.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 11:09

Yamaha Racing Heritage Club – Γιορτή στη Γαλλία για 50 χρόνια Yamaha TZ

Η Sunday Ride Classic στη γαλλική πίστα Paul Ricard άνοιξε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2023 του Yamaha Racing Heritage Club, σε μια χρονιά με επετειακό χαρακτήρα.

Ενώπιον δεκάδων χιλιάδων θεατών στις εξέδρες της Circuit Paul Ricard στην πόλη Le Castellet της Γαλλίας, το Yamaha Racing Heritage Club (YRHC) διοργάνωσε την πρώτη του εκδήλωση για το 2023 στις 6 και 7 Μαΐου με επίτιμους καλεσμένους δύο σπουδαίους αναβάτες από το παρελθόν των GP, τους κ.κ. Christian Sarron και Steve Baker, και κεντρικό θέμα τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη εμφάνιση της θρυλικής TZ.

Η Yamaha παρουσίασε τα δικύλινδρα δίχρονα TZ250 και TZ350 το 1973, βασισμένα στα εργοστασιακά αγωνιστικά GP της προηγούμενης χρονιάς και τα διέθεσε στο ευρύ κοινό, που πλέον μπορούσε να αποκτήσει μια στοκ μοτοσυκλέτα ως ιδανική βάση για να την εξελίξει σε αξιόμαχη αγωνιστική. Έναν χρόνο αργότερα, το 1974, θα ερχόταν η ώρα του ΤΖ750 που κυριάρχησε στην εποχή του κερδίζοντας εννιά συνεχόμενες φορές στον ιστορικό αμερικανικό αγώνα Daytona 200.

SRC 2023 252

Οι δύο επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι αναβάτες που διακρίθηκαν αγωνιζόμενοι με ΤΖ, όπως ο 70χρονος σήμερα Αμερικανός Steve Baker που αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 750 το 1977 και είχε κλείσει τη σεζόν εκείνη στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος GP500.

Ο δε Christian Sarron είναι ένας σπουδαίος Γάλλος πρωταθλητής των GP, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στα 250 κυβικά με το ΤΖ250 το 1984. Ο 68χρονος μάλιστα έφερε μαζί του και μιαν ακόμη έκπληξη στο Paul Ricard, καθώς έγραψε μερικούς γύρους στην πίστα με το YZR500 0W98 που καβάλησε το 1988 στο Γαλλικό GP κατακτώντας την pole position και τη δεύτερη θέση στον αγώνα.

SRC 2023 285

Στο γκαράζ του YRHC στην εκδήλωση εκτέθηκαν μερικές ακόμη σπάνιες και ιστορικές μοτοσυκλέτες, όπως μια από τις πρώτες υλοποιήσεις TZ350A στα αυθεντικά αγωνιστικά χρώματα της Yamaha της εποχής, μια πλήρως ανακατασκευασμένη ρέπλικα της αγωνιστικής TZ350A του αείμνηστου Jarno Saarinen με την οποία είχε κερδίσει τη Daytona 200 το 1973 κερδίζοντας τον ανταγωνισμό που εν πολλοίς βασιζόταν σε εργοστασιακά 750.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και το TZ Club of France φτιάχνοντας μια πολύ ξεχωριστή παρέλαση με πάνω από 30 μοντέλα ΤΖ στην πίστα!

SRC 2023 56

Τη διασύνδεση με το παρόν της Yamaha έκαναν οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων Yamaha XSR που έδωσαν το παρόν καλεσμένοι της Yamaha France και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην παρέλαση στην πίστα δίπλα στους Baker και Sarron, καθώς και στον επίσης πρώην αγωνιζόμενο και νυν πρόεδρο της Yamaha Motor Europe, Eric de Seynes. Πολλές μοτοσυκλέτες από τη σειρά XSR μάλιστα ήταν διαθέσιμες στο κοινό για test ride, στην πίστα αλλά και σε δημόσιους δρόμους της περιοχής.

Μετά την επιτυχία της εκδήλωσης, το επόμενο ραντεβού του YRHC είναι η Yamaha Riding Experience στο Mugello, στην Ιταλία, 21 και 22 Ιουλίου. Εκεί θα δώσουν το παρόν υψηλοί καλεσμένοι όπως οι αναβάτες της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Official Team, Toprak Razgatlıoğlu και Andrea Locatelli, καθώς και οι αναβάτες της έτερης ομάδας GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, Dominique Aegerter και Remy Gardner. Μαζί τους αναμένονται και άλλες προσωπικότητες από το παρελθόν και το παρόν που συνδέονται με την αγωνιστική ιστορία της Yamaha και της R1.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το YRHC και να γίνετε μέλη του, εγγράφοντας την ιστορική σας Yamaha στην επίσημη βάση δεδομένων του club και αποκτώντας πρόσβαση σε προηγμένη τεχνική υποστήριξη και τις αποκλειστικές εκδηλώσεις του: https://www.yamaha-racing.com/heritage-club/Register/?deliveryName=DM1355198.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon