.
Κατηγορία Peugeot
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 14:20

Test – Peugeot Django 125 2023

Όρεξη για βόλτα!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Μια... καραμέλα με τροχούς, μια άσκηση κομψότητας με κινητήρα, αυτό είναι το Peugeot Django, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα scooters που έχουμε δοκιμάσει για το 2023, που σου βγάζει αβίαστα την όρεξη για βόλτα, υπό τους ήχους... γαλλικού ακορντεόν! 

Peugeot Django 125 2023 τιμή: Από 2.950 ευρώ

Ανέκαθεν το Django μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία στο μάτι, αποτελούσε ένα από αυτά τα δίκυκλα που τα βλέπεις, και θέλεις να μάθεις πως είναι στον δρόμο, πως είναι η εμπειρία χρήσης τους. To Django είναι το πλέον ρετρό μοντέλο της γκάμας της Peugeot και, ίσως, το τελευταίο κομμάτι που συνδέει το τώρα με το εχθές, για την εταιρεία, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης της μέσα από τα νέα της μοντέλα. Ελπίζουμε το Django να παραμείνει στην γκάμα, καθώς όπως θα δούμε και στις επόμενες γραμμές, είναι ένα scooter παραπάνω από αξιόλογο και ένα από τα λίγα 125 κυβικών της αγοράς, που σου βγάζουν συναίσθημα.

Χρονομηχανή για την δεκαετία του 50

Η ρετρό εμφάνιση του Django δεν θέτει απλώς την εμφάνιση του στο προσκήνιο, αλλά και διαφέρει αισθητά από τον... μέσο όρο ρετρό, που βλέπεις στα δίκυκλα (ναι, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να λες ότι το ρετρό έχει μέσο όρο). Ο λόγος, είναι ότι το Django ακολουθεί εν μέρει, την μορφή του S55, ενός από τα πρώτα scooter της Peugeot από την δεκαετία του 50. Τότε, η πιο «μακρόστενη» μορφή των scooters σαν αυτή που βλέπουμε εδώ, ήταν πολύ συνηθισμένη και την συναντούσες και στις Lambretta ή και στο σπανιότερο Henkel Tourist. Φυσικά, το Django δεν είναι σε καμία περίπτωση... πανομοιότυπο με το S55, αλλά οι αναφορές σε αυτό φαίνονται, ενώ την ίδια στηγμή το νέο μοντέλο της Peugeot χρησιμοποιεί και άλλα στοιχεία της εποχής του, αλλά «ομογενοποιημένα» και πολύ πιο ισορροπημένα στο μάτι.

Το τελικό αποτέλεσμα καθιστά το Django ένα από τα πιο όμορφα scooters σήμερα και, εύκολα, ένα από τα πλέον διαφορετικά. Ο παράγοντας «κεφαλογυρίσματος» θα παίζει πάρα πολύ, στις βόλτες σας μαζί του και οι θιασώτες του στυλ και της εμφάνισης, θα το δουν και ως αξεσουάρ/επέκταση του στυλ τους. 

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις! Το μπροστινό με τον ιδιαίτερης σχεδίασης προβολέα στο τιμόνι, με τον θυρεό με γρίλια και το λιοντάρι; Από τους δισκοειδείς τροχούς και τους τεράστιους θόλους τους; Από την απίστευτη σχεδίαση της ουράς, που ταιριάζει με το σχήμα της σέλας συνεπιβάτη, στην διχρωμία των καθισμάτων και τις ορατές ραφές; Τα πάντα υπαινίσσονται premium και πολυτέλεια. Ντόλτσε βίτα, και ας μην έχουμε να κάνουμε με ιταλικό scooter! 

Ποιότητα και πρακτικότητα που ξεπερνούν την πεπατημένη

Απίστευτη είναι η ποιότητα κατασκευής του Django, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας του και, ερχόμενος/η σε επαφή με αυτό, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι έχεις να κάνεις με δίκυκλο που κοστίζει κάτω από 3.000 ευρώ. Οι μηχανικοί της Peugeot δεν άφησαν τιποτα στην τύχη όσον αφορά υλικά, συναρμολόγηση, φινίρισμα και το αποτέλεσμα ξεπερνά τον μέσο όρο της κατηγορίας, αισθητά. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο μιας ξεχωριστής εμπειρίας χρήστη, η οποία συνεχίζεται μόλις καθίσεις στην θέση οδήγησης. H σέλα είναι εξαιρετικής ποιότητας, σου θυμίζει κάτι από πολυθρόνα και σε κρατάει άνετο/άνετη πρακτικά σε όλα τα σενάρια αστικής μετακίνησης. Το ίδιο, απολαμβάνει και ο συνεπιβάτης σου και με το Django δεν πρόκειται να περάσεις καν... έξω, από σελάδες. Το ύψος της σέλας αναβάτη ανέρχεται μόλις στα 770 χιλιοστά, καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι χαμηλό και μπορείς πατήσεις τα πόδια σου κάτω χωρίς καμία δυσκολία.

Παρά αυτό το γεγονός, όμως η Peugeot δεν τοποθέτησε το τιμόνι πολύ χαμηλά, αντιθέτως το «σήκωσε» κατά κάποιον τρόπο, με το πλάτος του επίσης να μην είναι αμελητέο -δύο στοιχεία γεωμετρίας που θα βολέψουν τους ψηλότερους. Από την άλλη, ωστόσο, το πάτωμα είναι κάπως ψηλά, σε σχέση με την σέλα, ως αποτέλεσμα τα πόδια του αναβάτη κλείνουν λίγο περισσότερο από το ιδανικό, στα γόνατα (το βλέπετε και στις φωτογραφίες). Κάπως πήγε να κερδίσει κάποιους πόντους για τους ψηλότερους με το τιμόνι, αλλά από την θέση των ποδιών τους έχασε -αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι, στα άτομα μέσου όρου διάπλασης σαν την αφεντιά μου, η θέση οδήγησης δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ο συνεπιβάτης είναι... άρχοντας, πίσω σας, καθώς πρακτικά δεν έχει κάτι να τον περιορίζει ως προς το πως θα καθίσει: Ο χώρος μεταξύ των επιβαινόντων είναι τεράστιος, οι χειρολαβές και τα μαρσπιέ για τον συνεπιβάτη απροβλημάτιστα. Όρεξη για βόλτα να έχετε!

Στο Django, ανοίγει μόνο η σέλα του αναβάτη: Από κάτω της, ο χώρος επαρκεί για ένα jet κράνος και κάποια επιπρόσθετα αντικείμενα. Το πάτωμα είναι πλήρως επίπεδο, υπάρχει και γάντζος στην ποδιά, ενώ ντουλαπάκι εμπρός υπάρχει ένα, δεξιά και αρκετά χαμηλά. Εδώ βλέπουμε άλλη μια ιδιαιτερότητα του Django: Τα δύο πορτάκια δεξιά και αριστερά, που ανοίγουν προς τα μέσα, βάζοντας το κλειδί στον κατάλληλο «αφαλό» που βρίσκεταιν ακριβώς από πάνω τους και στρέφοντας στο προς το ανάλογο πορτάκι. Αριστερά, βρίσκεται η τάπα πλήρωσης καυσίμου.   Δεξιά, είναι το ντουλαπάκι για κινητό-μικροαντικείμενα, με θύρα παροχής ρεύματος USB στο εσωτερικό του. Η θέση του και η αδυναμία του να το ανοίξεις όσο οδηγείς, σημαίνει ότι δεν έχει σχεδιαστεί για άμεση πρόσβαση, όμως το σχήμα του, η ποιότητα του και η θύρα USB το κάνουν ευπρόσδεκτο, στην τελική. Σε άλλα μοντέλα, δεν βρίσκεις καν ντουλαπάκι μπροστά...

Σπουδή στην άνεση και την ποιότητα κύλισης

Μέχρι τώρα ψάχνω να βρω ψεγάδι στο Django, και δεν βρίσκω. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Άντε, να πονάει σε έναν τομέα μόνο, στον οποίο θα αναφερθούμε σε λίγο. Ο αερόψυκτος κινητήρας των 125 κυβικών λειτουργεί σχετικά αθόρυβα, χωρίς δυσάρεστους κραδασμούς και, εν κινήσει, η ποιότητα κύλισης που ο αναβάτης απολαμβάνει είναι πολύ υψηλή. Σου θυμίζει κάτι από GT Scooter και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ούτε το μήκος, αλλά ούτε και το μεταξόνιο του Django είναι ευκαταφρόνητα, με τον πίσω τροχό να φτάνει σχεδόν στο τέλος του θόλου του. Αλλά εκεί που εντυπωσιάζεσαι, είναι με την λειτουργία των αναρτησεων. Το Django… ταπεινώνει μοτοσυκλέτες και scooter, με τον τρόπο που σε κρατά άνετο στην σέλα του. Πατά τους προφανείς «περιορισμούς» τους λόγω της συμβατικής τους διάταξης, οι αναρτήσεις, εμπρός και πίσω, κάνουν απλώς άριστη δουλειά στην απορρόφηση κραδασμών και μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι το πίσω αμορτισέρ, είναι λίγο καλύτερα ρυθμισμένο για δικάβαλο! Με λίγα λόγια: η premium εμπειρία οδήγησης από το Django συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία του και η ανταπόκριση του στις εντολές του αναβάτη, είναι αστραπιαίες, χάρη και στους 12ρηδες τροχούς. Στα «λογικά» πλαίσια οδήγησης, δεν θα σε προβληματίσουν νευρικότητες ή οποιαδήποτε «πλεύση».

Το μοτέρ των 125 κυβικών στέκεται μεν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν προσφέρει το κάτι παραπάνω στις επιδόσεις -και αυτό είναι, μάλλον, το μόνο «επιμεμπτό» σημείο που εντοπίσαμε στο Django. Δεν θα μας χαλούσε, δηλαδή, το κάτι παραπάνω στην τελική ταχύτητα (οριακά παίζει σε τριψήφια νούμερα) ή το κάτι παραπάνω σε σπιρτάδα εντός πόλης, στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού. Το προσπερνάμε όμως χωρίς να σταθούμε παραπάνω, χάρη στην ομοιογένεια του συνόλου και τον χαλαρό οδηγικό χαρακτήρα που σου βγάζει. Μια ανάλαφρη και ευχάριστη «βολτάδικη» αίσθηση, που θα σου φτιάχνει την διάθεση στο σπίτι-δουλειά και τούμπαλιν, θα στήνει ατμόσφαιρα σε ρομαντικές περατζάδες με την σχέση σας ή θα σας βοηθά να χαλαρώσετε, στις μακρινές βόλτες χωρίς προορισμό με την συντροφιά του εαυτού σας. Κατανάλωση; Βγάλαμε περίπου 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, σε μέσο κύκλο, άρα μιλάμε για αυτονομία περίπου 280 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα.

Στην πέδηση, υπάρχει ABS μεν, αλλά μόνο στον εμπρος τροχό, ως το ελάχιστο προαπαιτούμενο -το πίσω δισκόφρενο είναι πλήρως ελεύθερο στον αναβάτη, αλλά δεν φέρνει νευρικότητα και δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω μεταξονίου-μήκους του Django. H λειτουργία τους είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, αφού απαιτούν μικρή μόνο πίεση στις μανέτες για να επενεργήσουν, με αξιοσημείωτη ισχύ αλλά και προοδευτικότητα. 

Γαλλική φινέτσα, όνομα και πράγμα

Το Django καταφέρνει να σε εντυπωσιάσει, αν περάσεις λίγες ημέρες μαζί του. Όπως είπαμε και παραπάνω, η παραδειγματική ομοιογένεια του ως σύνολο, σε επίπεδα οδηγικής συμπεριφοράς και πρακτικότντας/άνεσης, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του σε συνδυασμό με την εμφάνιση και το συλ του, δημιουργούν έναν συνδυασμό που είναι δύσκολο να τον χτυπήσεις. Η τιμή του, που ξεκινά από τα 2.950 ευρώ (αναλόγως την έκδοση που θα επιλέξετε, πάντα), είναι επίσης δυνατή λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω. Η Peugeot, συνεχίζει να επιδεικνύει ότι ξέρει να φτιάχνει πολύ αξιόλογα scooters, τα οποία πρέπει να γνωρίσουν και να οδηγήσουν ακόμη περισσότεροι αναβάτες.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 3 Jet

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot Django 125
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 2.950
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη τύπου CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο ημί-διπλής ραχοκοκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.350
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 1.925
Πλάτος (mm) 710
Ύψος (mm) 1.090
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   135
Ρεζερβουάρ (lt)  8,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, ρυθμιζόμεμνη προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-12" 
Πίσω  120/70-12"
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310 χιλιοστών, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Nissin, μεταλλικά τακάκια, ABS
Πίσω Δίσκος 256 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Θύρα παροχής ρεύματος USB, αναλογικό ταχύμετρο με ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  10,6/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 14:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Peugeot XP400 GT 2023 Test – Peugeot New Tweet 125 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon