.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 14:26

Test - Suzuki Burgman 650 Executive ABS 2012

 

Executive για όλους!

 




Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Αιωρείται ανάμεσα σε μία Goldwing σε ένα μεγάλο scooter και μία γρήγορη μοτοσυκλέτα. Ελέγχεται εύκολα, είναι γρήγορο, είναι πολυτελές, αποτελώντας έτσι την “Mercedes” των scooter. Η έκδοση Executive σφραγίζει την ποιότητα και προσφέρει πρωτόγνωρη πολυτέλεια στις καθημερινές μετακινήσεις.

Scooter, μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο!

Πλασάρεται ως scooter και σαν τέτοιο θα μπορούσες να το κρίνεις βλέποντας τους μικρούς τροχούς των 15 και 14άρων ιντσών, την χαμηλή θέση οδήγησης και φυσικά το σχήμα του. Όταν μπήκε στον κόσμο των scooter, το Burgman 650 ήταν από τα μεγαλύτερα, και ακριβότερα. Το 2003 εμφανίστηκε η πρώτη έκδοση για να ακολουθήσει το 2004 η Executive εκδοχή για όσους έχουν την πολυτέλεια ως σημαντικότερο προσόν. Κι όμως, όταν μιλάμε για mega ή maxi scooter, το Burgman μπορεί άνετα να κατέχει τον τίτλο. Όχι απλά για τις επιδόσεις, όπου δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά για τον συνολικό όγκο που προσφέρει, τις ανέσεις τύπου αυτοκινήτου, και τις λειτουργίες τύπου αυτοκινήτου. Δύσκολα γυρνάς το κεφάλι ας πούμε στους τεράστιους αναδιπλούμενους ηλεκτρικά καθρέπτες  για να μπορεί να κινείται άνετα στην πόλη, στην ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα του fering, στα θερμαινόμενα γκριπ, και την θερμαινόμενη σέλα για αναβάτη και συνεπιβάτη!

Η Suzuki έδωσε στο Burgman στοιχεία που θα σε κάνουν να συμβιώσεις μαζί του πολλά χρόνια, επιλέγοντάς το ως κύριο μέσο μεταφοράς για κάθε είδους αποστάσεις. Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι λίγα τα Mercedes που κυκλοφορούν στο κέντρο των πόλεων! Ως τέτοιο όχημα, το Burgman 650 παρέμεινε ίδιο και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, και δεν ακολούθησε τις οπτικές αλλαγές της υπόλοιπης σειράς. Ότι λειτουργεί δεν το αλλάζεις και απ’ ότι φαίνεται, οι φανατικοί του Burman τα προσέχουν, τα χρησιμοποιούν σωστά, και δεν τα πουλάνε. Ψάξτε τις αγγελίες για μεταχειρισμένα!

Μεγάλες διαστάσεις


Το μεγάλο Burgman είναι μεγάλο γενικά. Μακρύ, φαρδύ, με τους τροχούς – ειδικά τον πίσω, να εξαφανίζονται κάτω από τα πλαστικά. Μπροστά θα έλεγες ότι δεν ενοχλεί τόσο το πλάτος του, μιας και το fering με τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν και λίγο μία sport μοτοσυκλέτα. Πίσω, είναι αρκετά φαρδύ, και αν το κοιτάξεις λίγο από το πλάι, θυμίζει αυτά τα ηλεκτρικά mini αυτοκίνητα που έχουν αρχίσει και κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους. Έχει και τάπα καυσίμου αυτοκινητικού τύπου, που ανοίγει προς τα έξω, αποκαλύπτοντας την είσοδο καυσίμου. Το πλάτος και ο όγκος που υπάρχει στο πίσω μέρος, αποκαλύπτει κάτω από τη σέλα έναν τεράστιο χώρο για μεταφορά αποσκευών. Δύο κράνη full face, αδιάβροχα, γάντια, πατάτες Νευροκοπίου, φασόλια Πρεσπών και μαναβική, χωράνε άνετα εκεί. Ο χώρος είναι τεράστιος, η σέλα σηκώνεται με αμορτισέρ και όλα θυμίζουν πορτ παγκάζ αυτοκινήτου μιας και η χωρητικότητα φτάνει τα 55 λίτρα.
Αν ο χώρος δεν σας φτάνει, υπάρχουν άλλα τρία ντουλαπάκια στο μπροστινό τμήμα, τα οποία θα συμβάλλουν και αυτά στην αύξηση των αποθηκευτικών χώρων.

Η θέση οδήγησης είναι χαμηλή, η σέλα φαρδιά και άνετη, χωρισμένη σε δύο επίπεδα με σκαλοπάτι, και πλάτη στήριξης για τον πίσω… ή τους πίσω, χωράει άνετα δύο. Γενικά, οι επιβαίνοντες θα αισθανθούν άνετα στους χώρους που προσφέρει το Burgman 650, και σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσουν να πιέζονται ή να ζορίζονται. Το υλικό της σέλας είναι “Executive” και η παραμονή επάνω της, απολαυστική. Ο συνεπιβάτης έχει μεγάλο μερίδιο πατήματος για τα πόδια, ενώ του αναβάτη, λόγω της ύπαρξης του ρεζερβουάρ στο κεντρικό τούνελ, είναι λίγο στενό. Όμως, τα πόδια έχουν χώρο να κινηθούν μπροστά και πίσω, έτσι ώστε να τοποθετεί και το σώμα κατάλληλα στην οδήγηση.

Ηλεκτρονικά και κιβώτιο ταχυτήτων

Το Burgman 650 κινείται από έναν ροπάτο δικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 638 κυβικών. Αυτός, διαθέτει τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και δύο εκκεντροφόρους, και ένα μοναδικό σύστημα μετάδοσης, που ονομάζεται SECVTTM - Suzuki Electronically Controlled Continuously Variable Transmission. Πρόκειται για ένα σύστημα που μεταβάλλει συνεχώς την μετάδοση και μάλιστα δίνει στον αναβάτη τις εξής επιλογές. Αν θέλει, μπορεί να το οδηγεί στο αυτόματο, στο D, σαν αυτοκίνητο, ανοίγοντας απλά το γκάζι. Αν θέλει, μπορεί να επιλέξει την χειροκίνητη λειτουργία, και να επιλέγει σχέσεις πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά που βρίσκονται στον αριστερό διακόπτη. Με το UP και DOWN, ο αναβάτης μπορεί να “ρίχνει” τις τρεις σχέσεις, σαν να βρίσκεται σε αγωνιστική μοτοσυκλέτα, ή να χειρίζεται το σειριακό κιβώτιο ενός αυτοκινήτου. Διαθέτει επίσης μία σχέση overdrive η οποία θα “πέσει” στο κιβώτιο, όταν έρθει η ώρα να βγούμε στην εθνική, για ομαλότερη λειτουργία.

Από διακόπτες γενικά, μια χαρά τα πάμε, και ο αναβάτης του Burgman, θα πρέπει να έχει περάσει από “σπουδές” Playstation. Τα χειριστήρια του Burgman μοιάζουν με παιχνιδομηχανή, μιας και, στον αριστερό διακόπτη, εκτός από τα κουμπιά του κιβωτίου, υπάρχει και επιλογή χάρτη στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Το Power mode, δίνει άμεση απόκριση στο γκάζι, και μετατρέπει το Burgman σε scooter πύραυλο, αλλάζοντας ακόμη και τον ήχο του. Το πάνελ των οργάνων είναι πληρέστατο, σαν αυτοκινήτου, με όλα να βρίσκονται εκεί ηλεκτρονικά, περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Τα θερμαινόμενα γκριπ, η θερμαινόμενη σέλα για αναβάτη και συνεπιβάτη που ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά και η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα της πολυτέλειας.

Μετακίνηση στην πόλη

Η οδήγηση του Burgman μέσα στην πόλη δεν είναι αστεία υπόθεση, ούτε όμως και τραγική. Μπορεί να είναι μεγάλο σε διαστάσεις, αλλά η αίσθηση scooter που προσφέρει, με την χαμηλή σέλα και τους μεγάλους μοχλούς και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, δίνουν καλό ζύγισμα. Δεν θα σε φοβίσει στην πόλη, αλλά δεν είναι και scooter 150 κυβικών. Είναι βαρύ, στα 277 κιλά, και αυτό θα το καταλάβεις μόνο όταν χρειαστεί να το μετακινήσεις προς τα πίσω. Όταν κινείσαι, όλα συμβαίνουν ομαλά, μιας και το εύκολο πάτημα στο δρόμο, σου δίνει ασφάλεια. Ο αναβάτης μπορεί να “διπλώσει” ηλεκτρικά τους καθρέπτες για να περάσει ανάμεσα από αυτοκίνητα, αν και κάτι τέτοιο δεν θα έκανε ο σωστός χρήστης του Burgman.  Θα εκμεταλλευόταν την ροπή του δικύλινδρου κινητήρα αλλά και την αυτόματη λειτουργία ώστε να απολαύσει τον ήχο του.

Το Burgman ακούγεται σαν αεροπλάνο, νομίζεις ότι μπαίνει το turbo όταν επιταχύνει με ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα. Στην επιλογή D, όπου όλα γίνονται αυτόματα, ο αναβάτης έχει να ασχοληθεί μόνο με το άνοιγμα του γκαζιού, με την οδήγηση του Burgman ανάμεσα από αυτοκίνητα, μιας και οι μεγάλες διαστάσεις δεν είναι και το καλύτερο για τέτοια χρήση. Δύσκολα θα προβληματίσει, αλλά δεν είναι και το καλύτερό του να κινείται σε ασφυχτικές συνθήκες, εκτός αν ο αναβάτης έχει διάθεση να… τον χαζεύουν! Γιατί σε χαζεύουν με αυτό το scooter, και ειδικά οι οδηγοί αυτοκινήτων, ρίχνουν κλεφτές ματιές. Η πολυτέλεια που βγάζει η σχεδίασή του έχει μείνει αναλλοίωτη όλα αυτά τα χρόνια, και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει παρουσιαστεί ακόμη και φέτος. Άλλωστε, όλα αυτά που προσφέρει δεν τα έχει κανένα scooter της αγοράς, συγκεντρωμένα όλα μαζί.

Απόλαυση στην οδήγηση

Η σχεδίασή του και οι διαστάσεις του ξεκαθαρίζουν ότι το Burgman 650 είναι ένα scooter που ασφυκτικά στις συνθήκες πόλης, και απολαμβάνει τις βόλτες, μικρές, μεγάλες, τεράστιες. Είναι αυτό που θα σε μεταφέρει καθημερινά και γρήγορα σε αποστάσεις των 100 χιλιομέτρων, δίχως να καταλάβεις για πότε κατάπιε τα χιλιόμετρα. Είναι σταθερό στα πολλά χιλιόμετρα, μπορεί να πηγαίνει με 150 χ.α.ω. σταθερά, με την τελική του να πλησιάζει τα 180, και την κατανάλωση σε μέση χρήση να φτάνει από τα 5 έως και τα 8 λίτρα, ανάλογα τις ορέξεις. Διαθέτει δύναμη για να μεταφέρει δύο επιβαίνοντες με πράγματα, άνετα, ξεκούραστα, σε σημείο που σε κάνει να θες να ταξιδέψεις ανέμελα μαζί του. Το αυτόματο κιβώτιο σου δίνει την δυνατότητα να χαλαρώνεις πάνω του, και το μηχανικό, να παίζεις στα φανάρια, στις στροφές, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας ταχύτητες, επιταχύνοντας γρήγορα. Το Power mode προσθέτει στις επιδόσεις και ο γρήγορος Executive αναβάτης, θα απολαύσει επιτάχυνση όταν θελήσει.

Προτιμά τις ευθείες και τις ανοιχτές καμπές, αν και δεν θα πει όχι και σε επαρχιακούς, όπου θα δυσκολευτεί μόνο σε πολύ κλειστές στροφές, που τείνει να ανοίξει λίγο την τροχιά του. Στο ταξίδι, η προστασία από τις καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλή και η ζελατίνα που ρυθμίζει ηλεκτρικά, έρχεται άμεσα στο ύψος που επιθυμεί ο αναβάτης, μειώνοντας τον θόρυβο. Σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε studio απομονωμένος από το περιβάλλον, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν after market ζελατίνες που θα μειώσουν και άλλο τον θόρυβο και θα βελτιώσουν κάπως την διάθλαση που προκαλεί η ζελατίνα στο βλέμμα. Τα φρένα του είναι δυνατά, δεν καταφέρνουν να διπλώσουν το διπλής στήριξης μπροστινό σύστημα (με διπλές πλάκες, όπως στις μοτοσυκλέτες), ενώ σταματούν το μεγάλο scooter απροβλημάτιστα. Το ABS βάζει και αυτό το δικό του λιθαράκι στην ασφάλεια, αγκαλιάζοντας τους δίσκους των 260 και  250mm για μπροστά και πίσω, δίνοντας έτσι πληροφόρηση και εμπιστοσύνη στον αναβάτη του Burgman 650.

Τόλμη και γοητεία

Η Suzuki τόλμησε πριν από σχεδόν μία δεκαετία και παρήγαγε το Burgman 650 δίνοντας στην αγορά ένα διαφορετικό τρόπο μετακίνησης. Ευτυχώς, δεν μπήκε στην διαδικασία να λεπτύνει το Burgman 650 ώστε να το στρέψει σε μία sport κατηγορία. Είναι αυτό που είναι, τροφαντό, ποιοτικό, μοναδικό, με ανέσεις που τα υπόλοιπα scooter ζηλεύουν. Ο αναβάτης του Burgman θα βρει στην έκδοση Executive ABS τα πράγματα που του λείπουν από το αυτοκίνητο που οδηγεί καθημερινά, και θα νιώσει φιλόξενα και ζεστά- ακόμη και στην πράξη! Τα 10.995 που κοστίζει θεωρούνται λογικό ποσό για την απόκτηση όλων αυτών των “παιχνιδιών” που προσφέρει, τα οποία μπορούν να κάνουν την παραμονή στη σέλα μία ευχάριστη υπόθεση, για πολλά – πολλά χρόνια.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 10:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Suzuki Burgman 200 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon