.
Κατηγορία Kymco
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 13:25

TEST – KYMCO People-S 125i ABS 2019

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Δυνατός ήταν ο άνεμος αλλαγής που φύσηξε στο KYMCO People S. Τόσο δυνατός που πήρε και σήκωσε την προηγούμενη γενιά και έφερε κοντά μας ένα ολόφρεσκο scooter με σικάτη σχεδίαση, ολοκληρωμένο χαρακτήρα και βλέψεις για την κορυφή της κατηγορίας. Βρεθήκαμε στην σέλα της έκδοσης με τον κινητήρα των 125 κ.εκ. και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Εμπρός με νέες δυνάμεις

Η σειρά People S της KYMCO, είναι από τα βαριά χαρτιά της ταϊβανέζικης εταιρίας, ειδικά για τις μάχες που δίνει στον ευρωπαϊκό στίβο πωλήσεων. Γενικά πάνω στα People η KYMCO ποντάρει πολλά καθώς τα ομώνυμα μοντέλα της σε όλες τις μορφές και κυβισμούς έχουν πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία στα 20 σχεδόν χρόνια παρουσίας που μετρούν με περίπου 500.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

kymco people s 125i test bikeit 9

Κερδίζει τις εντυπώσεις

Σύμφωνα με την KYMCO το νέο People S δεν έχει σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστέψουμε. Ακόμη και με μια γρήγορη ματιά οι διαφορές στην εμφάνιση είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Τούτο εδώ το People S καταφέρνει να κερδίσει τον παρατηρητή με την μοντέρνα και κομψή σχεδίασή του με το “καλημέρα”. Η σχεδίασή του έχει γίνει στην Ιταλία, μια αγορά που οι άνθρωποι της KYMCO (και όχι μόνο φυσικά) επιθυμούν να κατακτήσουν διακαώς. Ε, με αυτό το look, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, έχουν πετύχει διάνα. Η προσπάθεια που έχουν κάνει οι σχεδιαστές για να φέρουν το People S σε σύγκλιση με τα απαιτητικά ευρωπαϊκά γούστα φαίνεται τόσο στην γενική εικόνα που παρουσιάζει αλλά ακόμη περισσότερο στις λεπτομέρειες. Η εντυπωσιακή σχεδίαση του full LED προβολέα, η χαρακτηριστική και έντονα ανάγλυφη σχεδίαση του “ρύγχους”, τα καλοσχηματισμένα πλαϊνά πλαστικά με τα “νεύρα” που ξεκινούν από το κάτω μέρος της ποδιάς και φτάνουν μέχρι πίσω ψηλά στην ουρά δημιουργώντας ένα τεράστιο “S”. Το βλέπετε; Και εμείς και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μας αρέσει. Η άκρως ελκυστική σχεδίαση ολοκληρώνεται με το πίσω φανάρι, επίσης LED, με το διάφανο “κρύσταλλο” να εσωκλείει μια περίτεχνη δημιουργία που κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμη περισσότερο τη νύχτα.

kymco people s 125i test bikeit 13

Η εμφάνιση βέβαια δεν αρκεί για να φέρει τον  απαιτητικό scooterίστα κοντά σε ένα μοντέλο που θα επωμισθεί τα βάρη της καθημερινότητας. Η ποιότητα του People S βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με την βαφή των πλαστικών επιφανειών και την συναρμολόγησή τους να ικανοποιεί οπτικά. Η συναρμολόγηση και η συναρμογή ικανοποιούν και στον δρόμο αφού το People S δεν τρίζει στις ανωμαλίες και η εικόνα συνοχής και στιβαρότητας που παρουσιάζει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να πείσει για την αντοχή του scooter σε βάθος χρόνου.

Και στιλ και πρακτικότητα

Το People S θέλει να παίξει στα ίσια με τον ανταγωνισμό και στον τομέα της χρηστικότητας και KYMCO φρόντισε να το εξοπλίσει με όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας αλλά και με μερικά ακόμη που μας “κακομαθαίνουν”. Σηκώνεις τη σέλα και βλέπεις έναν μεγάλο διαιρούμενο χώρο που μπορεί να δεχτεί στο μπροστά μέρος ένα κράνος κλειστού τύπου. Το μπροστά με το πίσω μέρος χωρίζονται από μία πλαστική πλάκα που μπορεί να αφαιρεθεί εξυπηρετώντας έτσι διαφορετικές ανάγκες. Με την αφαίρεσή της μπορείτε να τοποθετήσετε μεγαλύτερα σε μήκος αντικείμενα κάτω από τη σέλα. Με την τοποθέτησή της από την άλλη μπορείτε να “συγκρατήσετε” σε ένα σημείο τα μικρά σε μέγεθος αντικείμενα τακτοποιημένα. Πολύ έξυπνη ιδέα που θα θέλαμε να την δούμε και σε άλλα scooters.

kymco people s 125i test bikeit 24

Ο χώρος είναι φωτιζόμενος όπως επιβάλλεται για τα hi end μοντέλα της κατηγορίας ενώ υπάρχει και θύρα USB για τις ηλεκτρονικές συσκευές σας. Το People S φέρει και δεύτερη θύρα USB δίπλα από τον κεντρικό διακόπτη στο τιμόνι (!) προσφέροντας έτσι άμεση λύση στην φόρτιση GPS και smartphone με την δεύτερη θύρα κάτω από τη σέλα να χρησιμεύει και για την φόρτιση μεγαλύτερων σε μέγεθος ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ένα tablet. Το μικρό ντουλαπάκι αριστερά του τιμονιού και ο πτυσσόμενος γάντζος στην ποδιά με το επίπεδο πάτωμα, ενισχύουν τις μεταφορικές ικανότητες του scooter της KYMCO που ολοκληρώνονται από την πρακτική σχάρα με τις ενσωματωμένες στην σχεδίασή της χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

kymco people s 125i test bikeit 33

Άνετο για όλους

Η σέλα έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικές διαστάσεις για το μέγεθος του 125αριού People S και ακόμη πιο σημαντικά σωστή σχεδίαση που συνδυάζεται με ποιοτικά υλικά για την επένδυση αλλά και το αφρώδες της. Αναβάτες με ύψος τουλάχιστον έως 1,85 μ. θα νιώσουν άνετα πάνω στο scooter της KYMCO με τα χέρια να σχηματίζουν φυσικές γωνίες πέφτοντας στο τιμόνι.

kymco people s 125i test bikeit 35

Οι ψηλοί θα βρουν την επίπεδη ποδιά λίγο πιο ψηλά από όσο θα ήθελαν, ωστόσο αυτή η επιλογή της KYMCO θα κάνει τους βραχύσωμους να νιώσουν πιο άνετα, με τους ψηλότερους να μην αντιμετωπίζουν ουσιαστικά πρόβλημα. Το People S είναι άλλωστε ένα scooter που αρέσει και απευθύνεται και στις αναβάτριες και η ταϊβανέζικη εταιρία το γνωρίζει καλά αυτό. Άνετα κάθεται και ένας κανονικού μεγέθους συνεπιβάτης στο δικό του μερίδιο της σέλας έχοντας στην διάθεσή του μεγάλα σε μέγεθος αναδιπλούμενα μαρσπιέ αλλά και τις χειρολαβές της σχάρας.

Νέο πιο στιβαρό πλαίσιο, καλύτερη κατανομή βάρους

Η φινετσάτη σχεδίαση του People S ταιριάζει γάντι με το νέο πλαίσιο που σχεδίασε η KYMCO. Η σχεδίασή του πλαισίου έγινε με γνώμονα την αύξηση της στιβαρότητας αλλά και την βελτιστοποίηση του κέντρου βάρους. Ο μεγαλύτερος σε σχέση με πριν αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, επετεύχθη με την μεταφορά του ρεζερβουάρ μπροστά από τα πόδια, ενώ μπροστά στο ρύγχος μεταφέρθηκε και η μπαταρία. Τώρα πλέον δεν χρειάζεται να σηκώνετε τη σέλα για να γεμίσετε το ρεζερβουάρ, η τάπα του οποίο βρίσκεται αριστερά στην ποδιά. Οι τροχοί παραμένουν στις 16 και 14 ίντσες εμπρός και πίσω αντίστοιχα, άλλωστε τα People είναι η σειρά scooter της KYMCO με μεγάλο εμπρός τροχό.

kymco people s 125i test bikeit 21

Η αύξηση της στιβαρότητας και η καλύτερη αίσθηση που απολαμβάνει ο αναβάτης στο δρόμο προέρχεται και από την έδραση του νέου αερόψυκτου κινητήρα πάνω σε υποπλαίσιο και όχι απευθείας πάνω στο πλαίσιο. Η KYMCO υποστηρίζει παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται και η σταθερότητα του scooter στις υψηλότερες ταχύτητες και από το δοκιμή του People S λέμε με σιγουριά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα σταθερότητας σε οποιαδήποτε ταχύτητα κίνησης. Για την ανάρτηση του KYMCO φροντίζει ένα συμβατικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 33 χλστ. και διπλά αμορτισέρ που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτισή τους. Στον τομέα των φρένων το People S εφοδιάζεται με δίσκο 260 χλστ. εμπρός και 240 χλστ. πίσω, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι δαγκάνες είναι διπίστονες. Το ABS 9.1 της Bosch ολοκληρώνει την εικόνα στον τομέα της πέδησης με τον πλέον καθησυχαστικό τρόπο.

Νέος οικονομικός κινητήρας με… μπρίο

Οι νέος κινητήρας G5-ECO που κινεί το People S σχεδιάστηκε από τους ανθρώπους της KYMCO με στόχο να προσφέρει απλότητα στην κατασκευή και οικονομία στην συντήρηση. Είναι αερόψυκτος με μια φτερωτή να συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα και σύμφωνα με την εταιρία προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες με εκείνες που προσφέρουν οι υγρόψυκτοι κινητήρες αντίστοιχης χωρητικότητας. Η ονομαστική του απόδοση ανέρχεται στους 11,3 ίππους και τα 1,06 κιλά ροπής στις 8.500 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη δεν βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων υγρόψυκτων μοτέρ στα 125 κ.εκ. (προφανώς η KYMCO δεν είχε αυτό τον σκοπό), είναι όμως εφάμιλλη με εκείνη που βλέπουμε για παράδειγμα στο Honda SH Mode. Στο δρόμο δεν η συνολική του απόδοση είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

kymco people s 125i test bikeit 22

Οι ρυθμίσεις του CVT κιβωτίου εκμεταλλεύονται στο έπακρο την παραγόμενη δύναμη με αποτέλεσμα οι επιταχύνσεις από στάση να προσφέρουν ικανοποίηση σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Από τα 30 χλμ./ώρα και μετά το μικρό μοτέρ αναδεικνύει όλο του το μπρίο φτάνοντας πολύ γρήγορα τα 90 χλμ./ώρα στο κοντέρ. Με λίγη υπομονή όχι μόνο θα τα ξεπεράσει αλλά θα στείλει την βελόνα του ταχύμετρου και λίγο πάνω από τα 110 χλμ./ώρα, τη στιγμή που η KYMCO αναφέρει επίσημη τελική ταχύτητα 90 χλμ./ώρα! Είμαστε σίγουροί ότι είναι παραπάνω από την ανακοινώσιμη αφού δεν υπάρχει περίπτωση για τόσο μεγάλη απόκλιση, ενώ και στον αυτοκινητόδρομο το People S καταφέρνει και κινείται με το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας. Παράλληλα η μέση κατανάλωση καυσίμου ανέρχεται στα 3,1 λίτρα/100 ελαφρώς υψηλότερη από το ίδιο μοτέρ με χωρητικότητα 150 κ.εκ. καθώς για να κάνει τα ίδια πρέπει “εργάζεται” σε ψηλότερες στροφές. Όπως και να έχει τα καλά και σε αυτόν το τομέα.

Ταχύτητα με στιλ

Το νέο People S κερδίζει άξια τον τίτλο του ”καθημερινού” εργαλείου και με την ραφιναρισμένη αίσθηση που αποπνέει, σε συνδυασμό με την κομψότατη και δυναμική του σχεδίαση δίνει και αυτό το κάτι παραπάνω που αποζητούν όλοι οι αναβάτες στο τομέα του status. Ένα σύντομο πάτημα της μίζας είναι πάντα αρκετό για να τεθεί ο κινητήρας σε λειτουργία. Βολεύεσαι γρήγορα στη σέλα του, ανοίγεις το γκάζι και το People S ξεκινά σπιρτόζικα για το προορισμό σου.

kymco people s 125i test bikeit 14

Το ζύγισμα του scooter βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα και γρήγορα πιάνεις τον εαυτό σου να ελίσσεται με χαρακτηριστική άνεση στο πρωινό μποτιλιάρισμα. Μία δεξιά, μία αριστερά, οι ελιγμοί πραγματοποιούνται με ακρίβεια και χωρίς κόπο και φτάνεις εύκολα πρώτος στο φανάρι έχοντας σας σύμμαχο την καλή μετάδοση του CVT κιβωτίου. Στο άνοιγμα του γκαζιού αφήνεις πίσω σου όλους τους ανυποψίαστους δίτροχους και τετράτροχους και γρήγορα πλησιάζεις το επόμενο “πάρκινγκ” από αυτοκίνητα που σε περιμένει. Το People S έχει φτιαχτεί για να το κάνει αυτό όλη μέρη και ο αναβάτης του το καταλαβαίνει αυτό από την πρώτη κιόλας μέρα συμβίωσης μαζί του. Οι αναρτήσεις τα καταφέρουν παράλληλα πολύ καλά με την αντιμετώπιση των  ανωμαλιών βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην άνεση. Και όταν τα φρένα χρειαστούν ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του πολύ καλή συνολικά απόδοση που έρχεται γραμμικά στο τράβηγμα της μανέτας. Το εμπρός φρένο υπολείπεται σε αίσθηση αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει ποτέ πρόβλημα αφού ακόμη και αν μπλοκάρει ο τροχός η γνωστή και ταχύτατη μονάδα της Bosch κάνει και σε αυτή την εφαρμογή της πολύ καλή δουλειά αποφορτίζοντας τον αναβάτη από οποιοδήποτε σχετικό άγχος. Είναι και το πολύ καλό πλαίσιο που προσφέρει σιγουριά τόσο στις χαμηλές όσο και στην τελική του People S που δεν πρόκειται να ταράξει ποτέ την ψυχολογία του αναβάτη με περίεργα κουνήματα και ταλαντώσεις, την στιγμή που ο εμπρός τροχός δίνει σίγουρο πάτημα, και όταν έχετε διάθεση να πιέσετε παραπάνω.

kymco people s 125i test bikeit 40

Υψηλών προδιαγραφών, έτοιμο για τα δύσκολα

Ολοκληρωμένο, γρήγορο, ποιοτικό και ασφαλές. Αυτό είναι το νέο People S 125i που σου ζητά να το βάλεις στην καθημερινότητά σου. Εμείς το βάλαμε για τις ανάγκες της δοκιμής και στο τέλος το αποχωριστήκαμε με δυσκολία είναι η αλήθεια. Τα 125άρια scooter με μεγάλους τροχούς είναι ταμάμ για τις ανάγκες κίνησης στο αστικό περιβάλλον και η πρόταση της KYMCO αποτελεί εξαίρετο τέκνο αυτής της κατηγορίας. Προσφέρει όλα αυτά που απαιτεί κανείς από ένα τέτοιο μοντέλο και προσθέτει σε αυτά την μοντέρνα, δυναμική του εμφάνιση, την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τους πολύ καλούς χώρους για δύο άτομα και αντικείμενα και κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν ακόμη πιο εύκολη την καθημερινότητά σας, όπως οι δύο θύρες USB και ο χώρος κάτω από τη σέλα που μπορεί να διαιρεθεί χάρη στην έξυπνη λύση της KYMCO. Αν ψάχνετε και εσείς για έξυπνη, ποιοτική δίτροχη μετακίνηση στους δρόμους της πόλης που να συνδυάζεται παράλληλα και με προσιτή τότε σίγουρα πρέπει να δείτε το νέο People S από κοντά.

kymco people s 125i test bikeit 18

Μοντέλο KYMCO People-S 125i ABS 2019
Αντιπρόσωπος MOTO TREND SA
Τιμή (ευρώ) 2.695 (μετρητοίς)
Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 54X54,5
Συμπίεση (:1) 10,25
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.085
Πλάτος (mm) 700
Ύψος  (mm) 1.170(1.570 με ανεμοθώρακα)
Μεταξόνιο (mm) 1.340
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 800
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α. 
Βάρος, πλήρες υγρών (kg)  130
Ρεζερβουάρ (lt) 6,2
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διάμετρος καλαμιών 33 mm, διαδρομή 95 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 86mm
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, διπίστονη δαγκάνα / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 100/80-16''
Πίσω 120/80-14''
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 11,3 /8.500 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1,06 / 7.000 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 13:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon