.
Κατηγορία Peugeot
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 13:00

Test – Peugeot New Tweet 125 2023

«Φρέσκο» και ακόμα καλύτερο

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Tweet της προηγούμενης γενιάς μας είχε αφήσει αξιοσημείωτα καλές εντυπώσεις, αλλά ο «διάδοχος» που ακούει στο όνομα New Tweet έρχεται αρκετά βελτιωμένος σε πολλά σημεία, κρατώντας παράλληλα τα καλά εκεί που χρειάζονται.

Peugeot New Tweet 125 2023 Τιμή: Από 2.700 ευρώ

Το New Tweet είναι ένα από τα νεότερα μοντέλα της Peugeot Motocycles, ένα από την γκάμα με την οποία η γαλλική εταιρεία, επανατοποθετήθηκε δυνατά στην αγορά μας -και όχι μόνο-, εγκαινιάζοντας την νέα της εποχή. Φυσικά, το Tweet σαν μοντέλο το γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά αρκεί ένα «New» μπροστά στο όνομα του για να αλλάξει αρκετά από όσα ξέρουμε για αυτό.

Η μέρα με την νύχτα σχεδιαστικά

Η αλλαγή στην εμφάνιση του New Tweet είναι πολύ μεγάλη, από το προηγούμενο μοντέλο. Το New Tweet ασπάζεται πλήρως την νεά σχεδιαστική ταυτότητα Peugeot, με όλες τις ιδιαιτερότητες που φέρνει αυτή. Η πολύ πιο σύγχρονη εμφάνιση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ στον χρωματισμό του scooter της δοκιμής, οι τεθλασμένες γραμμές και οι έντονες γωνίες φαίνονται πιο έντονα, μέσα από την διχρωμία λευκού και μαύρου. Οι ζάντες, 16 ιντσών εμπρός και πίσω, έχουν πιο... άγριο look και φινίρισμα με «διαμαντάρισμα» που δεν αρέσει σε όλους, αλλά δείχνει πολύ μοντέρνο.  Πλήρως νέα είναι επίσης τα φωτιστικά σώματα, εμπρός και πίσω, Full LED πλέον, ενώ το παλιό λογότυπο αποτελεί πλέον παρελθόν.

Πέρα από την προσθήκη της νέας ψηφιακής οθόνης, που αντικατέστησε τα παλιά όργανα, οι βασικές διαφορές μεταξύ των Tweet βρίσκονται εδώ. H πολιτική της «ομάδας που κερδίζει, άρα δεν αλλάζει» ακολουθήθηκε και στην ποιότητα κατασκευής, με την Peugeot φυσικά να μην κατεβάζει τον πήχη ούτε στο ελάχιστο, αλλά και χωρίς να επιχειρεί εντυπωσιασμό προς τα επάνω -για αυτό άλλωστε κρατά και την τιμή του New Tweet 125 χαμηλά, κάτω από τα 3.000 ευρώ εναρκτήριας. Τα χρώματα στα οποία μπορείτε να αποκτήσετε το μοντέλο, είναι 4: Λευκό, σκούρο μπλε και μαύρο στην Standard έκδοση, και ένα αποκλειστικό γκρι με πορτοκαλί λεπτομέρειες, για τους πιο «ανήσυχους» που θα πάνε στην GT έκδοση.

Σου φαίνεται μεγαλύτερο από ότι είναι 

Ακόμα ένα καλό που έφερε η αναβάθμιση του μοντέλου, είναι προφανώς ένας κάποιος επαναπροσδιορισμός της εργονομίας του και των διαθέσιμων χώρων του. Είχα την τύχη, να κατέβω από το παλιό μοντέλο και να ανέβω επιτόπου στο καινούργιο, κατά την παράδοση-παραλαβή των δοκιμαστικών, μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συγκρίνεις το ένα μοντέλο με το άλλο χωρίς να προλάβεις να το σκεφτείς. Παρά το ότι οι αριθμοί δεν το επιβεβαιώνουν «στα χαρτιά», το New Tweet 125 δίνει την αίσθηση μεγαλύτερων χώρων και αυξημένης πρακτικότητας για τον αναβάτη του. Αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερο χώρο για τα πόδια σου στο πάτωμα, αλλά και ότι κάθεσαι πιο άνετα στην εντελώς νέα σέλα, η οποία μάλιστα έχει σαφώς καλύτερο, αντιολισθητικό, κάλυμμα σε σχέση με το παλιότερο Tweet. Η θέση του τιμονιού και το πλατος του δεν έχουν διαφορές, όμως το ύψος σέλας έχει ανέβει κατά 20 χιλιοστά, στα 790 πλέον.

Στα των βοηθητικών αποθηκευτικών χώρων, ο κύριος κάτω από την σέλα παραμένει, φιλοξενώντας έως και ένα jet κράνος και γεμίζοντας πλήρως, ή αρκετά μικροαντικείμενα αντίστοιχα. Ντουλαπάκι στην ποδιά προβλέπεται επίσης -με παροχή ρεύματος κιόλας-, ενώ τα πλεονεκτήματα του επίπεδου πατώματος δεν χρειάζονται επανειλημμένη μνεία.

Σαφές plus στην πρακτικότητα, αποτελεί η νέα οθόνη LCD, που αντικαθιστά πλέον το αναχρονιστικό αναλογικού τύπου ταχύμετρο του Tweet. Και αυτό διότι, πέρα από τις απαραίτητες ενδείξεις, η οθόνη έχει και στοιχεία υπολογιστή ταξιδιού με μετρητές κατανάλωσης, ακόμα και ένδειξη θερμοκρασίας -και ας μιλάμε για αερόψυκτο μοτεράκι. Ένα μικρό μπράβο αξίζει επίσης στην Peugeot, που ενσωμάτωσε επιτυχώς την ψηλούτσικη και πλήρως παραλλήλόγραμη οθόνη, στο τιμόνι του Tweet, χωρίς να φαίνεται παράταιρη. Δεν συναντάμε κάτι παραπάνω στον εξοπλισμό, αλλά για την κατηγορία του New Tweet, αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Ο καλύτερος καθημερινός σύντροφος

Όπως είναι γνωστό μετά την αλλαγή της νομοθεσίας, το New Tweet 125 μπορούν να το απολαύσουν και κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου, οπότε η ευκολία οδήγησης ακόμα και από κάποιον άπειρο είναι βασικό προαπαιτούμενο του οδηγικού χαρακτήρα του. Ευτυχώς, το New Tweet κρατά όλα τα καλά που είδαμε και σημειώσαμε και για την προηγούμενη γενιά του. Αρχής γενομένης από τον κινητήρα, ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος αποδίδει 11,5 ίππους στις 8.500 στροφές, με την μέγιστη ροπή στο 1 kgm στις 6.500 στροφές και η απόδοση του είναι επαρκής για ένα όχημα σαν το Tweet. Το μοτέρ κινεί το New Tweet σε αναμενόμενα επίπεδα επιδόσεων, χωρίς να απογοητεύει και χωρίς να στερείται ισχύος, όταν αυτή χρειάζεται ή όταν ζητηθεί. Σε κατανάλωση, μετρήσαμε περίπου 2,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που ανάλογα με το... χέρι σας, ίσως κατέβει και λίγο πιο χαμηλά, σε μικρές ταχύτητες εντός του αστικού ιστού. Οπότε, με ρεζερβουάρ στα 5,5 λίτρα, η αυτονομία είναι περίπου στα 200 χιλιόμετρα.

Τα scooters μεγάλων τροχών είναι τα πιο επιτυχημένα στην αγορά μας και αυτό, μπορεί να το επιβεβαιώσει και η... ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από τα δεδομένα ταξινομήσεων -το 1 στα 2 scooters που πωλούνται στην Ελλάδα, έχει μεγάλους τροχούς! Στο New Tweet βλέπεις για μία ακόμη φορά τα πλεονεκτήματα τους, καθώς το μοντέλο σου προσφέρει σταθερότητα και οδηγική συμπεριφορά που θυμίζει μεγαλύτερα οχήματα. Όσο οι 16ρηδες τροχοί ανεβάζουν την σταθερότητα στο δρόμο και βελτιώνουν την αντιμετώπιση των ατελείωτων κακοτεχνιών στις ελληνικές πόλεις, τόσο η προσεγμένη γεωμετρία και το ελάχιστο βάρος (μόλις 97 κιλά!!!) του New Tweet, το κάνουν πολύ ευέλικτο και απίστευτα πρόθυμο να αλλάξει κατεύθυνση. Το πλάτος, κάτω από 700 χιλιοστά, το καθιστά «σφήνα» στις ασφυκτικές αστικές συνθήκες κίνησης, το κόψιμο του τιμονιού είναι μεγάλο και, ως αποτέλεσμα, δεν θα κολλήσετε πουθενά. Πολύ θετική χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά των φρένων, με ικανοποιητική αίσθηση και ισχύ από τους δύο δίσκους αλλά και αίσθηση στις μανέτες, που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής. Εντάξει, ίσως θέλουμε στην επόμενη ανανέωση του μοντέλου, να δούμε και ABS, μιας και το New Tweet έχει ακόμα το σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS) στην έκδοση των 125 κυβικών.

Η βελτιωμένη σέλα και η απολύτως ικανοποιητική εργονομία της θέσης οδήγησης, κρατούν ξεκούραστο τον αναβάτη ιδίως εντός των τειχών. Το ίδιο ισχύει και για τον συνεπιβάτη, που πραγματικά δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην πίσω θέση. Όπως είχαμε σχολιάσει και στην περίπτωση του προηγούμενου Tweet, οι αναρτήσεις λειτουργούν αξιόλογα χωρίς να αφήνουν περιθώριο για παράπονα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών ενός scooter.

Έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, αλλά δεν άλλαξε πολύ ο Μανωλιός!

Και πειράζουμε μια χαρακτηριστική λαϊκή ρήση, αναφέροντας την με την καλή έννοια εδώ. To New Tweet ανανεώθηκε σημαντικά στην εμφάνιση και στο στυλ, σε τελική ανάλυση στην ταυτότητα του, και αυτές οι αλλαγές είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Ωστόσο, διατήρησε επιτυχώς τα καλά στοιχεία της οδηγικής συμπεριφοράς του, της πρακτικότητας του και της οικονομικής καθημερινής χρήσης. H τιμή του χαρακτηρίζεται απόλυτα φυσιολογική, χωρίς να ξεφεύγει προς τα πάνω αδικαιολόγητα και το τέλος το καθιστά ένα φοβερό value-for-money στην κατηγορία. Το οποίο μάλιστα, ξεχωρίζει και εμφατικά ανάμεσα από τα περισσότερα scooters του ανταγωνισμού του, χάρη στην ιδιαίτερη σχεδιαστική ταυτότητα της Peugeot. Τρέξτε να το δοκιμάσετε, και θα επιβεβαιώσετε όλα όσα σας είπαμε παραπάνω...   

 

Εξοπλισμός αναβάτη (by Motomarket)

Κράνος: MT Thunder 3

Μπουφάν: Nordcore Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot New Tweet 125 
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 2.700
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη τύπου CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.330
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 2.000
Πλάτος (mm) 690
Ύψος (mm) 1.125
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   97
Ρεζερβουάρ (lt)  5,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16"
Πίσω  110/70-16"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 226 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος 226 χιλιοστών, δαγκάνα 2 αντικριστών εμβόλων, CBS
   
Εξοπλισμός Θύρα παροχής ρεύματος USB, ψηφιακή οθόνη ενδείξεων LCD, υπολογιστής ταξιδιού, αντικλεπτικός διακόπτης κάτω από την σέλα , σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  11,5/8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 13:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Peugeot Django 125 2023 Video Test Ride - Peugeot XP 400 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon