.
Κατηγορία Piaggio
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 17:29

TEST - Piaggio MP3 Yourban LT 300ie 2017

 

Τo τρίτροχο αυτοκίνητο 

 

Κείμενο- φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μπορεί να κατατάσσεται στα scooter αλλά η ιδιαιτερότητα του LT να οδηγιέται και με δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι η σειρά ΜΡ3 έχει θέσει πολύ υψηλά στάνταρ ασφάλειας  που δύσκολα μπορεί να τα ξεπεράσει ένα "παραδοσιακό" scooter.

 Διχασμένη προσωπικότητα

Το 2003 όταν παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο της σειράς ΜΡ3 εντυπωσίασε με τη λειτουργία των εμπρός τροχών και με την ασφάλεια στις στροφές που παρείχαν. Πέρα από το πρωτοποριακό εμπρός σύστημα, όλο το υπόλοιπο βασιζόταν σε ένα κλασσικό scooter οπότε χαρακτηρίστηκε σαν "τρίτροχο scooter". H έλευση της έκδοσης LT μπέρδεψε όμως κάπως τα πράγματα καθώς εκμεταλλευόμενη τον νόμο η Piaggio παρουσίασε ένα μοντέλο με μεγαλύτερο μετατρόχιο, ποδόφρενο και φως  εμπρός που μπορούσε να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Οπότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα τρίτροχο αυτοκίνητο, και μάλιστα cabrio.


piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 19

Όπως τα αυτοκίνητα έτσι και το PIAGGIO MP3 YOURBAN LT 300ie διαθέτει χειρόφρενο (όπως όλα τα ΜΡ3 αλλά και άλλα μοντέλα αυτόματων μοτοσυκλετών) που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ποδιάς και είναι και ένα πρόσθετο αντικλεπτικό μέτρο καθώς όταν κλειδώνεις το τιμόνι κλειδώνεις και το χειρόφρενο όταν είναι ανεβασμένο. Επίσης χάρη σε έναν ηλεκτρομηχανισμό που σου επιτρέπει να κλειδώνεις το εμπρός σύστημα μπορείς να σταματάς χωρίς να 'χεις τα πόδια κάτω.  Αλλά από την άλλη τα αυτοκίνητα δεν πλαγιάζουν (οκ πλαγιάζουν λίγο στη στροφή αλλά όχι τόσο οι μοτοσυκλέτες). Και εάν τα ΜΡ3 μοιάζουν  σαν μια ενιαία κατασκευή, το Yourban μοιάζει σαν να έχουν πάρει ένα scooter από την ποδιά και πίσω μέρος και να του πρόσθεσαν δύο τροχούς εμπρός. Βέβαια οι ιταλοί σχεδιαστές υπόσχονται πάντα ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα και το MP3 Yourban LT 300 ie δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

 Αυτοκινητάδικη πολυτέλεια

Το Piaggio MP3 YOURBAN LT 300ie δεν έχει απλά βρει ένα παραθυράκι στο νόμο για να οδηγιέται από ανθρώπους που έχουν μόνο δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά διαθέτει και την ανάλογη πολυτέλεια που βρίσκουμε στα αυτοκίνητα και είναι σημαντικό κριτήριο αγοράς. Το φινίρισμα είναι εξαιρετικό, οι διακόπτες με το βουρτσισμένο αλουμίνιο δίνουν πρεστίζ, όπως και το ανθρακί ματ χρώμα, τα πλαστικά δείχνουν εξαιρετικής ποιότητας, ενώ ακόμα και οι μαρσπιέδες του συνεπιβάτη διπλώνουν και δεν διακρίνονται σχεδόν καθόλου. Τα όργανα μεγάλα σαν αυτοκινήτου, με χρωμιωμένα πλαίσια έχουν στο κέντρο το αναλογικό ταχύμετρο που διαθέτει ψηφιακές ενδείξεις για την ώρα, τα χιλιόμετρα, τη θερμοκρασία και την τάση της μπαταρίας.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 14

Εκατέρωθεν του υπάρχουν δύο επίσης κυκλικά όργανα για τη θερμοκρασία του ψυκτικού και τη στάθμη καυσίμου. Η σέλα μεγάλη και άνετη, με κόκκινες ραφές και με ανάγλυφο το λογότυπο της Piaggio, φιλοξενεί με άνεση αναβάτη και συνεπιβάτη, έχοντας μεταξύ τους και μια μικρή υψομετρική διαφορά.

 Γνωστή συνταγή

Το PIAGGIO MP3 YOURBAN LT 300ie δεν είναι ένα νέο μοντέλο, αλλά επανακυκλοφόρησε το 2017 πληρώντας τα Euro4 στάνταρ που αφορούν όχι μόνο τις εκπομπές καυσαερίων και θορύβου, αλλά και το σύστημα πέδησης. Το Yourban της δοκιμής μας δεν είχε ABS αλλά συνδυασμένα φρένα που όμως ενεργοποιούνται μόνο από το ποδόφρενο και όχι από τις μανέτες.  Ο κινητήρας είναι τετράχρονος υγρόψυκτος μονοκύλινδρος, με χωρητικότητα 278 κυβικών εκατοστών, και απόδοση 21,1 ίππων. Διαθέτει τέσσερεις βαλβίδες και ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής, ενώ η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό. Υπάρχει αυτόματος φυγοκεντρικός συμπλέκτης και η μετάδοση γίνεται με ιμάντα.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit lept 3

Εμπρός υπάρχουν 2 τροχοί 13 ιντσών τοποθετημένοι σε μονόμπρατσα πιρούνια που εργάζονται παράλληλα, σε ένα σύστημα με δυνατότητα όχι μόνο να περιστρέφονται αλλά και να πλαγιάζουν. Σε κάθε τροχό εμπρός υπάρχει ένας δίσκος 258 χιλιοστών με διπίστονη δαγκάνα, ενώ πίσω ο 14άρης τροχός διαθέτει 240 χιλιοστά δίσκο. Για το μεγάλο βάρος έχουν υιοθετηθεί 2 αμορτισέρ πίσω, που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Καισαν κλασικό scooter κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος που χωρά ένα jet κράνος ή κάποια full-face (χωρίς αεραγωγούς).

Reload

Ότι και εάν οδηγείς, μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο, χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να συνηθίσεις την κάπως ιδιαίτερη συμπεριφορά του MP3 yourban που δημιουργεί η ύπαρξη δύο τροχών εμπρός. Εννοείτε ότι για τους "αυτοκινητάδες" αυτός ο χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που χρειάζεσαι όταν οδηγείς δίτροχο. Και οι δύο πάντως θα εντυπωσιαστούν πόσο ανάλαφρη αίσθηση έχει το τιμόνι παρά όλο αυτό το συφερτό εξαρτημάτων, αμορτισέρ, φρένων και τροχών. Και όχι το ΜΡ3 δεν στρίβει με το τιμόνι αλλά όπως σε μια μοτοσυκλέτα με το σώμα που το ωθεί να πλαγιάσει. Πόσο; Στην αρχή λίγο γιατί ο εκάστοτε αναβάτης έχει στο μυαλό του το ολέθριο χάσιμο του μπροστινού.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 1

Μόνο που αυτό συμβεί σπάνια στα τρίτροχα της σειράς ΜΡ3 (όταν ο αναβάτης το παρακάνει και ακουμπήσει το σταντ κάτω ή γλιστρήσει τόσο πολύ ο πίσω τροχός). Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το όριο του LT είναι πρωτίστως το ψυχολογικό όριο του αναβάτη, που μέρα με τη μέρα αποκτώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το μπροστινό θα πλαγιάζει περισσότερο. Τόσο που σε κάποιες γλιστερές στροφές δεν θα μπορεί να το ακολουθήσει μια supersport μοτοσυκλέτα.

 Χωρίς εμπόδια

Αν και ο όγκος ενώ οδηγάς σου φαίνεται πολύ μεγάλος για να κινηθείς μέσα στο κυκλοφοριακό χάος της πόλης τελικά αποδεικνύεται ότι είναι μόνο στην φαντασία σου η δυσκολία να ακολουθήσεις καταπόδι ένα κλασικό scooter. Το ΜΡ3 Yourban LT 300ie ελίσσεται ανάμεσα στα αυτοκίνητα με την άνεση μπαλαρίνας, αφήνοντας άναυδους τους υπόλοιπους οδηγούς (δίτροχων και τετράτροχων) για το τι είναι ικανό να κάνει αυτό το περίεργο scooter με τους δύο τροχούς μπροστά. Και επειδή το ΜΡ3 πλαγιάζει αλλά δεν στρίβει το νου σου στις σφήνες δεν πρέπει να το έχεις στο πως θα χωρέσει στο μικρό χώρισμα ανάμεσα στα αυτοκίνητα αλλά να μην βρει το πίσω μέρος σε κάποιο προφυλακτήρα.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 16

Γενικά το Yourban μέσα στην πόλη αισθάνεται στο στοιχείο του, ευέλικτο, άνετο και εύκολο. Και όσο για την ασφάλεια οι δυο τροχοί εμπρός δεν γλιστρούν ούτε στο πλάγιασμα, ούτε στο φρενάρισμα. Ειδικά εάν μάθεις να χρησιμοποιείς το ποδόφρενο θα έχεις πολύ μεγάλη δύναμη στο φρενάρισμα (συνδυασμένα γαρ), αλλιώς θα πρέπει να βάζεις δύναμη στην δεξιά μανέτα (φρένα εμπρός) και ευγενική μεταχείριση με την αριστερή γιατί το πίσω μπλοκάρει συχνά. Ο κινητήρας πάντως με τη γραμμική απόδοσή του βοηθάει μέσα στην κίνηση, παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης, που βέβαια είναι αυξημένα σε σχέση με ένα κλασικό scooter.

 Κινητήρας Vs Βάρος

Οι ιδιοκτήτες του ΜΡ3 πρόκειται σίγουρα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο. Εκεί το πλεονέκτημα των δύο τροχών εμπρός  δεν είναι και τόσο μεγάλο σε σχέση με ένα κλασσικό scooter, παρ όλα αυτά το ΜΡ3 είναι σίγουρα πιο σταθερό και επηρεάζεται λιγότερο από τους πλευρικούς ανέμους από τα αντίστοιχα δίτροχα. Το τρίτροχο της Piaggio φτάνει σχετικά εύκολα τα 100 χλμ/ώρα, για να συνεχίσει πιο αργά για τα 110, και από εκεί και μετά μόνο εάν του επιτρέψουν οι συνθήκες (κατηφόρα, ούριος άνεμος) ο δείκτης του ταχυμέτρου θα φτάσει τα 120, αλλά μπορεί και να τα ξεπεράσει. Στύβοντας το γκάζι, ακόμα και στα 130 και κάτι, ο αναβάτης του Yourban νοιώθει μεγάλη ασφάλεια χωρίς ίχνος νευρικότητας στο τιμόνι.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 15

Οι δύο τροχοί -και το βάρος του συστήματος- που είναι το ατού του ΜΡ3, στον αυτοκινητόδρομο είναι τροχοπέδη και έτσι η τελική δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού οι 21,1 ίπποι πέρα από τον τρίτο τροχό έχουν και να κουβαλήσουν σαράντα κιλά παραπάνω σε σχέση με ένα Beverly 300 ie. Το αυξημένο βάρος παίζει ρόλο και στις ρεπρίζ από τα 80 χλμ/ώρα, που φυσικά δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις ρεπρίζ του παραπάνω scooter, αλλά στη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα, και έτσι η ασφάλεια που προσφέρει το ΜΡ3 αντισταθμίζει τη χαμηλή τελική, που απλά εάν για τον υποψήφιο αγοραστή είναι σημαντική θα προτιμήσει το 500άρι, θυσιάζοντας όμως την ευκινησία του Yourban.

piaggio mp3 yourban 2017 bikeit kin stat 20

Η ζελατίνα μπορεί να είναι χαμηλή αλλά προστατεύει σχεδόν πλήρως το σώμα του αναβάτη από τον αέρα, αλλά σίγουρα πολλοί θα προτιμούσουν τη μεσαία ζελατίνα από την γκάμα αξεσουάρ της Piaggio για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, καθώς παρά την τοποθέτησής της στο τιμόνι δεν επηρεάζεται καθώς η ευστάθεια. Για τις κρύες μέρες μπορεί κάποιος να τοποθετήσει και τις διάφανες χούφτες στο τιμόνι, ενώ υπάρχει και κάλυμμα για τα πόδια που τοποθετείται γρήγορα και δεν επηρεάζει την ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες. Οι Ιταλοί σχεδιαστές γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αναβάτες που θα χρησιμοποιούν το Yourban όλες τις μέρες του χρόνου, ακόμα και όταν το κρύο είναι πολύ όπως στη γειτονική μας χώρα, έχουν προνοήσει και μέρος του ζεστού αέρα του ψυγείου διοχετεύεται στα χέρα και στα πόδια.

 Το οικονομικότερο

Το PIAGGIO MP3 YOURBAN LT 300ie (μαζί με την έκδοση sport) είναι το οικονομικότερο μοντέλο της σειράς  ΜΡ3 και κοστίζει κάτι λιγότερο από έξι χιλιάδες, και πιο συγκεκριμένα 5.990 ευρώ. Τα χρήματα μπορεί να φαντάζουν πολλά σε σχέση με τα δίτροχα scooter αλλά η ασφάλεια που προσφέρει το ΜΡ3 δεν μπορεί να συγκριθεί. Εξάλλου για όσους θελήσουν να αποκτήσουν το Yourban και να το οδηγήσουν με δίπλωμα αυτοκινήτου αποτελεί την οικονομικότερη λύση. Οπότε δεν είναι άστοχο να πούμε ότι το PIAGGIO MP3 YOURBAN LT 300 ie είναι και το φθηνότερο αυτοκίνητο που μπορεί να αγοράσει κανείς στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο PIAGGIO MP3 LT YOURBAN 300 ie
Αντιπρόσωπος PIAGGIO HELLAS
Τιμή (euro) 5.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 278
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 75X63
Συμπίεση (:1)  
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός συμπλέκτης
Κιβώτιο Αυτόματη μετάδοση CVT με διαχειριστή ροπής
Πρωτεύουσα σχέση  
Τελική μετάδοση  
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 1.930
Πλάτος (mm) 465
Ύψος  (mm)  
Μεταξόνιο (mm) 1.440
Γωνία κάστερ (°)  
ίχνος (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm)  
Βάρος (kg)   
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 11
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Αρθρωτό παραλληλόγραμο
Πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με 2 αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη προφόρτιση 
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δισκόφρενα Ø 258 mm με διπίστονη δαγκάνα
Πίσω Δισκόφρενο Ø 240 mm με διπίστονη δαγκάνα
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70 ‐ 13”
Πίσω 140/60 ‐ 14”
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 15,5 kW (21,1 HP) @ 7250 στροφές/λεπτό
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  22,5 Nm @ 6000 στροφές/λεπτό

 

Φωτογραφίες Κίνησης / Στατικες

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤEST – Piaggio MP3 350 Sport TEST - Piaggio Beverly 300 S 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube