.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 17:00

To 2023 ήταν «μαύρη χρονιά» για τα ηλεκτρικά δίκυκλα στην Ευρώπη

Η αγορά των ηλεκτροκίνητων δικύκλων δεν δείχνει σημάδια ανάπτυξης και εδραίωσης. Τι συμβαίνει; 

Μετά από ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας στις αγορές, τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα δεν δείχνουν σημάδια αύξησης πωλήσεων σε βαθμό που θα τα καθιερώσει στις αγορές, ενώ αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ευρώπη, οι επιδόσεις των ηλεκτροκίνητων που καταγράφονται μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, με σημαντικές μειώσεις σε πολλές αγορές. Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Ελλάδα: Έχασαν μερίδιο αγοράς τα ηλεκτρικά δίκυκλα, μόλις στο 1,5% του συνόλου

Παρά την αρχική αισιοδοξία γύρω από τις πωλήσεις ηλεκτρικών για το 2023, τελικά τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά την διάρκεια του έτους, και μάλιστα μέσα σε μία χρονιά που τελικά κατέγραψε ρεκόρ ταξινομήσεων των τελευταίων 13 ετών.

Το 2023, καταγράφηκαν 1.012 πωλήσεις ηλεκτρικών δικύκλων, μια μείωση της τάξης του 13,7%.

Να τονιστεί εδώ, ότι τα καταγεγραμμένα νούμερα αφορούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα που επιδέχονται ταξινομήσεως στην αγορά μας, δεν συμπεριλαμβάνουν δηλαδή τα δίκυκλα αντιστοιχίας με τα 50 κ.εκ. συμβατικών κινητήρων.

2022 – Μερίδιο 2,1% στην αγορά, πωλήσεις 1.173

2023 – Μερίδιο 1,5%, πωλήσεις 1.012

Ευρώπη: Εμφανής η πτωτική τάση στην αγορά της ηλεκτροκίνησης

Το ίδιο απαισιόδοξα είναι και τα δεδομένα από άλλες σημαντικές αγορές μοτοσυκλέτας της Ευρώπης, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με το Motorcycles Data, στην αγορά της «Δυτικής Ευρώπης» που αποτελείται από 30 χώρες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκε μία μείωση πωλήσεων της τάξης του -20% κατά το 10μηνο του 2023, με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει μόλις το 4,4% του μεριδίου επί των συνολικών πωλήσεων.

Πολύ σημαντική μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Μ. Βρετανίας, αγγίζοντας έως και το ποσοστό του -43,4% στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ενώ τα δίκυκλα κατηγορίας L1e κατέγραψαν μείωση κατά 30,1%.

Γαλλία: Επίσης μείωση στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών δικύκλων, με ποσοστό -13,4% στην κατηγορία των L1e δικύκλων – εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά η αγορά της Γαλλίας βρέθηκε σε δύσκολη χρονιά το 2023, με τις πωλήσεις σχετικά στάσιμες.

Ισπανία και Ιταλία: Και οι δύο μάρκες κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων μοτοσυκλετών 15ετίας, με αύξηση 12,4% για την Ισπανία και 15,9% για την Ιταλία. Όμως, στα ηλεκτροκίνητα, και οι δύο χώρες σημείωσαν απώλειες: -24,2% στην Ισπανία, -27% στην Ιταλία.

Γερμανία: Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών στην χώρα «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η οποια κατέγραψε -51,1% σε επίπεδο 10μήνου 2023.

Οι λόγοι πίσω από την μείωση των πωλήσεων

Τα δυσάρεστα δεδομένα πίσω από την μείωση των πωλήσεων των ηλεκτρικών δικύκλων, οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες:

  • Δυσπιστία του κοινού ως προς τα νέα μοντέλα ή/και απροθυμία των αγοραστών να αποκτήσουν μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό και στον δημόσιο λόγο
  • Σημαντικά προβλήματα ελλείψεων, καθυστερήσεων και λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως όσον αφορά την Κίνα, στην οποία κατασκευάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ηλεκτρικών δικύκλων.
  • Μείωση ή και διακοπή των επιδοτήσεων για αγορά ηλεκτρικών σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα που ασχολούνται με την καταγραφή των στατιστικών, η πτωτική τάση της αγοράς ηλεκτρικών στην Ευρώπη αναμένεται να ανατραπεί εντός του 2024, αν αποκατασταθούν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βέβαια, με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να μαίνεται και την ναυτιλία να αποφεύγει την διώρυγα του Σουέζ, είναι πολύ πιθανόν ότι το σίριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 17:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon