Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2025 10:37

Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα – Περισσότερα συμβάντα, αλλά λιγότεροι νεκροί

Τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται ίσως σε αντίθεση με την επιφανειακή αντίληψη που δημιουργείται από την επικαιρότητα, κυρίως για τους νεκρούς. Ωστόσο, τα ατυχήματα δεν μειώνονται σημαντικά, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια...

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε το δελτίο στατιστικών στοιχείων που καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2025, σε σύγκριση πάντα με τα αντίστοιχα δεδομένα για το 2024 και 2023. Στα αισιόδοξα, το ότι οι νεκροί σημειώνουν μείωση σε σχέση με πέρσι, στα όχι και τόσο αισιόδοξα, ότι τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον από το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, το πρώτο 6μηνο του 2025, κατέγραψε 5.285 τροχαία ατυχήματα (μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με το περσινό 6μηνο, αλλά αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το 2023). Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 248 νεκροί, αριθμός που σταθερά μειώνεται από τους 297 του 2023 και τους 284 του 2024.

Μείωση κατέγραψαν και οι βαριά, αλλά και οι ελαφριά τραυματίες, τα τελευταία 2 χρόνια: Για το 6μηνο του 2025 οι πρώτοι καταγράφηκαν στους 245 και οι δεύτεροι στους 6.033. Η μείωση στους βαριά τραυματίες είναι της τάξης του 12,8% σε σχέση με πέρσι, ενώ στους ελαφριά τραυματίες κατά 5,2%.

Ο Ιούνιος 2025, τώρα, κατέγραψε ακριβώς τον ίδιο αριθμό νεκρών με τον περσινό Ιούνιο – στους 63 σε όλη την επικράτεια, την στιγμή που τα τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν στα 1.074, μειωμένα κατά 1,5% σε σχέση με τον περσινό μήνα (1.090)  αλλά αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 (999 συμβάντα).

Ποσοστιαία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα (51,2% επί του συνόλου), όπως και οι περισσότεροι νεκροί (22,2%) καταγράφηκαν στην Αττική και τον Ιούνιο. 

Εντύπωση προκαλεί, με τον δικό του τρόπο, το γεγονός ότι πέρα από το "μυστήριο" 2020 με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων σε βάθος έτους που καταγράφεται παραμένει σχετικά σταθερός από το 2017. Ο αριθμός των νεκρών δεν παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές μέσα στην ίδια 8ετία, αν και παραμένει στις ανοδικές τάσεις από το 2020 και μετά. 

Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2025 10:45
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon