.
Κατηγορία Piaggio
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 16:25

TEST - Piaggio Beverly 300 S 2017

 

Ομάδα που κερδίζει…

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

…δεν αλλάζει λέει ο σοφός λαός και το Beverly 300, αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο γνωμικό.

Η Piaggio ωστόσο, ελέω και Euro 4 προδιαγραφών, προχώρησε σε μερικές πολύ συγκεκριμένες αλλαγές που έκαναν το Beverly μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη πρόταση, ανάμεσα στα μεσαία κυβισμού scooters, με το ABS και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού (ASR) να ανήκουν πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό του. Γίνεται να χάσει τώρα;

Κλασικά μοντέρνο


Το σχέδιο του Beverly 300 έχει μείνει ίδιο τα τελευταία επτά χρόνια, από τότε που παρουσιάστηκε δηλαδή η γενιά με τον 300άρη κινητήρα. Όχι μόνο αυτό αλλά οι γραμμές ενός εκ των best sellers της ελληνικής αγοράς, επηρέασαν τόσο τη νέα γενιά Liberty αλλά και το Medley και αυτό μας υποδεικνύει ότι μάλλον θα παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια ακόμη. Κλασικό δεν το λες σίγουρα με τις λέξεις “μοντέρνο” και “δυναμικό” να έρχονται αβίαστα στο μυαλό παρά την οικεία μορφή του. Από όπου και να το κοιτάξεις το Beverly είναι όντως μοντέρνο με την χαρακτηριστικά ιταλική του σχεδίαση να μην λέει να γεράσει! “Ρευστή” μορφή που συνδυάζει γωνίες και καμπύλες και ανάγλυφες επιφάνειες στα πλαστικά που τού δίνουν επιτυχημένα έναν έξτρα δυναμισμό. Το μάτι μας το έχει συνηθίσει σίγουρα τόσα χρόνια, από την άλλη όμως εξακολουθεί να το γοητεύει. Σε αυτό συμβάλλει και το έντονο και βαθύ μπλε χρώμα της έκδοσης S που είχαμε για δοκιμή, που συνδυάζεται με σκούρες γκρι ματ ζάντες και μαύρη σέλα, σε αντίθεση με την καφέ σέλα και τους πιο παλ χρωματικούς συνδυασμούς της βασικής έκδοσης. Ένα για κάθε γούστο δηλαδή. Παράπονο δεν υπάρχει ούτε από την ποιότητα κατασκευής του Beverly: βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, για την κατηγορία που ανήκει το scooter της Piaggio, μην έχοντας να ζηλέψει κάτι από τον ανταγωνισμό. Όλα τα πλαστικά δένουν αρμονικά μεταξύ τους, τριγμοί δεν παρουσιάζονται ούτε στις έντονες ανωμαλίες.

Ανέσεις ευρωπαϊκές


Αν εξαιρέσουμε τα δύο άκρα στους σωματότυπους των αναβατών, τους πολύ ψηλούς δηλαδή και τους πολύ κοντούς, τότε το Beverly θα βολέψει με άνεση στη φαρδιά σέλα του όλους τους υπόλοιπους. Χώρος για τα πόδια υπάρχει στην ποδιά, αν και ελαφρώς περιορισμένος, λόγω της τοποθέτησης εκεί του ρεζερβουάρ, η σέλα όπως είπαμε είναι φαρδιά και βρίσκεται σε λογική απόσταση από το έδαφος και το τιμόνι βρίσκεται επίσης σε λογική απόσταση από τον κορμό, για να εκτελείτε με άνεση μανούβρες, ακόμη και αν φτάνετε σε ύψος τα 1,85 μ.

Το μόνο που θα προβληματίσει τους ψηλότερους (κάτι που θα εκτιμήσουν λογικά οι πιο κοντοί) είναι η θέση των μανετών: η κλίση τους είναι ελαφρώς ανηφορική και αυτό κουράζει λίγο τους καρπούς, όταν το ένα δάκτυλο ακουμπάει συνεχώς πάνω στις μανέτες –για κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης μεγάλες σε μέγεθος και απέχουν πολύ από τα γκριπ και αυτό ίσως δημιουργήσει μια μικρή γκρίνια σε εκείνους που έχουν μικρά χέρια. Κατά τα άλλα το Beverly είναι έτοιμο να τα βγάλει πέρα τόσο σε καθημερινή πολύωρη οδήγηση στο κέντρο της πόλης όσο και σε μικρές ή μεγάλες βόλτες εκτός αυτής. Για το τελευταίο, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε και έναν ανεμοθώρακα, με τον κίνδυνο να… μεγαλώσετε δραματικά τις βόλτες σας έξω από τα τείχη της πόλης. Ο συνεπιβάτης δεν πρόκειται να παραπονεθεί σε αυτές τις μεγαλύτερες βόλτες χάρη στο μεγάλο μερίδιο της σέλας που έχει προβλεφθεί για αυτόν αλλά και στα μαρσπιέ που είναι μεγάλα και βρίσκονται στο σωστό σημείο.

Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκονται και οι αποθηκευτικοί χώροι του Beverly. Στο ντουλαπάκι υπάρχουν θήκες για μικροπράγματα, ενώ στον φωτιζόμενο χώρο κάτω από τη σέλα μπορεί να τοποθετηθεί ένα κράνος κλειστού τύπου, ακόμη και με μεγάλους αεραγωγούς, αλλά και ένα σχετικά ελαφρύ μπουφάν. Για περαιτέρω η Piaggio έχει προβλέψει με την πρακτική σχάρα στο πίσω μέρος αλλά και γάντζο ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη για μεταφορά τσάντας.

Ο πλούσιος σε πληροφορίες πίνακας, με τα κλασικά σε εμφάνιση, αλλά ηλεκτρονικά στα σωθικά τους, όργανα είναι άλλο ένα σημείο που κάνει το Beverly να ξεχωρίζει στην σημερινή εποχή όπου κυριαρχούν οι LCD οθόνες. LCD οθόνη φυσικά και υπάρχει και συμπληρώνει όμορφα το μεγάλο και κεντρικά τοποθετημένο ταχύμετρο που έχει στα δεξιά του τον αναλογικό δείκτη θερμοκρασίας για το ψυκτικό και αριστερά τον επίσης αναλογικό δείκτη βενζίνης. Στον οθόνη θα βρείτε ό,τι άλλο χρειαστείτε στις καθημερινές σας μετακινήσεις, μεταξύ των οποίων θερμοκρασία περιβάλλοντος και ρολόι,, ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει το κουμπί απενεργοποίησης του ASR αλλά και σχετική προειδοποιητική λυχνία. Άλλες ανέσεις που παρέχει το Beverly είναι η ύπαρξη θύρας USB για να συνδέετε τις φορητές σας συσκευές -αντικατέστησε την 12βολτη παροχή ρεύματος που υπήρχε στο προ ανανέωσης μοντέλο.

Για να φέρετε ακόμη περισσότερο στα μέτρα σας το Beverly η Piaggio έχει αναπτύξει μία καλή γκάμα από αξεσουάρ τα οποία έχουν ως εξής:

-Top Box 37 λίτρων
-Κουβέρτα ποδιών
-Κουκούλα
-Συναγερμός
-Κλειδαριά τιμονιού
-Τσαντάκι κεντρικού τούνελ
-Ανεμοθώρακας
-Μικρή διάφανη ή σκουρόχρωμη ζελατίνα

Γόνος γνωστής οικογενείας


Η μία από δύο σημαντικότερες αλλαγές στο ανανεωμένο Beverly 300 έχει να κάνει με τον γνωστό QUASAR (Quarter Liter Smooth Augmented Range) μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα με τον ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής. Στις τελευταίες δύο εκδόσεις του βέβαια ο κυβισμός του έχει ανέβει ελαφρώς από το ¼ του λίτρου στα πρώτα Beverly 250, με την χωρητικότητα να ανέρχεται στα 278 κ.εκ.

Μία ακόμη σημαντική προσθήκη στο πέρασμα του χρόνου και από την πρώτη παρουσίαση του Beverly 300, πριν από επτά και πλέον χρόνια, ήταν η προσθήκη του ψεκασμού. Τώρα ο γνωστός υγρόψυκτος δέχτηκε τις απαραίτητες αλλαγές οι οποίες και τον εναρμονίζουν με τις προδιαγραφές Euro 4.

Η διαφορά του “300άρη”, στα χαρτιά και σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοσή του, εντοπίζεται στον ένα περίπου ίππο που υπολείπεται λόγω των σημαντικά αυστηρότερων προδιαγραφών ρύπων. Ο νέας σχεδίασης καταλύτης, σε συνδυασμό με το νέο τελικό της εξάτμισης αλλά και η διαφορετική χαρτογράφηση του ψεκασμού είναι υπεύθυνα για αυτήν τη μικρή μείωση στην μέγιστη ονομαστική ιπποδύναμη.

ABS και ASR!


Ο αέρας αλλαγής έφερε και δύο ιδιαίτερα καλοδεχούμενα στοιχεία ασφάλειας στο Beverly 300, που το φέρνουν μια ανάσα από πλευράς εξοπλισμού σε σχέση με τον μεγαλύτερου κυβισμού Beverly 350. Μιλάμε φυσικά για την προσθήκη των συστημάτων ABS και ASR με το τελευταίο να ελέγχει ηλεκτρονικά την ολίσθηση του πίσω τροχού σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης και να απενεργοποιείται εφόσον το θελήσει ο αναβάτης. Και τα δύο συστήματα, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο “350”, ανήκουν πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό του ιταλικού scooter.

Βόλτες εντός και εκτός


Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του το Beverly 300 απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι έχει όλα τα εφόδια για να βγάλει τον αναβάτη του ασπροπρόσωπο στην καθημερινή του μετακίνηση και να προσφέρει παράλληλα και την πολυπόθητη έξτρα ασφάλεια που χρειαζόμαστε όλοι ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Αυτό το τελευταίο το εννοούμε γιατί η δοκιμή του Beverly πραγματοποιήθηκε όταν έπεφταν χιόνια στην Αττική και τέτοια στοιχεία του καιρού δεν μας απέτρεψαν ποτέ από το να οδηγήσουμε δίκυκλό.

Με το Beverly, κάθε βόλτα που κάναμε σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες, έγινε με ένα υψηλότερο αίσθημα ασφάλειας. Το ABS λειτουργούσε εξαιρετικά όποτε χρειάστηκε να επέμβει με την ελαφριά ασάφεια των φρένων του προηγούμενου, άνευ ABS, μοντέλου, που δίνει το “παρών” και στον ανανεωμένο, να μην αποτελεί πλέον μεγάλο θέμα συζήτησης. Η προοδευτικότητα που άνηκε στα δυνατά τους σημεία συνεχίζει να τα χαρακτηρίζει.

Παράλληλα, το ASR δεν άφηνε την ουρά του Beverly να κάνει τσαλίμια επεμβαίνοντας πάντα διακριτικά. Αυτά τα δύο συστήματα που αποτρέπουν το μπλοκάρισμα και το γλίστρημα, των δύο και τους πίσω τροχού αντίστοιχα, δίνουν λίγη παραπάνω ηρεμία στον αναβάτη και τον αφήνουν να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην οδήγηση.

Το ίδιο το Beverly άλλωστε εμπνέει ηρεμία στον αναβάτη του με το μακρύ μεταξόνιο και τη σχετικά συντηρητική του γεωμετρία να δίνουν έμφαση στην προοδευτικότητα και την φιλικότητα. Σε συνδυασμό με το σωστό ζύγισμα του ιταλικού scooter, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό αστικό πακέτο. Σίγουρα το Beverly δεν είναι παπί στον τομέα τις ευελιξίας, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων αυτής της κατηγορίας. Η ευελιξία του ωστόσο βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο καθότι καταφέρνει να κρύβει πολύ σωστά τα 180κάτι γεμάτα κιλά του κατά τους ελιγμούς.

Σε αυτό το πακέτο έρχεται να προστεθεί ο κινητήρας. Ο μονοκύλινδρος δείχνει να έχει χάσει κάτι από την σπιρτάδα του στις χαμηλές στροφές, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, αλλά αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο αν οδηγήσει κανείς και τα δύο μοντέλα. Η πολύ καλή και άμεση μετάδοση φροντίζει ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμη δύναμη, όχι μόνο για να κινηθείτε με ασφάλεια αλλά και γρήγορα. Με ένα άτομο μπορείτε να κρατάτε άνετα ταχύτητες κοντά στα 120 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ κάπου εκεί θα κινηθείτε και δικάβαλοι, με λίγο πιο χαμηλές ταχύτητες με κόντρα άνεμο ή ανωφέρεια. Όλα αυτά με την πολιτισμένη λειτουργία να συνεχίζει να συγκαταλέγεται στα δυνατά χαρτιά του κινητήρα όπως και η λογική κατανάλωση με την μέση τιμή της να μην ξεπερνά τα 3,8 λίτρα άνα 100 χλμ.

Συνεχίζει δυναμικά


Μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να θυμηθούμε ξανά το Beverly 300 και μαζί του όλους τους λόγους που το έχουν ανάγει ως ένα από τα best seller της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο. Είναι ελκυστικό σχεδιαστικά, έχει χώρους για δύο ενήλικες, έχει καλούς αποθηκευτικούς χώρους και ο κινητήρας του είναι αρκούντως ισχυρός για να σας βγάλει με ασφάλεια και εκτός πόλης. Η ισχύς του μοτέρ είναι και το μόνο σημείο ουσιαστικά που ο ανταγωνισμός έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά, αλλά για τους πιο ανήσυχους υπάρχει και το “350” Sport Touring. Με το ABS και το ASR πλέον ως μέρος του στάνταρ εξοπλισμού και όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς, ειδικά στην έκδοση S, το Beverly έρχεται φουλ εξοπλισμένο –ένα από τα ελάχιστα scooter με traction control σε αυτή την κατηγορία κυβισμού- από την στάνταρ κιόλας έκδοση. Με τιμή 4.380 παραμένει προσιτό αλλά και στα πλαίσια του ανταγωνισμού και δείχνει να έχει ότι χρειάζεται για να συνεχίσει δυναμική την επιτυχημένη εμπορική του πορεία.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Beverly 300 S
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 4.380 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 278
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 75x63
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.190
Πλάτος (mm) 780
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.535
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 12,5
Βάρος, γεμάτο (kg) 183
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διαμέτρου 35mm - διαδρομή 90mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ - διαδρομή 81mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-16’’ 
Πίσω 140/70-14’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων - ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων - ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 21/ 7.250
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,3/5.750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 11:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Piaggio Medley 150 - 2016 TEST - Piaggio MP3 Yourban LT 300ie 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon