.
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/tests/scooter_papia/aprilia/srv850_parousiasi/statikes/ 
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/scooter_papia/aprilia/srv850_parousiasi/statikes/ 
Κατηγορία Aprilia
Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2012 13:00

Test - Aprilia SR Max 300 2011

 

Sport εμφάνιση, κυριλέ εμφάνιση

 


Του Τάκη Μανιάτη


Απ’ όπου και αν το δεις, το νέο Aprilia SR Max 300 είναι όμορφο, αλλά είναι και πολύ sport. Με αισθητική που πρεσβεύει τις αγωνιστικές γραμμές της Aprilia και την πιο προσιτή τιμή της κατηγορίας, στα 4.090euro, το SR Max μπορεί να σε δελεάσει για να γλυκοκοιτάξεις τον κόσμο των scooter με διαφορετικό – sport μάτι!

Clopy paste


Το τεστ θα μπορούσε εύκολα να τελειώσει με τις εξής λέξεις: “Βλέπε Gilera Nexus.” Μία πρόταση η οποία όταν παρουσιάστηκε το 2008, έφερε ένα νέο στυλ στην κατηγορία των sport scooter, κάτι το οποίο μόνο το Nexus 500 αλλά και το Yamaha ΤΜΑΧ, αντιπροσώπευαν. Τρία χρόνια μετά, με την τιμή του Nexus να παραμένει υψηλή στα 4.985euro και να μπλέκεται σε πόλεμο με αντίστοιχου κυβισμού scooter, η Aprilia βρήκε τον τρόπο να μειώσει την τιμή, και να το κάνει προσιτό. Πήρε το Nexus ως είχε, το βάφτισε SR Max 300, άλλαξε το κάλυμμα της εξάτμισης, τους καθρέπτες και την ζελατίνα, τοποθέτησε τα δικά της γραφικά, και έτοιμο! Με την τιμή του να βρίσκεται πλέον στα 4.090euro, το SR MAX 300 αποτελεί πλέον μία από τις πιο δελεαστικές προτάσεις, μιας και μπλέκεται στα πόδια των scooter 125 / 150 κυβικών! Δεν είναι μόνο αυτός όμως ο λόγος για τον οποίο θα το κοιτάξεις, και θα σκεφτείς σοβαρά την απόκτησή του – αν και την περίοδο αυτή, θα μπορούσε να ήταν και μόνο αυτός.

Το Aprilia SR Max δείχνει φρέσκο σχεδιαστικά, με επιθετικές γραμμές που αναφωνούν Aprilia από μακριά, και τονίζουν τον επιθετικό του χαρακτήρα. Κοιτώντας το από πίσω, δείχνει και είναι ψηλό, θυμίζοντας μοτοσυκλέτα, ενώ και το μπροστινό τμήμα, με τα τιμόνια τοποθετημένα σαν “κλιπ ον” – μοτοσυκλέτας street δηλαδή, το κάνουν να ξεχωρίζει. Η στάση του σώματος είναι διαφορετική από των υπόλοιπων ανεξαιρέτως scooter, σε σημείο που σε μπερδεύει και θέλει συνήθεια στην αρχή. Κάθεσαι ψηλά, στα 815mm, πατάς οριακά άνετα, αν είσαι μέτριου ύψους αναβάτης, ρίχνεις το βάρος στα  τιμόνια, στηριζόμενος εκεί, πατάς στο στενό πάτωμα, με τα πόδια σχεδόν σε γωνία 90 μοιρών. Κι όμως, όταν την συνηθίσεις, η θέση οδήγησης φαίνεται τόσο οικεία, σε σημείο που τα υπόλοιπα scooter φαντάζουν σαν πολυθρόνες μπροστά του!

Αίσθηση μοτοσυκλέτας

Νιώθεις σαν να κάθεσαι σε ένα συμπαγές scooter, του οποίου η αίσθηση δεν απέχει πολύ από μοτοσυκλέτα. Είναι σίγουρο ότι κάποιος αναβάτης συνηθισμένος σε μοτοσυκλέτα, θα βρει πολλά κοινά στοιχεία που θα τον κάνουν να νιώσει άνετα στην συμβίωση με το SR Max 300. Η ψηλή θέση οδήγησης επιτρέπει στο σώμα να τοποθετηθεί σωστά πάνω στο μεγάλο SR, δίνοντας στον αναβάτη πλήρη έλεγχο. Τα χέρια θα ζοριστούν μόνο στα φρένα, όπως συμβαίνει δηλαδή σε μία μοτοσυκλέτα, ενώ τα πόδια, μπορούν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλοπάτι για “κόντρα”, μιας και το πάτωμα τελειώνει σχεδόν κάθετα ως προς την γωνία των ποδιών. Όσο για τον συνεπιβάτη, μπορεί να διαθέτει μεγάλο μερίδιο σέλας, και χειρολαβές για την συγκράτησή του, αλλά, θα ενοχληθεί πολύ από τα φαρδιά πλαστικά του πίσω μέρους που “βρίσκουν” συνέχεια στο εσωτερικό τμήμα της γάμπας. Τα ξεχωριστά ανοιγόμενα μαρσπιέ, δεν καταφέρνουν να σώσουν την κατάσταση και εδώ, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή.

Το SR Max διαθέτει τούνελ στο τμήμα του πατώματος, κι έτσι περιορίζεται κάπως ο χώρος φόρτωσης εκεί, ενώ απαιτείται σήκωμα του ποδιού για να ανέβεις / κατέβεις από αυτό. Όπως και στις μοτοσυκλέτες δηλαδή. Διαθέτει ένα μεγάλο πάνελ οργάνων με όλα τα απαραίτητα, ένα ντουλαπάκι στο αριστερό του τμήμα για αποθήκευση, ενώ και ο χώρος του κάτω από τη σέλα δεν είναι μικρός. Δύο jet κράνη, ή ένα full face πλάγια τοποθετημένο, μαζί με μικροπράγματα, θα βρουν τη θέση τους εκεί. Θα θέλαμε ένα αμορτισέρ να κρατάει την σέλα ανοιχτή, έχουμε όμως μία πρίζα φόρτισης και λαμπάκι να μας κάνει παρέα τις νύχτες που θα χρησιμοποιήσουμε τον χώρο.

Ασφαλές και γρήγορο

Ωστόσο, όταν βρεθείς στη σέλα του, το μόνο που θυμίζει το μέγεθός του, είναι το φαρδύ τμήμα του fering, στο οποίο έχουν προστεθεί και προστατευτικά spoiler για το κρύο, αυξάνοντας το πλάτος. Μέσα στην πόλη, μόνη προσοχή αφορά το φάρδος του fering το οποίο πρέπει να ελέγχεις στους ελιγμούς, για να μην βρει σε κάποιο αυτοκίνητο. Το υπόλοιπο scooter χάνεται πίσω σου και η θέση οδήγησης βοηθάει για τον πλήρη έλεγχο. Το νιώθεις όμως στιβαρό, είναι σφικτό σαν σύνολο και τονίζει τον sport χαρακτήρα του. Είναι σκληρό από πλευράς αναρτήσεων, μιας και το μπροστινό σύστημα αλλά και τα δύο αμορτισέρ, που ρυθμίζουν την προφόρτιση των ελατηρίων τους σε τρεις θέσεις βέβαια, έχουν ως γνώμονα την γρήγορη οδήγηση. Με δύο επιβαίνοντες, θα συμπιεστούν καλύτερα, με έναν θα υπάρξουν περισσότερες αναπηδήσεις στις ανωμαλίες. Όσο κινείται το SR Max 300 σε αργούς ρυθμούς, δείχνει άκαμπτο και σφιχτό, αλλά νιώθεις κάθε στιγμή που βρίσκονται οι τροχοί του, και αυτό σε γεμίζει ασφάλεια. Αν και μικροί σε διαστάσεις, 15 και 14 ιντσών, ταιριάζουν μια χαρά στο στυλ του δίχως να προβληματίζουν. Λίγη προσοχή χρειάζεται στα ελαστικά που γλιστρούν στην ελληνική άσφαλτο, και η αλλαγή με καλύτερα, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη προς τον αναβάτη.

Κοιτώντας το SR Max, διαπιστώνεις ότι μέχρι και στα φρένα του έχουν επιλεχθεί καλά υλικά, σωληνάκια υψηλής πίεσης, και δύο δίσκοι με δαγκάνες δύο εμβόλων, για την πέδηση του μεγάλου scooter. Αν και απουσιάζει το σύστημα ABS, τα φρένα του λειτουργούν τόσο ομαλά που δεν θα μπλοκάρουν εύκολα τους τροχούς. Μπορείς δηλαδή να πιέσεις τις μανέτες, δίχως άγχος, και ακόμη και σε περίπτωση μπλοκαρίσματος, αυτό γίνεται ελεγχόμενα. Είναι ένα θετικό σημείο το οποίο, ακόμη και σε βροχή, θα βοηθήσει στο ομαλό φρενάρισμα χωρίς απρόοπτα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, η ομαλότητα που σου βγάζει στην οδήγηση, και η έλλειψη ελαστικοτήτων από πλευράς πλαισίου – προέρχεται αυτούσιο από το Nexus 500, σε ωθούν να ανεβάζεις συνεχώς την ταχύτητά σου. Εμπιστοσύνη λέγεται αυτό και εκτιμάται περισσότερο από τους γρήγορους αναβάτες.

GT Scooter

Ότι χάνεις σε άνεση στην πόλη, το κερδίζεις σε εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε ανοιχτές διαδρομές. Το στιβαρό σύνολο, με τις σφιχτές αναρτήσεις, και τα μέτρια σε αίσθηση φρένα, έρχονται σε αντίθεση με τον ήπιας απόδοσης κινητήρα. Περιμένεις περισσότερη δύναμη από τον Quasar των 278 κυβικών που κινεί την γκάμα της Piaggio, αλλά αυτός αποδίδει προοδευτικά και γραμμικά. Δίχως ξεσπάσματα, διαθέτει 22,7 ίππους οι οποίοι δεν είναι πολλοί για την κατηγορία, αλλά αρκούν για να επιταχύνουν το scooter σε σβέλτους ρυθμούς. Ωστόσο, απέχει σημαντικά σε εκρηκτικότητα της απόδοσης από άλλα scooter της κατηγορίας. Όχι, δεν υπολείπεται σε τελική ταχύτητα ή δυνατότητα διατήρησης υψηλής μέσης ωριαίας, μιας και τα καταφέρνει εξίσου καλά εκεί. Διατηρεί άνετα 120 χ.α.ω. σταθερής ταχύτητας, ενώ μπορεί να δείξει κοντά στα 160 χ.α.ω. σε κατηφέρεια, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες! Αυτό που του λείπει είναι η σπιρτάδα στο άνοιγμα του γκαζιού, αυτό που θα σε κάνει να “ψάχνεσαι” στα φανάρια για κόντρες.

Κι όμως, αυτό που ουσιαστικά μπορεί να αποτελεί μειονέκτημα  για τους γρήγορους, έρχεται να προσφέρει ασφάλεια στην καθημερινή μετακίνηση. Η ομαλή απόδοση και η μετάβαση της μετάδοσης από τα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι την τελική, δίνουν το δικαίωμα ακόμη και στον μέτριας εμπειρίας χρήστη, να ανοίξει απότομα το γκάζι, δίχως να κινδυνέψει. Το διαπιστώσαμε σε γλιστερή άσφαλτο, ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Στα σημεία όπου με άλλα scooter μπορεί να έκανες “σβούρες” προσπαθώντας να διατηρήσεις την επαφή του πίσω τροχού με το οδόστρωμα, με το SR Max απλά επιταχύνεις ομαλά. Ασφάλεια. Και φυσικά, η αίσθηση που σου δίνει όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, και θέλεις να πιέσεις οδηγικά, σε άγνωστα για scooter μονοπάτια.

Το SR Max 300 ακόμη και σε ανοιχτές στροφές των 120 χ.α.ω., ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, ακόμη και με “αγωνιστική” διάθεση του αναβάτη, θα στρίψει σταθερά, θα διατηρήσει την γραμμή του, δίχως κουνήματα και φόβο. Εκεί που άλλα scooter θα πατήσουν φρένο φοβούμενοι οι αναβάτες για την ασφάλειά τους, με το SR MAX, απλά ανοίγεις γκάζι και απολαμβάνεις οδήγηση. Δίκαια η παρουσίαση του προκάτοχου, Nexus, είχε γίνει στην πίστα ταχύτητας του Misano με ειδικό προσκεκλημένο τον φρέσκο –τότε- παγκόσμιο πρωταθλητή στα GP 250, Marco Simoncelli!

Η τιμή, τιμή έχει!

Μέσα σε όλο του τον sport χαρακτήρα, το Aprilia SR Max 300 είναι και ένα scooter που μπορείς να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Διαθέτοντας χώρους για αποθήκευση, ικανή προστασία από τις καιρικές συνθήκες λόγω του μεγάλου fering και της ρυθμιζόμενης ζελατίνας, προσφέρει ένα διαφορετικό στυλ μετακίνησης. Θα κερδίσει σίγουρα κοινό από τους ανήσυχους φίλους των μοτοσυκλετών, μιας και διαθέτει πολλά στοιχεία που θα εκτιμηθούν πολύ. Και σίγουρα, η τιμή του στα 4.090euro είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του, ο οποίος δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο SR MAX 300
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 4.090euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1 ΕΕΚ
Χωρητικότητα (cc) 278
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 75 x 63mm
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα CVT
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.110
Πλάτος (mm) 780
Μεταξόνιο (mm) 1.515
Ύψος σέλας (mm) 815
Βάρος (kg) 174
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 12,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή 103mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων σε τρεις θέσεις, διαδρομή 83,4mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 - 15 
Πίσω 140/60R - 14
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Μέγιστη ιπποδύναμη 22hp / 7,250 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 23nm / 6.000 σ.αλ.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Aprilia SRV 850 2012 Test - Aprilia Scarabeo 200i - 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon