.
Κατηγορία Piaggio
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 17:09

ΤEST – Piaggio MP3 350 Sport

Η δυναστεία της “τρόικας”

Όχι, μην πάει ο νους σας στο κακό, εδώ δε πρόκειται για εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες διάσωσης, για πακέτα, “κουρέματα” και μνημόνια. Μιλάμε για μια επανάσταση που ξεκίνησε η Piaggio στην αστική –και όχι μόνο- μετακίνηση το 2006. Μετά από δεκατρία χρόνια, οι τρεις τροχοί αποτελούν ένα από τα πιο … “hot” πεδία στον χώρο μας και το MP3 350 Sport , είναι η κορυφαία εξελικτικά πρόταση της εταιρείας, η οποία πρώτη τόλμησε να κινηθεί σε αυτό το ανεξερεύνητο μέχρι τότε πεδίο.

Αποδοχή

Μπορεί πλέον σήμερα τα MP3 να αποτελούν κάτι το συνηθισμένο στον δρόμο και να γνωρίζουν καθολική αποδοχή, δεν ήταν ωστόσο πάντα έτσι. Όταν παρουσιάστηκε η έκδοση των 250 κ.εκ., οι κατά παράδοση συντηρητικοί μοτοσυκλετιστές (ναι, είναι αλήθεια) έβγαλαν πολύ χολή και μήνη, αισθανόμενοι ότι απειλείται η δίτροxη καθεστηκυία τάξη. H πρόθεση της Piaggio δεν ήταν βέβαια αυτή και δεν είχαν κατά νου τους σκληροπυρηνικούς αναβάτες όταν σχεδίασαν το “Moto Piaggio a 3 ruote” (εξ ου και MP3). Oι τρεις τροχοί ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι δύο παράλληλοι μπροστινοί με σύστημα διεύθυνσης – ανάρτησης και κλίσεων, είχαν και έχουν εγνωσμένα πλεονεκτήματα και αρετές, που απευθύνονταν σε συγκεκριμένο –αρχικά- πελατειακό κοινό.

test piaggio mp3 350 sport statika 3

Αυξημένη πρόσφυση, σταθερότητα, καλύτερη απόσβεση των κακοτεχνιών του οδοστρώματος και φυσικά ένα μεγάλο ψυχολογικό αβαντάζ λόγο του +1 μπροστινού τροχού, ήταν τα  στοιχεία που άμβλυναν σε μεγάλο βαθμό τις ενστάσεις και τον δισταγμό πολλών ανθρώπων, οι οποίοι θα ήθελαν να μεταβούν στους δύο τροχούς αλλά δεν το έκαναν λόγο του φόβου. Τα MP3 άνοιξαν τον δρόμο για όλους αυτούς, και η εμπορική επιτυχία της συγκεκριμένης πλατφόρμας μοντέλων, αποτέλεσε την επιβράβευση της Piaggio για την τόλμη και το όραμα της.

Μετά απ΄όλα αυτά τα χρόνια, ελπίζουμε να έχει γίνει αντιληπτό ακόμα και στις σκληροπυρηνικές τάξεις αναβατών, ότι οι τρεις τροχοί δεν αποτελούν απειλή, αλλά… “ευαγγελιστές” της μοτοσυκλέτας, για ένα κοινό που σε διαφορετική περίπτωση θα εξακολουθούσε να βρίσκεται “εγκλωβισμένο” στο αυτοκίνητο. Τι προτιμάμε λοιπόν στους δρόμους;  Αυτοκίνητα ή “τρίτροχα δίτροχα”;

Ανανέωση μεγάλης κλίμακας

Μετά από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, ας προχωρήσουμε όμως στα του μοντέλου της δοκιμής. Για το 2018, η Piaggio προχώρησε σε ανανέωση της γκάμας των MP3, με σημαντικότερη προσθήκη για την έκδοση που εξετάζουμε σήμερα, αυτή του νέου κινητήρα των 330 κ.εκ. που γνωρίζουμε από τα Beverly. Πρόκειται για ένα μονοκύλινδρο, τετράχρονο και υγρόψυκτο σύνολο, με μονό εκκεντροφόρο στην κεφαλή, που οδηγεί συνολικά τέσσερις βαλβίδες. Η απόδοση του είναι 30,6 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 2,9 kg-m ροπής στις 6.250 σ.α.λ. ενώ αξίζουν να αναφερθούν κάποια στοιχεία που τον ξεχωρίζουν από ανταγωνιστικά σύνολα, όπως το ξηρό κάρτερ και η ύπαρξη αυτόματου υγρού πολύδισκου συμπλέκτη μοτοσυκλετιστικού τύπου, ο οποίος προσφέρει ομαλή / γραμμική μεταφορά ισχύος και μεγάλη αντοχή στα θερμικά φορτία. Πέραν του νέου κινητήρα στην ανανέωση συμπεριλήφθηκαν επίσης τα εξής:

-ΑSR (το κατά Piaggio traction control, με δυνατότητα απενεργοποίησης)
-Τρικάναλο ABS
-Μπροστινά δισκόφρενα τύπου “wave”
-Νέες ζάντες 
-Νέα LED flash 
-Nέα ζελατίνα φιμέ απόχρωσης με πιο αποτελεσματική κάλυψη 
-Νέα σέλα με πιο αναπαυτικό αφρώδες και νέα ραφή  
-Επανασχεδιασμένη γρίλια μάσκας 
-Νέες λαβές συνεπιβάτη 
-Επανασχεδιασμένος αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα με ενιαία, λειτουργική διαμόρφωση
-Νέα χρώματα (Λευκό και Γκρι σε gloss φινίρισμα και Μαύρο, Ανθρακί και Πράσινο, σε ματ φινίρισμα)

Σχεδίαση

Σχεδιαστικά, το νέο MP3 350 Sport , δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με αυτό που αναγνωρίζουμε όλοι ως… MP3. Η Piaggio προχώρησε στην προσθήκη κάποιων  στυλιστικών πινελιών, προερχόμενων από το MP3 500 hpe Sport, προκειμένου να ενισχύσει ταυτόχρονα και την φινέτσα αλλά τον δυναμισμό που αποπνέει το μοντέλο.

test piaggio mp3 350 sport statika 4

Το πράσινο ματ χρώμα, για την ακρίβεια το σχεδόν χακί -  πράσινο του φύλου της ελιάς, που ήταν βαμμένο το μοντέλο της δοκιμής, προσέδιδε έναν τόνο σοβαρότητας, ενώ η νέα μάσκα και οι κόκκινες λεπτομέρειες σε ζάντες, ελατήρια αμορτισέρ και στις ραφές της σέλας ανεδείκνυαν ένα πιο Sport τόνο. Συνολικά, παρά του ότι πρόκειται για ένα μοντέλο με ασυνήθιστη για το μάτι διάταξη όγκων, καταφέρνει να είναι αντικειμενικά όμορφο και για μια ακόμη φορά οι ιταλοί αποδεικνύουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν ακόμα και τα μενίρ του Οβελίξ, με υψηλή αισθητική.

Εργονομία / Άνεση

To MP3 350 Sport  δεν διαφέρει εργονομικά σε σχέση με ένα “συμβατικό” δίτροχο scooter αντίστοιχων κυβικών. Για την ακρίβεια όταν κάθεσαι στην πολύ αναπαυτική σέλα του, “ξεχνάς” ότι υπάρχουν δύο τροχοί μπροστά και ένα ολόκληρο σύστημα από βραχίονες, δοκούς και αρθρώσεις, νομίζεις ότι είσαι σε ένα GT scooter στα 300-400 κ.εκ.  Βέβαια από την άλλη η αίσθηση δεν είναι ακριβώς η συνήθης “μέσα” αυτής της κατηγορίας και βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο ανάμεσε σε “μέσα” και “πάνω”.

test piaggio mp3 350 sport 5

O κορμός είναι όρθιος λοιπόν και τα χέρια πέφτουν πολύ φυσικά στο τιμόνι, ενώ χώρος για τα γόνατα υπάρχει άπλετος ακόμα και για τους πολύ ψηλούς. Όχι όμως και για τέντωμα τον ποδιών μπροστά. Παρ΄όλα αυτά οι πλατφόρμες της ποδιάς είναι αρκετά φαρδιές και στην δεξιά, υπάρχει εγκατεστημένο και πεντάλ – ποδόφρενο. Γιατί; Γιατί πλέον δεν υπάρχει απλή έκδοση και έκδοση “LT” στα MP3, το μοντέλο είναι ένα και έχει μετατρόχιο τέτοιο, που μπορεί βάση της νομοθεσίας να οδηγηθεί και από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου. Ας το έχουν υπόψη αυτό λοιπόν όσοι φίλοι από τον χώρο των τεσσάρων τροχών θέλουν να κάνουν το βήμα στους δύο (εντάξει, στους τρεις) τροχούς.

test piaggio mp3 350 sport lepto 8

Στο κέντρο της ποδιάς βρίσκεται ο μοχλός του χειρόφρενου, εύκολα προσβάσιμος και πολύ χρήσιμος ακόμα και σε περιπτώσεις μικρών σε διάρκεια στάσεων, όπως στα διόδια για παράδειγμα όπου ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κανείς και τα δύο του χέρια για να πληρώσει το αντίτιμο. Δεν χρειάζεται να πατάει κάποιο από τα φρένα λοιπόν. Πάνω από το χειρόφρενο βρίσκεται ένα πτυσσόμενο γαντζάκι για το κρέμασμα και την στήριξη τσαντών, ενώ ένα ευρύχωρο ντουλαπάκι βρίσκεται πάνω από τον πίνακα οργάνων, ικανό να χωρέσει αρκετά μικροπράγματα, προσφέροντας παράλληλα και παροχή ρεύματος με υποδοχή USB.

test piaggio mp3 350 sport lepto 14

Σε ότι αφορά στον χώρο κάτω από την σέλα αυτός εντυπωσιάζει με το μέγεθος του και μπορεί να χωρέσει με μεγάλη άνεση ένα full face κράνος και πολλά άλλα αντικείμενα, ωστόσο στην περίπτωση δύο κρανών, τα πράγματα είναι οριακά. Οι διακόπτες έχουν κλασική διάταξη, πολύ καλή ποιότητα και αισθητική (είπαμε, Ιταλία…), ενώ στο δεξί grip βρίσκεται και ο χειριστήριο για το κλείδωμα του μπροστινού συστήματος, στο οποίο και θα αναφερθούμε εκτενώς, στο κομμάτι των οδηγικών εντυπώσεων. Περνώντας τώρα στον συνεπιβάτη, αυτός έχει στην διάθεση του μια σέλα βασιλικών διαστάσεων με μαξιλαράκι στην πλάτη, δυο εξαιρετικές χειρολαβές για την στήριξη του και πτυσσόμενα, φαρδιά μαρπσιέ σε άνετη θέση, για τα πόδια του. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίνιες λοιπόν, η άνεση που προσφέρεται στο δεύτερο άτομο είναι υποδειγματική και μια από τις κορυφαίες στην κατηγορία.

Οδηγώντας

Όποτε οδηγώ ένα MP3 δίνω φυσικά πολύ σημασία στην προσλαμβάνουσα από το μπροστινό αίσθηση. Και πάντα, μετά από 3 λεπτά, έχω ξεχάσει ότι βρίσκομαι στη σέλα ενός οχήματος με δύο μπροστινούς τροχούς, ακριβώς γιατί η οδήγηση του δεν απαιτεί ούτε περίοδο προσαρμογής, ούτε συνήθεια. Όπως ακριβώς οδηγεί κανείς ένα δίτροχο, οδηγεί και ένα μοντέλο MP3, δεν υπάρχουν μυστικά, τα πάντα εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο και οι εντολές με το τιμόνι και με το σώμα επιφέρουν τις ίδιες αντιδράσεις. To μόνο που χρήζει αναφοράς, χωρίς σε καμία περίπτωση να συνιστά πρόβλημα, είναι μια διαφορετική αίσθηση στην πληροφόρηση από το μπροστινό, όχι ακριβώς ελλιπής, απλά κάπως πιο “φιλτραρισμένη”, σε σχέση πάντα με δίτροχα μοντέλα.

test piaggio mp3 350 sport 3

Αυτό οφείλεται κυρίως στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόσβεσης των κακοτεχνιών που προσφέρουν οι δύο ανεξάρτητες αναρτήσεις των μπροστινών τροχών του MP3 Sport, Συνηθισμένος κανείς από τις αντιδράσεις ενός μονού τροχού μπροστά, έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη αισθητηριακή αντίληψη για το τι να περιμένει αν για παράδειγμα βρει στον δρόμο του μια λακκούβα ή ένα κοφτό σαμαράκι. Ε, με το MP3 350 Sport, αυτά δεν ισχύουν, η αντίδραση είναι πολύ πιο “γλυκιά”, ο δρόμος “σιδερώνεται” και αυτό εύκολα μπορεί να το παρεξηγήσει κανείς ως ελλιπή πληροφόρηση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα όρια της πρόσφυσης τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με ένα “συμβατικό” δίτροχο. Εδώ το μόνο που χρειάζεται είναι εμπιστοσύνη, κάτι που θα αποκτηθεί σταδιακά στη σέλα του MP3 Sport, το οποίο δεν χαμπαριάζει τίποτα σε συνθήκες ελλιπούς πρόσφυσης. Εκεί που με άλλα δίτροχα θα ένοιωθε κανείς “μαγκωμένος” και ίσως και να… άσπριζε από ξαφνικό χάσιμο του μπροστινού, το MP3 350 Sport περνάει “αέρας”.

test piaggio mp3 350 sport 15

Μικρή παρένθεση εδώ, για να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα: μην πιστέψει κανείς ότι το MP3 350 έχει τον “άπεφτο”, μια χαρά μπορεί να πέσει και αυτό αν υπερβάλει κανείς. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει, είναι διευρυμένα επίπεδα πρόσφυσης και ασφάλειας ώστε η εμπειρία της οδήγησης του να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτό είναι κάτι που μπορούν να το εκμεταλλευτούν και οι αρχάριοι αλλά και οι έμπειροι, σε λογικά όμως πλαίσια. Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να φανεί εκ πρώτης μικρής σημασίας αλλά μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία της οδήγησης, είναι το κλείδωμα του μπροστινού συστήματος. Πλησιάζοντας σε κάποιο φανάρι ή όποτε κάνετε στάση οδηγώντας, μπορείτε να κλειδώσετε, μέσω ειδικού διακόπτη στο αριστερό grip, το σύστημα των αρθρώσεων μπροστά και το scooter να παραμείνει όρθιο, χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το πόδι σας κάτω για να το ισορροπήσετε. Είναι super στην πράξη και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό το “cosy” και “εύκoλο” που αποπνέει το MP3 350 Sport ως αίσθηση όταν το οδηγεί κανείς. Φυσικά η Piaggio έχει φροντίσει να ξεκλειδώνει αυτόματα το σύστημα όταν το scooter εκκινεί (υπάρχει και σχετική ηχητική ειδοποίηση), οπότε δεν έχετε καμία απολύτως έννοια στο κεφάλι σας για την λειτουργία του.

test piaggio mp3 350 sport lepto 13

Θέλει λίγη προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση να το  “κλειδώσει” κανείς με κλίση και κατά την εκκίνηση, με το ξεκλείδωμα, επειδή το scooter δεν έχει αποκτήσει ταχύτητα  –αναπόφευκτά- να γείρει, αλλά αυτό είναι κάτι που απλά συνηθίζεται και το προσέχει κανείς. Το κλείδωμα επίσης μπορεί να αντικαταστήσει και το stand όταν παρκάρετε για ώρα το scooter. Τώρα σε ότι αφορά στον κινητήρα, καταφέρνει να κινεί αξιοπρεπέστατα το MP3 350 Sport, αν και είναι φυσικό να έχει απολέσει κάτι από την “σπιρτάδα” του σε σχέση με το Beverly, αφού τα 256 κιλά στην προκειμένη περίπτωση, παίζουν ρόλο. Ωστόσο στις επιταχύνσεις, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει, ανταποκρίνεται αρκετά θετικά και σε καμία περίπτωση δεν θα σας λείψει το γκάζι. Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης η πολιτισμένη λειτουργιά του και η γραμμικότητα του.

test piaggio mp3 350 sport 4

Εξαντλώντας κάθε ικμάδα της ισχύος του, το scooter θα δείξει 140+ στο κοντέρ του παραμένοντας σταθερό και ακλόνητο. Δεδομένης της άνεσης για οδηγό και συνεπιβάτη και σε συνδυασμό με την πολύ καλή κάλυψη από τον αέρα που προσφέρουν η μεγάλη ζελατίνα και η ποδιά, τα ταξίδια με το MP3 350 Sport, σαφώς και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του. Με 130 σταθερά, το scooter μπορεί άνετα να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, δικάβαλο και φορτωμένο. Βέβαια ο προσανατολισμός του είναι κυρίως αστικός, για αυτό το πεδίο δημιουργήθηκε πρωτίστως, και στην συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα είναι αν “χωράει και ελίσσεται κανονικά”. Ναι,  είναι η απάντηση, όπως και οποιοδήποτε άλλο scooter αντίστοιχου πλάτους και διατάσεων και να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά GT, που είναι τα ίδια ή ακόμα μεγαλύτερα σε μέγεθος από το MP3 350 Sport.

test piaggio mp3 350 sport 14

To μπροστινό δεν αφαιρεί κάτι από ευελιξία και ταχύτητα στις αλλαγές κατευθύνσεων και δεν υπάρχει κάτι που να προβληματίζει στην κίνηση μέσα στις πόλεις. Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η ενεργητική ασφάλεια, με τρεις δίσκους (έναν σε κάθε τροχό) να σταματούν άμεσα και έγκαιρα το scooter, ενώ το ABS, που ελέγχει τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά λειτουργεί άψογα. Το ASR (traction control) δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ποτέ στην μια εβδομάδα που είχα στην κατοχή μου το scooter, όπως και να έχει όμως, είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη η οποία μπορεί να αποδείξει την αξία της σε συνθήκες πολύ χαμηλής πρόσφυσης. Τέλος σε ότι αφορά στην κατανάλωση, αυτή κυμάνθηκε στα 4,6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα τιμή πολύ ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς τα κιλά που καλείται να επιταχύνει ο κινητήρας.

Σταθερή αξία, στα καλύτερα της



test piaggio mp3 350 sport statika 5

Τα MP3, έχουν όπως αναφέρθηκε ήδη, ξεπεράσει τον σκόπελο της αρχικής προκατάληψης και του δισταγμού από τους αναβάτες και είναι πλέον ευρέως αποδεκτά, με τα πλεονεκτήματα τους να αναγνωρίζονται απ΄όλους. Το MP3 350 Sport, αποτελεί την κορυφαία εξελικτικά υλοποίηση, της επαναστατικής ιδέας που είχε η Piaggio πριν από 13 χρόνια. Ισορροπημένο, ικανότατο και με πλούσιο εξοπλισμό, απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έχουν μια πρόσθετη ασφάλεια στις διαδρομές τους. Δεν θα έλεγα όμως ότι αυτό αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στον χώρο ή τους οδηγούς αυτοκινήτου, αφορά και τους έμπειρους αναβάτες, οι οποίοι μπορούν με το συγκεκριμένο μοντέλο να απολαύσουν μια από τις πλέον χαλαρωτικές και άνετες εμπειρίες οδήγησης σε δύο (εντάξει τρεις!) τροχούς. Τα 8.550 ευρώ της τιμής του δεν είναι βέβαια λίγα, αλλά αφορούν σε κάτι μοναδικό ή για να είμαι πιο ακριβής, αφού δεν έχουμε πλέον 2006,  στην πιο πετυχημένη και ευρέως διαδεδομένη μοναδικότητα της αγοράς.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Piaggio 
Μοντέλο MP3 350 Sport 
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas 
Τιμή (€) 8.550
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος,1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 330
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 78 x 69
Συμπλέκτης Αυτόματος, υγρός πολύδισκος 
Κιβώτιο CVT 
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο 
Μεταξόνιο (mm) 1.545
Μήκος (mm) 2.200
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 790
Βάρος (kg) 256
Ρεζερβουάρ (l) 12
Αναρτήσεις  
Μπροστά Δύο μονά αμορτισέρ, ΠΕ, διαδρομή 85 χλστ. 
Πίσω Δύο μονά αμορτισέρ, ΠΕ, διαδρομή 102 χλστ. 
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 2 Χ 100/70-13"
Πίσω 140/70-14"
Φρένα  
Μπροστά

Δύο δίσκοι διαμέτρου 258 mm, ABS 

Πίσω

Δίσκος διαμέτρου 240 mm, ABS 

Ισχύς   
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / rpm) 30,6 / 8.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 2,9 / 6.250

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 17:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Piaggio MP3 Yourban LT 300ie 2017 TEST - Piaggio MP3 300 HPE 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon