.
Κατηγορία Kymco
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 15:30

Test - KYMCO People-S 200i ABS G5 2022

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το People-S 200i του 2022 πληροί τις Euro 5 προδιαγραφές, και αποτελεί την πρόταση της KYMCO στα scooter μεγάλων τροχών στα 200 ονομαστικά και 163 πραγματικά κυβικά. Άνετο, ευέλικτο, χρηστικό, οικονομικό και σβέλτο, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και με το παραπάνω στο καθημερινό commuting.

Τα Scooter μικρών τροχών είναι ονομαστά για τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο που διαθέτουν κάτω από τη σέλα, όμως στην κακή ελληνική άσφαλτο ταλαιπωρούν τους επιβαίνοντες σε λακκούβες και σαμάρια. Αντίθετα, τα scooter μεγάλων τροχών έχουν μεν μικρότερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, τα καταφέρνουν δεν πολύ καλύτερα στην απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την άνεση αναβάτη και συνεπιβάτη.

Η οικογένεια People-S της KYMCO μετρά 4 μέλη, στα 50 κ.εκ. (δεν έρχεται Ελλάδα), 125 κ.εκ., 200 κ.εκ. και 300 κ.εκ. (δεν έρχεται Ελλάδα), ενώ το 2021 η οικογένεια των “μεγάτροχων” scooter από την Ταϊβάν συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας στη γκάμα της εταιρείας!

Κάπως έτσι, το 2021 ήρθε και η ανανέωση της οικογένειας, με αφορμή τις Euro 5 προδιαγραφές, ενώ παράλληλα η KYMCO βελτίωσε τις επιδόσεις των People-S και μείωσε την κατανάλωση τους.

Η έκδοση People-S 200i έκανε το ντεμπούτο της το 2021 -παραμένει ίδια και το 2022-, αντικαθιστώντας εκείνη των 150cc, με περισσότερα κυβικά, περισσότερη δύναμη και περισσότερη ροπή.

Ο νέος κινητήρας G5-ECO πληροί τις προδιαγραφές Euro5, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις με ακόμα χαμηλότερες τιμές σε κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων.

Παράλληλα το 200άρι μοντέλο, καθώς και ολόκληρη η οικογένεια People-S δέχθηκαν πινελιές ανανέωσης για ακόμα πιο κομψή σχεδίαση.

Σχεδιασμός στην Ιταλία

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00030

Το κέντρο σχεδιασμού της KYMCO στην Ιταλία φρόντισε να δώσει στα νέα People S 125/200 σύγχρονο και καλαίσθητο design, με όμορφες ρέουσες γραμμές στα πλαστικά, με φωτιστικά σώματα full-LED, και πάνελ οργάνων με 2 LCD οθόνες.

Για το 2021-2022, τα μοντέλα της οικογένειας έχουν αποκτήσει νέο διαιρούμενο προβολέα LED, ο οποίος προσφέρει διπλάσια ένταση φωτισμού από πριν, για τέλεια ορατότητα τις νυχτερινές ώρες.

Τεχνολογία G5-ECO

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00038

Οι τετραβάλβιδοι κινητήρες τεχνολογίας G5-ECO των νέων People-S προσφέρουν πολύ καλές επιδόσεις, με χαμηλότερο βάρος, μειωμένο κόστος συντήρησης αλλά και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου από πριν. Έχουν εξελιχθεί με σκοπό την ήσυχη λειτουργία, τη μεστή απόδοση και τη μεγάλη αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. H απόδοσή του κινητήρα στο People-S 200i ανακοινώνεται επίσημα στους 14,7Ηp / 8.500rpm και στο 1,37 Kgm / 6.500rpm -εξαιρετικά νούμερα που το κατατάσσουν στην κορυφή της, μικρής είναι η αλήθεια, κατηγορίας.

Άνεση, χρηστικότητα, ασφάλεια

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00033

Η σχεδίαση του πλαισίου των νέων People S επιτρέπει την τοποθέτηση του ρεζερβουάρ των 6,2 λίτρων κάτω από το δάπεδο. Η κίνηση αυτή χαμηλώνει αισθητά το κέντρο βάρους των scooter, με ευεργετικό αποτέλεσμα στην ευελιξία και στον εύκολο χειρισμό του scooter. To πατενταρισμένο υποπλαίσιο στήριξης του κινητήρα -οριζόντιας διάταξης- υπόσχεται βελτιωμένη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες κίνησης.

Ο τροχός μπροστά παραμένει στις 16”, ενώ ο αντίστοιχος πίσω είναι στις 14” προκειμένου να εξοικονομηθεί ο απαραίτητος χώρος κάτω από τη σέλα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ένα full face κράνος και αρκετά άλλα αντικείμενα. Υπάρχει μάλιστα και αφαιρούμενο διαχωριστικό, που αφενός επιτρέπει να μεταβάλλεται ο χώρος αυτός ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του αναβάτη και αφετέρου εμποδίζει την μετακίνησή των αντικειμένων που φιλοξενούνται κάτω από τη σέλα. Ο χώρος φωτίζεται από ένα LED φωτιστικό και διαθέτει μια δεύτερη θύρα USB (η πρώτη βρίσκεται στον λαιμό του τιμονιού ώστε να μπορείτε εύκολα να φορτίσετε το smartphone / GPS σας) για φόρτιση μεγαλύτερων ηλεκτρονικών συσκευών. Σημαντικό στοιχείο η διατήρηση του επίπεδου πατώματος, που συνδυαστικά με το υπάρχον άγκιστρο χειραποσκευών αυξάνει τη δυνατότητα μεταφοράς αντικειμένων, ενώ έχουμε και αναδιπλούμενο γάντζο για να κρεμάτε τις τσάντες σας.

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00042

Ο ανεφοδιασμός γίνεται εύκολα, με την τάπα καυσίμου να βρίσκεται χαμηλά στο αριστερό τμήμα της ποδιάς και όχι κάτω από τη σέλα, ενώ ένα ντουλαπάκι -που κλειδώνει- στο κάτω μέρος του τιμονιού μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει μικροαντικείμενα.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm και 2 αμορτισέρ πίσω, με διαδρομές 95 και 86 mm αντίστοιχα.

Στα φρένα, το 200άρι People-S διαθέτει δισκόφρενο 260mm μπροστά και 240mm πίσω, και δικάναλο ABS 9.1 της Bosch. Σημειώστε πως τα σωληνάκια είναι υψηλής πίεσης!

Έξτρα εξοπλισμός

Επιπρόσθετα, υπάρχει διαθέσιμη μια σειρά εργοστασιακών αξεσουάρ, όπως μεγάλη ζελατίνα και διάφανοι εκτροπείς αέρα για τα χέρια, top-case στα χρώματα του scooter, συναγερμός, κάλυμμα σέλας, εκκινητής K-Booster, και προστατευτική κουκούλα.

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00015

Από το “καλημέρα” κιόλας καταλαβαίνεις πως θα τα πας καλά με αυτό το scooter. Το People-S 200 είναι όμορφο, και τοποθετεί τον αναβάτη σε μια φυσική στάση, που δεν θα κουράσει χέρια και πόδια.

Το 200άρι People είναι μαζεμένο σε διαστάσεις, ελαφρύ, και με χαμηλό κέντρο βάρους. Η σέλα είναι πολύ άνετη, ο συνεπιβάτης έχει αναδιπλούμενα μαρσπιέ και χειρολαβές στη διάθεση του, ενώ το τιμόνι του κόβει πολύ, κάνοντας τους ελιγμούς παιχνιδάκι.

Οι επόμενες ευχάριστες εκπλήξεις έρχονται από κινητήρα και στήσιμο.

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00004

Οι επιταχύνσεις του People-S 200 είναι πραγματικά εντυπωσιακές για την κατηγορία -και όχι μόνο-, χαρίζοντας μεγάλη ενεργητική ασφάλεια στο scooter, ενώ στο κοντέρ είδαμε τελική ταχύτητα 115 χλμ/ώρα στην ευθεία και 120 χλμ/ώρα στην κατηφόρα, δίχως να επέμβει ο κόφτης. Άψογες επιδόσεις για την πόλη, που θα σας επιτρέψουν να διαπρέψετε στο κέντρο, αλλά και να κινηθείτε αξιοπρεπώς ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο.

Παρόλο τώρα που τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι της Kenda, και όχι κάποιας επώνυμης ευρωπαϊκής ή ιαπωνικής εταιρείας, συμπεριφέρονται πολύ καλά, ενώ χάρη και στο σωστό πλαίσιο και το αντίστοιχα αξιόλογο στήσιμο των αναρτήσεων το People έχει πολύ καλό κράτημα, και αντίστοιχα καλή πληροφόρηση.

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00035

Τα φρένα είναι πολύ καλά, αν και το ABS είναι λίγο ευαίσθητο σε δρόμο με συνεχόμενες ανωμαλίες, όπου θα μπει νωρίτερα από ότι θα θέλαμε σε λειτουργία.

Η κατανάλωση του People-S 200 θυμίζει κατανάλωση… παπιού, καθώς ακόμα και με οδήγηση “τέρμα γκάζι” είδαμε 3.1 λίτρα στα 100 χλμ.!

Στις λεπτομέρειες τώρα, ο κεντρικός διακόπτης έχει το γνωστό μαγνητικό κλείστρο, μια λάμα που κλείνει την οπή του διακόπτη προσφέροντας αντικλεπτική προστασία, ενώ ανοίγει με το πίσω μέρος του κλειδιού.

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00048

Στα όργανα βρίσκουμε δυο ψηφιακές LCD οθόνες τη μια πάνω από την άλλη, με ενδείξεις ταχύμετρου, στροφόμετρου, ολικού και ενός μερικού χιλιομετρητή, στάθμης καυσίμου και ρολογιού, μαζί με λυχνίες ψεκασμού, ρεζέρβας, μεγάλης σκάλας φώτων, λειτουργίας ABS και service. Στην οθόνη βλέπουμε και ένδειξη συνδεσιμότητας, δίχως το γνωστό μας Noodoe, που μάλλον σας προειδοποιεί για εισερχόμενες κλήσεις αν συνδέσετε το smartphone σας με το People-S.

Ο νέος προβολέας έχει όντως μεγαλύτερη ένταση από πριν, βοηθώντας σας να διακρίνετε πολύ καλύτερα τον δρόμο όταν πέσει το σκοτάδι, ενώ σας κάνει και περισσότερο ορατούς στους άλλους χρήστες του δρόμου.

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00049

Ο αποθηκευτικός χώρος χωρά ένα full-face κράνος και αρκετά μικροαντικείμενα, ενώ για να κλείσει η σέλα θέλει αρκετή πίεση από τον αναβάτη -μόλις το συνηθίσεις γίνεται δεύτερη φύση.

Καλώς ήλθες People-S 200!

Το νέο People-S 200 αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός αστικός σύντροφος για όλες τις δουλειές, εντυπωσιάζοντας με τον ολοκληρωμένο του χαρακτήρα, την άνεση, και τις δυνατότητες του που ξεπερνούν αρκετά αυτές ενός χρηστικού μεταφορικού μέσου, χαρίζοντας διασκέδαση στην οδήγηση και ηρεμία στο πνεύμα. Γρήγορο, άνετο, χρηστικό και οικονομικό σε κατανάλωση, είναι εξαιρετικά οικονομικό και στην αγορά, καθώς διατίθεται στα 3.190 ευρώ μετρητοίς, τιμή παραπλήσια με παπιού 125 κυβικών.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

kymco peoples200 2022 bikeitgr 00032

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μοντέλο KYMCO People-S 200i ABS Ε5 2022
Αντιπρόσωπος MOTO TREND SA
Τιμή (ευρώ) 3.190 (μετρητοίς)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 1Κ, 4Τ, Α/Ε, 4Β/Κ, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 163
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 60X57,8
Συμπίεση (:1) 10,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2085
Πλάτος (mm) 700
Ύψος  (mm) 1.170 (1.570 με ανεμοθώρακα)
Μεταξόνιο (mm) 1390
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 800
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος, πλήρες υγρών (kg)  135
Ρεζερβουάρ (lt) 6,2
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm, διαδρομή 95 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 86mm
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 100/80-16''
Πίσω 120/80-14''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 14,5 / 8.500 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1,37 / 6.500 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 15:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon