.
Κατηγορία SYM
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 12:36

Test - SYM Magic 125 SR

 

 

 Το πρώτο Euro4 παπί!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Γιώργος Μανιάτης

Έχεις μόνο μία ευκαιρία να κάνεις πρώτη καλή εντύπωση. Και η SYM με το νέο Magic 125 SR, κάνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση στην κατηγορία των παπιών, αφού είναι το πρώτο που καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4!

Πλήρως εναρμονισμένο


Θα λέγαμε ότι η SYM κάνει την καλύτερη πρώτη εντύπωση για μας του Ευρωπαίους, παρουσιάζοντας πρώτη το "παπί" της που καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4. Για την Taiwan όμως, τα ''παπιά'' ή αλλιώς "Cub", της SYM, δεν είναι καινούρια. Προηγήθηκαν τα Bonus, Magic 110RR, RV1, Symba και Atkinson, του Magic 125 SR, με την αρχή να γίνεται το.... 1961! Όλα αυτά τα παπιά, γέμισαν την αγορά της Taiwan τα 50 και πλέον χρόνια που πέρασαν, ενώ το Magic 125 SR, είναι το πρώτο που έρχεται στην Ευρώπη, διεκδικώντας μάλιστα δάφνες στην κατηγορία.

Για να το πετύχει αυτό, καλύπτει τις νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές Euro4 που έχουν ως στόχο στην μείωση των ρύπων, αλλά και στην αύξηση της ασφάλειας.
Έτσι, το νέο Magic 125 SR εναρμονίζεται πλήρως με τις προδιαγραφές Euro4 παρέχοντας σύστημα συνδυασμένων φρένων CBS - Combined Brake System (ABS απαιτείται άνω των 125cc), ψεκασμό στην τροφοδοσία καυσίμου ώστε να επιτυγχάνονται τα νέα χαμηλότερα περιθώρια ρύπων, πιστοποιημένη κατανάλωση που προκύπτει από την έγκριση τύπου του οχήματος, καθώς και πληροφόρηση μέσω θύρας OBD – υποχρεωτικό διαγνωστικό σύστημα σύνδεσης με ανάλογο ηλεκτρονικό μηχάνημα.

Παράλληλα, το νέο SYM Magic 125 SR διατηρεί τα επίπεδα θορύβου κάτω από τα 80db όπως προέβλεπε βέβαια και η αρκετά χαλαρότερη προδιαγραφή Euro3.
Εκτός των λειτουργικών χαρακτηριστικών όμως, οι εγκρίσεις προβλέπουν και την υποστήριξη του δικτύου, με online έκδοση service manual και τεχνικών οδηγιών αλλά και σύνδεση μέσω θύρας OBD, σε κάθε συνεργείο, άσχετα με το αν είναι εξουσιοδοτημένο ή όχι.
Πλήρως εναρμονισμένο λοιπόν με τις αυστηρές προδιαγραφές Euro4 το νέο SYM Magic 125 SR, εισέρχεται στην ευρωπαϊκή - και στην ελληνική αγορά που μας ενδιαφέρει, με γκολ από τα αποδυτήρια.

Σύγχρονη σχεδίαση


Το νέο Magic 125 SR μοιάζει αρκετά με το Magic 110RR του 2011, και ρίχνοντας μία ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε ότι βασίστηκε σε αυτό, όπως θα ήταν και λογικό. Ίδιο μεταξόνιο, ελαφρώς χαμηλότερο συνολικό ύψος, ελαφρώς αυξημένο συνολικό μήκος. Όμως οι αλλαγές είναι περισσότερο από εμφανείς μιας και το 110 φαίνεται πως ανήκε σε μία χαμηλότερου επιπέδου κατηγορία. Το νέο Magic 125 SR δείχνει πλούσιο οπτικά, με την σπορ σχεδίαση να δημιουργεί ένα συμπαγές ''παπί'', έτοιμο να εισχωρήσει με αξιώσεις στην κίνηση της πόλης.

Η σέλα του είναι σαφώς μεγαλύτερη και με παχύτερο υλικό, αλλά είναι κάπως σκληρή και λίγο κατηφορική στο μπροστινό τμήμα - να σημειωθεί ότι το Magic της δοκιμής είχε ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ. Συγκρατεί σωστά τον αναβάτη στην θέση του και με δεύτερο άτομο, κανένας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από άποψη άνεσης και χώρου. Βέβαια, σε συνεχόμενη οδήγηση δύο ωρών, μπορεί να αποδειχθεί σκληρή - παπί είναι, όχι adventure!, αλλά όσο κινούμασταν μέσα στην κίνηση, σε πόλη, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Η SYM έχει εξοπλίσει το Magic 125 SR με μία πανέμορφη αλουμινένια χειρολαβή για συγκράτηση η οποίο μπορεί να παίξει και τον ρόλο σχάρας για δέσιμο πραγμάτων.

Άλλωστε, υπάρχει και άγκιστρο για κρέμασμα τσάντας στο εσωτερικό τμήμα της ποδιάς, που θα φανεί αρκετά χρήσιμο για κρέμασμα πραγμάτων στην ποδιά, το οποίο διαθέτει ασφάλεια στο άνω τμήμα του, έτσι ώστε τα πράγματα να παραμείνουν κρεμασμένα παρά τις κακοτεχνίες των δρόμων.
Για τους πιο απαιτητικούς όμως, το Magic 125 SR θα αποκαλύψει έναν αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα, η σχεδίαση του οποίου δείχνει ότι έχει γίνει με στόχο να φιλοξενεί κράνος, αλλά στο πλάτος, δεν χωράει. Ωστόσο, μπορείς να βάλεις τα χαρτιά σου, την κλειδαριά σου, την πετσέτα, το μαγιό σου και τις παντόφλες και να πας για μπάνιο!

Ποιοτικό και καλοφτιαγμένο


Τα πλαστικά περιφερειακά δείχνουν πολύ καλοφτιαγμένα, η συναρμογή τους είναι άριστη, όπως και η βαφή. Όσο τμήματα είναι άβαφα, διαθέτουν carbon look, όπως στο πρόσθετο τμήμα της ουράς, αλλά και στα πλαϊνά της ποδιάς.

Η ποδιά είναι στενή και στον βωμό της αεροδυναμικής σχεδίασης και της ομορφιάς, δεν θα προστατέψει από βροχή, αλλά ούτε από τα νερά του δρόμου. Η αεροδυναμική σχεδίαση συνεχίζεται στο μπροστινό τμήμα με τα φώτα led θέσης να βρίσκονται στο ίδιο σημείο με τα φλας, σε μία ποδιά - fering που χαρακτηρίζεται από επιθετικές γραμμές. Ο κεντρικός πολυεδρικός προβολέας στο τιμόνι παραμένει, ενισχύοντας τον φωτισμό που είναι αρκετά καλός για τα δεδομένα της κατηγορίας. Η SYM έχει προσέξει ιδιαίτερα τον τομέα ασφάλειας, προσθέτοντας κεντρικό διακόπτη με σύστημα ασφαλείας στην κλειδαριά το οποίο διαθέτει καπάκι, που κλείνει ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσει άλλο κλειδί ή κατσαβίδι. Απασφαλίζει δε με το εξάγωνο τμήμα που βρίσκεται στο πίσω τμήμα του κανονικού κλειδιού. Από τον ίδιο διακόπτη ανοίγει και η σέλα, στρίβοντας το κλειδί αριστερά.

Το ηλεκτρονικό πολυόργανο είναι χρηστικότατο και οι ενδείξεις, αν και μικρές, φαίνονται ακόμη και υπό το κάθετο φως του ήλιου. Η οθόνη του είναι σκουρόχρωμη και οι ενδείξεις διακρίνονται καθαρά. Το βράδυ μάλιστα, είναι πανέμορφο. Διαθέτει ρολόι, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ταχύτητα, ηλεκτρονικό στροφόμετρο (!), θερμοκρασία, όργανο μέτρησης βενζίνης, αλλά και μέση ωριαία! Φυσικά όλες τις απαραίτητες ενδείξεις για φλας, μεγάλη σκάλα φώτων, ψεκασμό, λάδι. Διαθέτει και ένδειξη σχέσης ταχύτητας! Τι άλλο να ζητήσει κανείς ποια από τον πίνακα οργάνων ενός μικρού παπιού;

Στον αριστερό διακόπτη του τιμονιού συναντάμε την μικρή και μεγάλη σκάλα φώτων - παραμένουν μόνιμα αναμμένα, την κόρνα και τα φλας. Δεξιά, το μπουτόν της μίζας. Alarm δυστυχώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως αλουμινένια αφαιρούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη σε ξεχωριστές βάσεις, όπως στις μεγάλες μοτοσυκλέτες που βιδώνουν στο υποπλαίσιο και κρατούν σταθερό το πόδι, και όχι στο ψαλίδι ώστε να κινείται μαζί σου. Υπάρχει επίσης και νίκελ μεταλλικό προστατευτικό της εξάτμισης, που εκτός από ομορφιά, προσφέρει και προστασία από εγκαύματα. Προσεγμένο σε όλα!

Ιδανική απόδοση


Ο κινητήρας του είναι μονοκύλινδρος αερόψυκτος τετραβάλβιδος με σύστημα κίνησης εκκεντροφόρου SOHC. Διαθέτει τεσσάρι ημιαυτόματο κιβώτιο με κυκλική λειτουργία, η οποία επιτυγχάνεται μόνο όταν είσαι σταματημένος. Στο φανάρι ας πούμε, μπορείς να βάλεις από 4η νεκρά και μετά 1η. Όταν οδηγείς όμως, αυτό δεν γίνεται για ασφάλεια.
Το κιβώτιο είναι θετικό στις αλλαγές, μαλακό και δεν χάνει ποτέ ταχύτητες, ενώ διαθέτει διπλό λεβιέ ώστε να κατεβάζεις ταχύτητες με την φτέρνα αν σε βολεύει..
Διαθέτει μίζα και μανιβέλα για εκκίνηση, η οποία μανιβέλα, αν κρίνουμε από την ηλεκτρική εκκίνηση, μάλλον δεν θα χρειαστεί ποτέ.

Η SYM ανακοινώνει απόδοση 7,5 ίππων στις 7.000σ.α.λ., νούμερο που βρίσκεται στην κορυφή του αερόψυκτου ανταγωνισμού, και θα καλύψει κάθε απαίτηση.
Χαρακτηριστικά, η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι τέτοια που θα αξιοποιήσει την δύναμη του, αφού η 1η σχέση φτάνει στα 35 χ.α.ω., η 2η στα 58, η 3η στα 80 και η 4η στα 105 χ.α.ω. σε ελαφριά κατηφόρα. Μπορείς όμως να κινείσαι σταθερά με 80-90 χ.α.ω. χωρίς να κουράζεται το Magic. Μέσα στην πόλη μπορείς να κινηθείς ακόμη και με αργές ταχύτητες λόγω της ελαστικότητας που δείχνει ο κινητήρας στο άνοιγμα του γκαζιού, και στο ελαφρύ πατινάρισμα που παρουσιάζει για βοήθεια ο αυτόματος συμπλέκτης στις εκκινήσεις.

Ένα σημαντικό σημείο του Magic 125 SR είναι η κατανάλωση: Αν κρίνουμε από την πιστοποιημένη κατανάλωση των 2,2lt/100km της προδιαγραφής Euro4, τότε το Magic 125 SR περνάει με άριστα μιας και δείχνει να την υπερκαλύπτει! Στην δοκιμή έκαψε μόλις 1,88 λίτρα για 65 χιλιόμετρα διαδρομής, με το γκάζι κολλημένο συνεχώς στο τέρμα! Αν υπολογίσουμε μία νορμάλ οδήγηση και σε συνδυασμό μάλιστα με το μεγάλο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 5,2 λίτρων, υπόσχεται να καλύψει μακρινές αποστάσεις με τα λιγότερα δυνατά έξοδα.

Μαγικό παπί!


Στον τομέα της ασφάλειας η SYM έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Για παράδειγμα, έχει τα καλύτερα φρένα που έχουμε δει σε παπί, συνδυασμένα, τα οποία είναι πολύ δυνατά και γονατίζουν το παπί. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να πατήσεις φρέντο! Ακόμη και όταν πατάς το ένα φρένο, νιώθεις την μανέτα ή το τεράστιο ποδόφρενο ( το πατάς πανεύκολα!), αντίστοιχα να υποχωρούν αφού η πίεση μοιράζεται. Έτσι, και οι δύο τροχοί φρενάρουν μαζί, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας τόσο σε γλιστερό, όσο και σε βρεγμένο δρόμο. Οι δαγκάνες δύο εμβόλων με σωληνάκια υψηλής πίεσης τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω, θα φροντίσουν για το ασφαλές φρενάρισμα.

Το Magic έχει εξοπλιστεί με αμορτισέρ που διαθέτουν δοχείο αζώτου όπως οι μοτοσυκλέτες, και τεχνικά ονομάζονται αερίου - λαδιού. Παραμένουν δηλαδή λαδιού όπως στα περισσότερα παπιά, αλλά έχουν και το άζωτο για βελτίωση των θερμοκρασιών και των αποσβέσεων. Έτσι, σε συνδυασμό με το συμβατικό μπροστινό σύστημα, οι σφιχτές αναρτήσεις δημιουργούν ένα σύνολο που ούτε θα σε κουράσει, ούτε θα σε φοβίσει. Είναι σκληρό, αλλά παράλληλα προσφέρει άνεση, που βελτιώνεται με δύο επιβαίνοντες στην σέλα.
Ακόμη και το στρίψιμο μαζί του είναι ασφαλές, αφού τα όρια αυξάνονται λόγω του σφιχτού πλαισίου αλλά και των ρυθμίσεων των αναρτήσεων.

Τα ελαστικά της Kingstone λειτούργησαν πολύ καλά στο στεγνό οδόστρωμα που είχαμε στην διάθεση μας. Σίγουρα αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τις επιδόσεις του, τοποθετημένα στις αλουμινένιες πεντάμπρατσες ζάντες που καταλήγουν τελικά σε δέκα χυτές ακτίνες.
Οδηγώντας το διαπιστώνεις πως οι μεγάλοι και σταθεροί καθρέπτες προσφέρουν σταθερό είδωλο ακόμη στην τελική ταχύτητα.
Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγη προσοχή στο πλαϊνό σταντ στήριξης, το οποίο ανοίγει τελείως κάθετα ως προς την βάση του και κλείνει απότομα με ελατήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει απότομα και να σου πέσει το Magic. Ωστόσο υπάρχει και το κεντρικό διπλό σταντ στο οποίο μπορείς να βασιστείς - και αυτό κάναμε εμείς κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Μικρό το κακό αν κρίνεις πως στα 1.795euro που είναι η τιμή μετρητοίς (1.945euro κατάλογος), το Magic 125 SR δίνει περισσότερα απ' όσα υπόσχεται, συν του ότι είναι το μοναδικό που καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4 και μπαίνει έτσι στο στόχαστρο αναβατών, αλλά και ανταγωνισμού!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Magic 125 SR
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή (euro) 1945euro / 1795euro μετρητοίς
Εγγύηση 2 xρόνια
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, SOHC, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52.4mm Χ 57mm
Συμπίεση (:1) 9,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός EFI
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα/μανιβέλα
Συμπλέκτης αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση 4 σχέσεις με επιστροφή
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό δικτύωμα με κεντρική ραχοκοκκαλιά 
Μήκος (mm) 1955
Πλάτος (mm) 678
Ύψος (mm) 1143
Μεταξόνιο (mm) 1.220
Γωνία κάστερ (˚) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (κ)  103
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 5,2
   
Ανάρτηση  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ λαδιού αερίου με προφόρτιση ελατηρίων
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δύο έμβολα και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δύο έμβολα και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
   
Ελαστικά   
Μπροστά 2.50-17 43P
Πίσω 2.75-17 47P
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακός ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ηλεκτρονικό στροφόμετρο, θερμοκρασία, στάθμη καυσίμου, μέση ωριαία, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, σχέσεις κιβωτίου, φώτα, φλας, ψεκασμό EFI
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Kw/rpm) 7,5 / 7000
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm) 8.6Nm/5000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 13:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SYM Symphony ST200i CBS 2015 TEST - SYM Symphony ST 200i ABS 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon