.
Κατηγορία UM Motorcycles
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 13:09

Test – UM Motorcycles Chill Classic 125 2023

Καθημερινά και... χαλλλαρά!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στυλάτο, ελαφρύ και ευκολοδήγητο, με εξαιρετικά χαμηλή τιμή και με κινητήρα 125 κυβικών; Το UM Chill Classic προτάσσει μια σειρά αξιοσημείωτων ατού! Πόσο καλό είναι έτσι ώστε να κερδίσει μία θέση στο γκαράζ σου;

UM Motorcycles Chill Classic 125 2023 Τιμή: 2.000 ευρώ

Μέσα στην πληθώρα διαφορετικών χαρακτήρων που αποτελούν τους αναβάτες δικύκλων, υπάρχουν και αυτοί που ικανοποιούνται με τα... απλά πράγματα. Άτομα που χρειάζονται, θέλουν ή και τα δύο, ένα απλό, ευκολοδήγητο και φθηνό δίκυκλο, χωρίς απαραίτητα όλα τα καλούδια της σημερινής τεχνολογίας, όταν η τιμή και η ευκολία πρόσβασης παίζουν ρόλο-κλειδί στην επιλογή. Η UM Motorcycles, από την οποία έχουμε δοκιμάσει ήδη αρκετά μοντέλα, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη αναγκών στα 125 κυβικά, γεγονός καθόλου τυχαίο μιας και πλέον τα οδηγείς και με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Το Chill Classic 125, είναι ένα από τα 3 scooters που η UM Motorcycles έχει στην γκάμα της και το πλέον «ρετρό» από όλα, καθώς η εμφάνιση του δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Συμβιώσαμε μία εβδομάδα μαζί του και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

Παιχνίδι σε δύο τροχούς

Με το μήκος του να μην ξεπερνά τα 2 μέτρα και το βάρος του μόλις στα 102 κιλά, είναι σαφές από τα... χαρτιά ότι το Chill είναι εύκολο στις επιτόπιες μανούβρες. Που να το πιάσεις και στα χέρια σου! Αισθάνεσαι ότι μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις, πράγμα που θα διευκολύνει τους μικρότερους σε διάπλαση αλλά και τις γυναίκες. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην θέση οδήγησης, καθώς με το ανάστημα μου στο 1.75 βρέθηκα να κάθομαι με τα πόδια μου κάπως πιο ψηλά και πιο «κλειστά» από το ιδανικό, με το τιμόνι ωστόσο σε λογική θέση, λίγο πιο πάνω από το ύψος της μέσης μου. Οι ψηλότεροι ίσως τα βρουν λίγο «στριμωχτά», αλλά για κοντύτερους δεν τίθεται κάποιο θέμα. Η θέση του συνεπιβάτη κινείται στα τυπικά για ένα scooter της κατηγορίας, ενώ το κάλυμμα της σέλας δεν προβληματίζει στην στήριξη παρά το ότι ότι γυαλίζει λίγο παραπάνω από το ιδανικό.

Η εμφάνιση του είναι γουστόζικη, αναφέρεται στο ρετρό και δεν γίνεται υπερβολική. Το μοντέλο της δοκιμής μας χαρακτηρίζει το λευκό χρώμα και μπόλικες λεπτομέρειες χρωμίου -το μοντέλο είναι διαθέσιμο και σε μαύρο ματ χρώμα. Απόλυτα ταιριαστό είναι το αναλογικού τύπου στροφόμετρο που δεν χαλάει το look, με μία μικρή LCD οθόνη για τις υπόλοιπες ενδείξεις, ενώ όμορφο και διαφορετικό είναι το σχέδιο στις ζάντες, με 10 «διαμανταρισμένα» διπλά μπράτσα. Παραδόξως για την εποχή μας, θα έλεγε κανείς, ο εμπρός προβολέας είναι τύπου αλογόνου και φωτίζει με μία θερμή λευκή δέσμη, ενώ τα φλας και το πίσω φανάρι είναι τύπου LED.

Λιτός εξοπλισμός, αλλά ικανοποιητική πρακτικότητα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Chill Classic 125 δεν ξεχωρίζει για τον εξοπλισμό του, καθώς σε αυτό το κομμάτι καλύπτει τα βασικά για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Ο βασικός χώρος αποθήκευσης βρίσκεται κάτω από την σέλα και μπορεί να χωρέσει ένα jet κράνος, όπως και αρκετά αντικείμενα -ακριβώς πίσω του, βρίσκεται η τάπα ανεφοδιασμού καυσίμου. Το σχήμα του επίπεδου πατώματος βολεύει πολύ, προσφέροντας σου ικανοποιητικό χώρο για μεταφορά αντικειμένων. Το ντουλαπάκι της ποδιάς δεν είναι ό,τι πιο πρακτικό μπορείς να έχεις στο σημείο αυτό, αλλά μπορεί να βολέψει σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Μέσα σε αυτά, προσθέτεις και την ύπαρξη μανιβέλας, στον κινητήρα, ως εναλλακτική εκκίνηση για όσους εκτιμούν ακόμη την ύπαρξη μίας δικλείδας ασφαλείας. Φυσικά, ο κεντρικός διακόπτης χρησιμοποιεί συμβατικό κλειδί και όχι κάποια keyless λύση -όλα αυτά συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η τιμή, εκεί που είναι.

Πιο ζωηρό από ότι περιμένεις

Ο κινητήρας του Chill Classic είναι και αυτός με την σειρά του, απλός: Αερόψυκτος, 4χρονος αλλά τροφοδοτούμενος με ψεκασμός και ικανός για 8,7 ίππους ισχύος. Μην σας φαίνεται... ιλαρό το νούμερο αυτό, καθώς χάρη στην ρύθμιση της μετάδοσης και το ελάχιστο βάρος του Chill, το κινεί απροβλημάτιστα. Και όταν το λέμε, το εννοούμε! Οι επιταχύνσεις σε ξαφνιάζουν ευχάριστα καθώς δεν περιμένεις απαραίτητα τέτοιο μπρίο από ένα αστικό scooter της κατηγορίας, ενώ η τελική ταχύτητα θα ξεπεράσει τα 100 χλμ/ώρα χωρίς πρόβλημα. Χέρι-χέρι με τον τσαχπίνη κινητήρα, πάει και η αίσθηση οδήγησης του Chill Classic συνολικά, ελέω και μικρών τροχών 12 ιντσών. Ελίσσεσαι και στρίβεις με την σκέψη, προσπερνάς λοιπόν τα εφιαλτικά μποτιλιαρίσματα των Αθηνών χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.  Σε καθημερινή χρήση, η κατανάλωση παίζει γύρω στα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ήτοι με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ των 6 λίτρων, κάνεις τουλάχιστον 150-160 πριν επισκεφθείς το πρατήριο.

Κάτι που θα άλλαζα με την πρώτη στο μοντέλο, είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, κλασικό σημείο στο οποίο τα φθηνότερα δίκυκλα «πονούν». Έτσι, και στο Chill τα εργοστασιακά λάστιχα απέχουν από το ιδανικό και «κλέβουν» πόντους από την τέλεια βαθμολογία. Ωστόσο, οδηγώντας το διαπιστώνεις ότι το γενικό του στήσιμο δεν είναι προβληματικό, τουναντίον. Η ποιότητα κύλισης και η συμπεριφορά συμβαδίζει με τις προσδοκίες που θέτει η κατηγορία, αλλά και η τιμή του μοντέλου, ενώ τα φρένα αποσπούν πολύ καλή βαθμολογία: Με δίσκους εμπρός και πίσω και σύστημα CBS που ενεργοποιεί και τους δύο, με την αριστερή μανέτα, η απόκριση στην πέδηση είναι άμεση, το δάγκωμα ταχύτατο αλλά όχι απειλητικό και η επιβράδυνση σε κάθε περίπτωση επαρκής. Οι αναρτήσεις επιτελούν σε αποδεκτό επίπεδο το έργο τους, πάντα τηρουμένων των αναλογιών που αναφέραμε παραπάνω.

Με δεύτερο άτομο στην σέλα, ούτε η συμπεριφορά επηρεάζεται αλλά ούτε και το μοτέρ «ζορίζεται»: Το Chill λειτουργεί όπως ακριβώς περιμένεις και μπορεί να αποτελέσει τον μεταφορέα «φίλο» σου, σε βόλτες με το έτερον ήμισυ ακόμη και σε μεγαλύτερες αποστάσεις – όσο φυσικά θυμάσαι, ότι έχεις να κάνεις με ένα scooter και όχι με κάποια μοτοσυκλέτα καλύτερα «στημένη» για εκδρομές και αποδράσεις. Μάλιστα, το scooter ανταμείβει την στρωτή, χαλαρή οδήγηση τύπου... Dolce Vita.

Μία κατηγορία (τιμής) από μόνο του

Φτάνουμε στο ρεζουμε, λοιπόν, έχοντας να αξιολογήσουμε και την απίστευτα χαμηλή τιμή του μοντέλου, τιμή στην οποία αγοράζεις σχεδόν αποκλειστικά μεταχειρισμένο και ίσως, κάτι που ξέρεις ότι θα σου «ζητήσει» κι άλλα -εκεί που έφτασε η κατάσταση της αγοράς πλέον. Στα 2.000 ευρώ μόλις, που στοιχίζει το Chill, αρχικά μιλάμε για αγορά καινούργιου με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Εγγύηση, μηδέν χιλιόμετρα και τα λοιπά. Φευ, με τέτοια τιμή μπορείς να υπολογίσεις ακόμα και το έξοδο της αλλαγής ελαστικών εξαρχής. Από εκεί και πέρα, το Chill Classic 125 φυσικά δεν στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας του σε κανέναν τομέα, αλλά είναι ένα ολοκληρωμένο και εύχρηστο -και ασφαλές σε κάθε περίπτωση- πρώτο scooter, για νέους στην ηλικία ή στα δίκυκλα. Με το Chill, η UM Motorcycles δείχνει ότι αφουγκράζεται ιδίως όσους έχουν ανάγκη για ένα (καινούργιο) μέσο καθημερινής μετακίνησης, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν πάνω από ένα σημείο, δίνοντας μία λύση και ανοίγοντας την πόρτα στον κόσμο της δίτροχης μετακίνησης. Αν σκεφτείς, δε, ότι ακόμη και αν αγοράσεις κάτι μεγαλύτερο αργότερα, ίσως κρατήσεις το Chill για καθημερινή χρήση, τότε μιλάμε για μία επένδυση και μάλιστα μία απολύτως αποδοτική. Το Chill Classic 125 περνά την δοκιμασία και αξίζει και την δική σας ματιά.  

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: MT Thunder 3 Jet

Τζάκετ: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα UM Motorcycles
Μοντέλο Chill Classic 125
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΡΕΝ MOTORS Α.Ε.
Τιμή (€) 2.000
   
Κινητήρας Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 4Τ, 1Κ
Χωρητικότητα 124,6
Διάμετρος x Διαδρομή 52,4 x 57,8
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Απλή 1 σε 1 
Τελική μετάδοση Ιμάντας και οδοντωτοί τροχοί
Συμπλέκτης Αυτόματος, φυγοκεντρικός
Κιβώτιο Αυτόματη μετάδοση CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο
Πλάτος 720 mm
Ύψος 1.120 mm
Ύψος σέλας 810 mm
Μεταξόνιο 1.320 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Ψαλίδι Ενιαίο με τον κινητήρα, αλουμίνιο
Βάρος στεγνό 102 kg
Ρεζερβουάρ 6 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ, αριστερά τοποθετημένο
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 190 χιλιοστών, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 200 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, CBS
   
Τροχοί / ελαστικά CST
Μπροστά 120/70-12", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 120/70-12", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 3l/100 χλμ. 
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 8,7/7.500
Ροπή (kg/rpm Δ/Α
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 13:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – UM Motorcycles Xpeed 125
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon