP απευθύνεται σε πολύ λίγους αναβάτες, είναι η μόνη που έχει εισαχθεί στη χώρα μας και δύσκολα μπορεί να την αποκτήσει κάποιος λόγω κόστους το οποίο φτάνει στα 42.200euro χωρίς τα έξτρα. Υπάρχει όμως για να μας δείχνει την κορυφή της τεχνολογίας, έχοντας ως αντίπαλο μόνο την νέα έκδοση, V4SP2, και φυσικά, την πιο ακριβή Super Leggera.

 DUCATI_PANIGALE_V4_SP__24__UC211458_High-web.jpg

Εξοπλισμός: Κράνος Airoh GP550, Φόρμα Macna Voltage, γάντια Macna, μπότες Eleveit RCPRO, από το MOTOMARKET

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Panigale V4 SP 2021
Αντιπρόσωπος KOSMOCAR A.E.
Τιμή (€) Δ.Α.
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V4, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 B/Κ, Desmo
Κυβισμός (cc) 1103
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 81 x 53,5
Συμπίεση (:1)  14
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, μεταβλητοί αυλοί εισαγωγής
Σύστημα εξαγωγής  4-2-1-2
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.80:1
Τελική μετάδοση 16/41
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο «μπροστινό πλαίσιο», αλουμινένιο μονόμπρατσο ψαλίδι
Κάστερ (°)  24.5
Ίχνος (mm) 99
Μεταξόνιο (mm) 1,469
Ύψος σέλας (mm) 836
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   174 (στεγνό), 195.5 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (lt)  17
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι Ohlins NIX30 43 mm, διαδρομή 125 mm, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μέσω Ohlins Smart EC 2.0
Πίσω  Πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ Ohlins TTX36, διαδρομή 130 mm, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μέσω Ohlins Smart EC 2.0
   
Τροχοί  
Μπροστά Carbon  με 5 μπράτσα, 3,50”x17
Πίσω  Carbon με 5 μπράτσα, 6.00”x17
   
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Supercorsa SP 120/70-ZR17
Πίσω  Pirelli Diablo Supercorsa SP 200/60-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo Monobloc Stylema 4 εμβόλων, Bosch Cornering ABS EVO
Φρένα Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch Cornering ABS EVO
   
Εξοπλισμός  
Οθόνη οργάνων Ψηφιακή έγχρωμη TFT 5 ιντσών
Εξοπλισμός ασφαλείας Riding Modes, Power Modes, Bosch Cornering ABS EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO 3, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Slide Control (DSC), Engine Brake Control (EBC) EVO, αυτόματο καλιμπράρισμα ελαστικών
Στάνταρ εξοπλισμός Ducati Power Launch (DPL), Ducati Quick Shift (DQS) πάνω/κάτω EVO 2, Full LED φώτα με Daytime Running Light (DRL), Ducati Electronic Suspension (DES) EVO με αναρτήσεις Öhlins και σταμπιλιζατέρ, κουμπιά γρήγορων ρυθμίσεων, Lithium-ion μπαταρία, Auto-off φλας, Marchesini αλουμινένιοι σφυρήλατοι τροχοί, Racing style grips, προφυλακτήρας αλυσίδας
Επιπρόσθετος εξοπλισμός Σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη
Έτοιμο να δεχθεί Ducati Data Analyser+ (DDA+) με  GPS module, Ducati Multimedia System (DMS), συναγερμός, θερμαινόμενα γκριπ
   
Συντήρηση Κάθε 12.000 χλμ / Κάθε 12 μήνες
Ρύθμιση βαλβίδων Κάθε 24.000 χλμ.
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  215,5 / 13,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 12.6 / 9.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 13:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon