.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 16:15

Test - Yamaha NMAX 125 2021 - Αποστολή στην Φλωρεντία

Αναγέννηση στην πόλη της Αναγέννησης!

Κείμενο: Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Yamaha

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις για μεγάλο αδελφό το TMAX; Έχοντας αυτό ως γνώση, η Yamaha προσφέρει κύρος, ποιότητα, τεχνολογία και ηλεκτρονικά βοηθήματα στο NMAX125, δημιουργώντας έτσι το μικρότερο premium scooter της! Διόλου τυχαία, η Yamaha επέλεξε την πόλη της Αναγέννησης, την Φλωρεντία, προκειμένου να παρουσιάσει εκεί το νέο ανανεωμένο NMAX 125.

Ένα scooter που στοχεύει σε αναβάτες και αναβάτριες 30 έως 45 ετών - και εμείς θα λέγαμε, γιατί όχι και μικρότερης ηλικίας, αφού είναι σύγχρονο οπτικά, καλοσχεδιασμένο, όμορφο, ποιοτικό.

AZ4I3519

Έλκει την σχεδίαση του από το ΤΜΑΧ, με τα μαύρα πλαϊνά εκατέρωθεν του ''τούνελ'' που συνδέει το μπροστά με το πίσω τμήμα, να θυμίζουν αυτά του πρώτου TMAX 500 του 2002. Αυτά, μοιάζουν με μπούμερανγκ που ξεκινά από τον μπροστινό τροχό και καταλήγει στον κινητήρα.

Τα περιφερειακά είναι νέας σχεδίασης και η ποιότητα ωστόσο είναι εμφανής παντού, με τα καλοβαμμένα πλαστικά μέρη να έχουν εξαιρετική εφαρμογή, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των NMAX μέχρι στιγμής.

Νέο είναι και το φωτιστικό σώμα μπροστά, οι τροχοί, αλλά και τα προστατευτικά που διαθέτει στα πλαϊνά της ποδιάς και της σέλας, για προφύλαξη από πτώσεις.

Είχαμε στην διάθεση μας για οδήγηση μόνο κόκκινα ματ ΝΜΑΧ, τα οποία ξεχωρίζουν είναι αλήθεια σε σχέση με το πιο σοβαρό γκρι που ήταν εκεί για χρήση των πλοηγών, αλλά και το επίσης χτυπητό μπλε ματ - που όμως δεν είδαμε.

Έχοντας στο μυαλό μία σειρά από αλλαγές, όπως αυτή του νέου πλαισίου και νέων ρυθμίσεων στις πίσω αναρτήσεις, ξεκινήσαμε να απολαύσουμε την βόλτα μας σε μία πόλη που είναι ό,τι καλύτερο για να αξιολογήσεις ένα scooter σαν το NMAX.

2021 YAM NMAX125 EU DET 009 

Συνδεσιμότητα και ασφάλεια

Πρώτη κίνηση, η συνδεσιμότητα: Η Yamaha έχει τοποθετήσει ένα σύστημα που συνδέεται μέσω της εφαρμογής My Ride στο smartphone και σου εμφανίζει τις κλήσεις ή τα μηνύματα στην οθόνη υγρών κρυστάλλων. Δεν μπορείς να απαντήσεις, αλλά μπορείς να δεις αν σε καλεί κάποιος, ή την στάθμη μπαταρίας του κινητού σου. Η εφαρμογή προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του scooter, όπως τα service, αλλά και στοιχεία τηλεμετρίας, όπως π.χ. την κλίση (!!) που πήρες σε μία στροφή! Αν στην οθόνη προσθέσουν και εμφάνιση GPS και απάντηση του τηλεφώνου, θα μιλάμε για ολοκλήρωση.

Ξεκινάμε λοιπόν με το σύστημα Start & Stop ενεργοποιημένο, το οποίο μέσω μίας μικρής μίζας που ενεργεί άμεσα στον στρόφαλο, φροντίζει για άμεση εκκίνηση, με το άνοιγμα του γκαζιού. Στα φανάρια, αλλά και σε κάθε σημείο που σταματάμε, ο κινητήρας σβήνει μετά από 5'', περιμένουμε το φανάρι ήρεμοι, και μόλις ανάβει πράσινο, με το άνοιγμα του γκαζιού, φεύγουμε χωρίς καθυστέρηση.

Το σύστημα δεν ενεργοποιείται αν ο κινητήρας είναι κρύος ή η μπαταρία αφόρτιστη, ενώ αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να το απενεργοποιήσει από τον δεξί διακόπτη.

Κινούμαστε ευχάριστα στους γεμάτους λακκούβες δρόμους της Φλωρεντίας, και πραγματικά το NMAX δεν δείχνει να προείται. Παραμένει σταθερό ακόμη και στα πιο δύσκολα σαμαράκια, με το πλαίσιο να δείχνει στιβαρό, και τις αναρτήσεις να προσπαθούν και να τα καταφέρνουν ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κινούμαστε στα πλακόστρωτα σοκάκια, όπου εκεί κι αν χρειάζεται σταθερότητα και άνεση, και η ζυγαριά μεταξύ τους, είναι καλή, αφήνοντας μας να απολαύσουμε τα παραδοσιακά αναγεννησιακά κτίρια.

AZ4I5082

Το τερπόν μετά του ωφελίμου!

Οι δρόμοι, είναι βρεγμένοι, όντας πρωί, και με αρκετή υγρασία, και υπάρχει ένας φόβος για την πρόσφυση, κάτι που έχει φροντίσει η Yamaha με την τοποθέτηση του Traction Control, που φροντίζει για την μείωση γλιστρήματος του πίσω τροχού. Αν και δεν υπάρχει αρκετή δύναμη για να σε κάνει να φοβηθείς, η ύπαρξη του Traction Control αποδεικνύεται σωτήρια στα γλιστερά τμήματα του πλακόστρωτου, και μόνο όταν το αφαιρείς, από τον αριστερό διακόπτη, καταλαβαίνεις την χρησιμότητα του.

Ο κινητήρας άλλωστε, έχει δεχθεί αλλαγές με το σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίων VVA να παραμένει, αλλά την ροπή και την ιπποδύναμη να έχουν ''κατέβει'' 1250 στροφές πιο κάτω! Νούμερα εξαιρετικά, που επιτεύχθηκαν έπειτα από αλλαγές στον θάλαμο καύσης και στην συμπίεση, και βοηθούν σημαντικά στην οδήγηση σε καθημερινές συνθήκες.

Απολαμβάνουμε την βόλτα μας με τον κινητήρα προδιαγραφών Euro5 να αποδεικνύεται ιδιαίτερα οικονομικός, με την Yamaha να κάνει λόγω για αύξηση της αυτονόμίας στα 324 από 286 χιλιόμετρα, με το νέο 7,1 λίτρων ρεζερβουάρ.

Το NMAX ελέγχεται εύκολα, έχει άνετη σέλα, εργονομικά χειριστήρια με όσα κουμπιά χρειάζεται κάποιος για να μην μπερδευτεί, και ακόμη και οι αρκετές ενδείξεις στην οθόνη, δεν με μπερδεύουν. Με βολεύει αρκετά το σύστημα Smart Key με το ηλεκτρονικό κλειδί, αφού αν το έχω στην τσέπη μου, το scooter ενεργοποιείται κανονικά, επιτρέποντας στην θέση open, να ανοίγω και την σέλα με το πάτημα ενός κουμπού. Ο χώρος από κάτω, είναι αρκετός για την τσάντα μου, τις κάμερες και τα νερά που κουβαλάω, ενώ βλέπω πως και ένα κράνος με κάποια πράγματα, χωράνε άνετα. Το ίδιο άνετη είναι και η σέλα που σε όλη την βόλτα, δεν με ενοχλεί καθόλου και με κρατάει ξεκούραστο.

AZ4I4436 

Βολικό και αναπαυτικό

Η στάση σώματος είναι όρθια, το σώμα κάθεται κάθετα και βρίσκει εύκολα το τιμόνι, ενώ το στενό πάτωμα υποδέχεται τα μεγάλα παπούτσια μου, Νο46, στο όριο. Έχω όμως άλλη μία επιλογή ''πατήματος'', στο τμήμα της ποδιάς, για πιο ξεκούραστη θέση σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Καλό οπτικό πεδίο από τους καθρέπτες, χώρος για μικροαντικείμενα σε ένα κλειστό και ένα ανοιχτό ντουλαπάκι στην ποδιά, πριζάκι φόρτισης 12v σε ένα εξ αυτών, συμπληρώνουν ένα scooter εξαιρετικό για καθημερινή μετακίνηση.

Το NMAX 125 είναι ένα εύχρηστο και μικρό σε διαστάσεις scooter, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών.

Οδηγώντας το, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία διαφορετική ημέρα σε μία άδεια Φλωρεντία, έχοντας άδεια να οδηγούμε σε πλατείες και πλακόστρωτα.

Περάσαμε μαζί του μία κλασική ημέρα μετακίνησης με scooter, ενός αναβάτη που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους δίκυκλο για καθημερινές μετακινήσεις.

Από τον νέο αναβάτη, τον επιχειρηματία που θέλει ένα μικρό και ποιοτικό scooter για κάθε μέρα, τον μοτοσυκλετιστή που ψάχνει ένα premium ''μικρό'', την κοπέλα που αναζητά το πρώτο της δίκυκλο, έως και τον οδηγό αυτοκινήτου που θα το οδηγήσει με δίπλωμα κατηγορία Β στις χώρες που επιτρέπεται αυτό, το NMAX, δείχνει ιδανικό.

Ένα scooter που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα των premium scooters της Yamaha στην μικρή κατηγορία, με μία τιμή που στα €3,290, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Yamaha στην Φλωρεντία, αναμένεται να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο της πίτας της κατηγορίας.

2021 YAM NMAX125 EU DET 004 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος MT District SV Summit, Jacket Nordcode Squareπαντελόνι Nordcode Jean, γάντια Five Stunt Replica Spread Gold, μποτάκια Acerbis Keyαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 Κατασκευαστής / Μοντέλο

Yamaha / ΝΜΑΧ 125 2021

Αντιπρόσωπος

Μοτοδυναμική

Τιμή:

€3,290
   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, VVA

Κυβισμός (cc)

125

Συμπίεση

11.2:1

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

52 x 58.7

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος 

Ατσάλινο, σωληνωτό

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1935 x 740 x 1160

Μεταξόνιο (mm)

1340

Ύψος σέλας (mm)

765

Απόσταση εδάφους (mm)

125

Βάρος, γεμάτο (kg)

131

Ρεζερβουάρ (lt)

7.1

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm

Πίσω

Δυο αμορτισέρ, διαδρομή 85 mm

   

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

μπροστά

110/70-13

Πίσω

130/70-13

   

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δίσκος 230 mm, δαγκάνα δύο αντικρυστών εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 230 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS

   

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύστημα VVA μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων, traction control, δικάναλο ABS, YCCU συνδεσιμότητα Bluetooth, παροχή ρεύματος 12 V, οθόνη LCD, σύστημα Start & Stop, Smart Key
   

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

 

Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)

12 / 8000

Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm)

1.1 / 6000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon