.
Κατηγορία Peugeot
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 15:50

Test - Peugeot Metropolis 400 GT 2023 - Πρώτη δοκιμή

Στον αστερισμό του… τριδύμου λέοντα! 

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στην πολύ ιδιαίτερη κατηγορία των τρίτροχων scooters με δυνατότητα κλίσης –που ορθώς κάποιες εταιρείες βάφτισαν Leaning Multi-Wheels ή LMW- ο ανταγωνισμός μόνο πολυάριθμος δεν είναι. Ωστόσο, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, καθώς η κατηγορία είναι αρκετά ειδική και απευθύνεται σε ανθρώπους που προέρχονται από τον κόσμο του αυτοκινήτου, ή επιθυμούν την τομή ανάμεσα στους δύο κόσμους. Άρα, τα προαπαιτούμενα είναι: Συμπεριφορά με έμφαση στην ασφάλεια και την σταθερότητα, ποιότητα και αίσθηση πολυτέλειας, εξοπλισμός, ταυτότητα.

Peugeot Metropolis 400 GT 2023 Τιμή: Αναμένεται

Η Peugeot Motocycles (κι όμως, δεν κάνουμε λάθος, δεν λείπει το R από την λέξη, έτσι την γράφει η Peugeot) κάνει μια πραγματική και ηχηρή επιστροφή, στον κόσμο του δικύκλου και της μοτοσυκλέτας, με την αντιπροσώπευση της από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη να την καλωσορίζει εκ νέου στην χώρα μας. Παρά το ότι μοιράζεται σήμα, αλλά και σχεδιαστική ταυτότητα με τα αυτοκίνητα Peugeot, το τμήμα μοτοσυκλέτας είναι τελείως ξεχωριστό στο κομμάτι των μηχανικών και της κατασκευής. Το Metropolis 400 ήταν και το πρώτο όχημα της νέας εποχής της Peugeot, που ήρθε στα χέρια μας για την δοκιμή του.

Μία κατηγορία από μόνο του

Το Metropolis σου προκαλεί αισθήματα θαυμασμού και έκπληξης όταν το κοιτάς, αρχής γενομένης από το μέγεθος του. Θηριώδες, πληθωρικό, είναι σαν αυτοκίνητο που πήρε χάπι συρρίκνωσης. Οι σχεδιαστές έχουν δώσει ρέστα στο Metropolis, πετυχαίνοντας τόσο τις αναφορές στα αυτοκίνητα-γλυπτά της Peugeot τα τελευταία χρόνια (μα συγγνώμη, δεν έχετε αρρωστήσει με το 508, εντός και εκτός;) όσο και μια υπερμοντέρνα σχεδίαση, που κάνει την διαφορά ανάμεσα στα ανταγωνιστικά μοντέλα του. Μπροστά και στα πλάγια γίνεται πανδαισία γράμμωσης κάθε είδους, το πίσω μέρος θυμίζει πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου. Η ποδιά φέρει μεταλλικό «πατάκι» και η σέλα θυμίζει χειροποίητη κατασκευή. Το hi-gloss φινίρισμα δίνει και παίρνει στο μοντέλο, κυρίως στις μαύρες επιφάνειες, αναβαθμίζοντας το στα μάτια σου και απαγκιστρώνοντας το επιτυχώς, από την ματ… πλαστικίλα που πολλοί προσάπτουν στα scooters ως μομφή.

Η έκδοση GT που είχαμε στα χέρια μας, είναι η πιο σπορ από τις συνολικά 4 του Metropolis, καθώς το μοντέλο παράγεται και στις Active και Allure, αλλά και στην διαστημική SW με ψηλό, ενιαίο top box πίσω και κάθισμα συνεπιβάτη με πλάτη! Η απόχρωση που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι η μόνη στην οποία διατίθεται το Metropolis GT και ονομάζεται Shark Grey, φέροντας ουσιαστικά το πολύ αγαπητό τα τελευταία χρόνια γκρι του «τσιμέντου» η του βασάλτη, μαζί με πορτοκαλί και κόκκινες λεπτομέρειες για το σπορ στοιχείο της υπόθεσης. Βασικότατο ρόλο παίζει η εμφάνιση του πίνακα οργάνων, που είναι βγαλμένος απευθείας από τα αυτοκίνητα, μαζί με το χαρακτηριστικό «ανάποδο» στροφόμετρο που χρησιμοποιούν τα Peugeot και κινείται αντίστροφα από την φορά των δεικτών του ρολογιού.  Και φυσικά, τα δύο γαλλικά… σημαιάκια, στα πλαϊνά μάγουλα του μούτρου. Ήταν δυνατόν να λείπουν; Μάλλον όχι.

Ποιότητα που σπάει τα κοντέρ, πρακτικότητα που ανοίγει συζήτηση

Κάθε μέρα που πλησιάζεις και ανεβαίνεις στο Metropolis για να το οδηγήσεις, δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή η αίσθηση και εικόνα υψηλότατης ποιότητας, που έχει πετύχει η Peugeot. Δεν μένει μόνο στην εμφάνιση και στο φινίρισμα –στο οποίο παίρνει άριστα-, αλλά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες σου και στην αφή και στον χειρισμό των πλήκτρων. Παρά τα εν γένει σκληρά πλαστικά, η Peugeot έχει πετύχει το να μην φαίνονται βαρετά και απρόσωπα, ενώ η συναρμολόγηση και οι αρμοί είναι πραγματικά για σεμινάριο. Το εκτεθειμένο τιμόνι τύπου μοτοσυκλέτας και το μονό «καβαλέτο», προσθέτουν μια νότα σπορ μοτοσυκλέτας στο Metropolis GT.

Οι δυνατότητες αποθήκευσης που σου προσφέρει το Metropolis χρήζουν… εξερεύνησης, ξεκινώντας από την εσωτερική ποδιά-ταμπλό. Αριστερά, το μικρό ψηλό ντουλαπάκι είναι σχεδιασμένο για κινητό, με μικρές διαστάσεις και παροχή ρεύματος USB στο εσωτερικό του. Το μεγάλο κεντρικό ντουλαπάκι, μπορεί να χωρέσει έως και ένα μπουκαλάκι νερό ή αρκετά αντικείμενα. Τα ντουλαπάκια αυτά δεν κλειδώνουν με το scooter, σε αντίθεση με τους κύριους χώρους κάτω από την σέλα και στο πίσω μέρος. Χάρη στο… πορτμπαγκάζ, το Metropolis ξεχωρίζει από την πλειοψηφία των scooters θυμίζοντας την λύση που είχε το πάλαι ποτέ Satelis. Ο πίσω χώρος παίρνει ένα full-face κράνος χωρίς πρόβλημα. Κάτω από την σέλα, ο αποθηκευτικός χώρος είναι ρηχός και πλατύς –σύμφωνα με την Peugeot, έτοιμος να φιλοξενήσει laptop ή jet κράνος, ή κάποια επαγγελματική τσάντα. Συνολικά, μαζί με το επίπεδο πάτωμα και τον γάντζο στην ποδιά, οι μεταφορικές ικανότητες είναι αξιοσημείωτες. Φυσικά, κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε και τα παράπονα μας –δεν γίνεται να κάνουμε δοκιμή λέγοντας μόνο τα καλά. Το ντουλαπάκι για το κινητό τηλέφωνο ζεσταίνεται πολύ κατά την οδήγηση και ζεσταίνει ανάλογα το κινητό σας, για την σέλα δεν υπάρχει μηχανισμός να την κρατά ανοικτή (όπως π.χ. ένα υδραυλικό ή ένα ελατήριο), ενώ το «πορτμπαγκάζ» πίσω μένει ανοικτό, μόνο αν ανεβάσετε την βαριά πόρτα του τέρμα πάνω. Λεπτομέρειες, ίσως μας πείτε και ότι «γινόμαστε κακοί», αλλά σε ένα τέτοιο όχημα που θα έχει μια υπολογίσιμη τιμή, οι λεπτομέρειες αυτές κάνουν διαφορά. Ούτως ή άλλως, τα αναφερθέντα μέχρι τώρα ατού, δεν αναιρούνται.

Αισθάνεσαι βασιλιάς του δρόμου

Εργονομικά, η θέση οδήγησης του Metropolis είναι ο ορισμός της άνεσης. Η ελαφρώς σκληρή σέλα δεν προβληματίζει ούτε στο ελάχιστον, προσφέροντας και το κάτι παραπάνω σε στήριξη, ενώ το μαξιλαράκι μέσης ρυθμίζεται σε 4 θέσεις. Ο συνεπιβάτης κάθεται εξίσου άνετα, με δύο μεγάλες «πλατφόρμες» για μαρσπιέ, που αναδιπλώνονται και εξαφανίζονται στα πλαστικά του scooter. To πάτωμα έχει πολύ διαθέσιμο χώρο για τα πόδια του αναβάτη, ενώ δεξιά «τσουπ», βλέπεις το πεντάλ φρένων, που ενεργοποιεί όλα τα φρένα του Metropolis μαζί.

Επιστρέφοντας στον πίνακα οργάνων, η συνύπαρξη των δύο αναλογικών δεικτών με την TFT οθόνη και τις φωτεινές λυχνίες είναι άριστη. Η οθόνη είναι πολύ ευανάγνωστη και δεν σε αποσπά στην οδήγηση, ενώ είναι στην ιδανική θέση ώστε τα μάτια σου να πέσουν απευθείας πάνω της, όταν την αναζητήσεις. Στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με κινητό μέσω της ειδικής εφαρμογής, αλλά και απεικόνισης πλοήγησης στροφή-στροφή, στην οθόνη –την οποία εμείς δοκιμάσαμε, αλλά αντιμετωπίσαμε αρκετά κολλήματα, ίσως λόγω της συσκευής κινητού που είχαμε.

Ανάμεσα στα πλήκτρα των χειριστηρίων, έχεις κουμπί για το ηλεκτρικό χειρόφρενο, αλλά και διακόπτη «κλειδώματος» του μπροστινού συστήματος στην όρθια θέση, όπως επιβάλλεται σε αυτά τα οχήματα. Με το χειρόφρενο ενεργοποιημένο και το μπροστινό κλειδωμένο, μαζί με το τιμόνι, το Metropolis μπορεί να σταθμεύσει και χωρίς κεντρικό σταντ.  Στον βασικό εξοπλισμό, το ηλεκτρομαγνητικό κλειδί – Keyless, με πομπό απευθείας από τα αυτοκίνητα της Peugeot.

Πώς να οδηγήσετε ένα τρίτροχο

Παρά το ότι δηλώνω δίτροχος μοτοσυκλετιστής, αρέσκομαι στο να δοκιμάζω αυτές τις τρίτροχες κατασκευές, καθώς καθεμία τους είναι διαφορετική από τις άλλες και εκτός από το οδηγικό ενδιαφέρον που έχουν, έχει πλάκα να βλέπεις τις… αντιδράσεις πολλών που σε βλέπουν. Τα τρίτροχα κάνουν ακόμα εντύπωση. Πως είναι όμως στην πράξη; Το σύστημα της Peugeot είναι δική της ανάπτυξη, θυμίζοντας πολύ σύστημα διπλών ψαλιδιών αυτοκινήτου, με ένα οριζόντιο αμορτισέρ να επενεργεί και στα δύο στελέχη και το στρίψιμο των τροχών να γίνεται με ακρόμπαρα. Χάρη στην ιδιαιτερότητα του, το σύστημα καθιστά το Metropolis 400 κατάλληλο και για οδήγηση, με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Στο δρόμο, η φιλοσοφία χειρισμού είναι η ίδια με ένα δίτροχο scooter, όσον αφορά την κλίση στις στροφές και την «ανάποδη τιμονιά» στην είσοδο της στροφής, όμως η συμπεριφορά του μπροστινού του Metropolis διαφέρει πάρα πολύ: Είναι αρκετά βαρύ στην αίσθηση, «αργό» στην λειτουργία και έχει υποστροφικές τάσεις –όλα αυτά απαιτούν μια περίοδο συνήθειας. Όμως έρχεται με σοβαρά πλεονεκτήματα που δεν συναντάς σε κανένα δίτροχο και αυτά είναι, η μπόλικη επιπλέον πρόσφυση μπροστινού, ακόμα και σε πολύ κακά οδοστρώματα ή χαλίκι. Φρενάρισμα υπό κλίση, στην… πλατεία Μπουρναζίου; Και μόνο που το σκέφτεσαι με μοτοσυκλέτα, πετάγεσαι από τον ύπνο σου. Ε, με το Metropolis γίνεται… τουλάχιστον, στον βαθμό μιας ασφαλούς επιβράδυνσης, αν χρειαστεί! Είτε με τις μανέτες, είτε με το πεντάλ ενοποιημένης πέδησης, σε φιλοσοφία αυτοκινήτου. Μάλιστα, τα φρένα είναι πάρα πολύ καλά σε ισχύ, με αρκετά ικανοποιητική αίσθηση.

Ο κινητήρας των 35,6 ίππων δεν πτοείται από τα 280 κιλά οχήματος που έχει να κινήσει και εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατός, αλλά και με αρκετά ζωηρό μηχανικό ήχο που θα αρέσει στους aficionados. Είτε με έναν είτε με δύο στην σέλα, το Metropolis έχει ζωηρές επιδόσεις που υποστηρίζουν αστική και υπεραστική οδήγηση με περγαμηνές, ενώ η τελική του ταχύτητα παίζει στο επίπεδο των 145 χλμ/ώρα περίπου. Η ποιότητα κύλισης και η αίσθηση σταθερότητας είναι κορυφαία, ακριβώς ότι περιμένεις από ένα τρίτροχο scooter. Η ανεμοκάλυψη είναι υπεραρκετή, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται εύκολα σε ύψος με το χέρι. Μετρήσαμε κατανάλωση καυσίμου, στο επίπεδο των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, μια τιμή που δεν μας ξαφνιάζει λόγω και του μεγέθους/βάρους του μοντέλου, ενώ με ρεζερβουάρ 13 λίτρων, «βαράς» άνετα 250 χλμ. αυτονομίας.

Στις κακοτεχνίες του δρόμου, το επίπεδο απορρόφησης από τις αναρτήσεις ικανοποιεί σε γενικές γραμμές, με τα πίσω αμορτισέρ να έχουν μια σκληρότερη αίσθηση κατά περιπτώσεις. Υπό κλίση και διερχόμενοι από κακοτεχνίες, η εμπρός ανάρτηση έχει κάποιες τάσεις νευρικότητας, που όμως δεν χαλούν την συνολική εικόνα και –το σημαντικότερο- δεν προδίδουν τα χαρακτηριστικά επιπλέον σταθερότητας των δύο τροχών εμπρός. Το σύστημα TCS – Traction Control, υπάρχει για τυχόν δύσκολες καταστάσεις πρόσφυσης, αν και εντός Αθήνας, δεν μας χρειάστηκε ποτέ.

Αν γνωρίζαμε και την τιμή…

Φτάνουμε λοιπόν στον απολογισμό και κάθε όχημα που δοκιμάζουμε, κρίνεται και με βάση την τιμή του, η οποία για το Peugeot Metropolis 400 ακόμη αναμένεται. Η εκτίμηση μας, με βάση την κατάσταση της αγοράς, λέει ότι το Metropolis 400 θα τιμολογηθεί σε μικρό 5ψήφιο ποσό, πράγμα που θα το φέρει «τζαστ» στα δεδομένα της κατηγορίας του. Κάπως έτσι θα ήμασταν μάλλον άδικοι να επιχειρήσουμε ακόμα σύγκριση, με τον ουσιαστικά μόνο του αντίπαλο, το Piaggio MP3 400, πριν πάρουμε και την τιμή του στα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Metropolis 400 είναι ένα όχημα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, σε γενικές γραμμές. Σούπερ ποιοτικό –σούπερ όμως-, ζωηρό στις επιδόσεις, εντυπωσιακό σε θέμα εμφάνισης και με χαρακτήρα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η συνταγή κρίνεται επιτυχής, με την Peugeot να προσκαλεί φίλους των αυτοκινήτων της και όχι μόνο, αλλά και όσους θέλουν δυνατότητες scooter, αλλά με σημαντική επιπλέον ασφάλεια και δεν έχουν θέμα να την πληρώσουν. Άξιο σεβασμού και η «επανεκκίνηση» της Peugeot, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, από την top-end κατηγορία της γκάμας της.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT District (Moto Market)

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air (Motomarket)

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot Metropolis 400 GT
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 400
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2.152
Πλάτος (mm) 750
Ύψος (mm) 1.450
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   280
Ρεζερβουάρ (lt)  13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Σύστημα δύο τροχών με οριζόντιο μονό αμορτισέρ, άκρα με διπλά ψαλίδια, διεύθυνση μέσω ακρόμπαρων, σύστημα κλειδώματος στην όρθια θέση
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, με εξωτερικό δοχείο αερίου, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και υδραυλικής απόσβεσης
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-13" 
Πίσω  140/70-14"
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι φρένων, ένας σε κάθε τροχό, ABS, συνδυασμένη πέδηση μέσω του πεντάλ
Πίσω Μονός δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, ηλεκτρικό χειρόφρενο, ABS, συνδυασμένη πέδηση μέσω του πεντάλ
   
Εξοπλισμός ABS δύο καναλιών, Traction Control, μπροστινή ανάρτηση με ηλεκτρονικό κλείδωμα, ηλεκτρικό χειρόφρενο, Full LED φωτισμός, φώτα DRL, οθόνη TFT 5 ιντσών,  συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, πλοήγηση στροφή-στροφή, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ πίσω 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  35,6/7.250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3,9/5.750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 15:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon