.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 16:00

Test - Honda Vision NSC 110 2012

 

“…happily ever after”

 

 

Της Τζο Λαδά

Χαρές και πανηγύρια στη Honda! Όλοι ήξεραν για το σφοδρό έρωτα του SH και του Lead, που ξεπήδησε σαν φλόγα μόλις τα δυο scooter αντίκρισαν προβολείς. Με συνοπτικές διαδικασίες ο έρως είχε ευτυχή κατάληξη το γάμο. Λίγο μετά εγεννήθη ο καρπός του έρωτα των δύο “γκανιάν” scooter της εταιρίας. Και το όνομα αυτού: Vision 110! Να σας ζήσει!

Λίγο απ΄τη μαμά, λίγο απ΄το μπαμπά


Τα λόγια στο “προσκλητήριο” (βλέπε site της Honda Σαρακάκης) σε προδιαθέτουν γι’ αυτό που περιμένεις από κάθε μοτοσυκλέτα της εταιρίας. «Η ζωή έχει κέφι, ταχύτητα, φίλους, εμπειρίες. Η Honda έχει κάτι περισσότερο: στυλ». Και τι θα μπορούσε να είναι ο απόγονος δυο best seller scooter από τη Honda; Κομψός και στυλάτος σαν το μπαμπά SH, απλός και χρηστικός σαν τη μαμά Lead. Και σαν όλα τα μωρά, τόσο μα τόσο μικρούλης!

Το τοσοδούλι Vision είναι φτιαγμένο για μικρόσωμους αναβάτες (κάτι σαν κι εμένα δηλαδή). Μικρό σε ύψος (μόλις στα 755mm η σέλα) για να νιώθεις σιγουριά. Μικρό σε μήκος και πλάτος για να κινείσαι με άνεση στην κίνηση της πόλης. Μικρό σε βάρος (102kg) για να είναι “μανιτζέβελο” χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη σωματική δύναμη στις κινήσεις-μη σου πω καμία σωματική δύναμη. Το βάζεις στο stand για πλάκα. Κι  έχει και διπλό και μονό για να το “πετάς” στα γρήγορα και παντού!

Στενά λαστιχάκια, λεπτές μανετίτσες μικρό κλειδάκι (άμα σε πιάσουν οι κακοί, το καταπίνεις για να μη στο πάρουν). Είναι όλα τόσο μικρά! Εκτός από τους τροχούς, φυσικά. Τι σόι  “όραμα” για το χρηστικότερο scooter πόλης, όπως ισχυρίζεται η εταιρία  (εξ ου και το όνομά του, “Vision”), θα ήταν αν δε σκεφτόταν τα σαμαράκια, τις λακούβες και όλα τα σχετικά που συμπεριλαμβάνονται σ’ ένα κλασσικό περιβάλλον (ελληνικής) πόλης; Οι 14ρηδες μαύροι αλουμινένιοι τροχοί κάνουν καλά τη δουλειά τους και συνεργάζονται σωστά με το πηρούνι. Δεν θα μπουρούσα να πω το ίδιο για το μονό αμορτισέρ πίσω, το οποίο έχει μια “ξερή” αίσθηση στις αναταράξεις του οδοστρώματος.

Για να σε δω λίγο...


Πολύ όμορφοι οι τοποθετημένοι εκατέρωθεν της μάσκας προβολείς, αποδίδουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη νύχτα. Λιτό το πάνελ οργάνων, που διαθέτει διακριτικό λευκό φωτισμό, με το ταχύμετρο να δεσπόζει, κλασσικό οδόμετρο, μεγάλο χώρο ένδειξης καυσίμων, ενδείξεις φλας και μεγάλης σκάλας φώτων και λυχνία δυσλειτουργίας του PGM-FI (Programmed Fuel Injection). Τι πρέπει να κάνετε όταν αυτή ανάψει, πέραν της στάνταρ “φλασιάς” όταν παίρνει μπροστά ο κινητήρας; Ανατρέξατε στη σελίδα 72 του “Εγχειριδίου Κατόχου” που θα βρείτε στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα (η οποία, παρεπιπτόντως, χωράει ένα full face κράνος, παρά τις λιλιπούτιες συνολικές διαστάσεις του Vision). “Μειώστε ταχύτητα και φροντίστε να ελεγχθεί το σκούτερ σας από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο το συντομότερο δυνατόν”, μας συμβουλεύει η Honda. Πόσο το διασκέδασα αυτό το εγχειρίδιο! Με ξενάγησε σε όλα, τα πάρα πολύ λίγα μέρη του Vision, μου έδειξε με ποια κίνηση ανοίγω το γκάζι και με ποια το κλείνω, πως πατάω τις μανέτες για να φρενάρω, πώς να συμπεριφέρομαι στο δρόμο σε μια virtual διαδρομή με πολλά εσάκια, που ξεκινάει έξω από το σπίτι, περνάει από βουνό και καταλήγει στο βενζινάδικο! Κανονικό φωτορομάτζο σε δύο σελίδες!

Κάτσε να συνεχίσω το οπτικό μου tour... Αααα, μάλιστα, άγκιστρο για τα ψώνια, που θ’ ακουμπούν στην επίπεδη ποδιά. Χωρούν μια χαρά μαζί με τα πόδια μου. Εκατέρωθεν του αγκίστρου δυο θεσούλες για αναψυκτικό/νερό/καφέ (με καπάκι), κλειδιά. Όχι ανοιχτές ρε παιδιά, πως θα τις καθαρίζω δηλαδή όταν θα πιάνουν μάκα με τον καιρό; Καλύτερα να είχε ένα ντουλαπάκι που να κλειδώνει, να μην αγχώνομαι μη μου πέσουν τα ψιλοπράγματα στο δρόμο. Τώρα θα βάλω μόνο το αναψυκτικό μου. Άγκιστρο και θήκες κρατούν μέχρι 1,5kg, μην κρεμάσετε τίποτα τσιμεντόλιθους γιατί μετά το μηχανάκι θα στρίβει μόνο του...με την κακή έννοια!

Πάμε παρακάτω, φλας και κόρνα...ΓΙΑΤΙ έχουν αναστραφεί αυτά τα δύο και πατάω κόρνα για να στρίψω; Μμμμμ...αλήθεια τώρα, αυτή η τρύπα δεξιά από τον πίνακα οργάνων ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Να βάλω ένα στυλό; Χμμ, έπεσε. Αλουμινένια σχαρίτσα που σηκώνει 3kg και λειτουργεί και ως χειρολαβή για το συνεπιβάτη, πολύ ωραία!

Γερή καρδιά, πανίσχυρα φρένα!


Ο τετράχρονος, αερόψυκτος ενός εκκεντροφόρου επί κεφαλής ψεκαστός κινητήρας του Vision έρχεται κατ’ ευθείαν από το Lead, δοκιμασμένα αξιόπιστος και οικονομικός, αποδίδοντας 8,4 ίππους στις 8,000rpm. Αρκετά σπιρτόζος από την εκκίνηση έως και τα 60km/h, απο ‘κει κι έπειτα δεν θ’ ανεβάσει με τον ίδιο ρυθμό αλλά λίγο πιο νωχελικά. Και πάει, πάει, πάει... Τι στο καλό, βενζίνη καίει ή αέρα; Εύκολα θ’ αναρωτηθείς στη σέλα του Vision, καθώς η κατανάλωση των 2lt/100km το χρίζουν ως τον καλύτερο φίλο της τσέπης σου! Γεμίζει με 5,5lt και το ξαναγεμίζεις...άστο, το ξεχνάς.

Ο δίσκος 220mm μπροστά και το ταμπούρο 130mm πίσω θα μαζέψουν ταχύτατα τα “θυελλώδη” χιλιόμετρα του Vision, με μια αίσθηση που πρέπει να συνηθίσει κανείς γιατί πιάνουν με το παραμικρό άγγιγμα στις μανέτες και κινδυνεύετε να βρεθείτε τούμπα μπροστά από το μηχανάκι και αυτό να γελάει μέσα στην απορημένη μούρη σας, πατώντας σας μια “πατινάδα” κατά τη διαδικασία. Γιατί μπορεί να είναι μικρό και απολύτως λιτό, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν κρύβει άσσους στο μικρό-μικρό του μανικάκι: και ο άσσος αυτός λέγεται CBS. Τι; Ανόητε, “Combined Brake System”, δηλαδή συνδυασμένο σύστημα φρένων. Αυτό σημαίνει πως όταν πατάς τη μανέτα του πίσω φρένου, ενεργοποιείται ένα εκ των τριών εμβόλων της δαγκάνας μπροστά, για πιο ομαλό φρενάρισμα και αποφυγή του μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού. Τα κάνει μόνο του, κοινώς, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι!

Άξιος ο απόγονος


Το Vision έχει όραμα να κατακτήσει τις πόλεις. Πως σκοπεύει να το κάνει αυτό; Με έναν αξιόπιστο κινητήρα ούτε μικρό αλλά ούτε και μεγάλο, με ποιότητα Honda, παρόλο που είναι made in China, με χαμηλό προφίλ (η εταιρία δε μας έχει συνηθίσει, άλλωστε, σε extravagant εμφανίσεις).

Κρυφά του όπλα: οι μικρές του διαστάσεις, που θα σας περάσουν κυριολεκτικά από παντού, η εξαιρετική οικονομία στα καύσιμα και η αρχική τιμή του, γιατί και Honda και 1,940€ δεν έχουμε συνηθίσει!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο Vision 110
Αντιπρόσωπος ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ
Τιμή 1.940euro
Εγγύηση 2 χρόνια
 Κινητήρας
Τύπος Αερόψυκτος 4-χρονος, 1ΕΕΚ, 1-κύλινδρος, 108 κ.εκ.
Ισχύς: 8,4hp / 8.000 σ.α.λ.
Ροπή: 8,7Nm / 6500 σ.α.λ.
Τροφοδοσία: Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα καυσίμου: 5,5 λίτρα
Σύστημα ανάφλεξης: Ψηφιακό
Εκκίνηση: Μίζα
Μετάδοση: V-Matic
Τελική Μετάδοση: V-Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος 1.845mm
Πλάτος 670mm
Ύψος 1.090mm
Ίχνος 83mm
Γωνία κάστερ 26°
Μεταξόνιο 1255mm
Ύψος σέλας 755mm
Απόσταση από το έδαφος 120mm
Βάρος (πλήρες υγρών) 102kg
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με υδραυλική προφόρτιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ
Τροχοί
Τύπος Αλουμινένιοι 5 μπράτσων
Ελαστικά
Μπροστά 80/90 14
Πίσω 90/90 14
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και CBS
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 130mm με CBS

Οδηγικές φωτογραφίες


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda Integra 700 2012 Test – Honda ANF 125 Innova 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon