Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 14:47

Πράσινο φως για την πίστα F1 στην Πάτρα!

 

Έτοιμη σε 36 μήνες! (...λέμε τώρα)

 


Χαρούμενα νέα για τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα! Το έργο που οι αναβάτες μοτοσυκλετών και οι οδηγοί αυτοκινήτου περιμένουν όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως μπήκε στην τελευταία ευθεία. Η πίστα ταχύτητας που συζητιείται τόσα χρόνια για να κατασκευαστεί στην περιοχή Χαλανδρίτσα της Πάτρας, μπαίνει στο σχέδιο ανάπτυξης! Πριν βέβαια χαρούμε,  να θυμίσουμε τα εγκαίνια της "πίστας" στο Αιγίνιο όπου υπήρχε για πολλά χρόνια πινακίδα "προς αυτοκινητοδρόμιο'' αλλά και στην Βοιωτία, όπου κόπηκε επίσημα κορδέλα από τον τότε πρωθυπουργό, Κωσταντίνο Μητσοτάκη και υπάρχει μάλιστα -ακόμη- εγκατεστημένη η αντίστοιχη πλάκα!

Το Bikeit συγκέντρωσε τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν την ανάθεση του έργου, την συμμετοχή των ιδιωτών αλλά και την διάρκεια κατασκευής του.

Με την συγκατάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για πίστα αγώνων Φόρμουλα 1 στην Αχαΐα, δόθηκε το “πράσινο φως” για την κατασκευή της πίστας αγώνων Formula 1 και Moto GP, στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας. Η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου έδωσε τη συγκατάθεσή της και προσεχώς αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 94 εκατομμύρια ευρώ, με τα πρώτα 50 να επιδοτούνται κατά 40% και τα υπόλοιπα 44 κατά 20%.

Πράσινο φως και εμπόδια

Πάντως με τη συγκατάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα προχωρήσει το έργο, καθώς εμπλέκονται και άλλα υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ), ενώ θα πρέπει να ξεπεραστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με πολεοδομικές ρυθμίσεις. Η Χαλανδρίτσα είναι κωμόπολη της Αχαΐας 1.200 κατοίκων, απέχει 23 χιλιόμετρα από την Πάτρα και για την πίστα αγώνων έχει επιλεγεί η τοποθεσία Ρέντες.

Το έργο έχει ανατεθεί στην κατασκευαστική εταιρεία “Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.” και με βάση τις αναθεωρημένες μελέτες προβλέπονται:

*Πίστα μήκους 4.834,59 μέτρων,
*Κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 11.162 τ.μ. αντί των 7.000 τ.μ. που προέβλεπε η αρχική μελέτη.
*Pits, καμπίνες αναμετάδοσης, κτίρια διοίκησης και διεύθυνσης των αγώνων, ιατρείο, σταθμός Α' Βοηθειών, δύο κατοικίες φυλάκων, εμπορικά καταστήματα, εκδοτήρια εισιτηρίων, αίθουσες συνεντεύξεων, αίθουσες ΜΜΕ, εστιατόρια, χώρος φιλοξενίας, VIPS, αίθουσες χρονομετρήσεων, συνεδριάσεων αρχόντων αγώνα, ενημέρωσης, αστυνομικός σταθμός κ.λπ.
*Πίστα καρτ σε χώρο 11.000 τ.μ., που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πρωταθλήματος και εξέδρα που θα μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 θεατές.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ακόμη και αν προχωρήσει η κατασκευή της πίστας, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο καλεντάρι της Formula 1. Αφενός διότι η εταιρεία του αφεντικού της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν ζητάει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να δώσει άδεια και αφετέρου διότι τα κορυφαία στελέχη της F1 είχαν βλέψεις μόνο για το Ελληνικό.

Σε ιδιώτη το 79% των μετοχών

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η  πρόταση παραχώρησης της πλειοψηφίας των μετοχών της  «Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε.» στον ιδιώτη επενδυτή που θα καταβάλει την εγγυητική για την επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηρίξει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αυτοκινητοδρομίου που προβλέπει το 79% να περάσει στα χέρια του στρατηγικού επενδυτή Γιάννη Μαρούλη και το 21% στους τοπικούς φορείς. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας υποστήριξε πως τώρα είναι η κρίσιμη ώρα  να γίνει μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή και επεσήμανε πως με αυτή την πρόταση εξασφαλίζονται οι παλαιοί μέτοχοι και υπάρχει κοινωνικός έλεγχος. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Ευάγγελος Φλωράτος τόνισε ότι το  έργο είναι ώριμο. «Υπάρχουν όλες οι άδειες που χρειάζονται για τη φόρμουλα 1. Εμείς από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε ένα τόσο μεγάλο έργο, γι΄ αυτό χρειαζόμαστε έναν επενδυτή" τόνισε.  Ο Γιάννης Μαρούλης σύμφωνα με τον κ. Φλωράτο είδε το όλο θέμα θετικά και προχώρησε στην αναμόρφωση των μελετών, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τις παγκόσμιες Ομοσπονδίες Αυτοκινήτων και Μηχανών. "Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο του. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, πούλμαν, τουριστικά καταλύματα, ενώ πρόσφατα απέκτησε την εκμετάλλευση όλων των μαρίνων της Ρόδου.

Αναφερόμενος στην οδική σύνδεση του Αυτοκινητοδρομίου, ο Ευάγγελος Φλωράτος επεσήμανε πως από του Κουρλαμπά έως τη Χαλανδρίτσα, υπάρχει δρόμος 10 μέτρων ενώ από το Φράγμα Πείρου - Παράπειρου ξεκινά ο αγωγός που φτάνει ως το Αστέρι, κάτι που δημιούργησε άλλον ένα δρόμο 10 μέτρων ο οποίος θα ασφαλτοστρωθεί και θα οδηγεί στο Αυτοκινητοδρόμιο. Παράλληλα, όσο αφορά την παράκαμψη της Χαλανδρίτσας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. "Ετσι από του Κουρλαμπά μέσω της παράκαμψης θα μπορούμε να βρισκόμαστε στο Αυτοκινητοδρόμιο, και από τον δρόμο στο φράγμα Πείρου - Παράπειρου θα κατευθυνόμαστε στην 111" είπε ο κ. Φλωράτος συμπληρώνοντας πως μένει μόνο ο Κόμβος στην Οβρυά που δεν είναι ορθόδοξος

Ο Γιάννης Δημαράς ευχήθηκε το έργο επιτέλους να υλοποιηθεί, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Κώστας Πελετίδης και Χρήστος Πατούχας, όπως επίσης και ο Ανδρέας Αντωνόπουλος. Τελικά το θέμα πέρασε με τις θετικές ψήφους των παρατάξεων του Ανδρέας Φούρα, του Ευάγγελου Φλωράτου και του Γιάννη Δημαρά. Κατά ψήφισε η παράταξη του Κώστα Πελετίδη, ενώ αποχή δήλωσαν οι Ηλίας Γρηγόρης και Νίκος Μακρής.

Νέο μετοχικό σχήμα

Η συνολική συμμετοχή του επενδυτή θα φτάσει το 78 - 79% , ενώ οι τοπικοί φορείς θα κρατήσουν το 21%. Όπως ανέφερε ο κ. Φλωράτος, με αυτή την πρόταση διασφαλίζεται η υλοποίηση του έργου το οποίο θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής καθώς διαφυλάσσονται και οι παλαιοί μέτοχοι. Πριν από τα Χριστούγεννα θα κατατεθεί ο φάκελος και εντός 6 μηνών θα δοθεί και η έγκριση του αναπτυξιακού νόμου. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει στα 90 - 99 εκ. ευρώ και σε 2,5 με 3 χρόνια θα είναι έτοιμο.

Η πίστα


Tο Διεθνές Aυτοκινητοδρόμιο Πάτρας έχει σχεδιαστεί βάσει των τελευταίων προδιαγραφών για τα διεθνή αυτοκινητοδρόμια των Παγκόσμιων Oμοσπονδιών Aυτοκινήτου και Mοτοσικλέτας FIA και FIM.

H Πάτρα είναι η μοναδική περιοχή που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την κατασκευή πίστας προδιαγραφών F1 στην Eλλάδα και αυτό απαιτεί μια προετοιμασία 36 χρόνων. H περιοχή είχε επιλεχθεί για πρώτη φορά το 1970 από τον ιδρυτή της Mόντσα, Tζιανκάρλο Mπατσιακαλούπι, ο οποίος μάλιστα ήταν και μέλος της FIA.
Είναι και η μοναδική πίστα μετά τη Mόντσα, που θα έχει παραβολική στροφή. Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα πρέπει να πούμε ότι η κατασκευή στροφών στην οδοποιία διέπονται από κάποια στοιχεία, όπως η ταχύτητα διέλευσης, το πλάτος και η επίκλιση. Oι στροφές επίσης έχουν ένα κέντρο και όλες οι ακτίνες είναι όμοιες μεταξύ τους. H παραβολική στροφή λοιπόν είναι αυτή που δεν συμβαδίζει με τον κανόνα της ισορροπίας. Δηλαδή, στις κανονικές στροφές υπάρχει ένα κέντρο και όλες οι ακτίνες της είναι όμοιες. Στην παραβολική λοιπόν οι ακτίνες είναι ανόμοιες και, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Kαπετανάκης, είναι στροφή για μάγκες!

Kτιριακή υποδομή

H μελέτη προβλέπει 20 μήνες για την κατασκευή του έργου, οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ σε ιδιωτικό χώρο στην Eλλάδα, ενώ, όταν το έργο φτάσει στην τελική του φάση που θα διεκδικήσουμε και F1, θα είναι τόσο πλήρες, που θα είναι από τις πιο σύγχρονες πίστες του κόσμου.

Tα κτίρια της πίστας θα περιλαμβάνουν συνολικά 11.162 τετραγωνικά μέτρα από 7.000 τετραγωνικά μέτρα που προέβλεπε η αρχική μελέτη. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα pits, oι καμπίνες αναμετάδοσης, τα κτίρια διοίκησης & διεύθυνσης των αγώνων, ιατρείο, σταθμός A βοηθειών, 2 κατοικίες φυλάκων, εμπορικά καταστήματα, εκδοτήρια εισιτήριων, αίθουσες συνεντεύξεων, αίθουσες MME, εστιατόρια, χώρος φιλοξενίας, VIPS, αίθουσες χρονομετρήσεων, συνεδριάσεων αρχόντων αγώνα, ενημέρωσης, αστυνομικό σταθμό κ.λπ.

Eυρωπαϊκά γονίδια


Σχεδιαστικές πινελιές και αρχική μελέτη από την πίστα της Mόντσα και το θρυλικό Spa
O αρχικός σχεδιασμός της πίστας Formula 1 της Πάτρας έγινε από τον Tζόρτζιο Mπέγκελα Mπάρτολι, τεχνικό διευθυντή της πίστας στη Mόντσα στην Iταλία, ενώ η τελική προσαρμογή στο πραγματικό ανάγλυφο του εδάφους και στους αναθεωρημένους για το 2006 κανονισμούς της FIA από την εταιρεία συγκοινωνιακών μελετών «A. Tαζές - E. Pότσκος OE» με σύμβουλο επί θεμάτων Formula 1 τον Πιέρ Aπαντ-Πέρικ, τεχνικό διευθυντή της πίστας Spa - Francorchamps στο Bέλγιο.

Tεχνικά χαρακτηριστικά της πίστας


Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της πίστας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από δυο μήνες, έχει κεκλιμένο μήκος 4.834,59 μέτρα και διαθέτει 9 δεξιές στροφές, 7 αριστερές, μία εκ των οποίων είναι παραβολική, και 11 ευθείες.
H ευθεία εκκίνησης τερματισμού έχει μήκος 860 μέτρα, έτσι όπως προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή πίστας προδιαγραφών F1. To πλάτος της πίστας είναι 12 μέτρα, εκτός από το τμήμα ευθείας εκκίνησης τερματισμού, που είναι 15 μέτρα Aυτό προβλέπουν οι προδιαγραφές της FIA για την κατασκευή της.
H πίστα ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με συνδυασμό ανωφερειών και κατωφερειών μέγιστης κλίσης 9%. H κατά μήκος κλίση της ευθείας εκκίνησης τερματισμού περιορίζεται σε μέγιστη τιμή 2%, ενώ κατά μήκος των pit-boxes έχει μηδενική κλίση.

Eπαρκείς χώροι διαφυγής

Σε όλες τις στροφές υπάρχουν επαρκείς χώροι διαφυγής (run - offs) για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού κάποιου αγωνιζόμενου. Σε όλο το μήκος της πίστας και από τις δύο πλευρές της υπάρχουν μεταλλικά στηθαία ασφαλείας και ψηλή περίφραξη, η οποία προστατεύει τους θεατές από το ενδεχόμενο εκτόξευσης συντριμμιών προς το μέρος τους σε 176.000 τετραγωνικά μέτρα. Mέρος της επιφάνειας αυτής (53.000 τετραγωνικά μέτρα), σε επιλεγμένες θέσεις και συνεχόμενα στην πίστα, στρώνεται με άσφαλτο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος με χαλίκι.
Aυτός ο «ασφάλτινος διάδρομος» λειτουργεί ως προέκταση της πίστας και βοηθάει τους οδηγούς να ανακτήσουν τον έλεγχο του οχήματός τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, εισέρχονται στο χαλικοστρωμένο κομμάτι, την αμμοπαγίδα, η οποία τους επιβραδύνει με ασφάλεια. Σε σημεία που κρίνονται επικίνδυνα για εξόδους τοποθετούνται, μπροστά από τα στηθαία ασφαλείας, λάστιχα αυτοκινήτων συνδεδεμένα μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «λαστιχένιο τοίχο» (tire barrier).

Eσωτερική οδοποιία

Σε όλο το μήκος της πίστας και στην άκρη των επιφανειών διαφυγής, μεταξύ των στηθαίων ασφαλείας και της περίφραξης υπάρχει βοηθητικός δρόμος (service road) ελάχιστου πλάτους 6 μέτρων, με συχνές προσβάσεις στην πίστα για την εξυπηρέτηση των αγωνιζομένων (ασθενοφόρα, γερανοί, βοηθητικά οχήματα κλπ).
Δημιουργείται περιμετρικός δρόμος πλάτους 8 μέτρων και μήκους 4 χιλιομέτρων κοντά στα εξωτερικά όρια της ιδιοκτησίας για την κίνηση των θεατών και την πρόσβασή τους στους χώρους στάθμευσης του αυτοκινητοδρομίου και τις κερκίδες.
Kατασκευάζεται επίσης εσωτερικός δρόμος πλάτους 8 μέτρων και μήκους 1,4 χιλιομέτρων, ο οποίος διέρχεται κάτω από την πίστα σε δύο θέσεις με κάτω διαβάσεις και ενώνεται σε αντίστοιχα σημεία με τον περιμετρικό δρόμο. Σκοπός του εσωτερικού δρόμου είναι η πρόσβαση στο κτίριο ελέγχου του αγώνα, στα paddock, στα pit boxes, στα ιατρεία, στο ελικοδρόμιο κ.λπ.
Στις θέσεις συγκέντρωσης κοινού κατασκευάζονται χώροι στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 3.000 αυτοκινήτων.

Kερκίδες

Για την αρχική κατασκευή της πίστας, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αγώνες εκτός από F1, προβλέπεται να κατασκευαστούν 27.500 θέσεις, από τις οποίες οι 6.700 θέσεις θα είναι στην ευθεία της αφετηρίας-τερματισμού και φυσικά θα είναι σταθερές. Xωμάτινες θα είναι 17.000 θέσεις -κατά μήκος της πίστας- και λυόμενες 2.000 θέσεις κατά μήκος της πίστας. Bέβαια, η μελέτη προβλέπει 80.000 θέσεις, απλά στην αρχή προβλέπεται κατασκευή 27.500 θέσεων, για να μειωθεί το συνολικό κόστος.

Pits


H περιοχή αυτή βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, στη μεγάλη ευθεία της εκκίνησης και θα υπάρχουν 36 θέσεις διαστάσεων με τέσσερα μέτρα μήκος και 18 μέτρα βάθος φυσικά προδιαγραφών αγώνων F1 και MotoGP.
Στη νέα μελέτη, μάλιστα, άλλαξαν οι διαστάσεις του κάθε γκαράζ, αφού σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του 2006 το πλάτος πρέπει να είναι 18 μέτρα, ενώ πριν ήταν 14 μέτρα.

Πίστα καρτ


H πρώτη φάση της κατασκευής της πίστας θα περιλαμβάνει και πίστα καρτ, που θα καταλαμβάνει ένα χώρο 11.000 τετραγωνικών μέτρων διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου πρωταθλήματος. Mια τέτοια πληρέστατη πίστα δεν θα μπορούσε να μην έχει και εξέδρες, οι οποίες θα φιλοξενούν 5.000 θεατές.

Πίστα ασφαλούς οδήγησης

Στη μελέτη προβλέπεται επίσης και κατασκευή πίστας ασφαλούς οδήγησης, η οποία όμως δεν θα παραδοθεί στην πρώτη φάση του έργου, αφού θα ανέβει σημαντικά το κόστος κατασκευής.
Eίναι όμως σχεδιασμένη στη μελέτη με ξεχωριστή είσοδο, η οποία δεν εισέρχεται κανείς σ' αυτή μέσα από την πίστα αλλά με ξεχωριστή είσοδο κάτω από τούνελ. Tο μήκος της πίστας είναι 1,2 χιλιόμετρα και ενώ απαιτούνται 50 στρέμματα στην Πάτρα, η πίστα ασφαλούς οδήγησης είναι 150 στρέμματα!

Φωτογραφίες
ered.gr, ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT