.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 11:14

Το ποδήλατο στη ζωή μας

 

Ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα

 

 


Από τον Ιούνιο ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Το πρόγραμμα θα ονομάζεται “το ποδήλατο στη ζωή μας” και έχει σαν στόχο την αύξηση δυνατοτήτων άθλησης αλλά και πρόσβασης σε αθλητικές υποδομές ή δραστηριότητες, για κάθε πολίτη.

 

Δωρεάν μετακίνηση

Το πρόγραμμα αφορά την χρήση ποδηλάτων που θα βρίσκονται σε τρεις βάσεις στην Αθήνα, στην Ακρόπολη, το Θησείο και τη Μητρόπολη. Θα υπάρχουν 25 ποδήλατα σε κάθε βάση το οποίο κάθε χρήστης θα “χρεώνεται” ηλεκτρονικά, χωρίς να πληρώσει. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η κατοχή πιστωτικής κάρτας για ευνόητους λόγους. Ο χρήστης θα μπορεί να το αφήνει σε όποιο σημείο από τα τρία θέλει, αφού κάνει την μετακίνηση ή άθλησή του.

Αναμένονται περίπου 6.500 ποδήλατα τα οποία θα διατεθούν σε πάρκα και άλση της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, εντός των ημερών θα γίνει ο απαραίτητος διαγωνισμός για την προμήθεια των ποδηλάτων.
Σύντομα αναμένεται να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ποδήλατα στο Πεδίον του Άρεως, στο Αττικόν Άλσος (όπου απαιτούνται ποδήλατα βουνού), στο Άλσος Βεΐκου και στου Γουδή (όπου θα υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αθήνα, ενώ θα εφαρμοστεί και στην Θεσσαλονίκη, στον Αρχάγγελο Πέλλας και στη Σαμοθράκη.

Το τερπόν μετά του ωφελίμου

Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα που έχει σαν σύνθημα “Πράττειν ενέργεια, green bikes” αφορά την ενεργειακή άθληση.

Στο Λευκό Πύργο οι ποδηλάτες θα βρίσκουν στατικά ποδήλατα σε κολώνες της ΔΕΗ, όπου θα μπορούν να ασκηθούν και παράλληλα να παράξουν ενέργεια. Δέκα βάσεις χωρητικότητας δύο ποδηλάτων θα βρίσκονται εκεί.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τον ορεινό δήμο Αρχαγγέλου-Πέλλας και το τέταρτο τη Σαμοθράκη.

“Πρέπει να κινηθούμε σε πολιτικές αυτής της μορφής οι οποίες στο μέλλον θα μας δημιουργήσουν παραδείγματα, όπως αυτά του Άμστερνταμ που το 1980 ξεκίνησαν με μηδέν ποδήλατα στην πόλη και σήμερα 70% των μετακινήσεων γίνονται με αυτά”, δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Χρήστος Αηδόνης και συμπλήρωσε:

“Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, το 71% των πολιτών θα ήθελαν να έχουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο, αλλά δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα”.

Η επόμενη φάση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, είναι το ποδήλατο να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα στο δρόμο. Κάτι που μας φαίνεται από δύσκολο έως απίθανο στις ήδη υπάρχουσες συνθήκες των ελληνικών πόλεων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 18:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon