.
Κατηγορία UM Motorcycles
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 16:12

Test – UM Motorcycles Flash 125 LZ 2023

2.000 πόντοι σπιρτάδας

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Flash 125LZ της UM Motorcycles έρχεται ως ένα από τα πιο προσιτά παπιά της αγοράς, στα «κατάλληλα για όλους» 125 κυβικά, με ενδιαφέροντα εξτραδάκια στον εξοπλισμό και έναν απολαυστικό κινητήρα.

Τι να πεις για την δημοτικότητα των παπιών, στην Ελλάδα; Μέσα από σαράντα κύματα περνάει αυτή η κατηγορία, τα τελευταία χρόνια, με τις προδιαγραφές ρύπων και τα scooters να «στριμώχνουν» τα παπιά στις Συμπληγάδες Πέτρες, όμως ως άλλη... Αργώ, τα παπιά βρίσκουν ένα τρόπο και μένουν στο προσκήνιο. Στην κατηγορία αποφάσισε να μπει και η νέα, στην αγορά μας, UM Motorcycles, παρουσιάζοντας το Flash 125 LZ. Στα 125 κυβικά, απευθύνεται και σε δικυκλιστές, αλλά και σε οδηγούς αυτοκινήτων, που θα ξεφύγουν από το μαρτύριο της κίνησης των ελληνικών πόλεων χάρη στην νέα νομοθεσία.

Αρκετά εμφανίσιμο και σύγχρονο

Καμία ένσταση δεν έχουμε όσον αφορά το σχέδιο του Flash, καθώς το παπί της UM Motorcycles είναι και σύγχρονο, και «γυμνασμένο» στο μάτι. Στο μούτρο θυμίζει κάτι από παλιότερα SH, μπορεί να πει κανείς, ενώ οι χυτοί τροχοί έχουν 12 ακτίνες έκαστος, στοιχεί που δίνει ένα ακόμα "κάτι" στην εμφάνιση. Στο μοντέλο δοκιμής, γνωρίσαμε τον μαύρο/κόκκινο χρωματικό συνδυασμό, ενώ το Flash είναι διαθέσιμο και σε λευκό χρώμα. Χάρη στον οπτικό του όγκο, αλλά και την σέλα με τις διακριτές ραφές, το Flash δείχνει ακριβότερο από ότι νομίζεις στην αρχή. Έλα όμως που δεν είναι!

Φυσικά, ως παπί, το Flash μένει μακριά από στυλιστικές υπερβολές και αυτό δεν μας χαλάει καθόλου. Ξεχωρίσαμε την τοποθέτηση μιας σχάρας μεταφοράς, στην εσωτερική ποδιά, κάτι που δεν συναντάς εύκολα ή και καθόλου σε αυτή την κατηγορία. Είναι μικρή μεν, αλλά υπάρχει και όλο και κάτι θα μπορέσεις να τοποθετήσεις εκεί. Παράλληλα, υπάρχει και πίσω σχάρα, σε απόχρωση μαγνησίου, αλλά ως προς την πρακτικότητα μπορούμε να αναφερθούμε και λίγο πιο αναλυτικά.

Εξτραδάκια προστιθέμενης αξίας

Όπως είπαμε και παραπάνω, η κεντρική, εσωτερική σχάρα του Flash τονώνει σε ένα βαθμό τις δυνατότητες μεταφοράς αντικειμένων, όμως τα καλά δεν τελειώνουν εδώ. Το μοντέλο δεν έχει μία, αλλά δύο θήκες-τσέπες στην εσωτερική ποδιά, για μικροαντικείμενα, κινητό κ.ά., όπως και μία θύρα παροχής ρεύματος USB. Κάτω από την σέλα, σε περιμένει μια αρκετά βαθιά θήκη για αντικείμενα -η οποία όμως δεν χωρά κράνος, ενώ χάνει και κάποια λίτρα λόγω ενός εξογκώματος που θα μπορούσε να αποδίδεται στην μπαταρία ή σε κάποιο μηχανικό μέρος. Και πάλι, από το τίποτα...

Τι είναι αυτά στο τιμόνι, χούφτες; Κι όμως ναι! Εντάξει, όχι full-size, έχουν περισσότερο μορφή εκτροπέων αέρος που κόβουν σίγουρα κάτι από το κρύο, στις πιο τσουχτερές ημέρες του χρόνου. Στο τιμόνι και τα χειριστήρια, τα πράγματα είναι γνώριμα. Διακόπτες όπως τους περιμένεις από ένα παπί και συμβατική ανάφλεξη με κλειδί -ωδή στην απλότητα. Στα όργανα, η συνταγή δεν πέτυχε και τόσο. Οι ψηφιακές, πολύχρωμες και πολύ φωτεινές ενδείξεις εντυπωσιάζουν το βράδυ, όμως το πρωί δεν διαβάζονται καλά, (και) λόγω του μαύρου κρυστάλλου που καλύπτει το καντράν. Πέρα από αυτό, προσέξαμε κάποιες μικρές δυσλειτουργίες σε μερικές από τις ενδείξεις, κάτι για το οποίο ενημερώσαμε και την ελληνική αντιπροσωπεία. Προσπερνώντας αυτές τις παρατηρήσεις, μιλάμε για ταχύμετρο, στροφόμετρο και ένδειξη επιλεγμένης σχέσης, μαζί με ύπαρξη βολτομέτρου σε μορφή μπάρας, παρέα με τον ολικό χιλιομετρητή και την ένδειξη καυσίμου. Ότι χρειάζεσαι από ένα παπί και παραπάνω. Αν μπορούσαμε να τα βλέπουμε και καλύτερα...

Κινητήρας και ευχρηστία που σου φτιάχνουν την καθημερινότητα

Το βασικότερο ατού του Flash 125 LZ είναι ο κινητήρας του. Γνήσιο «παπιομοτέρ» που λέμε και στην καθομιλουμένη, με οριζόντιο κύλινδρο, 4τάχυτο σασμάν, απουσία χειροκίνητου συμπλέκτη αλλά παρουσία μανιβέλας, για εναλλακτικό τρόπο εκκίνησης. Στον δρόμο, το μοτέρ επιδεικνύει έντονη ζωηρότητα και δεν κουράζεται καθόλου στο να κινήσει το παπί στους απαιτούμενους ρυθμούς ή και παραπάνω. Ιδιαίτερα όταν ζεσταθεί και λίγο, λειτουργεί ακόμα καλύτερα, αφού αμέσως μετά την κρύα εκκίνηση προσέξαμε κάποιους στιγμιαίους δισταγμούς. Μέσα στην πόλη, οι ρεπρίζ είναι παιχνιδάκι, το άρπαγμα του συμπλέκτη δεν σε ξαφνιάζει αλλά ούτε και καθυστερεί περιττά, ενώ η τελική στα επίπεδα των 100 χλμ/ώρα θεωρείται φυσιολογική για παπί, επιτρέποντας ασφαλή κίνηση στον αυτοκινητόδρομο. Μετρήσαμε κατανάλωση στο επίπεδο των 3 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, λίγο πιο υψηλό νούμερο από ότι συναντάμε σε ένα μέσο 125άρι πλέον, αλλά όχι υπερβολικά.

Η θέση οδήγησης είναι στημένη κατά τα αναμενόμενα, για ένα παπί. Η σέλα έχει αρκετά μαλακό αφρώδες, άρα προοπτικές για καλύτερη άνεση σε μακροχρόνια χρήση, το κάλυμμα της θα μπορούσε να είναι πιο έντονα αντιολισθητικό. Το μικρό μαξιλαράκι στην μέση της χωρίζει με σαφήνεια τις θέσεις αναβάτη και συνεπιβάτη, μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο του... στοπ, αν τοποθετείτε κουτί delivery! Μην το γελάτε καθόλου, όσο πιο καλά στηρίζεται ένα τέτοιο κουτί, τόσο το καλύτερο. Για τον αναβάτη, είναι τοποθετημένο αρκετά πίσω ώστε να γίνεται αντιληπτό, αλλά αν δεν κάθεστε πολύ μπροστά ή είστε λίγο πιο εύσωμος/η, υπάρχει για να βοηθήσει. Στο δικάβαλο, ο συνεπιβάτης θα αισθάνεται άνετα σε κάθε περίπτωση.

Ένα πράγμα μόνο χρειάζεται αντικατάσταση, με το που το πάρετε στα χέρια σας: Τα πρώτης τοποθέτησης ελαστικά. Κλασικό φαινόμενο στα χαμηλού κόστους δίκυκλα  (κακώς, αλλά c’est la vie…), όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθείς καλύτερα και το αξιόλογο, για την κατηγορία, στήσιμο του Flash 125 το οποίο μπορεί να σου προσφέρει ακόμα και στιγμές οδηγικής αναψυχής, αν το αισθάνεσαι και το θελήσεις. Τα φρένα, με δίσκο εμπρός και ταμπούρο πίσω, φέρουν σύστημα CBS και λειτουργούν άριστα, για τις απαιτήσεις αστικής μετακίνησης. Παραπάνω από ικανοποιητική η ισχύς τους και πολύ ωραίο το «μοίρασμα» δύναμης εμπρός/πίσω, στο αριστερό πεντάλ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει το Flash και από μόνο του. Οι αναρτήσεις τείνουν προς το μαλακό στις αποσβέσεις τους, ίσως περισσότερο από όσο θα θέλαμε στο πίσω μέρος, αλλά σε κάθε περίπτωση εστιάζουν σε μία παραπάνω άνεση, παρά στην δυναμική συμπεριφορά. Σε κάθε περίτπωση, το Flash 125 LZ δεν υστερεί σε οδηγική απόκριση, κινείται προβλέψιμα και με ακρίβεια όπως ακριβώς το διατάξετε και, εν γένει, αποτελεί ένα ακόμη «παπί» με τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε και αγαπάμε.

Αξίζει τα 2.000 ευρώ του;

Ακόμα και τα παπιά, πλέον, δεν παίζουν στα... εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα τιμών, που ξέραμε από παλιά. Πολλά εξ αυτών κοστίζουν ακόμα και 3 χιλιάρικα και πλέον, αλλά δεν θέλουν όλοι να διαθέσουν τόσα χρήματα για ένα παπί. Η UM, λοιπόν, παρουσιάζει το Flash 125 LZ σε ένα ευχάριστο τιμολογιακό «ταβάνι» (ολοστρόγγυλο κιόλας) και αποτελεί μία από τις πιο προσιτές επιλογές της αγοράς, και με το «κάτι παραπάνω» στην πρακτικότητα. Ξεχωρίζει εμφανισιακά από τον ανταγωνισμό, αλλά είναι 100% παπί στο δρόμο. Και, τελικά, αυτό είναι που το καθιστά μία αξιόλογη επιλογή σε αυτό το επίπεδο τιμής.

 

Εξοπλισμός αναβάτη: 

Κράνος: MT Thunder 3

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο UM Motorcycles Flash 125 LZ
Αντιπρόσωπος TEOREN HELLAS
Τιμή (€) 2.000
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, A/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Ημιαυτόματη 4 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Βάρος (kg)   Δ/Α
Ρεζερβουάρ (lt)  4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 2.50/17"
Πίσω  2.75/17" 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Μηχανικό ταμπούρο, CBS
   
Εξοπλισμός Ψηφιακά όργανα, βολτόμετρο, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης, φώτα LED, στροφόμετρο, χούφτες τιμονιού, 2 θήκες αντικειμένων στην ποδιά, 
θύρα παροχής ρεύματος USB, θήκη για αντικείμενα κάτω από την σέλα, φρένα CBS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  8,6/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm)  8,8/5.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 16:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – UM Motorcycles Xpeed 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon