.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 03:28

Test - Aprilia Scarabeo 200i - 2011

 

Νοσταλγός της γοητείας

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς


Ποιοτικό, όμορφο, διακριτικό και άνετο. Το Aprilia Scarabeo 200i έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ιταλική εταιρία μιας και λανσάρεται ως κάτι διαφορετικό, ακόμη και μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Μέχρι και δική του ενότητα διαθέτει μέσα στο site της Aprilia, τονίζοντας πως το Scarabeo δεν είναι ακόμη ένα μοντέλο, αλλά ένα όνομα με εικοσαετή ιστορία, που δείχνει να χτίζεi μία νέα εταιρία, στα χνάρια της Vespa της Piaggio.

Ρετρό και σύγχρονη αισθητική

Η ρετρό αισθητική, οι καμπύλες και οι όμορφες γραμμές παραμένουν πιστά στο Scarabeo, από την πρώτη παρουσίασή του, το 2009. Όπως και το 1993 που έκανε την εμφάνισή του σαν όνομα και αποτελούσε την κορυφαία επιλογή του ασθενούς φύλου. Με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλωσε η γκάμα και το ισχυρό φύλο με χαρακτήρα και στυλ, κοίταξε το Scarabeo με διαφορετικό μάτι, βάζοντάς το ανάμεσα στις επιλογές του, σχεδόν δίπλα στο Piaggio Beverly. Λέμε σχεδόν, γιατί μπορεί να προτείνει η Aprilia μία πλήρη γκάμα από άποψη κυβισμού για το Scarabeo, αλλά οι διαστάσεις του όμορφου scooter της είναι πιο μαζεμένες.

Με τους τροχούς των 16 ιντσών, που παραμένουν ίδιοι στο μοντέλο της δοκιμής, αλλά και τους χώρους και τις διαστάσεις που ορίζονται από αυτούς, θα έλεγε κανείς ότι το Scarabeo πέφτει πάνω στο SH 150 της Honda, το SYM HD 200i και το Suzuki UX 150 Sixteen. Περνάει λίγο σε κυβισμό το Honda μιας και φτάνει τα 180,8cc, έρχεται ακριβώς όμως σε αυτόν του SYM, ενώ, διαφέρει οπτικά απ’ όλα τα προαναφερθέντα. Στον τελευταίο τομέα, μόνο με το Beverly μπορεί να συγκριθεί, μιας προσφέρει παραπλήσια αισθητική και καμπύλες.

Σε όλο του το σώμα διακρίνεις τις όμορφες γραμμές, που συνδυάζονται με νίκελ σιρίτι στο φανάρι, νίκελ καθρέπτες που δένουν όμορφα με το σύνολο, κι ένα όμορφο πάνελ οργάνων, που παρέχει όλες τις σύγχρονες ενδείξεις, μέχρι και για πάγο στο οδόστρωμα! Στο συνολάκι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η καλλίγραμμη σέλα με ξεχωριστά μερίδια για αναβάτη και συνεπιβάτη, και η μεγάλη σχάρα με άνετες χειρολαβές για συγκράτηση ή για τοποθέτηση βαλίτσας- Tο Scarabeo θα την χρειαστεί, μιας και, όπως όλα τα scooter με τους μεγάλους τροχούς, διαθέτει περιορισμένο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα.
Η αλήθεια είναι ότι η Aprilia κατάφερε και χώρεσε την ποιοτική ρετρό σχεδίαση σε μικρές διαστάσεις, δίνοντας στο Scarabeo 200i χαρακτήρα συνδυασμένο με ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση.

Τεχνολογία και απόδοση

Με την συνεργασία της Aprilia με την Rotax να έχει περάσει στην ιστορία, οι κινητήρες κατασκευάζονται με τις ευλογίες της Piaggio και το Scarabeo διαθέτει στην καρδιά του εντόσθια που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες της εταιρίας. Συγκεκριμένα, το άνω τμήμα του κινητήρα, κύλινδρος, έμβολο και κεφαλή, προέρχονται από το Aprilia RS4 που οδηγήσαμε πρόσφατα, όπως και το Derbi Terra και είναι από τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε κεφαλή με δύο εκκεντροφόρους σε τέτοιου είδους και κυβισμού κινητήρα, μιας και ο ένας εκκεντροφόρους δίνει καλύτερη ροπή και επιτάχυνση στις χαμηλές στροφές, που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τα δίτροχα.

Η μετάδοση φυσικά είναι αυτόματη μεταβαλλόμενη ενώ η υγρόψυξη φροντίζει για την σταθερότητα της απόδοσης. Άλλο ένα θετικό στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Scarabeo αποτελεί η ύπαρξη διακόπτη επιλογής οικονομικής – ECO και sport λειτουργίας, στο δεξί άκρο του τιμονιού, ανάλογα τα κέφια, με μείωση της κατανάλωσης κατά 7% - σύμφωνα πάντα με την Aprilia.

Αυτός εδράζεται σε ένα πλαίσιο σωληνωτό, που σχηματίζει ένα μαζεμένο σύνολο και χρησιμοποιεί συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο αμορτισέρ για την απόσβεση των κραδασμών. Ωστόσο, άλλο ένα σημείο που αξίζει αναφοράς είναι τα φρένα του, τα οποία αποτελούνται από δίσκους και δαγκάνα τριών εμβόλων μπροστά, και δύο εμβόλων πίσω. Αυτά, λειτουργούν συνδυαστικά, όπως και σε κάποια μεγάλα μοντέλα της Honda (Varadero, CBR), δίνοντας έτσι την δυνατότητα για ασφαλές φρενάρισμα σε μέτριας εμπειρίας αναβάτες.

Ποιοτική μετακίνηση

Βρίσκεσαι ψηλά τοποθετημένος στο Scarabeo, με τα χέρια βρίσκονται χαμηλά σε σχέση με το Honda SH ας πούμε, και την στάση να θυμίζει έντονα Beverly. Είναι και η φαρδιά σέλα που σε αφήνει να κάτσεις άνετα, δημιουργώντας έτσι ένα φιλικό σύνολο, το οποίο όμως θα δυσκολέψει τους μέτριου ύψους αναβάτες. Παρ’ όλα αυτά, τα πόδια θα βρουν το χώρο τους στο στενό πάτωμα, δίχως να δυσανασχετήσουν ακόμη και οι ψηλοί αναβάτες. Το μαζεμένο σε διαστάσεις  Scarabeo 200i της Aprilia είναι ψηλό και καταφέρνει να σου δίνει την αίσθηση ενός μικρού σε κυβισμού, αλλά μεγάλου σε χώρους scooter. Παίζει ρόλο σε αυτή την αίσθηση και η μεγάλη γωνία στροφής του τιμονιού, η οποία βοηθάει στις επιτόπου στροφές.

Παρά τις διαστάσεις του, το Scarabeo χωράει άνετα δύο μεγαλόσωμους ενήλικες, οι οποίοι δεν θα ζοριστούν καθόλου στην καθημερινή μετακίνηση μαζί του. Οι αναρτήσεις του είναι σφιχτές και διατηρούν την πορεία που επιλέγεις δίχως ταλαντώσεις, ενώ και το πλαίσιο είναι όσο ελαστικό πρέπει για να προσφέρει άνεση. Η ακαμψία του σε συνδυασμένο με το σωστό πλαίσιο δημιουργούν ένα βολικό σύνολο που θα παραπονεθεί μόνο με δύο επιβαίνοντες και λακκούβες, όπου τα αμορτισέρ θα μεταφέρουν χτύπημα στη μέση. Σε όλες τις άλλες συνθήκες τα καταφέρνει εξαιρετικά το Scarabeo, μέχρι και σε γρήγορες διαδρομές ή στροφές. Η εμπιστοσύνη περνάει στον αναβάτη που μπορεί να ανοίξει το γκάζι όσο θελήσει και να πάρει το μέγιστο της απόδοσης του κινητήρα.

Ζωντάνια στην απόδοση

Ο κινητήρας ακούγεται ζωντανός από τις χαμηλές στροφές, εμφανίζει μία υστέρηση στο άνοιγμα του γκαζιού, για να επιταχύνει δυνατά αμέσως μετά. Η απουσία ροπής στις χαμηλές στροφές δεν είναι ενοχλητική μιας και η μετάδοση φροντίζει να δώσει άμεση επιτάχυνση, δίχως κομπιάσματα. Το ισχυρό χαρτί του κινητήρα όμως είναι μετά τις μεσαίες στροφές, όταν διατηρείς το γκάζι ανοιχτό, ακόμη και στο τέρμα. Ο κινητήρας λειτουργεί αβίαστα σε υψηλές στροφές περιστροφής, το Scarabeo κινείται ακούραστα σε ταχύτητες ακόμη και γύρω από τα 100 χ.α.ω., μέχρι και την τελική του η οποία μπορεί να φτάσει και τα 130 χ.α.ω., αναλόγως συνθηκών και κλίσης του οδοστρώματος.

Η δύναμή του επαρκεί για την μετακίνηση με δύο επιβαίνοντες και με αυτούς μπορεί να καλύψει και αποστάσεις εκτός πόλης. Είναι ένα από τα θετικά που προσφέρει το Scarabeo, ότι εκτός από τις καθημερινές μετακινήσεις, θα βολέψει και για πιο μακρινές αποστάσεις. Ανεπαίσθητη ωστόσο παραμένει η χρήση του διακόπτη οικονομίας στην απόδοση, αλλά και στην κατανάλωση την οποία εμείς τουλάχιστον, με το “βαρύ” μας χέρι, δεν καταφέραμε να μειώσουμε.

Η ώρα της κρίσης έρχεται στο φρενάρισμα, όταν ο αναβάτης θελήσει να σταματήσει το Scarabeo απότομα. Πατώντας δυνατά τα φρένα, η δύναμη με την οποία επιδρά το συνδυασμένο σύστημα πέδησης σταματάει το scooter ακαριαία, και οι μεγάλοι του τροχοί βοηθούν στην απουσία γλιστρήματος. Ένας σημαντικός τομέας που δίνει στο Scarabeo υψηλή βαθμολογία στον τομέα της ασφάλειας, ανεξάρτητα με το βάρος που αυτό μεταφέρει.

Εμφάνιση και λειτουργικότητα, σε λογική τιμή

Μιας και είναι το σπουδαιότερο αυτή την εποχή, στα 2.990euro που κοστίζει το Aprilia Scarabeo 200i αποτελεί σίγουρα μία τίμια επιλογή. Είναι ποιοτικό και όμορφο, με χαρακτήρα, και σίγουρα διαφορετικό. Ωστόσο, στην προσιτή τιμή που απέχει παρασάγγας από τον ανταγωνισμό, διαθέτει επιπρόσθετα  παροχή ρεύματος κάτω από τη σέλα, άγκυστρο για μεταφορά αντικειμένων, δυνατό και εύστροφο κινητήρα, επιλογή χαρτογράφισης για οικονομία, ανάλογα με τον τύπο και τις ορέξεις του αναβάτη. Είναι προσιτό οικονομικά, είναι και ποιοτικό. Τι άλλο να ζητήσεις κανείς από ένα scooter με κλασική εμφάνιση και ρετρό χαρακτήρα;

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Scarabeo 200i
Τιμή 2.990euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 2 ΕΕΚ
Κυβισμός 180,8cc
Διάμετρος/Διαδρομή 63x58mm
Σχέση συμπίεσης 12:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ KEHIN CVK 19
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη 
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 2040mm
Ύψος σέλας 810mm
Μεταξόνιο 1391mm
Βάρος κενό 154kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 8lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ
Φρένα
Εμπρός Υδραυλικό δισκόφρενο 260mm, με πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Υδραυλικό δισκόφρενο 220mm, με πλευστή δαγκάνα ενός εμβόλου
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 110/80-16''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 120/80-16''
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 19hp / 9.250rpm
Μέγιστη ροπή 1,7kg / 7.500 rpm

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Aprilia SR Max 300 2011 Παρουσίαση - Aprilia SR MAX 300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon