.
Κατηγορία Peugeot
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 16:52

Test - Peugeot Tweet 200 2023

Απλούστατα αποτελεσματικό

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Λιτό και απέριττο σε όλα του, αλλά κομψότατο, εξαιρετικά εύχρηστο και αξιοσημείωτα ευχάριστο στο δρόμο, το Tweet 200 είναι ένα scooter καθημερινής χρήσης, τόσο ισορροπημένο και αποτελεσματικό, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σεμινάρια.

Peugeot Tweet 200 2023 Τιμή: Από 2.750 ευρώ

Η Peugeot βρίσκεται σε μία φά.ση επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της και επανέναρξης του τμήματος δικύκλου/μοτοσυκλέτας, μπαίνοντας σε μία νέα φάση ύπαρξης. Μπορεί ο πρωτεργάτης αυτής της νέας εποχής, να είναι το μεγάλο XP400 (για το οποίο θα ακολουθήσει επίσης δοκιμή μας), όμως η Peugeot διαθέτει και μία σειρά αστικών scooters, ένα εκ των οποίων είναι το Tweet 200 που δοκιμάζουμε εδώ. Όχι το «τελευταίο» μοντέλο -που μάλιστα έχει αλλάξει και ονομάσια και λέγεται New Tweet-, αλλά το αμέσως προηγούμενο, που όμως παραμένει διαθέσιμο και μάλιστα σε πολύ δυνατή τιμή. Ας γνωριστούμε...

H ομορφιά της σχεδιαστικής απλότητας

Οι εποχές είναι περίεργες για την σχεδίαση δικύκλων. Το «ακραίο» και το «τολμηρό» έχει τον πρώτο λόγο και, για αυτό, βλέπουμε δίκυκλα με περίπλοκο διάκοσμο, πάρα πολλές τεθλασμένες γραμμές, πολλά και διάφορα στοιχεία φινιρίσματος, ακόμα και... τσιτάτα, να τα διακοσμούν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κλασικό (και το ισορροπημένο) είναι πάντα στην μόδα και το Tweet 200, είναι περίτρανη απόδειξη. Επιδεικνύει την ομορφιά της λιτότητας, χωρίς μάλιστα να καταφεύγει στην... πεπατημένη (πλέον) του ρετρό. Δεν είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα δεις μπροστά σου, αλλά είναι σύγχρονο και υποστηρίζει μία τάση η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση. Μάλιστα, όσο προχωρούσε η δοκιμή, εγώ εκτίμησα την σχεδίαση του Tweet 200 ακόμα περισσότερο: Αποδείχθηκε ότι η Peugeot δεν χρησιμοποιεί τον οπτικό εντυπωσιασμό, για να καμουφλάρει τυχόν οδηγικές αδυναμίες του μοντέλου της.

Ο διάκοσμος είναι ισορροπημένος, μετρημένος στον διαβήτη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το μοντέλο χρησιμοποιεί συμβατικές λάμπες και όχι LED -τα μόνα LED στοιχεία, είναι τα δύο μικρά φώτα θέσης, εκατέρωθεν του «θυρεού» με το λιοντάρι, στην εμπρός ποδιά.

Σπαρτιατικό, αλλά πολύ ποιοτικό

Τόσο η αίσθηση της όρασης σου, όσο και της αφής σου, επιβεβαιώνουν το ότι η Peugeot δεν άφησε την ποιότητα κατασκευής σε δεύτερη μοίρα: Τα υλικά, η συναρμογή τους και η απουσία τριγμών σε εκπλήσσουν ευχάριστα, θέτοντας το Tweet όχι απλά στο ίδιο επίπεδο με την κατηγορία του, αλλά και σε υψηλότερο από πολλά άλλα δίκυκλα, ανάλογης τιμής. Μην ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε μόλις για 2.750 ευρώ, οπότε η ποιοτική εικόνα υπερβαίνει αυτό που περιμένεις, και μπράβο τους εκεί στην Peugeot.

Όλα έχουν ένα αντιστάθμισμα, βέβαια, καθώς το Tweet 200 περιορίζεται στα απολύτως βασικά, όσον αφορά εξοπλισμό. Δεν υπάρχει θύρα παροχής ρεύματος για φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, τα όργανα είναι αναλογικού τύπου με μονόχρωμη οθόνη LCD, ενώ και το κλειδί είναι «συμβατικό» με ξεχωριστή κλειδαριά στο ντουλαπάκι της ποδιάς. Το συγκεκριμένο ντουλαπάκι είναι αρκετά μικρό και το σχήμα του δεν είναι το ιδανικό, αλλά θα χωρέσει πράγματα όπως τα χαρτιά ή το πορτοφόλι σας.

Στον αντίποδα της πρακτικότητας, ο αναβάτης έχει στη διάθεση του το επίπεδο πάτωμα, με έναν σταθερό γάντζο στην ποδιά για τσάντες/σακούλες. Κάτω από την σέλα, χωρά ένα jet κράνος ή αρκετά από τα αντικείμενα σας. Στην προκειμένη περίπτωση, δοκιμάσαμε το Tweet και με ένα top box της Peugeot, που χωρά και full-face κράνος και ουσιαστικά διπλασιάζει τον μεταφορικό όγκο του μοντέλου. Αξίζει η προσθήκη του, κατά την αγορά.

Ευχάριστης οδήγησης το ανάγνωσμα!

Πρόσχωμεν, αδελφοί! Σοβαρότατα είναι τα διαπιστευτήρια των ικανοτήτων του Tweet 200 εντός πόλης, καθώς το μοντέλο συνδυάζει έναν ευχάριστα ζωηρό κινητήρα, με όλα τα πλεονεκτήματα που παίρνεις από τους τροχούς 16 ιντσών -εμπρός και πίσω, παρακαλώ... Ας ξεκινήσουμε με μία αντικλεπτική/αποτρεπτική... τσαχπινιά που έχει το Tweet, κάτω από την σέλα, με την μορφή ενός μικρού, κίτρινου διακόπτη. Αν τον γυρίσεις στο Off, η ανάφλεξη αποκόπτεται και... δεν πα να μιζάρεις όλη την ημέρα, το Tweet δεν πρόκειται να πάρει εμπρός. Φυσικά αν είσαι ο... εξουσιοδοτημένος χρήστης, ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 170 κ.εκ. παίρνει εμπρός «τσακμάκι» και λειτουργεί υπέροχα, με πολύ μικρό επίπεδο κραδασμών και άμεση απόκριση στις εντολές της γκαζιέρας. Το αρχικό άρπαγμα του γκαζιού σε αφήνει με ανοικτό το στόμα, αφού σε συνεργασία με την καλορυθμισμένη μετάδοση, ο κινητήρας των 12,2 ίππων κάνει τον εμπρός τροχό να ελαφρώνει! Χαράς ευαγγέλια, για όσους φορτώσουν το Tweet με δεύτερο άτομο ή μπόλικο φορτίο, αλλά και fun factor για όσους το οδηγούν μόνοι, καθημερινά -χωρίς υπερβολή! Ζωηρότατος ο αερόψυκτος κινητήρας και ανάλογες οι επιδόσεις που προσφέρει, κάνοντας τους ελιγμούς εντός πόλης ακόμα πιο εύκολη υπόθεση.

Εργονομικά, η θέση οδήγησης είναι «στημένη» όπως περιμένεις από ένα high-wheel scooter, με τον αναβάτη να κάθεται όρθιος, τα άκρα του σε ορθές γωνίες και τον κορμό του πάνω από το scooter, με αποτέλεσμα άπλετη ορατότητα. Οι διαστάσεις του Tweet 200 είναι αρκετά μικρές (πλάτος μόλις 690 χιλιοστά!) και αυτό φαίνεται στο πάτωμα, καθώς φέρνει τα πόδια του αναβάτη πιο κοντά από το ιδανικό, χωρίς όμως να ενοχλεί. Το κάλυμμα της σέλας δεν μας ικανοποίησε πλήρως καθώς γλιστρά αρκετά, όμως το ίδιο το κάθισμα του αναβάτη δεν σε κουράζει, με μέτριας σκληρότητας αφρώδες και ορθό σχήμα. Για την ιστορία, στο New Tweet, την επόμενη δηλαδή γενιά του μοντέλου που διατίθεται παράλληλα, η Peugeot βελτίωσε σημαντικά την πρόσφυση της σέλας. Ο συνεπιβάτης θα συναντήσει απολύτως αποδεκτά επίπεδα άνεσης για να μοιραστεί την σέλα μαζί σας.

Το Tweet 200 διδάσκει ευχρηστία όταν κινείται, πετυχαίνοντας πολύ υψηλή ποιότητα κύλισης και αποπνέοντας άμεσα εμπιστοσύνη, χάρη στην ύπαρξη των τροχών 16 ιντσών εμπρός αλλά και πίσω. Η διαφορά υπέρ της σταθερότητας και της πολύ βελτιωμένης απόσβεσης κακοτεχνιών είναι άμεσα αντιληπτή και πρέπει να είσαι... πολύ γκρινιάρης, για να παραπονεθείς ότι έχασες σε ευελιξία, σε σχέση με ένα scooter μικρών τροχών. Σε ρεαλιστικές συνθήκες, ίσως να μην αντιληφθείς ποτέ την διαφορά, μιας και το Tweet είναι πολύ σπιρτόζικο στο τιμόνι, αλλάζοντας κατεύθυνση εν ριπή οφθαλμού, ενώ το βάρος του δεν το αντιλαμβάνεσαι πουθενά. Ούτε σε επιτόπιες μανούβρες, πόσο μάλλον εν κινήσει.

Αναρτήσεις και μεγάλοι τροχοί, κατά αυτό τον τρόπο, κάνουν την καθημερινή επαφή με τους άθλιους δρόμους των ελληνικών πόλεων... βιώσιμη, απορροφώντας ικανοποιητικά τα κοπανήματα και γλιτώνοντας το σώμα σας από την ταλαιπωρία. Τα φρένα εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη, προσφέροντας πολύ καλή αίσθηση στις μανέτες και έχοντας επαρκέστατη δύναμη, για ασφαλή πέδηση – παράλληλα, το μοντέλο έχει και ABS δύο καναλιών. Στην μέτρηση της κατανάλωσης, «γράψαμε» 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ των 5,5 λίτρων, κάνεις 180 χιλιόμετρα και κάτι ψιλά.

Το «outsider» με μία από τις καλύτερες τιμές στην κατηγορία

Το όνομα της Peugeot δεν το ακούς συχνά, όταν ξεκινά η συζήτηση για αγορά νέου scooter – και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το Tweet 200 μπορεί, έτσι, να θεωρηθεί από μερικούς ως ένα «outsider» της κατηγορίας, όμως, στα 2.750 ευρώ, έχει σχεδόν την χαμηλότερη τιμή από όλα τα ανταγωνιστικά του μοντέλα -χάνει τα σκήπτρα μόλις από ένα. Η οδηγική του συμπεριφορά κρίνεται εξαιρετική, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας του, ενώ πολύ καλά βαθμολογείται και η ποιότητα κατασκευής του. Οι μικρές «υπογραμμίσεις» που κάναμε στο κομμάτι της πρακτικότητας και του εξοπλισμού, δεν καθιστώνται ικανές να αμαυρώσουν την εικόνα. Εξαιρετικά αξιόλογο scooter που αξίζει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto market) 

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

 

Peugeot Tweet 200 - Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot Tweet 200
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 2.750
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 170,0
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.330
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 2.000
Πλάτος (mm) 690
Ύψος (mm) 1.125
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   120
Ρεζερβουάρ (lt)  5,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16" 
Πίσω  110/70-16"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 226 χιλιοστών, 2πίστονη δαγκάνα, ABS
Πίσω Δίσκος 226 χιλιοστών, 2πίστονη δαγκάνα με αντικριστά έμβολα, ABS
   
Εξοπλισμός Αντικλεπτικός διακόπτης κάτω από την σέλα, LED φώτα θέσης εμπρός, οθόνη LCD πολλαπλών ενδείξεων, σχάρα αποσκευών
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  12,2/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,3/6.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 21:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Peugeot Metropolis 400 GT Test – Peugeot XP400 GT 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon