Κατηγορία Kymco
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 19:19

TEST – KYMCO People-S 150i ABS - O άνθρωπος σου!

Τα People, αποτελούν την σειρά μοντέλων με την οποία η KYMCO δραστηριοποιείται  από το 1999 στην κατηγορία των αστικών πολυτελών scooter και το νέο S 150, φιλοδοξεί να γίνει ο… “άνθρωπος σου”, στα δύσκολα της καθημερινής μετακίνησης. Φαίνεται να έχει αρκετά εφόδια, είναι όμως ικανό να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου; Η απάντηση, στην δοκιμή που ακολουθεί. 

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Ιταλική φινέτσα

Η σχεδίαση του People-S 150 έχει γίνει στην Ιταλία και αυτό φαίνεται είναι η αλήθεια, με το scooter να είναι κομψό, συνδυάζοντας κλασικίζουσες γραμμές με σύγχρονα στοιχεία. Το γιατί η KYMCO επέλεξε την γείτονα χώρα για το design του μοντέλου, έχει να κάνει με το ότι στην Ιταλία, η συγκεκριμένη κατηγορία σημειώνει απίστευτες πωλήσεις και προφανώς επιχειρήθηκε μια “σύνδεση” με την συγκεκριμένη αγορά.

kymco people 150s 30

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δύο βασικοί ανταγωνιστές του People, είναι τα Honda SH150 και Medley 150, μοντέλα που αμφότερα κατασκευάζονται στην Ιταλία. Το μοντέλο της KYMCO ακολουθεί λοιπόν την σχεδιαστική φιλοσοφία της κατηγορίας και χωρίς να αντιγράφει στοιχεία, εντάσσεται εντός της σχολής αυτής, καταφέρνοντας παράλληλα, να έχει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Σημαντικό ρόλο στις θετικές εντυπώσεις της εμφάνισης, έπαιξε και ο πολύ όμορφος χρωματικός συνδυασμός του scooter, με τα μπρονζέ / καφέ πλαστικά και την ταμπά σέλα. Το People-S 150i, διατίθεται επίσης και σε μπλε σκούρο με ταμπά σέλα και σε γκρι ματ, με μπορντό σέλα.

Τους χωράει όλους

Σε ότι αφορά σε θέματα εργονομίας και χώρων, οι άνθρωποι της KYMCO και πάλι μελέτησαν τον ανταγωνισμό και το People-S 150i δεν υστερεί σε καμία περίπτωση. H “ουδέτερη” θέση οδήγησης θα τους βολέψει όλους και μόνο οι βραχύσωμοι αναβάτες ίσως βρουν το ύψος της σέλας στα 800 χλστ. κάπως ψηλό αλλά δυστυχώς, δεν γίνεται και μεγάλους τροχούς και χαμηλό ύψος σέλας σε scooter. H σέλα είναι ευρύχωρη και άνετη, ενώ παραμένει άνετη, ακόμα και αν η παραμονή πάνω της διαρκέσει αρκετή ώρα.

kymco people 150s 20

Το τιμόνι “έρχεται” πολύ φυσικά στα χέρια και υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια, η γενική εντύπωση λοιπόν είναι πάρα πολύ καλή. Κάτω από την σέλα, υπάρχει  διαιρούμενος με χώρισμα χώρος, στον οποίο μπορεί να αποθηκευθεί ένα Full Face κράνος και αρκετά μικροπράγματα. Η KYMCO επέλεξε τροχό διαμέτρου 14 ιντσών πίσω, ώστε να αυξηθεί ο αποθηκευτικός χώρος όσο το δυνατόν περισσότερο και η αλήθεια είναι όπως για τα δεδομένα της κατηγορίας τα καταφέρνει καλά, ωστόσο την υπέρβαση της Piaggio με το Medley, που χωρά δύο Full Face κράνη κάτω από την σέλα, δεν την έκανε.

kymco people 150s 29

Από την άλλη βέβαια, το People-S 150i έχει επίπεδο πάτωμα, κάτι που διευκολύνει την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων στο σημείο αυτό (συνδυαστικά με τον γάντζο στην ποδιά), ενώ στο Medley υπάρχει “τούνελ” που περιορίζει, όποτε υπάρχει “ισοπαλία” στο συγκεκριμένο θέμα. Η σέλα κρατιέται όρθια με μηχανισμό συγκράτησης, υπάρχει φως για τον χώρο τον αποσκευών, καθώς και μια παροχή ρεύματος (USB) για την φόρτιση συσκευών. Άλλη μια παροχή ρεύματος βρίσκεται στο ντουλαπάκι στα αριστερά της ποδιάς, στο οποίο θα χωρέσουν διάφορα μικροπράγματα αλλά όχι αξίας, καθώς δεν κλειδώνει.  

kymco people 150s 17

Ο συνεπιβάτης θα κάτσει και αυτός άνετα πάνω στο scooter, με ικανοποιητικό σε μέγεθος μερίδιο σέλας, ενώ στήριξη θα του προσφέρουν τα φαρδιά πτυσσόμενα μαρσπιέ και οι εργονομικές χειρολαβές που αποτελούν ενιαίο σώμα με την καλαίσθητη σχάρα. Τέλος, υπάρχει πλαϊνό και κεντρικό σταντ, με το δεύτερο να είναι πολύ εύκολο στην χρήση του.

Ποιοτικά κατασκευασμένο και επαρκώς εξοπλισμένο

Η βαφή του People-S 150i είναι εντυπωσιακή, ματ σε υφή και ιριδίζουσα, προσδίδοντας έναν “luxury” αέρα στο scooter. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πλαστικά , τα οποία είναι ποιοτικά και έχουν καλή συναρμογή μεταξύ τους. Γενικά το scooter είναι καλοφτιαγμένο και ο ιδιοκτήτης του, δεν θα αισθανθεί σε καμία περίπτωση “ριγμένος” σε ότι αφορά στην ποιότητα, σε σχέση με το αντίτιμο που κατέβαλε για την αγορά του. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με τις ενδείξεις να προβάλλονται σε LCD οθόνες.

kymco people 150s 25

Περιλαμβάνει ότι χρειάζεται ένα scooter της κατηγορίας, με το στροφόμετρο να αποτελεί έναν καλοδεχούμενο πλεονασμό. Διακόπτες και χειριστήρια, είναι απλά σε σχεδίαση, η θέση και η λειτουργία τους δεν προβληματίζει, ενώ υπάρχει ηχητική ειδοποίηση ενεργοποίησης των φλας. Κάπως δυνατή σε ήχο αλλά δεν πειράζει, καλό είναι να υπενθυμίζεται, ειδικά στο αστικό περιβάλλον, ότι τα φλας έχουν ξεχαστεί “ανοικτά”. Όλα τα φώτα στο People-S 150i είναι τύπου LED και αυτό προσθέτει πόντους σε ότι αφορά στο επίπεδο του εξοπλισμού.

kymco people 150s 15

Ο ανεφοδιασμός του scooter, γίνεται μέσω τάπας που βρίσκεται στα αριστερά της ποδιάς, και αυτό διευκολύνει τα πράγματα τόσο για τους ιδιοκτήτες, που δεν χρειάζονται να ανοίγουν σέλα, όσο και για τους υπάλληλους στα βενζινάδικα.

Νέο πλαίσιο και νέος κινητήρας

Δύο βασικά στοιχεία είναι νέα και βελτιωμένα στο People-S 150i. Αρχίζοντας από τον κινητήρα, αυτός ανήκει στην νέα γενιά των G5-Eco μοτέρ της KYMCO. Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, τετραβάλβιδος, Euro 4 προδιαγραφών φυσικά και με χωρητικότητα 150 κ.εκ., αποδίδει 14 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 1,2 kg-m ροπής, στις 7.000 σ.α.λ. Σύμφωνα με την KYMCO, το νέο αυτό μοτέρ προσφέρει επιδόσεις υγρόψυκτου, χωρίς το βάρος, την πολυπλοκότητα και το κόστος συντήρησης που απαιτούν τα μοτέρ με ψυγείο.

kymco people 150s 14

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι πως ένα αερόψυκτο μοτέρ ταιριάζει μια χαρά σε αυτή την κατηγορία, όπου δεν παίζουν τόσο ρόλο οι επιδόσεις, όσο το χαμηλό κόστος συντήρησης και η απλότητα στην κατασκευή. Περνώντας τώρα στο πλαίσιο, αυτό είναι επανασχεδισμένο, φέροντας ενισχύσεις  που αυξάνουν την ακαμψία και την στιβαρότητα του. Η νέα σχεδίαση, επέτρεψε επίσης κάποιες χωροταξικές αλλαγές, με το ρεζερβουάρ να έχει τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα και την μπαταρία να έχει “μετακομίσει” στον χώρο πίσω από την μάσκα, χαμηλώνοντας έτσι το κέντρο βάρους και επιτυγχάνοντας καλύτερο ζύγισμα.  Παράλληλα, η KYMCO αναφέρει ένα νέο, πατενταρισμένο τρόπο στήριξης του μοτέρ στο πλαίσιο, ο οποίος προσδίδει σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

kymco people 150s 13

Στα περιφερειακά τώρα, οι αναρτήσεις αποτελούνται από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο μονά αμορτισέρ πίσω, στα οποία αναρτώνται τροχοί διαμέτρου 16 και 14 ιντσων, με ελαστικά 100/80-16 και 120/80-14, αντιστοίχως. Τα  φρένα, αποτελούνται από μονούς δίσκους, 260 χλστ. μπροστά και 240 χλστ. πίσω, οι οποίο ελέγχονται από δικάναλο ABS της Bosch (9.1 έκδοση).

Οδηγώντας

Το People-S 150i είναι μελετημένο scooter και αυτό αποδεικνύεται από τα χαρακτηριστικά που του έχει προσδώσει η KYMCO. Για παράδειγμα, ο κινητήρας και η μετάδοση, συνθέτουν ένα “σπιρτόζικο” σύνολο με αρκετό για τα δεδομένα της κατηγορίας γκάζι, στις ταχύτητες που επιτάσσει η κίνηση μέσα στις πόλεις. Άμεσες εκκινήσεις και θετικές επιταχύνσεις στο άνοιγμα του γκαζιού, αποτελούν εφόδια ενεργητικής ασφάλειας και εγγύηση του ότι εσείς και το scooter θα απεμπλακείτε γρήγορα από οποιαδήποτε δύσκολη κυκλοφοριακή συνθήκη.

kymco people 150s 3

Για να επιτευχθεί αυτό, δεν φτάνει βέβαια μόνο ένας κινητήρας και το People-S 150i, έχει και άλλες αρετές. Οι ισχυρισμοί της KYMCO για την ακαμψία του πλαισίου και το μελετημένο ζύγισμα, δεν είναι απλά ευχολόγια του marketing αλλά αποδεικνύονται στην πράξη. Παρά την πολύ ελαφριά αίσθηση, αυτό που  εισπράττει ο οδηγός, είναι σιγουριά σε ότι αφορά στο που και πως πατάει το scoοter στον δρόμο. Όλα αυτά, συνδυαστικά με το τιμόνι που κόβει αρκετά, συνθέτουν ένα σύνολο πολύ ικανό στην αντιμετώπιση της κυκλοφορίας, μέσα στους δρόμους των πόλεων.

kymco people 150s 9

Το People-S 150i είναι πολύ γρήγορο  στην κίνηση λοιπόν και αυτό το πετυχαίνει με τρόπο εύκολο για όλους. Το γενικότερο πρόσταγμα δεν είναι “επίθεση” αλλά ισορροπημένη συμπεριφορά. Όταν οι δρόμοι ανοίξουν, το scooter μπορεί να επιταχύνει μέχρι τα 100 χλμ./ώρα ανεξαρτήτως συνθηκών και μετά, “μαζεύει” χιλιόμετρα με αργό ρυθμό, μέχρι τα 115 που είδαμε στο κοντέρ, σε ευνοϊκές συνθήκες. Παραμένει σταθερό και μπορεί μάλιστα να στρίψει “τελικιασμένο” σε παρατεταμένες αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι ένα πεδίο για το οποίο έχει κατασκευαστεί.

kymco people 150s 7

Δεν είναι θέμα του συγκεκριμένου scoοter, κανένα μοντέλο της κατηγορίας δεν ενδείκνυται για τέτοια χρήση άλλωστε. Αν η κίνηση σε περιαστικές διαδρομές και λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας είναι κάτι παραπάνω από περιστασιακή, απλά κοιτάξτε σε άλλη κατηγορία, όχι ότι το People-S 150i αδυνατεί, απλά τα μοντέλα με 200+ κ.εκ., ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό το περιβάλλον. Οι αναρτήσεις του scooter, χωρίς να χαρακτηρίζονται άβολες, έρχονται εργοστασιακά ρυθμισμένες προς το “σφιχτό” και αυτό είναι επιθυμητό, δεδομένου του ότι το μοντέλο μπορεί να οδηγηθεί δυναμικά μέσα στην κίνηση.

kymco people 150s 42

Από κοντά και τα φρένα, τα οποία ακλουθώντας την εξαιρετική παράδοση της KYMCO σε αυτό τον τομέα είναι άψογα, προσφέροντας ισχύ και αίσθηση, ενώ το ABS, αποτελεί μια αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί, λειτουργώντας όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη μονάδα, δηλαδή πολύ καλά. Τέλος σε ότι αφορά στην κατανάλωση του scooter, αυτή παρουσίασε πολύ μικρή μεταβολή στις τιμές της, μεταξύ της ήπιας αστικής οδήγησης και του “τέρμα γκάζι” στον ανοικτό δρόμο, με τις καταγραφές να είναι από 2,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ελάχιστη, μέχρι 3,2 μέγιστη.  

Πετυχαίνει όλους τους στόχους

kymco people 150s 37

Μιλάμε για στόχους και όχι στόχο. Βλέπετε, ένα scooter της κατηγορίας αυτής οφείλει στις μέρες μας να είναι οικονομικό, σβέλτο, ποιοτικά κατασκευασμένο, αισθητικά προσεγμένο, καλώς εξοπλισμένο και τουλάχιστον αξιόλογο οδηγικά. Αυτά που ίσχυαν παλιότερα, όπου αρκούσε ένα δίτροχο να κάνει “απλά την δουλειά του” για να θεωρηθεί καλό, ακούγονται πλέον αστεία σήμερα και ο ανταγωνισμός καραδοκεί για να κατασπαράξει όποιον τοποθετηθεί στην κατηγορία χωρίς να έχει επίγνωση αυτής της κατάστασης.

Οι προσθέσεις της KYMCO λοιπόν είναι πολύ σοβαρές και το People-S 150i ABS, είναι ένα προϊόν αρκετά “διαβασμένο” και προσεγμένο σε όλους τους τομείς. Φέρνει την εταιρεία στο ίδιο επίπεδο με τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας τις επιλογές για τους υποψήφιους αγοραστές, των οποίων η τελική επιλογή, θα καθοριστεί στις λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον “άνθρωπο σας”, το People-S 150i ΑBS δηλαδή, αυτό θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην σας απογοητεύσει!     

ΚΥΜCO People-S 150i ABS E4 

Μοντέλο  
Αντιπρόσωπος MOTO TREND Α.Ε. 
Τιμή (ευρώ) 2.965 + (€ 31,77 ενδεικτικό Τ.Τ.) / Μετρητοίς: 2.815 + (€ 31,77 ενδεικτικό Τ.Τ.)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος, 4βάλβιδος
Κυβισμός (c.c.) 150
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α. 
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 700
Ύψος  (mm) 1.170
Μεταξόνιο (mm) 1.340
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 800
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος (kg)  125
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 6,2
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ, (προφόρτιση ελατηρίου)
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 110/80-16
Πίσω 120/80-14
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 14 / 8.500 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1,2 / 7.000 σ.α.λ.

  

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 21:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Kymco Visa R 110 TEST – KYMCO People-S 125i ABS 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube