.
Κατηγορία Kymco
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 11:00

TEST – KYMCO Like II 125i CBS E4 (2018)

Η τέχνη του να αρέσεις

Του Σπύρου Τσαντήλα

Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Ό,τι πορεία και να πάρουν οι μόδες και οι κοινωνικές τάσεις κάθε εποχής, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες δικύκλων που διατηρούν τον χαρακτήρα τους αναλλοίωτο. Πίσω από κάθε κύμα supermoto και cafe racer και θηριωδών adventure μοτοσυκλετών υπάρχει η βάση που στηρίζει το όλο οικοδόμημα: το απλό, καθημερινό μηχανάκι.

Θες να το πεις παπί, βέσπα ή μικρό σκούτερ, η προσιτή αστική μετακίνηση διατηρεί διαχρονικά στην αγορά ένα δυνατό μερίδιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Την τελευταία Ελληνική δεκαετία δε, μάλλον το αντίθετο παρατηρείται.

DBS 6732 2

Η KYMCO έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες πελάτες με σκούτερ κάθε τύπου και ένας καλός αριθμός αυτών έχει περάσει από τη σέλα ενός Like, το οποίο πλέον φιγουράρει τον λατινικό αριθμό ΙΙ στο όνομά του, δηλώνοντας ευθαρσώς πως αυτή είναι η νέα γενιά.

Τι μας φέρνει το νέο μοντέλο

Η τελευταία του έκδοση μας ήρθε το 2018 με γνώριμη εμφάνιση, αλλά πλήρως ανανεωμένη από κάτω με κινητήρα Euro 4, νέο πλαίσιο και αναρτήσεις, δύο δισκόφρενα, ενώ το δοχείο καυσίμου μετατοπίστηκε χαμηλά και κοντά στο κέντρο βάρους.

DBS 6715 2

Αυτή η τελευταία κίνηση έχει διπλό όφελος: αφενός η συγκέντρωση μαζών λειτουργεί ευεργετικά για την οδηγική συμπεριφορά, αφετέρου κάνει τον ανεφοδιασμό πιο εύκολο με την τάπα χαμηλά στην ποδιά, άρα μη απαιτώντας να ανοίξει η σέλα στο βενζινάδικο.

Το Like εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω με ντουλαπάκι στην ποδιά που φιλοξενεί παροχή ρεύματος USB και κλειδώνει με την κεντρική κλειδαριά, απ’ όπου επίσης ανοίγει πλέον και η σέλα, αποκαλύπτοντας έναν φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο που χωρά άνετα ένα jet κράνος και αρκετά μικροπράματα.

Μικρομέγαλο

Σχεδιάζοντας το νέο Like είναι μάλλον προφανής η πρόθεση της KYMCO να στοχεύσει σε νέους αναβάτες και των δύο φύλλων. Το σκούτερ είναι όμορφο, γεμάτο μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που του προσδίδουν έναν αέρα πολυτέλειας με έξυπνες πινελιές όπως τα χρωμιωμένα φιλέτα.

DBS 6797 2

Το μέγεθός του δεν πρόκειται να τρομάξει κανέναν, καθώς αποδεικνύεται φιλόξενο για κάθε ανάστημα. Καταφέρνει δε να βρει ένα γλυκό σημείο ισορροπίας στον όγκο του, ώστε να μη δείχνει αφύσικα μικροσκοπικό όταν βρεθεί στη σέλα του ένας συντάκτης περιοδικού σε μέγεθος ενήλικου γορίλα.

Η εργονομία του αποδείχθηκε δεκτική ακόμη και για μένα, καθώς το τιμόνι κόβει μέχρι τέρμα χωρίς ποτέ να συναντήσει τα γόνατά μου και η σέλα του ξεκούραστη όση ώρα κι αν πέρασα πάνω της γυρνώντας ανά την πόλη.

Ας προχωρήσουμε τώρα στα καθέκαστα.

Γκάζια και η διαχείρισή τους

Είναι ένα αερόψυκτο 125, αποδίδει περίπου 11.5 ίππους, 1 χιλιογραμμόμετρο ροπής και ζυγίζει 128 κιλά γεμάτο. Στην πράξη η επιτάχυνσή του είναι δυνατή και διαρκής ως τουλάχιστον τα 60 km/h – υπεύθυνα είναι τα δύο τελευταία νούμερα της προηγούμενης πρότασης γι’ αυτό.

Ομολογουμένως έχει περισσότερο τσαγανό απ’ όσο περίμενα, ειδικά με έναν βαρύ αναβάτη στη σέλα του. Έχει όσο γκάζι χρειάζεται ώστε να μη νιώθεις ευάλωτος στο φανάρι – όπου συνήθως παρεπιδημούν οι κατά τόπους Σουμαχερίδηδες και Ροσίδηδες – και συνεχίζει να στέκεται περήφανα και σε πιο ανοικτούς δρόμους.

DBS 6730 2

Μπορεί να κινείται όλη μέρα με 80 km/h καίγοντας ελάχιστη βενζίνη, αλλά από κει και πέρα αρχίζει να πέφτει η απόδοσή του και τα χιλιόμετρα μαζεύονται πιο αργά. Η KYMCO λέει πως η τελική του είναι 95 km/h, εμείς είδαμε 105 στο κοντέρ και θα στοιχημάτιζα πως ένας αναβάτης με αρκετά λιγότερα κιλά από την αφεντιά μου θα πάει τη βελόνα του κοντέρ και λίγο πιο δεξιά.

Οι αναρτήσεις του είναι καλές στα βασικά τους καθήκοντα, προσφέρουν τις στοιχειώδεις αποσβέσεις που περιμένει κανείς από τόσο μικρές διαδρομές – 95 mm μπροστά και 86 πίσω – και συνεργάζονται άριστα με τους τροχούς των 12 ιντσών, απορροφώντας αρκετή από τη νευρικότητα που αναπόφευκτα γεννά το μικρό τους μέγεθος πριν αυτή φτάσει στα χέρια του αναβάτη.

DBS 6725 2

Το δυνατό σημείο του Like, πάντως είναι αναμφίβολα τα φρένα του. Η KYMCO μας έχει συνηθίσει με εξαιρετικά συστήματα πέδησης στα σκούτερ της και εδώ δεν έχουμε καμιά εξαίρεση. Μπροστά έχουμε μια τριπίστονη δαγκάνα, όπου το μεσαίο έμβολο συνδυάζεται με την πίσω διπίστονη δαγκάνα (με γλίστρα, όχι με αντικρυστά έμβολα).

Το σύνολο είναι απλά εξαιρετικό και υπερκαλύπτει τις ικανότητες του Like όσο κι αν έχεις ανοίξει το γκάζι. Μάλιστα αποδίδει φαινομενικά πολλή δύναμη χωρίς να μπλοκάρει εύκολα, παρότι δεν υπάρχει σύστημα ABS. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να κάνεις όργια στη μανέτα του φρένου ή να γλιστράει πολύ κάτω, για να ακούσεις πρώτα τον πίσω τροχό να στριγγλίζει στην άσφαλτο. Άριστα στα φρένα, like όνομα και πράγμα.

Δηλαδή πόσο Like;

Η λογική του Like 125 είναι εξαιρετικά απλή, βασίζεται στο “ό,τι χρειάζεται” πασπαλισμένο με πρακτικότητα.

Τεχνικώς δεν έχουμε να πούμε πολλά, παρά μόνο ότι έχουμε έναν απλό και βασικό κινητήρα, απλό στη συντήρηση και αρκετά ροπάτο για να προσφέρει και λίγη διασκέδαση, εκτός από μετακίνηση. Ό,τι κάνει το κάνει καλά και οικονομικά και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του.

Τα περιφερειακά του είναι ποιοτικά και λειτουργούν σωστά, με τα άριστα φρένα στην πρώτη γραμμή προσόντων του.

DBS 6763 2

Σχεδιαστικά παραμένει σχετικά κοντά στο αρχικό σχήμα του μοντέλου, που οφθαλμοφανώς αντλεί έμπνευση από τις αειθαλείς γραμμές της Vespa, φινετσάρει τις γραμμές του και τις πλουτίζει με όμορφες λεπτομέρειες.

Θα μπορούσε να έχει λίγη περισσότερη προσοχή σε σημεία όπως το ντουλαπάκι της ποδιάς, το καπάκι του οποίου δείχνει αρκετά λεπτό και ευπαθές, ομοίως και οι δύο πλαστικές του αρθρώσεις. Πέραν αυτού όμως, δε βρίσκουμε και πολλά άλλα για να γκρινιάξουμε.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Η KYMCO ζητά €2,645 για το νέο Like 125i, τιμή που το φέρνει σε μια μέση θέση στην αγορά. Έχει από πάνω του τα περισσότερα Ευρωπαϊκά σκούτερ, καθώς και την πλειοψηφία των αντίστοιχων μοντέλων των μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών, έχει όμως και άφθονες επιλογές από κάτω του.

DBS 6779 2

Εκτός της πληθώρας Κινέζικων δικύκλων αρκετά χαμηλότερου κόστους, έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο: ολόκληρη η γκάμα της SYM στα 125 κυβικά κοστίζει από λίγο ως πολύ φθηνότερα. Αυτό είναι ίσως και το βασικό στοιχείο που κάνει το Like να φαίνεται κάπως αλμυρό.

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει την τιμή του ο καθένας μας, το Like II 125i είναι άξιος εκπρόσωπος της κατηγορίας του, έχει πολλά να προσφέρει και το κάνει με αρκετά καλό επίπεδο εξοπλισμού.

Η ζωντανή απόδοση, οι βασικοί αυτοματισμοί που ενσωματώνει, ο ικανός αποθηκευτικός χώρος σε ένα μαζεμένο κορμί που φτιάχτηκε για να ελίσσεται στην πόλη και τα άριστα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας που παρέχει είναι πολύτιμα εφόδια στην καθημερινότητα.

Τώρα, αν αυτά πακετάρονται και σε ένα σύνολο με γοητευτικές καμπύλες και προσεγμένες λεπτομέρειες, ε τότε ακόμα καλύτερα!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

KYMCO Like II 125i CBS E4

Αντιπρόσωπος / Εισαγωγέας

Moto Trend A.E.

Τιμή (€)

2,645

Εγγύηση

2 χρόνια

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4Τ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4Β (G5 ECO)

Χωρητικότητα (cc)

125

Ισχύς (hp/rpm)

11.6 / 8,500

Ροπή (kg.m/rpm)

1 / 6,750

Σχέση συμπίεσης

10.3:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Διαρκώς μεταβαλλόμενη, με γρανάζια και ιμάντα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Μεταξόνιο (mm)

1,315

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm)

1,915

Πλάτος (mm)

680

Ύψος (mm)

1,130

Ύψος σέλας (mm)

770

Βάρος (kg)

116 (κενό) / 128 (πλήρες)

Ρεζερβουάρ (l)

6.5

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι 33 mm

Διαδρομή (mm)

95

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

Διαδρομή (mm)

86

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS

Πίσω

Δίσκος 200, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

110/70-12 Cheng Shin Tires (CST) tubeless

Πίσω

130/70-12 Cheng Shin Tires (CST) tubeless

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ταχύμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις για στάθμη καυσίμου / ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές / ρολόι / στάθμη μπαταρίας / θερμοκρασία περιβάλλοντος, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, ντουλαπάκι στην ποδιά που κλειδώνει, θύρα USB 12V για φόρτιση συσκευών, LED φώτα μπρος-πίσω, πλαϊνό και κεντρικό σταντ

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 16:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon