.
Κατηγορία Suzuki
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 12:09

Test – Suzuki Burgman 200 2011

 

Μεγάλες διαστάσεις, μεγάλες προσδοκίες!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η σειρά Burgman διαθέτει και μικρό αδελφό, στα 200 κυβικά. Το Burgman 200 είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες προσφέροντας άπλετους χώρους και διαστάσεις μοτοσυκλέτας. Παρ’ όλ’ αυτά, διατηρεί αναλοίωτα τα χαρακτηριστικά του ονόματος και τιμά τον μεγάλο αδελφό, Burgman 650, που ξεκίνησε την ιστορία.

Μικρομέγαλο


Συνήθως στα scooter των 200 κυβικών συναντάμε μαζεμένες διαστάσεις για εύκολη μετακίνηση στην πόλη, και το μέγεθος είναι αντίστοιχο των 125, που συνήθως “μεγαλώνουν” σε κυβισμό. Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση του Burgman 200 το οποίο έχει σχεδιαστεί με χαρακτηριστικά που θυμίζουν έντονα μοτοσυκλέτα. Διαθέτει μεγάλο μεταξόνιο στα 1.465mm και βάση αυτού έχει χτιστεί όλο το scooter. Οι τροχοί βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους κι έτσι, ο χώρος που μένει για επιβάτη και συνεπιβάτη, είναι υπέρ του δέοντος αρκετός. Η σέλα του, είναι φαρδιά και άνετη, τοποθετεί τον αναβάτη χαμηλά, στα 735mm, κι έτσι το πάτημα στο έδαφος είναι εύκολο για όλους τους τύπους σώματος. Η φαρδιά της σχεδίαση και το μεγάλο μήκος, φιλοξενεί δύο ενήλικες άνετα, χωρίς να στριμώχνονται μεταξύ τους.

Το πάτωμα διαθέτει διαστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν τα πόδια ακόμη και ενός μπασκετμπολίστα, μιας και εκεί, μπορείς να κάθεσαι είτε με τα γόνατα λυγισμένα, είτε απλωμένα μπροστά, στην ποδιά.
Το Burgman 200 εξωτερικά θυμίζει έντονα την οικογένεια στην οποία ανήκει, και περισσότερο το 400, τόσο σε σχεδίαση, όσο και φιλοσοφία. Διαθέτει φαρδύ φωτιστικό σώμα στο μπροστινό, αλλά και το πίσω τμήμα, τα οποία προσδίδουν όγκο και εμφάνιση. Τα όργανά του είναι πληρέστατα με αναλογικούς δείκτες, (χιλιόμετρα, καύσιμο, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού), ενώ στο διακριτικό πάνελ ο αναβάτης θα συναντήσει μέχρι και ηλεκτρονικό ρολόι και μερικό χιλιομετρητή.

Καθημερινά και μακριά

Είναι ένα scooter φτιαγμένο για καθημερινή χρήση και μακρύτερες αποστάσεις και μεταφορά αποσκευών, τις οποίες υποστηρίζει άνετα. Οι διαστάσεις του, με τους μικρούς τροχούς, διαμέτρου 13 ιντσών για μπροστά, και 12 για πίσω, έρχονται κόντρα στην τάση που θέλει τα scooter να χρησιμοποιούν τροχούς 16 ιντσών. Με αυτές τις διαστάσεις, το Burgman 200 καταφέρνει να είναι χαμηλό, με αντίστοιχη τοποθέτηση κέντρου βάρους, ενώ ο χώρος που περισσεύει κάτω από τη σέλα, είναι μεγάλος. Μπορεί να φιλοξενήσει εύκολα δύο κράνη full face ή ότι άλλο χρειαστεί τελικά ο αναβάτης. Ο συνδυασμός με τον άπλετο χώρο ανάμεσα στα πόδια, αλλά και η τοποθέτηση βαλίτσας στο πίσω τμήμα, θα εκτοξεύσει τους αποθηκευτικούς χώρους. Στον τομέα της ασφάλειας, το Burgman χρησιμοποιεί έναν δίσκο στο μπροστινό σύστημα πέδησης, ο οποίος διαθέτει τρία έμβολα. Το ένα εξ αυτών, ενεργοποιείται με το πάτημα της αριστερής μανέτας, του πίσω φρένου.

Έτσι, με ένα μόνο πάτημα, μπορεί ο αναβάτης να ενεργοποιήσει ουσιαστικά το πίσω, αλλά και το μπροστινό φρένο. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες γλιστρήματος, κάτι το οποίο έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι οδηγούν scooter με μικρούς τροχούς. Οι αναρτήσεις του αφορούν συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 33 χιλιοστών, και πίσω δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων. Η διαδρομή των αναρτήσεων φτάνει τα 92mm για μπροστά και 83 για πίσω, ώστε η μετακίνηση με το Burgman 200 να είναι όσο γίνεται πιο άνετη.
Σε αυτό θα συμβάλλει και ο κινητήρας του που είναι τετράχρονος μονοκύλινδρος υγρόψυκτος, με έναν εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες. Αποδίδει 18 ίππους και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την άνετη μετακίνηση χωρίς απότομες αντιδράσεις.

Φιλόξενο και βολικό

Στην πράξη, το Burgman 200 είναι πολύ πιο φιλόξενο απ’ ότι δείχνουν οι διαστάσεις του. Μπορεί το ολικό μήκος να φτάνει τα 2.055 χιλιοστά, αλλά αυτό δίνει την δυνατότητα στους επιβαίνοντες να παραμένουν αβίαστα πάνω στην μαλακιά σέλα. Ωστόσο, η θέση οδήγησης τοποθετεί αρκετά χαμηλά τον αναβάτη δίνοντάς του πλήρη έλεγχο, με τα χειριστήρια να δημιουργούν μία ξεκούραστη στάση. Το μακρύ μεταξόνιο δίνει την απαραίτητη σταθερότητα για να κινείσαι άνετα σε ανοιχτούς δρόμους, όπου το Burgman 200 μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ευκολία. Ο κινητήρας του ωθεί το scooter σε ταχύτητες κοντά στα 100 χ.α.ω. και με την τελική να φτάνει κοντά στα 130 χ.α.ω., μπορείς να επιλέξεις διαδρομές με χιλιομετρικές αποστάσεις που θα ζήλευαν άλλα scooter του ίδιου κυβισμού.

Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας το ότι μπορεί να “ταξιδέψει” μακριά, με τα 200 του κυβικά, μιας και οι διαστάσεις ωφελούν το σύνολο. Η προστασία από τον αέρα είναι πολύ καλή και ο αναβάτης κρύβεται καλά πίσω από την ζελατίνα. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους αναβάτες του Burgman να βάζουν και τις μικρές εκδρομές στα σχέδιά τους, και να μην περιορίζονται μόνο στην πόλη, όπως γίνεται με τις διαστάσεις αντίστοιχου κυβισμού scooter. Στον αντίποδα, το μήκος σε συνδυασμό με τους μικρούς σε διαστάσεις τροχούς, δημιουργεί ανασφάλεια στις στροφές, όπου αναλόγως του οδοστρώματος, θα χρειαστεί προσοχή.
Το λογικό του πλάτος στα 740mm το καθιστά εύχρηστο στην πόλη, όπου σε συνδυασμό με το κόψιμο του τιμονιού, θα περάσει απ’ όπου του ζητηθεί. Δεν μπορεί να συγκριθεί φυσικά στους ελιγμούς με μικρότερων διαστάσεων scooter του ίδιου κυβισμού, αλλά το Burgman είναι μία διαφορετική πρόταση για την οποία αξίζει να καθυστερήσεις ελαφρώς στην καθημερινή σου μετακίνηση.

Τα φρένα του λειτουργούν ικανοποιητικά και σταματούν τα 160 κιλά του Burgman χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Ο συνδυασμός τους, είναι ιδανικός για νέους αναβάτες οι οποίοι θα το εμπιστευτούν πιο γρήγορα.

Ενδιάμεση κατηγορία


Όταν η Suzuki ξεκινούσε την σειρά Burgman με τον μεγάλο αδελφό, στα 650, σκόπευε σε αυτούς όσοι θέλουν ένα scooter για ποιοτική και στυλάτη μετακίνηση. Οι μετακινήσεις μακρύτερα από την πόλη, έγιναν πραγματικότητα και το Burgman 200, εκπροσωπεί και αυτό το σκοπό. Με το χαμηλό του παρουσιαστικό, το καλό ζύγισμα που κρύβει τα κιλά του, τους αποθηκευτικούς χώρους και την άνεση στη μετακίνηση, αποτελεί μία διαφορετική επιλογή στην κατηγορία των scooter με 200 κυβικά.

Σίγουρα, έχει κάτι το διαφορετικό, και στα 4.395euro που κοστίζει, συμπεριλαμβανομένης της βαλίτσας (top case), είναι μία επιλογή που αξίζει, ειδικά αν οι δύο επιβαίνοντες αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις, βρίσκονται στο πρόγραμμα της καθημερινής μετακίνησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο Burgman 200
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή 4.365euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μεταξόνιο 1465mm
Πλάτος 740mm
Μήκος 2055mm
Ίχνος 93mm
Γωνία κάστερ 27˚
Ύψος σέλας 735mm
Βάρος (χωρίς υγρά) 160kg
Ρεζερβουάρ 11lit
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 4V Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος
Διάμετρος x Διαδρομή 69mm x 53.4mm
Κυβισμός 200cc
Σχέση συμπίεσης 11:01
Μέγιστη ιπποδύναμη 18hp / 8.000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 1,73 kg / 6.000 σ.α.λ.
Τελική ταχύτητα ~130 km/h
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Keihin
Εκκίνηση Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα, διαμέτρου 33mm, διαδρομή τροχού 92mm
Πίσω Δύο υδραυλικά αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή τροχού 83mm
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα τριών εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Τροχοί / Ελαστικά
Μπροστά 110 / 90 - 13''
Πίσω 130 / 70 - 12''

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki Burgman 650 Executive ABS 2012 Test - Suzuki Burgman 200 ABS - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon