.
Κατηγορία Peugeot
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:17

Test – Peugeot XP400 GT 2023

Βρυχηθμός, στα Γαλλικά!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η Peugeot χτυπά με όλη της την δύναμη στην κατηγορία των Adventure Scooters, με το νέο XP400 – το οποίο, επιδεικνύοντας πολύ υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς εντός και εκτός ασφάλτου, ποιότητας και τεχνολογίας, υποστηρίζει με αξιώσεις τον τίτλο της ναυαρχίδας της μάρκας.

Peugeot XP400 GT 2023 Τιμή: 8.850 ευρώ

Η ανάσταση της Peugeot Motocycles είναι γεγονός και, τον τελευταίο χρόνο, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας μαζικής παρουσίασης νέων μοντέλων από την γαλλική εταιρεία, η οποία δείχνει ισχυρότερη από ποτέ. Φυσικά, το κορυφαίο γεγονός αφορά την παρουσίαση του XP400. Το εντυπωσιακό νέο μοντέλο, συναντάται στην... διασταύρωση ενός GT Scooter και μίας Adventure μοτοσυκλέτας -κλίνοντας μάλιστα προς την δεύτερη κατεύθυνση, τολμούμε να πούμε.  Και αυτό, διότι η Peugeot, αξιολογώντας την Adventure μανία που επικρατεί στην εποχή μας και έχει μεταδοθεί και στα scooters, βρήκε το κενό στην αγορά και το γέμισε: Τα 400 κυβικά.

Μοναδικό από όπου και αν το πιάσεις

Η ιδέα του Adventure Scooter πλέον δεν είναι νεωτερισμός, οπότε για να κεντρίσεις την προσοχή στην κατηγορία, πρέπει να έχεις κάτι να προσφέρεις. Η Peugeot είναι γνωστή για την τολμηρή της σχεδιαστική γλώσσα και βλέπεις να κάνει ακόμα μία... διατριβή, επί του XP400. Η σχεδίαση του είναι επιθετική και μυώδης, οι διαστάσεις του χορταστικές στο μάτι, αποπνέοντας τον «όγκο» που απαιτείται για να εντυπωσιάσεις, στην κατηγορία. Παράλληλα, ο διάκοσμος είναι αρκετά ενδιαφέρων, με την γαλλική σημαία στα πλαϊνά πλαστικά, εμπρός, όμορφες πορτοκαλί λεπτομέρειες στον χρωματισμό της δοκιμής μας, όπως και τα μεγάλα, τύπου «θυρεού» λογότυπα με το λιοντάρι. Το αμορτισέρ της πίσω ανάρτησης φαίνεται πίσω από τα πλαστικά της ουράς, με το μοχλικό της ανάρτησης να είναι μια διάταξη που δεν έχουμε ξαναδεί, τοποθετημένο πάνω από το σύνολο κινητήρα-μετάδοσης. Οι ακτινωτές ζάντες και τα ελαστικά με τις τακουνάρες (τηρουμένων των αναλογιών...) σκληραίνουν ακόμα περισσότερο το look, οπότε δεν θα μπούμε καν στον κόπο να κακολογήσουμε το ελαφρώς «κοινότυπο» και ιδιαιτέρως μεγάλο ανοξείδωτο τελικό εξάτμισης, που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά.

Χάρη στις διαστάσεις του αλλά και το όλο στήσιμο του, το XP400 προσεγγίζει περισσότερο μία μοτοσυκλέτα, παρά ένα «παραδοσιακό» scooter και, προς το παρόν, φαίνεται να έχει ένα μόνο «σημείο σύγκρισης» σε φιλοσοφία: Το Honda X-ADV, το οποίο φυσικά δεν αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή του, ελέω κυβισμού. Όμως, σε σχέση με παραπλήσια Adv-Scooters μοντέλα στα μεσαία κυβικά, το XP400 ξεχωρίζει με ευκολία προς τα επάνω και αυτός ήταν ο σκοπός της Peugeot. Το γράφαμε ήδη, από την πρώτη μας επαφή με το μοντέλο, στην Ισπανία.

Το μοντέλο έρχεται σε δύο εκδόσεις, στην χώρα μας, με την GT να είναι η πιο «off-road», όπως χαρακτηριστικά την αναφέρει η εταιρεία, με την πιο κρίσιμη διαφορά να έχει να κάνει με τις ακτινωτές ζάντες (η έτερη έκδοση Allure, έχει χυτές μεταλλικές, αλλά και πιο μαζεμένους χρωματισμούς, σε αντίθεση με τους πιο τολμηρούς του GT). Μια ακόμα διαφορά, είναι η φιμέ ζελατίνα της GT έκδοσης, που δεν υπάρχει στην Allure.

Ας γνωριστούμε εξ επαφής

Η απτή γνωριμία με το XP400 ξεκινά στην θέση οδήγησης, αλλά και στο πρώτο «ανασήκωμα» του μοντέλου από το πλαϊνό στάντ: Παρά τα 231 κιλά βάρους, το ζύγισμα του μοντέλου είναι υποδειγματικό εν στάσει αλλά και εν κινήσει, κάτι που θα συζητήσουμε και αργότερα. Ποιοτικά μιλώντας, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, ειδικά όσον αφορά τα «εξωτερικά» πλαστικά, τα μεταλλικά τμήματα και τις βαφές αυτών, αλλά και τις συναρμογές των πολυάριθμων πλαστικών τμημάτων του μοντέλου. Θα θέλαμε κάτι καλύτερο στον κεντρικό διακόπτη και τα πλαστικά που τον πλαισιώνουν, αλλά και στο μικρό ντουλαπάκι σέλας (ακριβώς μπροστά από τα πόδια σας, στην άκρη του καθίσματος) το οποίο φαινόταν να κουνά ελαφρώς γύρω από την θέση του.

Εργονομικά, συναντάς μια αμιγώς «GT-Τουριστική» προσέγγιση, χάρη στο τιμόνι που είναι όσο ψηλά χρειάζεται, αλλά και ικανοποιητικό σε πλάτος για να κρατά τα χέρια σου ξεκούραστα. Τα πόδια τίθενται σε ορθές γωνίες, ενώ χάρη στο κεντρικό τούνελ, έχεις επιπλέον στήριξη, στον επαρχιακό ή/και σε χωμάτινες διελεύσεις. Οι χούφτες είναι ευπρόσδεκτες, όπως επίσης και το κεντρικό στάντ που ευτυχώς ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται, αν και με την ανάγκη εργαλείων. 

Η σέλα ακολουθεί την «μοντέρνα» οδό σχεδίασης και γεμίσματος, τείνοντας προς το σκληρό στο αφρώδες, με έντονα κοψίματα στο εμπρός της μέρος, για διευκόλυνση πρόσβασης των ποδιών στο έδαφος. Οι πιο απαιτητικοί ίσως ζητήσουν μαλακότερο γέμισμα και το καταλαβαίνουμε, πάντως σε γενικές γραμμές η σέλα δεν μας προβλημάτισε εντός πόλης, αλλά και γύρω από αυτή. Στα των χώρων, το XP400 χαράζει έναν δικό του δρόμο: Οι σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη ανοίγουν αμφότερες, αποκαλύπτοντας δύο ξεχωριστούς χώρους. Ο εμπρός, είναι και ο μεγαλύτερος, με δυνατότητα να χωρέσει ένα κράνος full face, αλλά όχι και Adventure με γείσο. Ο πίσω χώρος είναι παραλληλεπίπεδος, μικρότερος και προορίζεται για κινητό τηλέφωνο, χαρτιά και λοιπά μικροαντικείμενα -εξού και η τοποθέτηση παροχής ρεύματος USB, εκεί. Έτσι δικαιολογείται κάπως, η απουσία ντουλαπιού στην ποδιά, αλλά και η τοποθέτηση ενός μικρού χώρου μπροστά από την σέλα, που θα βάλεις κλειδιά, κέρματα ή τον keyless πομποδέκτη/κλειδί του μοντέλου. Απλώς, μια διαφορετική προσέγγιση, στο κομμάτι της πρακτικότητας.

Τεχνολογικά, το XP400 δεν σε αφήνει ανικανοποίητο: Ξεκινάμε από την TFT οθόνη με δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, μέσω της ανάλογης εφαρμογής που είδαμε και στο Metropolis 400 -μπορείς να προβάλλεις και turn-by-turn πλοήγηση στο μοντέλο. Ο πίνακας οργάνων, και εδώ, είναι χαρακτηριστικά «Peugeot», με τα αναλογικού τύπου όργανα και το «αντίστροφο» στροφόμετρο παρόντα. ABS και Traction Control συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας του αναβάτη.

Υψηλού επιπέδου μηχανολογικά, και αυτό φαίνεται

Ως ολοκαίνουργιο μοντέλο, το XP400 επωφελείται από όλα τα καλά της σχεδίασης από το μηδέν -αποτέλεσμα της οποίας, είναι και το πλαίσιο του, το πρώτο σε scooter της κατηγορίας του με μικτό σωληνωτό-δικτύωμα πλαίσιο, το οποίο προσεγγίζει δυναμικά χαρακτηριστικά μοτοσυκλετών. Νεωτεριστική είναι η προσέγγιση της πίσω ανάρτησης, με το δικό της... πιρούνι, το οποίο όμως είναι ατσάλινο και εδράζεται στο πίσω μέρος του ψαλιδιού. Μέσω ενός καλά κρυμμένου μοχλικού, συνεργάζεται με το οριζόντιο αμορτισέρ -και έτσι, η Peugeot δνε υποπίπτει στην χρήση του, φθηνότερου μεν αλλά κατώτερου σε όλα τα επίπεδα, συστήματος διπλών αμορτισέρ. Και στα φρένα, ο πήχης είναι ψηλά, με την χρήση δύο δίσκων εμπρός και ακτινικών δαγκανών και όλα έρχονται να συμβάλλουν σε ένα καλά ισορροπημένο, λειτουργικό σύνολο. Πάμε να μιλήσουμε για οδήγηση.

Με τον κινητήρα του XP400 έχουμε γνωριστεί, από το Metropolis 400. Για το XP400, έχει μια πιο εύκολη δουλειά, καθώς κουβαλάει 49 κιλά λιγότερα. Ο ήχος του μοτέρ των 36,7 ίππων, θα διχάσει. Είναι ξερός, ιδιαίτερα έντονος, μεταλλικός και θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές ορισμένων. Είναι όμως αρκετά «ωμός» για να αρέσει σε όλους. Ναι, το ξέρουμε, λεπτομέρειες, όμως αν δεν το έχετε προσέξει, πλέον η ακουστική αποτελεί ολοκληρωμένο τμήμα των προωθητικών ενεργειών των εταιρειών... Προσωπικά, μπορώ να το προσπεράσω -θέλω ο κινητήρας πρώτα να λειτουργεί σωστά, βάζω την ήχο δεύτερο. Και ο μονοκύλινδρος του XP400 δεν απογοητεύει, με μία μοναδική καμπύλη απόδοσης ισχύος. Πιο «ντροπαλός» και ήπιος στα χαμηλά και χαμηλομεσαία, δυναμώνει αισθητά στις μεγαλύτερες ταχύτητες, με την μετάδοση να χαρακτηρίζεται άριστα ρυθμισμένη, με εθιστικό «άρπαγμα» από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Κυνηγώντας τελική, κατάφερα να δώ μέχρι 160+ αν και με ελαφρά ευνοϊκές συνθήκες κατηφορικού τμήματος δρόμου. Μπορείς να ταξιδεύεις με σταθερά 120-140 χωρίς να προβληματίζεσαι. Η ανεμοκάλυψη είναι ικανοποιητική στο ταξίδι, χάρη στην μορφή του XP400 που σε θωρακίζει στον δικό σου «θύλακα».

Οι επιδόσεις εντός πόλης, το περιβάλλον στο οποίο το XP400 θα περάσει τον περισσότερο χρόνο του, ικανοποιούν και με το παραπάνω. Όπως ικανοποιεί επίσης, η ποιότητα κύλισης (παρά τα ελαστικά με όρεξη για χώμα) και η λειτουργία των αναρτήσεων σε γενικές γραμμές. Το πιρούνι και το περίτεχνο πίσω σύστημα ρουφάνε τα πάντα στο διάβα τους, δεν προβληματίζονται από τις περισσότερες κακοτεχνίες και προσφέρουν αυτό που περιμένεις, κατά μεγάλο ποσοστό. Με την πίσω ανάρτηση να είναι αρκετά μαλακή, προσέξαμε κάποια τερματίσματα με το ανάλογο χτύπημα, σε πολύ βαθιές λακούβες/έντονα σαμαράκια -κάτι που έχει να κάνει πιθανότατα με την ρύθμιση και όχι την γεωμετρία της ανάρτησης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Peugeot προορίζει το μοντέλο και για το χώμα -και όχι μόνο στην θεωρία!

Το XP400 θυμίζει μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα όσον αφορά την ευελιξία του, με μία ελαφρώς βαριά αλλά στιβαρή αίσθηση στο τιμόνι, ενώ δεν απαρνείται επ’ ουδενί τις «στριφτερές» βόλτες επιδεικνύοντας υψηλό κράτημα και εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Το fun-to-ride είναι εδώ και μένει μόνο να το ανακαλύψεις, σε μία απόδραση του Σαββατοκύριακου. Μετρώντας κατανάλωση, καταλήξαμε στο νούμερο των περίπου 5,5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, αριθμός που... δεν συμβάδισε ακριβώς με την ψηφιακή ένδειξη (μας έδειχνε κάτω από 5), αλλά δεν λες ότι ξεφεύγει κιόλας. Τέλος, άξια αναφοράς είναι η πολύ καλή απόδοση των φρένων, είτε υπό πίεση είτε στα λιγότερα απαιτούμενα του ρόλου τους, ένα ακόμα σημείο που μας θύμισε μοτοσυκλέτα στο XP400.

Ας το λερώσουμε λίγο...

Η εμπειρία οδήγησης του XP400 στο χώμα δεν ήταν απλά μία πολύ ευχάριστη και έντονη έκπληξη, αλλά σου ανοίγει νέες δυνατότητες διασκέδασης που μερικοί δεν φαντάζονται καν -ή δεν θέλουν να φανταστούν. Μιας και έχουμε το μοναδικό προνόμιο, ως χώρα, να οδηγούμε εκτός δρόμου χωρίς περιορισμούς (ακόμα), μία βόλτα με το XP400 σε ιδιαίτερα κακοτράχαλα μονοπάτια μπήκε στο πρόγραμμα. Και εκεί, το μοντέλο της Peugeot απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κύρια χαρακτηριστικά του, η ευκολία στο να το ελέγξεις και να το οδηγήσεις, όπως και το φοβερό του ζύγισμα, καλύτερο από αυτό πολλών «Adventure» μοτοσυκλετών. Το ρυθμιζόμενο ούτως ή άλλως, Traction control, μπορεί να απενεργοποιηθεί ελευθερώνοντας τελείως την ουρά του μοντέλου στα power slides, ενώ η εργονομία της θέσης οδήγησης επιτρέπει και όρθια στάση αναβάτη. Οδηγικά, το όλο σύνολο εμπνέει εμπιστοσύνη σε καταστάσεις χαμηλής πρόσφυσης εκτός δρόμου. Οι αναρτήσεις ουδέποτε με ξάφνιασαν ή με τρόμαξαν, αλλά και δεν με "πρόδωσαν" με απώλεια πρόσφυσης. Το XP400 πραγματικά παίρνει τον αναβάτη από το χέρι και τον οδηγεί σε μονοπάτια (wink) εξερεύνησης του χώματος και της φύσης, ακόμα και με το scooter που χρησιμοποιείς κάθε μέρα. Φοβερή αποδείχθηκε και η επιλογή των ελαστικών Pirelli Scorpion Rally για αυτή την δουλειά.

Adventure… α λα Γαλλικά!

Τι λες τώρα. Αποκάλυψη! Ισορροπία... Επιτυχία. Η Peugeot πέτυχε πλήρως στην αποστολή της να παρουσιάσει, ένα εντελώς νέο δίκυκλο, στο οποίο ανέθεσε και τον ρόλο της ναυαρχίδας της γκάμας, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον. Όχι απλά εκμεταλλεύεται πλήρως το ρεύμα της εποχής για τα Adventure, αλλά το κάνει κατασκευάζοντας ένα scooter, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και σε καθημερινή βάση -μηχανάκι πασπαρτού. Όπως είπαμε και πιο πριν, το XP400 παίζει μόνο του, σε μια δική του μέχρι τώρα κατηγορία, ένα σκαλί πάνω από τις περισσότερες (αν όχι όλες) ανταγωνιστικές προτάσεις, σε κυβισμό και κατηγοριοποίηση. Ήτοι, και η τιμή του στα 8.850 ευρώ, παρά το ότι δεν την λές χαμηλή από κάθε άποψη, έχει λόγους που την δικαιολογούν -βλέπε μοναδικότητα, ποιότητα, πραγματικά αξιόλογο μηχανολογικό υπόβαθρο. Brave new world για την Peugeot και το XP400 είναι ίσως το καλύτερο μηχάνημα που έχει κατασκευάσει ποτέ.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: NOX N312

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Γάντια: Nordcode X-2

Μποτάκια: Eleveit Town WP

Ευχαριστούμε το Motomarket για την παραχώρηση του εξοπλισμού αναβάτη.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot XP400 GT
Αντιπρόσωπος Όμιλος επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 8.850
Εγγύηση  
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 400
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο μεικτό σωληνωτό/δικτύωμα
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.545
Ύψος σέλας (mm) 815
Μήκος (mm) 2.190
Πλάτος (mm) 870
Ύψος (mm) 1.190
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   231
Ρεζερβουάρ (lt)  13,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ με μοχλικό 
   
Ελαστικά  Pirelli Scorpion Rally
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω  160/60-15" 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 295 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS 2 καναλιών
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS 2 καναλιών
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT, ABS, Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης, Full LED φώτα με λειτουργία ημέρας DRL, διπλός χώρος αποθήκευσης κάτω από την σέλα, μικρό ντουλαπάκι κεντρικό, χούφτες, ρυθμιζόμενη ζελατίνα με εργαλεία, ρυθμιζόμενες μανέτες, Keyless σύστημα εκκίνησης, παροχή ρεύματος USB, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, κεντρικό στάντ, χούφτες, προστατευτική ποδιά κινητήρα
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  36,7/8,150
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3,9/5.400
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Peugeot Tweet 200 2023 Test – Peugeot Django 125 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon