.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 14:49

Test – Honda SH150i 2020

Ολική μεταμόρφωση

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το νέο SH150i αλλάζει εκ βάθρων με νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο και φρέσκια εμφάνιση και εξοπλισμό. 

Το SH 150i έχει και το μικρότερο αδελφάκι του SH 125i το οποίο μοιράζεται τις περισσότερες αλλαγές και είναι ιδανικό για οδήγηση από αναβάτες αυτοκινήτων με δίπλωμα κατηγορίας Β. Με την ενοποίηση των διπλωμάτων δικύκλων Α1 και αυτοκινήτων κατηγορίας Β, οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου έχουν το δικαίωμα να οδηγούν δίκυκλα έως 125 κυβικά εκατοστά και 15 ίππους.

Διαβάστε την αναλυτική του παρουσίαση εδώ, και τον ανανεωμένο τιμοκατάλογο της Honda εδώ.

IMG 1625 web

Η οικογένεια των SH αναζητά τις ρίζες της στο πολύ μακρινό 1984 και το SH50, ένα σκούτερ που πάντρευε τα χαρακτηριστικά του είδους με τη λογική των παπιών και δη τους μεγάλους τροχούς.

Η σύγχρονη φαμίλια των SH ξεκίνησε την πορεία της το 2001 με το πρώτο 150 και μετετράπηκε σε μια ακαριαία εμπορική επιτυχία σε πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ως ένας από τους πρωτοπόρους των σκούτερ με μεγάλους τροχούς, το SH παραμένει έκτοτε σταθερά στη γκάμα της Honda, σε διάφορους κυβισμούς και με συγκεντρωτικές πωλήσεις που εχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο κομμάτια.

IMG 1559 web

Αναβάθμιση 2020

Στην περσινή EICMA στο Μιλάνο η Honda παρουσίασε τη νέα γενιά SH 125/150i, όπου το βλέμμα πέφτει πρωτίστως στη νέα εμφάνιση.

Κατασκευασμένο στην γραμμή παραγωγής της Honda στην Atessa της Ιταλίας, όλα τα φώτα είναι πλέον LED, ενώ οι δίδυμοι προβολείς του μεταφέρθηκαν χαμηλά στο μπροστινό μέρος της ποδιάς, αφήνοντας ψηλά στο τιμόνι τα φώτα θέσης.

Δεν είναι όμως μόνο εμφανισιακές οι αλλαγές, καθώς η Honda εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο και κινητήρα.

Η κινητήρια μονάδα eSP+ (enhanced Smart Power) αλλάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας και δουλεύει σε υψηλότερη σχέση συμπίεσης, 12:1 (από 10.6). Με σαφώς πιο υπερτετράγωνες διαστάσεις 60 x 55.5 mm (διάμετρος x διαδρομή), στη θέση του προηγούμενου πιο τετράγωνου κυλίνδρου (58 x 57.9), υπόσχεται περισσότερη ευστροφία ψηλά.

Σύμφωνα με τη Honda η μέγιστη ισχύς των 17 hp έρχεται τώρα 250 rpm ψηλότερα στις 8,500, ενώ η μέγιστη ροπή κατέβηκε 500 στροφές πιο χαμηλά (6,500 από 7,000 του προκατόχου).

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε πιο ελαστικές επιταχύνσεις, περισσότερη οικονομία καυσίμου και σαφώς καλύτερη διάρκεια ψηλά.

Παράλληλα άλλαξε και το πλαίσιο, το οποίο επανασχεδιάστηκε πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες: να διατηρήσει την καλή οδηγική συμπεριφορά του SH και να κερδίσει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Στην ίδια κατεύθυνση άλλαξε και η γεωμετρία των πίσω αμορτισέρ, ώστε να προκύψει ο επιπλέον χώρος. Πλέον κάτω από τη σέλα χωρά ένα full face κράνος και μένει έξτρα ωφέλιμος όγκος για αρκετά μικροπράγματα, καθώς και μια παροχή φόρτισης USB 12V.

Με το νέο πλαίσιο μάκρυνε λίγο το μεταξόνιο κατά 10 mm, αλλά μια ακόμη βασική αλλαγή που φέρνει είναι η μετακόμιση του ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από τα πόδια, στο πάτωμα, με ευεργετικότατη επίδραση στη δυναμική συμπεριφορά του σκούτερ χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους.

Το νέο SH150i (όπως και το 125) διατηρεί το έξυπνο κλειδί για keyless εκκίνηση, ενώ αποκτά Honda Selectable Torque Control (HSTC) – δηλαδή το traction control στη γλώσσα της Honda – με δυνατότητα απενεργοποίησης και σύστημα Idle Stop.

Αυτό σβήνει τον κινητήρα μετά από περίπου 3 δευτερολέπτα στο ρελαντί, εξοικονομώντας καύσιμο (και καυσαέρια προς το περιβάλλον) στις μικρές στάσεις όπως τα φανάρια κυκλοφορίας, ενώ με το άνοιγμα του γκαζιού η ειδική γεννήτρια ACG του συστήματος αυτού το επανεκκινά ακαριαία (ανεξάρτητα της κανονικής μίζας).

IMG 1549 web

Ποιότητα παντού


Είχα χρόνια να καβαλήσω ένα SH125 ή 150, πάντως η θέση οδήγησης αρχικά με παραξένεψε – και αργότερα η αίσθησή μου επιβεβαιώθηκε και από τους συναδέλφους στο BIKEIT. Η αιτία είναι η υψομετρική διαφορά σέλας-τιμονιού, η οποία μου φάνηκε πως έφερνε ψηλά το σώμα και χαμηλά το τιμόνι.

Τίποτε από αυτά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την άνεση, απεναντίας προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα στη θέση οδήγησης και ούτε καν την ξανασκέφτηκα ποτέ.

Η σέλα είναι ανετότατη και δοκιμασμένα φιλόξενη ακόμη και για δύο μαντράχαλους, ενώ και ο χώρος για τα πόδια αποδείχθηκε εργονομικά άψογος.

Αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το SH150i του 2020 ήταν η ποιότητά του. Το νιώθεις από το δευτερόλεπτο που κάθεσαι στη σέλα του, το βλέπεις στην ευρύτερη ποιότητα βαφής και τα περιφερειακά του, το επιβεβαιώνεις στον δρόμο.

Είναι καλοφτιαγμένο, «ιταλικά» προσεγμένο στις λεπτομέρειές του, τίποτα δεν τρίζει και χαρακτηρίζεται από μια στιβαρότητα που σφραγίζει και την οδηγική του συμπεριφορά.

Το Idle Stop λειτουργεί υποδειγματικά, κάνοντας ό,τι ακριβώς υπόσχεται με νομοτελειακή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Ομοίως και η λειτουργία χωρίς κλειδί, με τη σέλα και την τάπα βενζίνης να ανοίγουν από ένα κουμπί δίπλα στον κεντρικό διακόπτη χωρίς ποτέ να χρειαστεί να βγάλεις κλειδί από την τσέπη. Το μόνο για το oποίο θα το χρειαστείς είναι για τη βαλίτσα.

IMG 1601 web

Δυναμική αρτιότητα

Οδηγικά το SH150i είναι ένα χρηστικό διαμαντάκι, δίχως καμιά διάθεση υπερβολής. Δεν πρέπει να είναι το δυνατότερο τη κατηγορίας του (από όσα έχω οδηγήσει τουλάχιστον), είναι όμως σίγουρα πιο αποδοτικό από τον προκάτοχό του και καταφέρνει να βγάλει στον δρόμο όσα θεωρητικά μας έλεγε η Honda στο press kit.

Εξαιρετική επιτάχυνση από χαμηλά, ακόμη και με έναν μπόλικο αναβάτη στη σέλα του, πολύ γρήγορα ως τα 100 km/h και άνετα στα 110. Η συνέχεια θέλει λίγη υπομονή για τα 120 ή την τελική του ταχύτητα που φλερτάρει με τα 130. Καθόλου άσχημα για 150άρι!

Είναι σπουδαίο νέο να αλλάζει το μοτέρ σε κάτι πιο εύστροφο και στο τέλος να παίρνεις άριστη γραμμική απόδοση παντού, τόσο χαμηλά, όσο και ψηλά.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή δε ήταν η μέση κατανάλωση που μετρήσαμε και η οποία κυμαίνεται στα πέριξ των 2.6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Δυναμικά το SH150i απολαμβάνει αναρτήσεων με καλές αποσβέσεις, οι οποίες καταφέρνουν να προσφέρουν την απαραίτητη άνεση παρότι χαρακτηρίζονται από αρκετά μικρές διαδρομές, αλλά και να υποστηρίξουν την παιχνιδιάρικη διάθεση που αποτελεί ένα προνόμιο των μεγάλων τροχών.

Η συνέπειά τους συνεπάγεται αίσθημα ασφάλειας για τον αναβάτη και αυτό έρχεται να ολοκληρωθεί με τα αποτελεσματικά φρένα.

Δυνατά και προοδευτικά, έχουν όλη τη δύναμη που χρειάζεται και ένα άριστο δικάναλο ABS για υποστήριξη. Στην πράξη, μόνο σε φρενάρισμα πανικού ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικότατα.

Όσο για το traction control, HSTC, θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν κατάφερα να το κάνω να ενεργοποιηθεί ποτέ σε κανονικές συνθήκες. Ενεργοποιήθηκε μόνο μια φορά, σε εκκίνηση από φανάρι με το πίσω (κρύο ακόμη) λάστιχό μου σε ένα γελοιωδώς γλιστερό κομμάτι ασφάλτου.

Το γκάζι του SH δεν είναι τόσο πολύ που να σπάει την πρόσφυση πίσω κατά βούληση, οπότε η ύπαρξή του λειτουργεί περισσότερο ως μαξιλαράκι ασφαλείας αν σου τύχει η σπάνια στραβή. Από την άλλη, εφόσον δεν ενεργοποιείται χωρίς λόγο, δεν πρόκειται και να σε ενοχλήσει, στον βασικό εξοπλισμό ανήκει, καλώς το κι ας μην χρειαστεί ποτέ!

IMG 1534 web

Το SH της επόμενης μέρας

Η νέα γενιά SH150i ανοίγει μια φρέσκια σελίδα στην ιστορία του μοντέλου, φέρνοντας την αρτιότερη εκδοχή του ως τώρα, φορτωμένη με πράσινη τεχνολογία που ωφελεί το περιβάλλον και την τσέπη.

Παράλληλα, διευρύνει τις ήδη αρκετές ικανότητες του SH στην εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη του, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που δεν υστερεί πουθενά, σε απόδοση, άνεση, πρακτικότητα, εμφάνιση, τεχνολογία.

Η Honda αυτό το κοστολογεί αρκετά ψηλά, στην κορυφή της κατηγορίας του και φαντάζει λογικό. Ήδη ο ανταγωνισμός στα 125-150 κυβικά με μεγάλους τροχούς είναι έντονος, με αρκετές συμμετοχές από Ασία και Ευρώπη που καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Διαλέγετε και παίρνετε.

Το SH150i κοστίζει €3,950 στη βασική του έκδοση, €4,250 στην έκδοση top box που δοκιμάζουμε εδώ και με €4,590 προσθέτει στο top box και χούφτες και ζελατίνα.

IMG 1541 web 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Honda
Μοντέλο SH150i 2020
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) 4,250 (η έκδοση Top Box της δοκιμής)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 156.9
Συμπίεση 12:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 60 x 55.5
Τροφοδοσία Ψεκασμός PGM
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο ταχυτήτων Διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
Μετάδοση Ιμάντας V-Belt
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) 26
Ίχνος (mm) 85.2
Πλάτος (mm) 730
Μεταξόνιο (mm) 1,350
Ύψος (mm) 1,130
Ύψος σέλας (mm) 799
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg) 134.1 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm, διαδρομή 89 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 83 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων σε 5 θέσεις
   
Ελαστικά Michelin City Grip
Mπροστά 100/80-16
Πίσω 120/80-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 16.6 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 1.5 / 6,500 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Honda Monkey 125 Πρώτη επαφή – Honda Forza 750 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon