.
Κατηγορία UM Motorcycles
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 10:20

Test – UM Motorcycles Xpeed 125

Ο πρώτος σου αστικός αθλητής

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μικρό, αθλητικό σε εμφάνιση, πρακτικό και όσο σβέλτο χρειάζεται, το UM Xpeed έρχεται με φιλοδοξίες να αποτελέσει τον καθημερινό σου δρομέα.

UM Motorcycles Xpeed 125 Τιμή: 2.090 ευρώ

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς των scooters 125 κυβικών είναι εκρηκτική, ειδικά μετά από την εξίσωση των διπλωμάτων Α1 και αυτοκινήτου (Β), που ανοίγει τις πύλες της «λύτρωσης» από την αστική κόλαση. Η νέας την αγορά μας UM Motorcycles, με την αντιπροσώπευση της ΤΕΟΡΕΝ Α.Ε., έχει χτίσει μια ευρεία γκάμα δικύκλων και το Xpeed 125, που βλέπουμε εδώ, αποτελεί το πιο σπορ από τα scooter της γκάμας της, για όσους αρέσκονται σε αυτή την σχεδιαστική γλώσσα.

«Σφηνοειδές» και νεανικό με «σπέσιαλ» χρωματισμό

Η εμφάνιση του Xpeed 125 θυμίζει κάτι από τα «super παπιά» που κάνουν θραύση σε χώρες της Ασίας: Είναι μικρό μεν δίκυκλο, αλλά με πολλά στοιχεία μοτοσυκλέτας και μάλιστα sport κατηγορίας. Σου ελκύει το μάτι το διπλό LED φωτιστικό σώμα εμπρός, το τονωμένο και «κορδωμένο μούτρο» αλλά και ο φοβερός χρωματικός συνδυασμός του μαύρου και του χρυσού, που λειτουργεί θαυμάσια στην περίσταση. Η UM διαθέτει το Xpeed 125 και σε άλλους 2 χρωματισμούς (ανοικτό γκρι/μαύρο και κόκκινο/μαύρο), μόνο όμως στην «Special» έκδοση που είχαμε στην διάθεση μας, έχεις τους χρυσούς τροχούς και τη χρυσή πίσω χειρολαβή.

Οι διαστάσεις του Xpeed είναι μικρές -το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα, ενώ το βάρος του ανακοινώνεται στα 105 κιλά – με προφανή τα οφέλη για αναβάτες του ωραίου φύλου αλλά και νεαρά ή/και μικρόσωμα άτομα γενικότερα, που κινούνται σε καθημερινή βάση ή ξεκινούν τώρα, την δίκυκλη πορεία τους.

Τι σου δίνει από πρακτικότητα

Scooters σαν το Xpeed 125 εστιάζουν στην σβέλτη μετακίνηση, όχι απαραίτητα στην πρακτικότητα επιπέδου GT και αυτό δεν είναι κακό. Πάντως, το Xpeed δεν απογοητεύει. Κάτω από την σέλα, υπάρχει ο βασικός χώρος ο οποίος μπορεί να φέρει αρκετά αντικείμενα μαζί, ενώ αν χρησιμοποιείτε μικρό jet κράνος, πιθανόν να χωρά – τα μεγαλύτερα jet κράνη, ωστόσο, όχι. Στην εσωτερική ποδιά, υπάρχει ανοικτή θήκη αριστερά, για αντικείμενα άμεσης πρόσβασης, ενώ το πάτωμα είναι επίπεδο για τα γνωστά οφέλη, αν θέλετε να κουβαλήσετε κάτι μεγαλύτερο.

Στην θέση οδήγησης, η τοποθέτηση του τιμονιού είναι απροβλημάτιση, αλλά ο χώρος για τα πόδια πιο περιορισμένος για τους ψηλότερους -τα γόνατα μπορεί να βρουν στα πλαστικά της ποδιάς, που απολήγουν μάλιστα σε έντονες οξείες γωνίες στο ύψος των γονάτων. Η σέλα στηρίζει ικανοποιητικά αναβάτη και συνεπιβάτη, για τις ανάγκες της καθημερινής χρήσης.

Στο «κόκπιτ», οι διακόπτες και τα χειριστήρια είναι απλούστατοι και προσφέρουν τα βασικά που περιμένεις από ένα τέτοιο δίκυκλο. Ο κεντρικός διακόπτης είναι συμβατικός, με κλειδί και αντικλεπτική προστασία με μαγνητικό κλείστρο, ενώ προσφέρει πλήκτρο για το άνοιγμα της σέλας. Οι ενδείξεις απεικονίζονται μέσω μίας LCD οθόνης, περιλαμβάνοντας οδόμετρο, μερικό χιλιομετρητή, ταχύμετρο αλλά και στροφόμετρο, όπως και δείκτη στάθμης καυσίμου. Στο δίκυκλο δοκιμής, ο μερικός χιλιομετρητής μηδένιζε σε κάθε κλείσιμο και άνοιγμα του κεντρικού διακόπτη, προφανές «bug» για το οποίο ενημερώσαμε ήδη την εταιρεία.

Εύκολη μετακίνηση, για όλους

Το όνομα «Xpeed» του μοντέλου, περιέχει μέσα του την ταχύτητα, την σβελτάδα. Τι προσδοκίες δημιουργεί λοιπόν και πως τις ικανοποιεί; Προφανώς έχοντας να κάνεις με ένα scooter 125 κυβικών, ξέρεις ότι θα κινηθείς εντός ενός «φακέλου» επιδόσεων, κάτι φυσιολογικό. Ο κινητήρας του Xpeed είναι αερόψυκτος, με απόδοση 8,8 ίππων στις 7.500 στροφές και η ισχύς αυτή είναι ικανοποιητική για την αποστολή του Xpeed. Εντός πόλης, οι επιδόσεις του χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, εκτός αυτής αρκεί να έχεις υπόψιν ότι η τελική φτάνει τα 95-100 χλμ/ώρα, με τα όποια όρια φέρνει αυτό. Και πάλι όμως θυμάσαι, ότι έχεις να κάνειις με ένα scooter προοριζόμενο για όλους. Χάρη στον κυβισμό του, απευθύνεται και σε κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου, ανθρώπους με μικρή ή και μηδενική εμπειρία στο δίκυκλο. Στα ατού, και η ύπαρξη μανιβέλας για εναλλακτικό τρόπο εκκίνησης, αν χρειαστεί. H κατανάλωση που μετρήσαμε κυμάνθηκε, σε μέσο κύκλο, στα 3,1 λίτρα ανά 100 χλμ.

Το μικρό μέγεθος και το μικρό βάρος συμβάλλουν σε ένα scooter που αλλάζει κατεύθυνση αστραπιαία και μπορεί να διασχίσει την κίνηση των πόλεων, σε ταχύτητες σκέψης. Την προθυμία αυτή, χαλιναγωγούν οι τροχοί των 14 ιντσών εμποδίζοντας την εξέλιξη της σε νευρικότητα. Μπορείς να χειριστείς το Xpeed με ακρίβεια, από στροφή σε στροφή, ενώ η ποιότητα κύλισης του αξιολογείται ως καλή τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας του. Τα φρένα, αποτελούμενα από έναν δίσκο εμπρός και ταμπούρο πίσω με σύστημα συνδυασμού πέδησης, λειτουργούν κατά τα αναμενόμενα, με την μέτρια αίσθηση στις μανέτες να υποσκελίζεται από την επαρκή δύναμη τους. Παρόμοια είναι και η εντύπωση από τις αναρτήσεις, οι οποίες κάνουν την δουλειά τους στις καθημερινές συνθήκες κατά τα αναμενόμενα, από ένα τέτοιο όχημα.

Παίζει δυνατά, λόγω τιμής

Με την τιμολόγηση του Xpeed στα 2.090 ευρώ, η UM το καθιστά μια εξαιρετικά προσιτή επιλογή στην κατηγορία των 125 κυβικών, και στην υποκατηγορία των αστικά προσανατολισμένων scooters μικρού μεγέθους. Μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για αναβάτες που θέλουν να αγοράσουν καινούργιο δίκυκλο χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, ή από την άλλη να αποκτηθεί ως συμπληρωματικό όχημα καθημερινής (κατα)χρήσης, από οδηγούς αυτοκινήτων ή κατόχους άλλων μοτοσυκλετών. Σε κάθε περίπτωση, θα τα πάει καλά με «ρεαλιστικές» προσδοκίες όσον αφορά την σχέση ποιότητας-τιμής-εξοπλισμού, εστιάζοντας σαφώς στις δυνατότητες μετακίνησης που προσφέρει και στην νεανική του σχεδίαση, ως τα κύρια θέλγητρα του.  

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto Market)

Κράνος: MT Thunder 3 Jet

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο UM Motorcycles Xpeed 125
Αντιπρόσωπος TEOREN HELLAS
Τιμή (€) 2.090
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, A/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124,6
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52,4 x 57,8
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) Δ/Α
Ύψος σέλας (mm) 825
Μήκος (mm) 1.960
Πλάτος (mm) 675
Ύψος (mm) 1.100
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   105
Ρεζερβουάρ (lt)  6
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Μονό αμορτισέρ στην αριστερή πλευρά
   
Ελαστικά  
Μπροστά 2.50/17"
Πίσω  2.75/17" 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Μηχανικό ταμπούρο, CBS
   
Εξοπλισμός LED φωτιστικά σώματα εμπρός/πίσω, ψηφιακή οθόνη οργάνων LCD
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  8,84/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm)  8,6/6.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 10:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – UM Motorcycles Flash 125 LZ 2023 Test – UM Motorcycles Chill Classic 125 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon