Κατηγορία SYM
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 14:19

TEST - SYM Symphony ST 200i ABS 2017

 

Euro 4, ακόμα πιο οικονομικό, ξανά κορυφαίο

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Symphony ST 200i της ελληνικής αγοράς απέκτησε Euro 4 προδιαγραφές για το 2017 αντικαθιστώντας παράλληλα το CBS με ABS, ενώ έγινε ακόμα πιο οικονομικό σε κατανάλωση, διατηρώντας την ίδια στιγμή όλα τα δυνατά στοιχεία που έκαναν best-seller το προηγούμενο μοντέλο.

sym symphony st200i abs

Euro 4 λοιπόν και για το SYM ST 200i για το 2017, κάτι που για τον τελικό χρήστη μεταφράζεται σε +0,2 hp, -0,3Kgm ροπής σε +500rpm, αλλά και σε +7 κιλά στο ανακοινώσιμο βάρος. Μην ξεχνάμε και τα απαραίτητα πλαϊνά ανακλαστικά ασφαλείας που κάνουν όλα τα Euro 4 να ξεχωρίζουν και τη θύρα του διαγνωστικού. Οι ίδιες προδιαγραφές μεταφράζονται και σε σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS (οικονομικού τύπου, που δουλεύει μόνο στον μπροστινό τροχό), αντικαθιστώντας το προηγούμενο CBS.

sym symphony st200i abs action

Το design του Symphony ST 200i συνεχίζει να είναι πολύ όμορφο όσο και σύγχρονο, ενώ επίσης πολύ όμορφο είναι το TITANIUM χρώμα του μοντέλου δοκιμής με την καφέ σέλα. Σημειώστε πως το scooter της SYM διατίθεται σε 5 χρώματα.

Ποιοτικό, προσεγμένο, σύγχρονο

sym symphony st200i abs

Πολύ ωραία τα ανάγλυφα σήματα SYM και Symphony ST, φώτα LED που το κάνουν να ξεχωρίζει, ποιοτικά γκριπ και αντίβαρα στο τιμόνι, και κάτι πολύ μυτεροί, ιδιαίτεροι καθρέπτες. Διάφανα τα «κρύσταλλα» των φλας, μεγάλο κόκκινο φωτιστικό σώμα πίσω. Μεγάλο φτερό και εξίσου μεγάλοι λασπωτήρες πίσω που μαζί με την ποδιά προστατεύουν πλήρως τον αναβάτη από τα νερά και τις λάσπες. Κάποια σημεία πάνω του μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από carbon fiber (!), όπως το προστατευτικό της εξάτμισης ή τα πλαϊνά κομμάτια πίσω από τα φλας. Η συναρμογή είναι πολύ καλή, όπως και η βαφή.

sym symphony st200i abs

Τα φλας έχουν προειδοποιητικό ήχο για να μην τα ξεχνάει ο αναβάτης ανοιχτά, ενώ η κόρνα έχει αξιοπρεπή ήχο. Μπορεί ο κεντρικός διακόπτης να μην έχει το γνωστό αντικλεπτικό «σκουτεράδικο» σύστημα με το έλασμα που κλείνει την οπή της κλειδαριάς, όμως κάτω από τη σέλα υπάρχει ένας άλλος διακόπτης ασφαλείας ενάντια στους κλέφτες, όπου στη θέση Off δεν αφήνει το scooter να πάρει μπροστά.

sym symphony st200i abs

Τα μαρσπιέ συνεπιβάτη είναι μεγάλα, άνετα και ενσωματωμένα έξυπνα και καλαίσθητα στο πλαστικό κοστούμι του scooter, ενώ ανοίγουν και κλείνουν εύκολα, με ένα ικανοποιητικό και ποιοτικό «κλικ» κάθε φορά.

sym symphony st200i abs

Στις αναρτήσεις μπροστά βρίσκουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι -δίχως ρυθμίσεις φυσικά- ενώ πίσω έχουμε 2 αμορτισέρ που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση σε 3 θέσεις. 

Ωραία η σχεδίαση στις ζάντες και αρκετά ευρύχωρη η ποδιά για να χωρέσουν άνετα και τα πιο φαρδιά πέλματα.

sym symphony st200i abs

Το ST είναι ποιοτικό παντού αν και έχει κάποιες λεπτομέρειες που δεν με ενθουσίασαν: ο κεντρικός διακόπτης που είναι ελαφρώς παλιομοδίτικος σε στιλ, οι λιτοί διακόπτες, η εξοικονόμηση χώρου στους διακόπτες, δηλαδή εκεί που κανονικά θα ήταν το σινιάλο υπάρχει κουμπί για το άνοιγμα της σέλας (η οποία ανοίγει και από τον κεντρικό διακόπτη, με περιστροφή του κλειδιού), η ποιότητα του εύθραυστου μεντεσέ και της κλειδαριάς στο ντουλαπάκι μπροστά, και η ποιότητα των 2 μαλακών κουμπιών στα όργανα, με τα οποία αλλάζουν οι ενδείξεις.

sym symphony st200i abs

Η σέλα έχει ύψος 790 mm που δεν θα δυσκολέψει τα μέτρια και χαμηλά αναστήματα, ενώ ο υποφαινόμενος με ύψος 1.70 πατούσε άνετα όλο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος σε κάθε στάση. Μικρή ένσταση στην κλίση που έχει η σέλα του αναβάτη προς τα εμπρός, κλίση που σε τοποθετεί στο μπροστινό μέρος της σέλας, μειώνοντας την άνεση σε παραμονή άνω της μισής ώρας πάνω στο scooter.

sym symphony st200i abs action

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι ταιβανέζικα (Cheng Shin), και αποτελούν ίσως το μόνο πράγμα που θα άλλαζα προσωπικά στο scooter, για να ανέβει κατακόρυφα το (καλό ακόμα και με τα Cheng Shin) κράτημα σε δύσκολες συνθήκες (γυαλισμένη άσφαλτο ή βρεγμένο οδόστρωμα). Παρόλα αυτά έχω δει πολύ χειρότερη απόδοση σε ελαστικά, κι έτσι η αλλαγή τους δεν κρίνεται ως άμεσα επιβεβλημένη καθώς δεν σου δίνουν την αίσθηση του κινδύνου, απλώς σε προειδοποιούν να κόψεις όταν αρχίσεις να πιέζεις.

sym symphony st200i abs

Το ST έχει και μονό, και διπλό σταντ, με το μονό να έχει αισθητήρα ασφαλείας, ο οποίος κόβει το ρεύμα και δεν αφήνει τον αναβάτη να ξεκινήσει με το σταντ ανοιχτό. Bonus για τους αναβάτες κατηγορίας φτερού η μεγάλη ευκολία με την οποία ανεβαίνει και κατεβαίνει από το διπλό σταντ. Στο πίσω μέρος του scooter βρίσκουμε 2 μεγάλες χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, ενώ το ST έχει και σχάρα -πολύ πρακτικό.

sym symphony st200i abs

Και μιας και μιλάμε για πρακτικότητα, ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα (δεν φωτίζεται) χώρεσε ένα full-face κράνος μεγέθους Μ, αν και σχετικά στριμωγμένα. Κάτω από τη σέλα θα βρείτε και τα εργαλεία του scooter, που αποτελούνται από… 2 τεμάχια, ένα κατσαβίδι και έναν κύλινδρο που συνεργάζεται με το πρώτο. Όταν τώρα αφήνεις τη σέλα να πέσει απότομα από την ανοιχτή θέση για να κλείσει, η πιθανότητα να γίνει αυτό με τη μία είναι 50-50, καθώς κάποιες φορές εκείνη κλείνει άμεσα, κάποιες άλλες όμως απλώς αναπηδάει -έχει λίγη ακόμα δουλειά να κάνει η SYM στον συγκεκριμένο τομέα.

sym symphony st200i abs

Συνηγορώντας στις μεταφορικές και χρηστικές δυνατότητες του ST, έχουμε τον κλασικό γάντζο στην ποδιά για τσάντες, ενώ το ντουλαπάκι στην ποδιά κλειδώνει, και μέσα σε αυτό ο αναβάτης θα βρει μια σύγχρονη έξοδο ρεύματος USB, και χώρο για μικροαντικείμενα. 

sym symphony st200i abs

Τα όργανα του ST αποτελούνται από μια στρογγυλή ψηφιακή οθόνη, με ταχύμετρο που διαθέτει… αναλογικού τύπου ενδείξεις, σε χιλιόμετρα και μίλια, και στροφόμετρο, και από μια ξεχωριστή μικρή ψηφιακή οθόνη με ενδείξεις καυσίμου, ρολογιού και βολτόμετρου.

Το θέμα με το ψηφιακό όργανο είναι ο συνδυασμός κοντράστ και φωτεινότητας, που κάνει τις ενδείξεις δυσδιάκριτες έως μη ορατές τη μέρα! Αν ο ήλιος είναι από πίσω, σε ιδανική γωνία, οι ενδείξεις γίνονται πολύ καθαρές, όμως τότε σε ενοχλεί η αντανάκλαση πάνω στο μεταλλικό πλαίσιο της οθόνης!

Με τη βοήθεια των κουμπιών στα όργανα εναλλάσσονται οι ενδείξεις μεταξύ ρολογιού και βολτομέτρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όταν μπείτε στη ρεζέρβα, τότε πέρα από τις μπάρες της βενζίνης που αναβοσβήνουν, αναβοσβήνει και η φωτεινή λυχνία με την αντλία, κάτι που πρώτη φορά βλέπουμε σε όργανα και λειτουργεί άψογα, καθώς το βλέπεις αμέσως. Σημειώστε επίσης πως όταν το scooter δείχνει πως έχετε μπει στη ρεζέρβα εσείς έχετε ακόμα αρκετή βενζίνη (μπορεί και 3 - 3,5 λίτρα), οπότε μάλλον νωρίς έρχεται η προειδοποίηση.

Κορυφαίο & απολαυστικό αστικό εργαλείο

sym symphony st200i abs action

Η μίζα ζωντανεύει άμεσα το scooter, ενώ κατόπιν, στην αρχή των στροφών η απόδοση είναι «κομμένη» από το φυγοκεντρικό, φανταζόμαστε για να μη γλιστράει το scooter σε βρεγμένο, ενώ στη συνέχεια το ST ανεβάζει απόδοση, αφήνοντας πίσω του αυτοκίνητα και ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων δικύκλων. Συνολικά οι επιταχύνσεις του σε αστικές συνθήκες είναι πολύ καλές, ενώ κάποια παράπονα ίσως έχει ο αναβάτης από τη μικρή τελική σε χρήση στον αυτοκινητόδρομο, όμως δεν μπορούμε να ζητάμε τα πάντα από ένα αστικό scooter 200 κυβικών. 

Το τιμόνι κόβει πάρα πολύ, με το ST να ελίσσεται αστραπιαία στην πόλη, και να «χώνεται» παντού, ενώ ο κινητήρας είναι πολύ ελαστικός και βοηθάει στο συνεχές άνοιξε-κλείσε σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Άριστος ο ψεκασμός, άριστη και η γενικότερη ποιότητα κύλισης του scooter που τόσο σε μηχανικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειακών, πείθει καθημερινά τον αναβάτη για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του. 

sym symphony st200i abs action

Το scooter της SYM διαθέτει πραγματικά καλό κράτημα, ενώ όπως στα περισσότερα scooter της κατηγορίας, οι μεγάλοι τροχοί 16 ιντσών βοηθούν το ST στην άνεση αναβάτη όταν το scooter περνάει πάνω από σαμάρια και λακκούβες. Παρόλα αυτά ο αναβάτης μαθαίνει να διαβάζει τον δρόμο και να αποφεύγει τα δύσκολα, καθώς όπως και να έχει, μιλάμε για ένα scooter με κλασική διάταξη πίσω (2 αμορτισέρ), και η άνεση στο κακό ελληνικό οδόστρωμα δεν συγκρίνεται με την πολύ καλύτερη διάταξη μονού αμορτισέρ με μοχλικό όπως των μοτοσυκλετών.

Στον τομέα της πέδησης βρίσκουμε 2 δισκόφρενα στο ST, ένα 260 mm μπροστά κι ένα 240 mm πίσω, αμφότερα τύπου «μαργαρίτα». Το μπροστινό φρένο είναι πολύ καλό, τόσο σε δύναμη όσο και σε αίσθηση, ενώ διαθέτει και τη συνδρομή ενός ικανοποιητικού σε απόδοση ABS, το οποίο ΔΕΝ πιάνει και στον πίσω τροχό. Αντίθετα τώρα, το πίσω φρένο δεν είναι καλό, καθώς μπλοκάρει εύκολα τον πίσω τροχό (εδώ ίσως χειροτερεύει την κατάσταση το ελαστικό πρώτης τοποθέτησης), και θέλει προσοχή και συνήθεια από τον αναβάτη. 

sym symphony st200i abs action

Η επίσημα ανακοινώσιμη ιπποδύναμη των 12 Hp / 7.500 rpm αποδεικνύεται υπέρ-αρκετή για αστική μετακίνηση. Μέχρι 120 χλμ/ώρα έδειξε το κοντέρ κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας σε ιδανικές συνθήκες, ενώ τα 110 χλμ/ώρα είναι μια πιο ρεαλιστική τελική την οποία θα δείτε στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σημειώστε πως όταν γκαζώνετε έντονα το scooter, ανεβαίνει αισθητά και ο θόρυβος από το φιλτροκούτι και την εξάτμιση -θόρυβος που σε όλες τις άλλες συνθήκες είναι ιδιαίτερα διακριτικός.

Οικονομικό πέρα από την τιμή απόκτησης (στα 2.295 ευρώ) το ST είναι και στην κατανάλωση, καθώς στη διάρκεια της δοκιμής μας μετρήσαμε μέση κατανάλωση 3,1 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Με Euro 4 ξανά προς τη δόξα τραβά

sym symphony st200i abs action

Το ST αποδεικνύεται άριστο σε αστικές συνθήκες, τόσο σε χαλαρή όσο και σε sport οδήγηση, δίχως τριγμούς, ταλαντώσεις και λοιπά ενοχλητικά, με δεμένη αίσθηση και άριστη συνεργασία πλαισίου και αναρτήσεων στις ελληνικές συνθήκες. Εν τέλει, όχι μόνο δεν βρίσκεις κάτι να σε ενοχλεί, αλλά η οδήγηση του σου φτιάχνει τη διάθεση, με το scooter της SYM να είναι εξίσου χαλαρωτικό όσο και τονωτικό!

Ένα πραγματικά κορυφαίο αστικό εργαλείο, σύγχρονο, ποιοτικό, όμορφο, οικονομικό σε απόκτηση και κατανάλωση, και πολύ-πολύ πρακτικό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά SYM Symphony ST 200i ABS 2017
Τιμή (ευρώ) 2.295
Κινητήρας 4T, 1Κ, A/Ψ,2Β
Κυβισμός (κ.εκ.) 168,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm). 80x74
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Ισχύς (Hp/rpm) 12/7.500
Ροπή (kgm/rpm) 1,24/6.000
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός  
Χωρητ. Ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 7,5
Κατανάλωση (lt/100χλμ.) 3,1
Βάρος (kg) 129
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 120
   
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Αναρτήσεις Ε Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Διαδρομή (mm) 100
Αναρτήσεις Π Δυο αμορτισέρ, ΠΕ σε 3 θέσεις
Διαδρομή (mm) 80
Φρένα Ε Δ/260, δαγκάνα 2E, ABS
Φρένα Π Δ/240, δαγκάνα 2E, ABS
   
Τροχοί-Ελαστικά  
Ελαστικό Ε  110/70-16
Ελαστικό Π 110/70-16
   
Διαστάσεις  
Μήκος (mm) 1.995
Πλάτος (mm) 725
Μεταξόνιο (mm) 1.350
Ύψος σέλας (mm) 790

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 15:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SYM HD2 200i 2011 Πρώτη Επαφή – SYM HD300 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube