.
Κατηγορία Peugeot
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 20:18

Test – Peugeot XP400 2023 – Αποστολή στην Ισπανία

Η Peugeot μπαίνει στο παιχνίδι των Adventure Scooters με το XP400, με τον κινητήρα από τη Metropolis και περίτεχνο σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο, άνετο, υψηλής ποιότητας «SUV scooter» με εντυπωσιακή ικανότητα στα μονοπάτια εκτός δρόμου!

Κείμενο: Uri Argman, Aviad Abrahami

Φωτογραφίες: Peugeot

Περί τίνος πρόκειται λοιπόν; 

Στην τάση των Adventure scooter προστίθεται ένα νέο μοντέλο, από έναν ακόμα κατασκευαστή. Από τότε που φάνηκε η επιτυχία του Honda X-ADV, αρκετοί κατασκευαστές πήραν ένα μεσαίου μεγέθους scooter, έβαλαν ανάρτηση και ένα κάποιο επιπλέον περίβλημα πάνω του και δημιούργησαν scooter crossover μεσαίου μεγέθους. Η Honda ήταν μία από τις πρώτες, όταν μετέτρεψε το Forza 350 σε ADV350, ενώ παράλληλα η Kymco παρουσίασε την έκδοση DT X για το Downtown και από τότε έχουμε δοκιμάζουμε ολοένα και περισσότερα.

Η ιστορία του Peugeot XP400 είναι ελαφρώς διαφορετική. Πρώτα απ 'όλα, το μοντέλο δεν βασίζεται στο scooter δρόμου του κατασκευαστή. Αν και ο κινητήρας είναι παρμένος από το Metropolis 400, το υπέροχο τρίκυκλο της εταιρείας, όλα τα άλλα είναι εντελώς καινούργια. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του κατασκευαστή που συναντήσαμε στο παγκόσμιο λανσάρισμα στη Μάλαγα της Ισπανίας, ισχυρίστηκαν ότι η ανάπτυξη του XP ξεκίνησε πριν ακόμα παρουσιαστεί το X-ADV. Το Peugeot XP400 είναι ένα όχημα που σχεδιάστηκε εκ των προτέρων για να είναι ένα scooter με τάσεις εκτός δρόμου (είτε όσον αφορά την ικανότητα οδήγησης είτε τη σχεδίαση) και δίνει μια διαφορετική αίσθηση από όλα τα crossover scooter που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Η Peugeot στοχεύει ψηλά, στην κορυφή της κατηγορίας, με τα πιο ισχυρά, μεγαλύτερα και ακριβότερα σκούτερ περιπέτειας μεσαίου όγκου. Περιπέτεια Maxi-Scooter.

Το Peugeot XP400 διατίθεται σε δύο εκδόσεις: την τυπική έκδοση Allure, η οποία διατίθεται σε όμορφο πράσινο Satin Aurora και Μαύρο Ματ Sideral. Η Peugeot επένδυσε δημιουργικότητα, στην επιλογή των ονομάτων των χρωμάτων. Η έκδοση GT, την οποία οδηγήσαμε στο παγκόσμιο λανσάρισμα, έρχεται σε «γκρι καρχαρία» και λευκά χρώματα. Η έκδοση GT περιλαμβάνει φιμέ ζελατίνα, μεταλλικά μαρσπιέ, αναβαθμισμένη ανάρτηση και πάνω από όλα ακτινωτές ζάντες με ελαστικά χωρίς σαμπρέλα (όπως και το X-ADV). Επιπλέον, η Peugeot σκοπεύει να προσφέρει μια σειρά αξεσουάρ. Γνωριστήκαμε με τις πλαϊνές αποσκευές και τα πλαϊνά προστατευτικά κατά την παρουσίαση. Επιπλέον, θα προσφέρονται προβολείς ομίχλης, ποδιά προστασίας, top box, κάλυμμα ποδιών και άλλα.

Οι τιμές στην Ελλάδα, ξεκινούν από τα 8.500 ευρώ για την έκδοση Allure, ενώ για την έκδοση GT έχουν σημείο έναρξης, τα 8.850 ευρώ. 

Το μέγεθος... μετράει

Όταν πλησιάζετε για πρώτη φορά το Peugeot XP400 GT, το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι η σχεδίαση, και το μέγεθος. Δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι τεράστιο - αν και στην πραγματικότητα δεν είναι. Όταν ξεκινάς να οδηγείς, η αίσθηση εξαφανίζεται και γενικά, η οδήγηση θυμίζει οποιοδήποτε ενδιάμεσο σκούτερ. Είναι εύκολο στην οδήγηση, ακόμη και στην κίνηση της πόλης και το υψηλό του βάρος - υψηλότερο από των ανταγωνιστών του - δεν γίνεται αντιληπτό ακόμα και μετά από μεγάλη διαδρομή. Το τιμόνι είναι λίγο βαρύ, αλλά αυτό είναι φυσικό για τον συνδυασμό του βάρους, του μεγέθους και της διατομής των ελαστικών. Η ανάρτηση είναι εξαιρετική και αποσβένει κάθε χτύπημα στο δρόμο, ενώ ακόμη και το να περνάς τα σαμαράκια χωρίς να επιβραδύνεις, δεν θέτει το XP400 GT εκτός ισορροπίας. Ο κινητήρας που πάρθηκε από το Metropolis αποδίδει σχεδόν 37 ίππους, περισσότερους από τους ανταγωνιστές που αναφέραμε, αλλά η αναλογία ισχύος προς βάρος είναι σχεδόν η ίδια - απλώς ελαφρώς καλύτερη.

Όπως και το τιμόνι, η απόκριση στο γκάζι είναι επίσης αργή. Το XP400 έχει ισχύ, αλλά αποδίδεται σταδιακά. «Τραβάει» σε κάθε περίσταση, όχι επιθετικά, αλλά συνεχίζει να δίνει και να δίνει, μέχρι τα 140 km/h περίπου. Ακόμη και σε υψηλή ταχύτητα, το XP400 είναι σταθερό και επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση στη γρήγορη κυκλοφορία. Ο ήχος του κινητήρα είναι πλούσιος και ευχάριστος. Τα φρένα είναι επίσης καλά και παρέχουν αρκετή αίσθηση και δύναμη ακινητοποίησης για να σταματήσουν το μεγάλο scooter.

 

Επί της ασφάλτου -και εκτός αυτής

Το μεγαλύτερο μέρος της δοκιμής έγινε σε ορεινούς, στριφτερούς δρόμους. Όπως αναφέρθηκε, το XP400 αλλάζει κατεύθυνση αργά αλλά με σιγουριά και μπορείτε να το απολαύσετε ακόμα και σε τεχνικούς δρόμους. Η μέγιστη γωνία κλίσης είναι επαρκής και δεν υπάρχει τόση απόσταση από το δρόμο, όση υπονοεί το μέγεθος. Μπορεί να μην είναι ένα ευέλικτο σπορ σκούτερ, αλλά οι σπορ δυνατότητες του είναι καλές και θα επιτρέψουν τη γρήγορη οδήγηση σε τέτοιους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, βγήκαμε εκτός δρόμου για μερικά χιλιόμετρα «off-road οδήγησης». Ένα μακρύ χωμάτινο μονοπάτι, ως επί το πλείστον ομαλό, αλλά που και που υπήρχαν σαμαράκια, κοιλώματα ή χαλαρές πέτρες. Ακόμη και ένα μικρό ρέμα βρέθηκε στο δρόμο μας. Δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά το XP400 GT μας εξέπληξε ευχάριστα. Διατήρησε σταθερότητα και κράτημα στα γρήγορα τμήματα και επέτρεπε ένα αργό πέρασμα πάνω από όλα τα εμπόδια χωρίς να γίνει ζημιά στην «κοιλιά» του. Η οδήγηση στον μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο ήρθε φυσικά, ήταν εύκολη και το XP400 απέπνεε αυτοπεποίθηση και δεν απαιτούσε κόπο – όπως αρμόζει σε ένα SUV. Αν και δεν είναι μια adventure μοτοσυκλέτα, αυτό που μπορεί να δώσει εκτός δρόμου, το κάνει εντυπωσιακά και με απόλυτη σιγουριά. Το traction control μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί από το τιμόνι.

Σύμφωνα με την Peugeot, το XP400 στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας των crossover scooters. Θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το πιο εξοπλισμένο και επίσης το πιο ακριβό. Κάπως έτσι μοιάζει, και σίγουρα στην έκδοση GT που οδηγήσαμε, η οποία επιπλέον είχε ένα πρωτότυπο σετ κάγκελα από χαλύβδινους σωλήνες. Το XP400 GT είναι γεμάτο με σχολαστικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Φαίνεται καλό, έτοιμο για μάχη αλλά και πολυτελές.

 

Ματιά στις λεπτομέρειες

Το σχεδιαστικό στοιχείο που ξεχωρίζει στο μάτι είναι ο πίσω τροχός, που βγαίνει πολύ πίσω από το σώμα του σκούτερ, και καταλήγει σε μία «πλωτή» βάση που φέρει τα φώτα και την πινακίδα κυκλοφορίας. Πάνω από τον τροχό, μέσα από ένα άνοιγμα στο πλαστικό, διακρίνεται το πίσω αμορτισέρ. Το πλαστικό από πάνω του είναι γκρι, από κάτω είναι μεταλλικό και πίσω του είναι μια πορτοκαλί ρίγα, και όλα ενώνονται για να σχηματίσουν ένα όμορφο σχεδιαστικό στοιχείο. Επίσης πάνω από το αμορτισέρ, υπάρχουν δύο ασημί πλαστικά μέρη που προσομοιώνουν ένα πλαίσιο αλουμινίου. Ακριβώς από πάνω, βρίσκεται η τεράστια, εντυπωσιακή σέλα. Οι θέσεις για τα πόδια στο πάτωμα, οι οποίες στο μοντέλο GT διαθέτουν επιφάνειες αλουμινίου, φαίνονται επίσης μεγάλες. Τεράστια είναι και η εντυπωσιακή μπροστινή μάσκα. Ξεχωρίζει το τιμόνι με τα προστατευτικά χεριών, από πάνω η ζελατίνα που φαίνεται να επιπλέει πάνω από το φέρινγκ, από κάτω ένα μικρό πλαστικό ελατήριο και από κάτω είναι τεράστια χρυσαφί ανεστραμμένα αμορτισέρ που κρατούν ένα παχύ, ράλι Pirelli ελαστικό με πέλμα πολλαπλών χρήσεων, τοποθετημένο σε ζάντα με ακτίνες διαμέτρου 17" - ένα αποτέλεσμα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Τι άλλο ξέρετε ένα σκούτερ με τροχούς 17/15 και ακτίνες; Σωστά, το Honda X-ADV 750 και κανένας άλλος.

Η Peugeot επένδυσε σε κάθε λεπτομέρεια στη σχεδίαση και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι αυτό ενός αγριεμένου Adventure, και όπως αναφέρθηκε, μεγάλου. Αλλά αν κοιτάξετε τον πίνακα δεδομένων, θα διαπιστώσετε ότι το συνολικό μήκος είναι 10 mm μικρότερο από το Honda ADV350 (25 mm μεγαλύτερο από το Kymco DTX360). Το μεταξόνιο είναι ίδιο με το Kymco και 25 χιλιοστά μεγαλύτερο από το Honda. Όλα σε όλες τις τυπικές διαστάσεις, αλλά ακόμα και μετά την τοποθέτηση στο XP400 η αίσθηση παραμένει ότι είναι ευρύχωρο και μεγάλο. Κάθεσαι επάνω του και έχεις άπλετο χώρο,η αίσθηση είναι όντως πολυτελής, ενός premium προϊόντος, με κάθε λεπτομέρεια, κάθε διακόπτη, προσεκτικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με εξαιρετική ποιότητα.

Η θέση οδήγησης είναι όρθια, τα χέρια εκτείνονται προς τα εμπρός μέχρι το γυμνό τιμόνι, όπως σε μοτοσυκλέτα, πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα ζευγάρι μεγάλοι καθρέφτες και στο τέλος, ογκώδεις προφυλακτήρες χεριών. Πάνω από το τιμόνι θα βρούμε τον πίνακα με δύο μεγάλα και ευανάγνωστα αναλογικά όργανα και ανάμεσά τους, μια οθόνη TFT 5" με δυνατότητα σύνδεσης τηλεφώνου και επιλογή οθόνης πλοήγησης - αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα λειτουργεί σε όλα τα μέρη του κόσμου. Και στις δύο πλευρές του τιμονιού υπάρχουν διακόπτες τύπου «σκανδάλης» για τον έλεγχο της οθόνης.

Το φαρδύ κάθισμα χωρίζεται σε τρία: το πίσω μέρος, το οποίο επίσης ανοίγει, το κύριο κάθισμα ενδιάμεσα και, μπροστά είναι ένα πλαστικό καπάκι που ανοίγει με ένα κλικ: κάτω από αυτό είναι ένα μικρό ντουλαπάκι, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε το ασύρματο κλειδί και άλλα μικροαντικείμενα. Η σέλα ανοίγει χωριστά, το μπροστινό μέρος ανοίγει προς τα εμπρός και από κάτω υπάρχει ένας μεγάλος χώρος, αλλά όχι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει ένα full-face κράνος. Ίσως θα χωρέσει ένα μεγάλο σακίδιο. Η πλάτη του καθίσματος ανοίγει προς τα πίσω και από κάτω, υπάρχει ένα άλλο «πορτμπαγκάζ»  που θα χωρέσει μια μικρή τσάντα, γάντια κ.λπ., και μέσα έχει μια υποδοχή USB. Το XP400 δεν διαθέτει επιπλέον ντουλαπάκια ή χώρους κάτω από το τιμόνι.

Η σέλα είναι υποστηρικτική και άνετη ακόμα και μετά από πολύωρη βόλτα. Υπάρχει αρκετός χώρος για να βρείτε την ιδανική θέση σας: το κάθισμα επιτρέπει την κίνηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω και το πάτωμα επιτρέπει να τοποθετείτε τα πόδια σας σε οποιαδήποτε πιθανή θέση. Η ζελατίνα μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο ύψη, χρησιμοποιώντας τρεις βίδες Allen και είναι σχεδιασμένη σε αεροδυναμική σήραγγα, για να παρέχει καλή προστασία σε αναβάτες με μέσο ύψος 175 cm. Για εμάς, εξαιρετική προστασία ενώ επέτρεπε ένα καλό οπτικό πεδίο.

Το Peugeot XP400 έχει μεσαίο και πλαϊνό σταντ, με το τελευταίο να μην σταματά τον κινητήρα (!) αλλά να περιορίζει την επιτάχυνση, επιτρέποντάς του έτσι να κινείται και με το πλαϊνό σταντ εκτεταμένο! Το Peugeot XP400 διαθέτει πλήρη φωτισμό LED με πρωτοποριακό σχεδιασμό που του προσδίδει μοναδικότητα - είναι δύσκολο να το εξηγήσεις αλλά εύκολο να εντυπωσιάσεις.

Συμπέρασμα και αναμενόμενη τιμή

Το XP400 στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας crossover σκούτερ μεσαίου μεγέθους - και καταφέρνει να τοποθετηθεί εκεί. Έχει μια μοναδική, διαφορετική και επιτυχημένη εμφάνιση. Είναι άνετο, «περιποιητικό», κατάλληλο για μακρινά ταξίδια με ζευγάρι, διατηρώντας και αστικές δυνατότητες. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν το οδηγήσαμε σε χωμάτινα μονοπάτια και τα επιμέρους τμήματα του - κινητήρας, πλαίσιο και ανάρτηση - είναι επιτυχημένα. Έχει πολλά αξεσουάρ, αν και δεν θα ήμασταν αντίθετοι με μία ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα ή ένα χειρόφρενο. Και είναι αλήθεια ότι δεν έχει εκρηκτική δύναμη ή εξαιρετική ευελιξία, αλλά είναι αρκετά δυνατό και επιτρέπει σπορ οδήγηση και, στην ουσία, διασκεδαστική οδήγηση.

Στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος οχήματα εκτός δρόμου αποκτούν ένα πιστό τμήμα της αγοράς. Η επιθυμία να είσαι ο μεγαλύτερος μπορεί να είναι παιδική, αλλά υπάρχει σε κάποιο βαθμό στον καθένα μας. Στα SUV, το μέγεθος και το βάρος θα επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση και την οδική συμπεριφορά, στο Peugeot XP400 GT είναι ένα σχεδόν αμελητέο εμπόδιο. Μπορεί να είναι βαρύ, αλλά έχει έναν αρκετά δυνατό κινητήρα για να το καλύψει, και εξακολουθεί να είναι ένα ενδιάμεσο σκούτερ και όχι ένα τεράστιο τουριστικό μοντέλο.

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται, είναι όσοι αναζητούν ένα ενδιάμεσο σκούτερ: το μεγαλύτερο, το πιο πολυτελές, το πιο εκτός δρόμου. Ακόμη και στην κατηγορία των maxi-scooter, κάνει αίσθηση ως ένα αξιοπρεπές σκούτερ τουρισμού. Αν και η τιμή του είναι υψηλότερη από τους άμεσους ανταγωνιστές του, είναι φανερό το πού πάνε τα επιπλέον χρήματα. Σε πολλές χώρες, τα πρώτα κομμάτια έχουν ήδη ξεπουλήσει, και κατά τη γνώμη μας αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι τόσο διαφορετικό, ιδιαίτερο και κυρίως μεγάλο. Το Peugeot XP400 είναι ένα καλοσχεδιασμένο, όμορφα σχεδιασμένο και καλά εκτελεσμένο σκούτερ και στοιχηματίζουμε ότι θα έχει ξεκάθαρο αποτύπωμα στις αγορές.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά - Peugeot XP400

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot XP400
Αντιπρόσωπος Όμιλος επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 8.500
Εγγύηση  
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 399
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.545
Ύψος σέλας (mm) 815
Μήκος (mm) 2.190
Πλάτος (mm) 870
Ύψος (mm) 1.190
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   231
Ρεζερβουάρ (lt)  4,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ με μοχλικό 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω  160/60-15" 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 295 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS 2 καναλιών
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS 2 καναλιών
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT, ABS, Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης, Full LED φώτα με λειτουργία ημέρας DRL, διπλός χώρος αποθήκευσης κάτω από την σέλα, χούφτες, ρυθμιζόμενη ζελατίνα με εργαλεία, Keyless σύστημα εκκίνησης, παροχή ρεύματος USB, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  36,7/8,150
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3,9/5.400
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 11:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon