.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 19:01

Test - Yamaha D'Εlight 125 - Αποστολή στην Ιταλία

 Η καθημερινότητα στην μετακίνηση είναι ένα από τα σημαντικά όπλα της Yamaha και σε αυτά επενδύει σημαντικά. Αυτό διαπιστώσαμε στην παρουσίαση του νέου Delight 125 στην Ιταλία.

Απλότητα, καθημερινότητα και αναγκαιότητα!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Yamaha

 

Παράλληλα με την παρουσίαση του νέου NMAX στην Ιταλία, η Yamaha παρουσίασε και το Delight 125, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά της όπλα για την καθημερινή μετακίνηση.

Το Delight, είναι το scooter με τους μικρούς τροχούς 12 και 10 ιντσών για μπροστά και πίσω, ένα μαζεμένο σε διαστάσεις δίκυκλο που προορίζεται για αναβάτες μικρής ηλικίας αλλά και το ασθενές φύλο.

Ως τέτοιο scooter, το Delight είναι αυτό που από το 2013 που παράγεται, κατάφερε να μεγαλουργήσει σε αγορές που είναι αναγκαίο, όπως σε χώρες που οι αναβάτες δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην χαμηλή κατανάλωση, στο μικρό κόστος αγοράς αλλά και χρήσης.

2021_YAM_DELIGHT_EU_MYWP1_STA_004_03-web.jpgΤο κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι νέο, και γι' αυτό ακόμη και η νέα του σχεδίαση στο μπροστινό τμήμα, χαρακτηρίζεται ως unisex, με απαλές γραμμές, και δεν φωτογραφίζει κάποιο φύλο αναβατών.

Νέο μπροστινό τμήμα, νέο φωτιστικό LED σώμα, νέο οδόμετρο με συνδυασμό αναλογικού ταχύμετρου και ηλεκτρονικού πολυόργανου, σε retro νότα, συνδυάζονται με βελτιώσεις στον κινητήρα που καλύπτει πλέον τις προδιαγραφές Euro5.

Το σύστημα Start & Stop προσφέρει ευκολία μέσα στην πόλη, οικονομία καυσίμου και χαμηλούς ρύπους, ενώ διαθέτει και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ενδιαφέρουν τον καθημερινό χρήστη.

Για παράδειγμα, από την πρώτη βόλτα βολευτήκαμε αμέσως στο φαρδύ πάτωμα το οποίο τοποθετεί οριζόντια τα πόδια, στο ύψος της σέλας που είναι λογικό στα 800mm, διαπιστώνοντας βέβαια πως ακόμη και το 1,80μ. του ύψους μας, μάλλον είναι μεγάλο για το μέγεθος του. Οριακά θα λέγαμε ότι χωράγαμε στην μικρού μήκους σέλα, με τα μαλακά μόρια να βρίσκουν στο σκαλοπάτι της μπροστινής με την πίσω σέλα, δείχνοντας πως μάλλον προορίζεται για μικρότερου μεγέθους αναβάτες / αναβάτριες.

Ωστόσο, το υπόλοιπο σύνολο είναι βολικό μέσα στην πόλη, τόσο που μπορείς να το χειριστείς πανεύκολα, σαν να οδηγάς ποδήλατο. Τα 101 κιλά που ανακοινώνει η Yamaha δεν φαίνονται καν, και νομίζεις ότι οδηγάς ελαφρύτερο scooter. Στους δρόμους της Φλωρεντίας μάλιστα, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σπιρτάδα του κινητήρα, αφού η απόδοση των 8,4 ίππων, σε συνδυασμό με τα λίγα κιλά, έδιναν ικανοποιητικές επιταχύνσεις, σε σημείο που ξεκινάγαμε πιο γρήγορα οδηγώντας το Delight, παρά το NMAX!

Η απλότητα του αερόψυκτου κινητήρα που χαρακτηρίζεται πλέον ως Blue Core, προσφέρει ακούραστα τις υπηρεσίες του στην καθημερινή μετακίνηση, με μία οικονομία στην κατανάλωση που είναι ζηλευτή.

Στα θεωρητικά νούμερα της Yamaha ανακοινώνεται η κατανάλωση του Euro 5 κινητήρα να κινείται κατά μέσο όρο στα εντυπωσιακότατα 1.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε μια μέγιστη αυτονομία περίπου 300 χιλιομέτρων από το ρεζερβουάρ των 5.5 λίτρων – καθόλου άσχημα.

AZ4I3516-web.jpgΕμείς, το μόνο που μπορούμε να πούμε γι' αυτό, είναι πως ο δείκτης, δεν κουνήθηκε καθόλου κατά την διάρκεια της βόλτας, παρά το ότι οδηγούσαμε συνεχώς με το γκάζι στο τέρμα!

Η ανανέωση στο 3η γενιάς D'Elight, έφερε νέα κουμπιά δίπλα από τον κεντρικό διακόπτη, από τα οποία ανοίγουν τόσο η τάπα πλήρωσης καυσίμου, όσο και η σέλα. Στο πίσω τμήμα, δεν είχαμε αλλαγές, που σημαίνει πρακτικά ότι ο μεγάλος χώρος κάτω από την σέλα παραμένει και χωρά ένα full face κράνος - μέγεθος εντυπωσιακό για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Στο δρόμο, οι αναρτήσεις του ήταν μάλλον μαλακές για τα κιλά μας, αλλά έδειξαν ότι προτιμούσαν σαφώς τις ασφάλτινες οδούς, παρά τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της Φλωρεντίας. Λίγο οι μικρές διαδρομές των αναρτήσεων στα 81 και 68 χιλιοστά, αλλά και αρκετά οι μικροί τροχοί, περιορίζουν τις δυνατότητες για άνεση σε κακής ποιότητας οδόστρωμα.

Αλλά η χρήση του D'Elight είναι πολύ συγκεκριμένη, και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, ξέρει τι ακριβώς ζητά.

Ένα scooter το οποίο μπορεί να σε γοητεύσει με την προσιτή τιμή για ιαπωνικό δίκυκλο στα 2.590euro, την μικρή κατανάλωση και το αμυδρό κόστος συντήρησης.

Με την κατηγορία Α1 να εναρμονίζεται με τα διπλώματα αυτοκινήτου κατηγορίας B, μία ακόμη επιλογή, ίσως και πολύ σημαντική, λόγω των χαρακτηριστικών ευκολίας οδήγησης και κόστους χρήσης, έρχεται να προστεθεί.

Η χρονιά του D'Elight ήρθε και φαίνεται πως θα είναι ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην γκάμα των Urban Mobility scooters της Yamaha.

 AZ4I4614-web.jpg

Προστασία αναβάτη:

Κράνος MT District SV Summit, Jacket Nordcode Squareπαντελόνι Nordcode Jean, γάντια Five Stunt Replica Spread Gold, μποτάκια Acerbis Keyαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

YAMAHA D'ELIGHT (2021)

Τιμή (€):

€2,590

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Κυβισμός (cc)

125

Συμπίεση

10.2:1

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

52.4 x 57.9

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος 

Ατσάλινο, σωληνωτό

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1805 x 685 x 1160

Μεταξόνιο (mm)

1275

Ύψος σέλας (mm)

800

Απόσταση εδάφους (mm)

125

Βάρος, γεμάτο (kg)

101

Ρεζερβουάρ (lt)

5.5

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 81 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 68 mm

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Μπροστά

90/90-12

Πίσω

100/90-10

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δίσκος 180 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, UBS

Πίσω

Μηχανικό ταμπούρο, UBS

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

 

Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)

8.4 / 7000

Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm)

1.0 / 5000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon