.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 10:38

Test - SYM Citycom 300i CBS

 

 

Διαχρονική παρουσία

 

 


Του Βασίλη Κωστάκου

Από το 2008 που πρωτοπαρουσιάστηκε, το SYM Citycom 300 αποτέλεσε μία άριστη καλή επιλογή για όσους ήθελαν να συνδυάσουν ένα πρακτικό scooter, με μεγάλους χώρους αλλά και χαμηλή τιμή. Η νέα έκδοση εξοπλίστηκε με ψεκασμό και συνδυασμένα φρένα, κάτι που κάνει το «πακέτο» ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ειδικά σε μια εποχή που η αγορά ενός μέσου μεταφοράς είναι συνάρτηση πολλών δεδομένων, το νέο Citycom έρχεται να προσφέρει τα μέγιστα σε προσιτή τιμή.

GT 16 ιντσών



Το Citycom είναι ένα scooter της κατηγορίας GT, κάτι που μεταφράζεται σαν έμφαση στην άνεση των επιβαινόντων. Μεγάλοι χώροι, φαρδιά άνετη σέλα και προστασία, είναι σημεία που χαρακτηρίζουν ένα μοντέλο GT και το συγκεκριμένο scooter της SYM δεν αποτελεί εξαίρεση. Χωρίς να φτάνει σε ακρότητες άλλων μοντέλων, το Citycom θα κρατήσει ξεκούραστο τον αναβάτη, ακόμα και εάν αυτός το οδηγάει όλη μέρα, καθώς πρόκειται για ένα φιλικό δίκυκλο. Όλα είναι φιλικά, από τον κινητήρα που λειτουργεί χωρίς απότομα ξεσπάσματα, έως τις αναρτήσεις και τα φρένα. GT όμως σημαίνει και σπορ χαρακτήρας και η SYM εφοδίασε το Cyticom με τροχούς 16 ιντσών, θυσιάζοντας μέρος από την ευελιξία για χάρη της οδικής συμπεριφοράς. Έτσι ο οδηγός έχει μια καλύτερη πληροφόρηση, αν και το ενδοτικό πλαίσιο, προς χάρη της άνεσης, φιλτράρει μεγάλο κομμάτι από αυτά που φτάνουν στον αναβάτη. Είτε είναι ένα κτύπημα σε κάποια ανωμαλία του δρόμου, είτε η αίσθηση για το που πατάνε οι τροχοί. Απλά ο αναβάτης θα εκμεταλλευτεί το αυξημένο ίχνος στην άσφαλτο των μεγάλων τροχών, για να οδηγήσει και να στρίψει με ασφάλεια.

CBS: Ασφάλεια και ευκολία

Τα φρένα του Citycom 300i CBS αποτελούνται από ένα δίσκο 260 χιλιοστών με δαγκάνα δύο εμβόλων και γλίστρα εμπρός, και ένα αντίστοιχο πακέτο, δηλαδή 260mm δίσκο και δαγκάνα δύο εμβόλων με γλίστρα, πίσω. Στην τελευταία έκδοση του μοντέλου προστέθηκε το σύστημα CBS – Combined Brake System, δηλαδή ένα σύστημα συνδυασμένης λειτουργίας των φρένων. Με απλά λόγια, η δεξιά μανέτα επενεργεί κλασικά στο εμπρός δισκόφρενο, ενώ η αριστερή τόσο στο πίσω αλλά και στο εμπρός. Το σύστημα αυτό επιλέχθηκε για να κάνει το scooter πιο φιλικό και ασφαλές σε αναβάτες με λιγότερη πείρα, που συνήθως φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το εμπρός φρένο. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι χρησιμοποιώντας την αριστερή μανέτα το SYM Citycom πετυχαίνει πολύ καλές τιμές ακινητοποίησης, καθώς σε κάθε πάτημα της μανέτας, το scooter “κάθεται” στις αναρτήσεις του, επιδρώντας έτσι και πρακτικά και ψυχολογικά ως προς τον αναβάτη του, σε κάθε φρενάρισμα. Είναι δε τόσο καλή η λειτουργία του συστήματος, που ακόμα και πιο έμπειροι αναβάτες σιγά - σιγά θα πάψουν να χρησιμοποιούν τη δεξιά μανέτα, καθώς όλη η δουλειά γίνεται με το αριστερό άκρο. Να σημειωθεί ότι το σύστημα σαφώς στέλνει μεγαλύτερη πίεση στο πίσω δίσκο, αποφεύγοντας έτσι μπλοκαρίσματα του εμπρός τροχού.      


Πρακτικότητα στο μέγιστο



Το Citycom 300 χωρίς να φτάνει σε υπερβολές, όσο αφορά το μέγεθος, καλύπτει τις ανάγκες κάθε αναβάτη scooter. Οι μεγάλοι τροχοί δεν εμπόδισαν την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα που χωρά ένα full-face κράνος, αλλά και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα. Να σημειωθεί ότι η σέλα, προς μεγάλη ευκολία του οδηγού, ξεκλειδώνει από τον κεντρικό διακόπτη, ενώ στον αποθηκευτικό χώρο υπάρχει μια πρίζα για παροχή ρεύματος. Στον αποθηκευτικό χώρο υπάρχει και ένας διακόπτης που δρα σαν πρόσθετο αντικλεπτικό, κόβοντας το ρεύμα. Απλό, έξυπνο και αποτρεπτικό. Έτσι και αλλιώς η κεντρική κλειδαριά διαθέτει μια extra προστασία ώστε να μην είναι εύκολο να παραβιαστεί. Κάτω από την κλειδαριά, στο πίσω μέρος της ποδιάς συναντάμε ένα μικρό ντουλάπι, ενώ δεν λείπει φυσικά και ο κλασικός πλέον γάντζος, για τη μεταφορά κάποιας τσάντας. Για μεγαλύτερη ευκολία στο παρκάρισμα, στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε και το πλαϊνό σταντ. Η νέα ποδιά προσφέρει μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια του αναβάτη και αναβάτες που έχουν ακόμη και κοντά στα δύο μέτρα ύψος δεν θα συναντήσουν κανένα πρόβλημα εργονομίας. Μοναδικό σημείο διαφωνίας το ύψος της ζελατίνας που, ενώ προστατεύει πολύ ικανοποιητικά, σε ψηλόσωμους αναβάτες οδηγεί τον αέρα ακριβώς στα μάτια, που σημαίνει ότι χρειάζεται σχεδόν πάντα να οδηγάς με κατεβασμένη τη ζελατίνα του κράνους σου.

Τώρα και ψεκαστός



Η διαχρονικότητα ενός μοντέλου πολλές φορές μαρτυρά και την αξία του, ή την εμπορική απήχησή του εάν προτιμάτε. Το ότι το Citycom παρέμεινε χωρίς αλλαγές δείχνει πόσο καλή επιλογή είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι σκληρός, έτσι εκτός του CBS, βασικό στοιχείο αλλαγής είναι και η προσθήκη του ψεκασμού, με στόχο όχι τόσο τις επιδόσεις, αλλά την οικονομία. Ο τετράχρονος, μονοκύλινδρος κινητήρας των 262,8 κυβικών εκατοστών διαθέτει 24 ίππους στις 7.500 στρ/λεπτό. Η απόκριση στο γκάζι δεν είναι άμεση, για λόγους ασφάλειας ώστε να αποφευχθούν ανωφελή σπινιαρίσματα, αλλά η μεγάλη σχετικά ροπή βοηθά το Citycom 300i να επιταχύνει γρήγορα και ουσιαστικά. Είπαμε η SYM είχε στο σκεπτικό της να φτιάξει ένα φιλικό scooter και σε αυτό το σημείο εστίασε. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 140 χλμ/ώρα, ενώ η κατανάλωση καυσίμου ακόμα και όταν το Citycom οδηγηθεί γρήγορα παραμένει σχετικά χαμηλά. Η μέση κατανάλωση πάντως κυμαίνεται γύρω στα 3,8 λίτρα/ 100 χλμ, νούμερα αρκετά ικανοποιητικό για 300άρι κινητήρα αλλά και για τόσο ευμεγέθους scooter.


Οικονομικό πακέτο



Η ταϊβανέζικη εταιρία είχε σαν μέλημα την κατασκευή ενός πρακτικού και φιλικού scooter, στο οποίο οι τομείς πρακτικότητα και οικονομία στην καθημερινή μετακίνηση θα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. Και το Citycom πραγματικά συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των GT, άνεση και προστασία, με αυτά των καθαρόαιμων scooter πόλης. Και επειδή στις μέρες μας η τιμή είναι σημαντική, τα 3.795euro που καλείται κάποιος να πληρώσει για ένα ολοκληρωμένο 300άρι, ουσιαστικά βάζει σε μεγάλους μπελάδες τους ανταγωνιστές του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Citycom 300i
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 3795euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 262,8
Διάμετρος/Διαδρομή 73X62,8 mm
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Διπλό σωληνωτό
Μήκος 2210mm
Ύψος σέλας 800mm
Μεταξόνιο 1500mm
Βάρος κενό 184kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 10lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 mm, διαδρομής 100 χιλ.
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 91 χιλ.
Φρένα
Εμπρός Δίσκος 260mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος 260mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-17''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 140/70-16''
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 24 hp / 7500 rpm
Μέγιστη ροπή 2,4 kg / 5.500 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 11:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - SYM GTS 300i F4 2012 Test - SYM Symphony SR 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon