.
Κατηγορία Super Soco
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 17:26

Test – Super Soco CPX 2020 – Η Α1 στην πρίζα

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλεκτρικό σκούτερ που διαθέτει στην Ελλάδα η Super Soco θέλει να κοιτάξει στα μάτια τα βενζινοκίνητα 125.

Πριν από μερικούς μήνες δοκιμάζαμε το CUX, το μικρό ηλεκτρικό σκούτερ της Super Soco που προσφέρει αστικές υπηρεσίες στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων και, όπως αποδείχθηκε, τα καταφέρνει εξαιρετικά. Η κλάση των 50αριών χαρακτηρίζεται από το ανώτατο όριο ταχύτητας 45 km/h, γνώρισμα που τρόπον τινά ανακατεύει τον ανταγωνισμό σε ένα αρκετά ομοιογενές σύνολο. Περιορισμένα από το ίδιο καπάκι, όλα τα σκούτερ της κατηγορίας αρχίζουν να μοιάζουν πολύ από πλευράς δύναμης.

A15A4970 web

Εδώ η ηλεκτροκίνηση διατηρεί ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα, γιατί μπορεί όλοι να έχουν την ίδια ισχύ και τελική, μα διψήφια κιλά ροπής δεν βγαίνουν από τόσο μικρό βενζινοκινητήρα ούτε με τρία τούρμπο.

Ανεβαίνοντας στην επόμενη βαθμίδα νομοθετημένης απόδοσης, τα 125 κυβικά και 15 άλογα της Α1, οι απαιτήσεις αλλάζουν ριζικά. Πλέον συναντάμε ποικιλομορφία σε απόδοση, τελική, περιφερειακά, συν όλα τα κλασικά που επίσης μετρούν πολύ στην κατηγορία, όπως αποθηκευτικοί χώροι και λοιπός εξοπλισμός.

Κάπου εδώ μπαίνει το Super Soco CPX, ένα από τα λιγοστά ηλεκτρικά σκούτερ προδιαγραφών Α1 που μπορεί κανείς να αγοράσει σήμερα στην Ελλάδα.

A15A4880 web 

Ride Mode: Μεταξένια απαλό

Το CPX ξεχωρίζει από τον μεγάλο, 16άρη μπροστινό του τροχό, συνδυασμένο με 14άρη πίσω. Οι διαστάσεις του είναι ανάλογες με κάθε άλλο μοντέλο της κατηγορίας του, ευρύχωρο για δύο και με άνετο χώρο για τα πόδια.

Ο κινητήρας του είναι ένα πατενταρισμένο σχέδιο της Super Soco, βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρου του πίσω τροχού και αποδίδει κατά το μέγιστό του 6.4 ίππους και πάνω από 15 κιλά ροπής.

Η πρόθεση για φιλική και προβλέψιμη απόδοση είναι έκδηλη, έτσι το CPX είναι κουρδισμένο σε μεταξένια απαλό mode, φιλήσυχο στην εκκίνηση πριν αρχίσει να ζωντανεύει μετά τα 30 km/h.

Η επιτάχυνση του είναι αδιάκοπη ως τα 75-80 km/h πριν αρχίσει να δείχνει σημάδια πτώσης και μετά συνεχίζει καθαρά ώσπου να ξεπεράσει τα 90, δηλαδή την επίσημη τελική του. Σε ευκοϊκές συνθήκες – βλέπε ελαφρύτατη κατωφέρεια – είδαμε ως και 99 στο κοντέρ, το οποίο πάντως δεν θα μπορούσε να δείξει παραπάνω με δύο μόνο ψηφία διαθέσιμα στην LCD οθόνη.

Ο προσανατολισμός της κατηγορίας Α1 πρωτίστως σε νέους οδηγούς, καθώς και η πρόσβαση σε αυτή μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου (Β) που πολλές χώρες επιτρέπουν – μεταξύ αυτών σύντομα και η Ελλάδα – σημαίνει πως αυτή η γραμμική προβλεψιμότητα και ήπια απόδοση ισχύος είναι ένα πρωταρχικό ζητούμενο.

Σημαίνει επίσης πως στην πόλη το CPX προσφέρει ένα παρόμοιο εύρος δυναμικών ικανοτήτων με τα βενζικονίκητα 125 ή τα παπιά των 110 κυβικών,.

A15A4989 web 

Αυτονομία

Στην τιμή αγοράς του το CPX περιλαμβάνει δύο μπαταρίες, 60 V/45 Ah έκαστη, οι οποίες αφαιρούνται για να φορτιστούν σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή ή συνδέεται κατευθείαν το σκούτερ στην πρίζα με την ανάλογη υποδοχή που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά γίνεται με τον συνοδευόμενο φορητό φορτιστή που αποθηκεύεται στη δική του εργονομική θήκη κάτω από τη σέλα.

Στη σπιτική ζυγαριά μου έγραψαν περίπου 19 κιλά ανά μπαταρία, πάντως με το χερούλι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τη μεταφέρεις μερικά μέτρα ως το γραφείο ή το σπίτι.

Η πλήρης φόρτιση κάθε μπαταρίας απαιτεί τουλάχιστον ένα τρίωρο και αυτό βγάζει κατά το μέγιστο 70 χιλιόμετρα αυτονομίας για την καθεμία. Το θεωρητικό σύνολο των 140 χιλιομέτρων δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς προϋποθέτει κίνηση με αρκετά χαμηλές ταχύτητες.

Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα μέσω κουμπιού δεξιά στο τιμόνι, με το 1 να περιορίζει την τελική στα 45 km/h, το 2 στα περίπου 70 και το 3 να επιτρέπει τη μέγιστη απόδοση. Η διαφορά ωστόσο δεν έχει να κάνει με την παροχή ισχύος, μα απλά με έναν ηλεκτρονικό χιλιομετρικό κόφτη, καθώς η επιτάχυνση είναι πρακτικά ίδια με οποιαδήποτε επιλογή μέχρι να χτυπήσει την τελική της.

Σε καθημερινές μικτές διαδρομές πόλης η αυτονομία της κάθε μπαταρίας κυμαινόταν από 50 ως 60 χιλιόμετρα, μια πολύ καλή τιμή με δεδομένο πως το 99% του χρόνου ο κινητήρας ήταν στον χάρτη 3 και το γκάζι δεν έκλεινε συχνά.

Μόλις ωστόσο μπήκα στην Περιφερειακή Υμηττού, σε λιγοστά χιλιόμετρα εξαφανίστηκε η μισή μπαταρία. Σε τέτοιο ανοικτό δρόμο όπου το CPX κινείται διαρκώς με το γκάζι καργαρισμένο και ταχύτητα πάνω από τα 80 km/h, η αυτονομία κάθε μπαταρίας πέφτει αρκετά, έως και κάτω από 40 χιλιόμετρα. Αυτό επιβεβαιώθηκε με αλλεπάλληλες βόλτες προς αεροδρόμιο, όπου το λιγότερο που είδα ήταν 32 χιλιόμετρα πριν αρχίσει να αναβοσβήνει η ένδειξη της πρώτης μπαταρίας, κάτι που σημαίνει πως έχει απομείνει το 20% και αρχίζει να τραβάει από τη δεύτερη.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως οι μετρήσεις έγιναν με έναν βαρύ αναβάτη, ενδεχομένως θα βγαίνουν βελτιωμένες επιδόσεις με ένα ελαφρύτερο άτομο στη σέλα του.

A15A5001 web 

Πρακτικότητες

Η ευχρηστία του Super Soco CPX είναι ανάλογη κάθε σκούτερ της κλάσης του. Οι μεγάλοι τροχοί προσφέρουν αίσθηση μοτοσυκλέτας και οι αναρτήσεις του δουλεύουν καλά στην πόλη, απορροφούν επαρκώς τις ανωμαλίες και προσφέρουν καλή άνεση.

Τα φρένα του επίσης έχουν τη δύναμη που πρέπει για ένα έργο που δεν είναι και ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς το CPX το αισθάνεσαι αρκετά ελαφρύ και δεν θα φορτώσει τρελά χιλιόμετρα στο κοντέρ του. Με πλάτη το συνδυασμένο σύστημα που δουλεύει εξαιρετικά, αποφεύγοντας τα ανεπιθύμητα μπλοκαρίσματα, το φρενάρισμα αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε κάθε περίπτωση.

Ο εξοπλισμός του είναι λιτός και περιορίζεται τα απολύτως βασικά, συν μια όπισθεν που ενεργοποιείται με το κουμπί που συνήθως χρησιμοποιούμε για τη μίζα στα παραδοσιακά δίκυκλα.

Πολύ καλή είναι η αεροδυναμική του προστασία, με την ψηλή ζελατίνα να καλύπτει πλήρως τα 182 εκατοστά του ύψους μου χωρίς να χρειάζομαι σκύψιμο. Οδηγώντας σε δυνατή βροχή μια μέρα, ρίχνοντας λίγο το κεφάλι προς τα μπροστά έκρυβε τελείως τη ζελατίνα του κράνους μου από τη ροή του νερού. Η γεωμετρία της είναι λίγο ασυνήθιστη επειδή έρχεται πολύ κοντά στο πρόσωπο, αλλά πρακτικά δεν με ενόχλησε ποτέ, λ.χ. με ακούσιες επαφές.

Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα εδώ δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι με τις δύο μπαταρίες να γεμίζουν τα πάντα. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς δεν είναι πάντα απαραίτητο να κουβαλάμε δυο μπαταρίες.

Διαδρομές εντός πόλης που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τα 40-50 χιλιόμετρα μπορούν να ικανοποιηθούν και με μια μπαταρία μόνο, έτσι ο μισός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση.

Μάλιστα, αφαιρώντας τη μια μπαταρία νιώθεις αμέσως και τη διαφορά στο βάρος, μια 20αριά κιλά είναι αυτά σε ένα σύνολο 107.

A15A4915 web 

Συγκρίσεις

Το CPX της Super Soco έρχεται σε μια αγορά που κυριαρχείται από πληθώρα συμβατικών σκούτερ με τιμές που φτάνουν ως και τα μισά λεφτά από αυτό. Απαιτώντας €5,200 στη βιτρίνα σαφώς δεν είναι εύκολο το έργο του, δυσκολεύει δε ακόμη περισσότερο με δεδομένο πως ούτε οι επιδόσεις του τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τα περισσότερα 125άρια, ακόμη και τα αερόψυκτα, προσφέρουν δυνατότερη επιτάχυνση και συχνά υψηλότερη τελική, με περισσότερη πρακτικότητα σε θέματα όπως ο αποθηκευτικός χώρος.

Δεν είναι ωστόσο αυτό το ζητούμενο εδώ. Κατ’ αρχήν, η επιδότηση της τιμής του το ρίχνει ως και τα 4 χιλιάρικα, αλλά και πάλι φαντάζει αλμυρούτσικο. Για να δεις το συμφέρον στο CPX θα πρέπει να μπουν στην εξίσωση τα κόστη που σε γλιτώνει, ξεκινώντας από τα σέρβις που εδώ αφορούν μόνο λάστιχα, τακάκια κι αναρτήσεις, και φτάνοντας ως το καύσιμο και τις όποιες άλλες ωφέλειες προμοτάρουν την αγορά ηλεκτρικού – τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Η κατοχή του προϋποθέτει κάποιες παραχωρήσεις, όπως το περιορισμένο βεληνεκές του συγκριτικά με ένα συμβατικής τεχνολογίας σκούτερ. Μια δικάβαλη εκδρομή στο Σούνιο, για παράδειγμα, δεν είναι εξίσου απλή υπόθεση για το CPX, καθώς θα πρέπει να έχει προϋπολογιστεί προσεκτικά η αυτονομία του και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μια χρονοβόρα φόρτιση κάπου στη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά στο καθαρά αστικό το κομμάτι, το Super Soco CPX κάνει τη δουλειά του μια χαρά, είναι όμορφο, άρτια στημένο και επαρκέστατο για τις καθημερινές μεταφορικές ανάγκες, βγάζοντας σε βάθος χρόνου κέρδος στην τσέπη του ιδιοκτήτη του.

A15A5014 web 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Super Soco CPX

Αντιπρόσωπος

Motoway Γ. Καμπράνης

Τιμή

€5,200 (€4,400 με επιδότηση / €4,000 με επιδότηση και απόσυρση)

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Super Soco (στο κέντρο του πίσω τροχού)

Ισχύς

Συνεχής: 4 kW (5.4 hp) - Αιχμής: 4.8 kW (6.4 hp)

Ροπή

15.3 kgm

Μπαταρία

60 V / 45 Αh, εξωτερικός φορτιστής 60 V / 10 Α

Χρόνος επαναφόρτισης

7-8 ώρες (με τον στάνταρ φορτιστή, σε παροχή 220 V)

Πλαίσιο

Ατσάλινο σωληνωτό

Μεταξόνιο

1,366 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

2,022 x 790 x 1,442 mm

Απόσταση από έδαφος

154 mm

Ύψος σέλας

760 mm

Βάρος

107 kg

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι 

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ

Τροχός μπροστά

100/80-16

Τροχός πίσω

110/80-14

Φρένο μπροστά

Δίσκος, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος, δαγκάνα ενός εμβόλου, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Εξοπλισμός

LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), οθόνη LCD, τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, συναγερμός, όπισθεν

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon