.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 21:20

Jean-Claude Olivier - R.I.P.

Σκοτώθηκε το αφεντικό της Yamaha France

 




Συγκλονισμένη παραμένει η μοτοσυκλετιστική κοινότητα από τα τραγικά νέα που αφορούν στον θάνατο του Jean-Claude Olivier.

Το δυστύχημα

Ο απελθών πρόεδρος της Yamaha Γαλλίας, σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε αυτοκινητικό δυστύχημα που συνέβη στις 11:15 στην εθνική οδό Α1 από Παρίσι προς Λιλ. Οδηγός φορτηγού, πορτογαλικής ιθαγένειας, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του που ταξίδευε προς την Λιλ και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, και αφού έσπασε το τσιμεντένιο τοιχίο, σταμάτησε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα συνθλίβοντας το αυτοκίνητο του Jean- Claude Olivier.
Η κόρη του που επέβαινε στο αυτοκίνητο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ενώ οι τραυματιοφορείς που έφτασαν διαπίστωσαν ότι ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Τα νέα έφτασαν αμέσως στα bivouac του Rally Dakar, στο Tucumán, όπου όλοι οι αναβάτες και συντελεστές πάγωσαν από τα νέα. Ο Jean-Claude Olivier που δούλεψε επί 44 συναπτά έτη για την Yamaha Γαλλίας μέχρι το 2010 που συνταξιοδοτήθηκε, ήταν ένας θρύλος που βρίσκεται πίσω από τις επιτυχίες της Yamaha στο Dakar – όντας ένας από τους πρώτους αναβάτες που συμμετείχαν στον πρώτο αγώνα, το 1979. Καλύτερό του αποτέλεσμα ήταν η 2η θέση στο Dakar το 1985 πίσω από τον Gaston Rahier.

Θρύλος για την μοτοσυκλέτα

Δίχως να αφήσει την δική του επιτυχημένη αγωνιστική καριέρα, ο Jean-Claude Olivier οδήγησε σαν manager τον Stephane Peterhansel στην νίκη του Dakar για έξι χρονιές, ανάμεσα στο 1991 και 1998. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δούλεψε σκληρά προκειμένου η Yamaha να επιστρέψει ξανά στο Dakar το 2004 με τον David Frétigné σε μία WR 450 F, αλλά και αυτός που έδωσε την δυνατότητα σήμερα, στο Dakar του 2013, στον David Casteu και τον Olivier Pain να πρωταγωνιστούν στον αγώνα.
Η ιστορία της μοτοσυκλέτας στην Γαλλία φέρει το όνομά του όπως και πολλοί αναβάτες που χρωστούν σε αυτόν μέρος της καριέρας τους, όπως οι Christian Sarron, Jacky Vimond, Stephane Peterhansel, αλλά και αγώνες όπως το Bol D’ Or οι 24 ώρες του Le Mans και το Enduro Le Touquet – ο θρυλικός αγώνας που βρίσκεται και κοντά στο σπίτι του, εκεί που κατευθυνόταν σήμερα.
Ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από το όνομα Ténéré, της γνωστής μοτοσυκλέτας της Yamaha, με την οποία συμμετείχε στα rally και υποστήριξη ώστε να παραχθεί τελικά, δίνοντας μία νέα έννοια στα δίτροχα ταξίδια. Ο Jean-Claude Olivier άγγιξε στην πορεία του όλες τις πτυχές του ανταγωνισμού στην ταχύτητα, το enduro, το Motocross, το supermotard, τα rally, δίνοντας στην Yamaha παγκοσμίως, ανταγωνιστικότητα.
Είχε τραυματιστεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά πάντα επέστρεφε στην ενεργό δράση με κάθε τρόπο. Αυτή τη φορά, ένα φορτηγό έμελλε να του κλείσει την καριέρα με τον πιο άδοξο τρόπο. Καλό ταξίδι..

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 21:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon