.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 19:35

Test - Yamaha TMAX 2017 - Αποστολή στη Ν. Αφρική

 

Σε νέα υψηλότερα επίπεδα

 

Του Vincent Burger 

Μετάφραση: Μαριλένα Κολοκυθά

Φωτογραφίες: Yamaha

H Yamaha φέτος προχώρησε στην αναβάθμιση του scooter– σύμβολο, του TMAX. Ενός που έφερε την επανάσταση στην κατηγορία του, πίσω στο μακρινό 2000. Είναι άραγε η νέα έκδοση καλύτερη από τις προηγούμενες; Το οδηγήσαμε και μάθαμε.

Μεταμόρφωση... στο Κέιπ Τάουν


Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την παρουσίαση του νέου μοντέλου μας ξάφνιασε, μιας και είχαμε συνηθίσει τις παρουσιάσεις των προηγούμενων ετών να γίνονται συστηματικά στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά όμως η πρόσκλησή μας έγραφε Cape Town. Πολύ σοφή κίνηση από την πλευρά της Yamaha, μιας και το Cape Town έχει παρόμοια κίνηση με των Βρυξελλών, πολλές ευθείες και όμορφο background για φωτογραφίες.

Ας μπούμε όμως στο κυρίως θέμα. Το 2017 είναι η χρονιά στην οποία το ΤΜΑΧ αλλάζει για έκτη φορά. Κι αν και το 2001 ξεκίνησε φορώντας κάτι “απλό κι απέριττο”, το 2017 μας έρχεται με “στολή” που ακόμη κι ο Iron Man θα ζήλευε. Είχε βέβαια δημιουργηθεί ''προηγούμενο'' με το TMAX 530 του 2012 το οποίο εμφανίστηκε πιο επιθετικό και ''διαστημικό'', με το μοντέλο του 2015 να εμπλουτίζεται σε εξοπλισμό, όντας πιο ποιοτικό από ποτέ. Το νέο TMAX 530 έρχεται να χτυπήσει τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και τους αντιγραφείς που δεν είναι λίγοι. Βασικά, είναι ελαφρύτερο, πολύ ελαφρύτερο. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει.

Οπτικά είναι προφανές ότι το ΤΜΑΧ δέχτηκε αρκετές τεχνικές αλλαγές, οι οποίες, πέρα από την επιδερμική διαφοροποίηση, έφεραν και μια μείωση του συνολικού βάρους της τάξης των δέκα κιλών. Κι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις αλλαγές που δεν μπορούμε να διακρίνουμε, εσωτερικά. Οφείλονται στο ελαφρύτερο αλουμινένιο πλαίσιο, στον νέο και ελαφρύτερο ιμάντα αλλά και στο διαφοροποιημένο πίσω μέρος που μίκρυνε παράλληλα σε όγκο.

Η αισθητή μείωση του βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συμπεριφοράς – δέκα κιλά είναι αυτά! Ειδικά με το νέο ιδιαίτερα μακρύ ψαλίδι και το ανανεωμένο σύστημα μετάδοσης. Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί ξανά από την αρχή με τον κινητήρα να τοποθετείται εκ νέου μέσα του, λίγο πιο μπροστά σε σχέση με το TMAX που γνωρίζαμε. Το υποπλαίσιο, επίσης, κατασκευάζεται πλέον από συνθετικά υλικά. Έχουμε και λέμε λοιπόν, μικρότερο βάρος, χαμηλότερο κέντρο βάρους, μακρύτερο ψαλίδι, μικρότεροι τροχοί. Καλύτερο ζύγισμα, πιο ομοιογενής συμπεριφορά, καλύτερο κράτημα.

Χωρίς κλειδί, χωρίς ντίζα


Και δεν τελειώσαμε ακόμα με τις αλλαγές καθώς έχουμε και άλλα πολλά. Ο κεντρικός διακόπτης και το κλειδί αποτελούν παρελθόν οριστικά, με το keyless σύστημα να έχει πάρει τη θέση τους και να συνηθίζεται πολύ γρήγορα - το είχαμε δει άλλωστε στο προηγούμενο μοντέλο. Έχουμε επίσης σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού, κάτι που έγινε εφικτό, χάρη στο νέο γκάζι που είναι τώρα ηλεκτρονικό. Τέρμα οι ντίζες λοιπόν.
Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικό διότι η απόκριση στο γκάζι μετατρέπεται πιο γρήγορα σε επιτάχυνση ενώ ταυτόχρονα μπορείς και να κάνεις τα "κόλπα" σου αν θέλεις, με το Traction Control να κάνει καλά τη δουλειά του.

Σύμφωνα με την Yamaha παρεμβαίνει σε ολισθηρά οδοστρώματα και σίγουρα θα είναι ένα χρήσιμο σύστημα σε βρεγμένους δρόμους. Κάτι το οποίο όμως δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε στους άριστους δρόμους της Νότιας Αφρικής. Το ΤΜAX είναι το πρώτο scooter της ιαπωνικής εταιρίας με δύο διαφορετικά προγράμματα χαρτογράφησης τα οποία ονομάζονται Yamaha D-Mode: Τ για οδήγηση στην πόλη (Town), S για οπουδήποτε αλλού (Sport). Γιατί με το ΤΜΑΧ μπορείς φυσικά να πας, με συνεπιβάτη, και αλλού. Και από Sport, άλλο τίποτα. Αυτό είναι που το έχει καθιερώσει στην αγορά σε σημαντικό βαθμό άλλωστε.

Τα θερμαινόμενα γκριπ και η θερμαινόμενη σέλα περιλαμβάνονται φυσικά στα συν της άνεσης. Η Yamaha μεταμόρφωσε το TMAX από καθαρά Sport σε ένα περιποιημένο και ποιοτικό mega scooter το οποίο δεν χάνει καθόλου τον χαρακτήρα του. Το αντίθετο θα λέγαμε. Το κουμπί πολλαπλών χρήσεων για τις ηλεκτρονικές επιλογές είναι εύκολο στο χειρισμό, με τις λειτουργίες διακριτές και ξεκάθαρες. Ωστόσο αποτελεί μια επιλογή που θα βρείτε μόνο στην έκδοση DX η οποία διαφέρει και στο κόστος.

Το γρηγορότερο ΤΜΑΧ


Σύμφωνα με τη Yamaha, το νέο ΤΜΑΧ 530 είναι μακράν το γρηγορότερο που κατασκευάστηκε ποτέ. Μάλιστα η εταιρεία μας παρουσίασε ένα γράφημα για να μας αποδείξει ότι λέει την αλήθεια. Δεν χρειάζεται όμως, γιατί όπως κι αν το δούμε, το ΤΜΑΧ είναι ούτως ή άλλως γρήγορο. Με αίσθηση σαν ΤMAX και με εμφάνιση σαν ΤMAX (παρά το facelift).

Στις μεγάλες ευθείες της δοκιμής μας όμως, θελήσαμε να δούμε ποιες ακριβώς είναι οι “προοπτικές” του scooter μας και σχεδόν ομόφωνα συμφωνήσαμε όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, ότι λίγη παραπάνω δύναμη θα ήταν καλοδεχούμενη. Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν παρατηρήσαμε κάποιο ψεγάδι σε κάποιο άλλο τομέα. Το νέο TMAX είναι άριστο στα υπόλοιπα σημεία του και έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ακόμη και όταν κινούμασταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην σταθερότητα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι βελτιωμένη αρκετά. Το νέο ζύγισμα του TMAX με τα βάρη να έχουν μεταφερθεί πιο κοντά στο κέντρο μάζας δημιούργησαν ένα σταθερό σύνολο το οποίο είναι πιο εύκολο συνολικά. Λιγότερη δύναμη για να το ελέγξεις, λιγότερη δύναμη για να αλλάξεις κατεύθυνση. Και η συμπεριφορά του μέσα στην στροφή, βράχος. Μοναδική αίσθηση και εκπληκτική πρόσφυση που έρχεται να ανεβάσει τον πήχη των TMAX ακόμη πιο ψηλά. Θυμίζει περισσότερο μοτοσυκλέτα τώρα στην ασφάλεια που προσφέρει.

Το μόνο που έχεις να συνηθίσεις φυσικά είναι η θέση των ποδιών, η οποία είναι μπροστά, και η έλλειψη αλλαγής ταχυτήτων, αν έρχεσαι από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Την απόδοση των θερμαινόμενων γκριπ δεν είχαμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε μιας και στη Νότια Αφρική τώρα είναι καλοκαίρι, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα πάντως λειτουργεί απροβλημάτιστα, όπως θα έπρεπε. Και ακόμη και στο ύψος μας, 1.78μ, μας κάλυψε ικανοποιητικά.

Ακόμη καλύτερο


Θέλουμε και τίποτα άλλο; Εκτός από το να ψάχνουμε ασταμάτητα δρόμους αλλά και μέρη με υπέροχη θέα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για την ομορφιά αυτής της χώρας. Για τους καρχαρίες και τους τεμπέληδες μπαμπουίνους που αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια που σου υπενθυμίζουν ότι βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου. Όλες αυτές οι εικόνες γίνονται ακόμη πιο όμορφες πάνω στη σέλα του ΤΜΑΧ γιατί απλά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να ασχολείται ο αναβάτης πολύ μαζί του. Το κατευθύνεις εκεί που θες και ανοίγεις το γκάζι και οδηγάς χαλαρά και άνετα, σε ότι ρυθμούς επιλέξεις.

Το πλεονέκτημα ενός scooter με επιδόσεις και δυναμική συμπεριφορά που θυμίζει μοτοσυκλέτα είναι όλες αυτές οι επιπλέον επιλογές που σου προσφέρει. Στην περίπτωση του TMAX, όταν θέλεις να σταματήσεις και να απολαύσεις τη θέα, το κράνος και το smartphone σου χωράνε μια χαρά κάτω από τη σέλα. Ο χώρος δεν έχει αλλάξει σημαντικά, αλλά χωράει ότι θα χρειαστεί ο σύγχρονος αναβάτης - είναι κάτι από όλα αυτά που δεν αρέσει και στους πιο παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές;

Τρεις εκδόσεις


Για το 2017 η Yamaha προσφέρει στους πελάτες της όχι μία αλλά τρείς διαφορετικές εκδόσεις του ΤΜΑΧ: Την στάνταρ έκδοση, την έκδοση SX και τέλος την DX. Όλες οι εκδόσεις μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο και την ίδια γεωμετρία. Επίσης όλες φέρουν το Traction Control αλλά και το σύστημα εκκίνησης Keyless χωρίς το κλασικό κλειδί. Η διαφορά μεταξύ της βασικής και της επόμενης έκδοσης εντοπίζεται στην χρωματική παλέτα της έκδοσης SX και στα δύο διαθέσιμα προγράμματα για τον κινητήρα.

Η έκδοση DX από την άλλη μεριά, διαθέτει όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα: Ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, cruise control, καθώς και κεντρικό σταντ που κλειδώνει, κάτι που λανσάρεται για πρώτη φορά στα χρονικά σε scooter παραγωγής - υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιες κλειδαριές. Όλα αυτά είναι όμορφα και καλοδεχούμενα, όμως ακόμη και με την απλή έκδοση κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου.

Και για μία ακόμη φορά, το TMAX530 θέτει νέα standard στην κατηγορία αψηφώντας τον όποιο ανταγωνισμό, με πιο χλιδάτες εκδόσεις, ευκολία στην οδήγηση, περισσότερη ασφάλεια και χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να αυξήσει ιπποδύναμη ή κυβισμό.

Φωτογραφίες οδήγησης-στατικές

Φωτογραφίες λεπτομεριών

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 12.450
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 530
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68x73
Συμπίεση (:1)  10,9
Τροφοδοσία  Ηλ. Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2.200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1.420-1.475
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   213
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15''
Πίσω  160/60-ZR15''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267mm με δαγκάνες 2 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, Mode, traction control, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  45/6.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5,3/5.250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 19:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha Majesty S 125 TEST - Yamaha TMAX SX 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon