.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 10:29

Γνήσια τεστ και απομιμήσεις - πως κλέβουν τεστ μοτοσυκλέτας από το BIKEIT!

Η επιδημία της απομίμησης έχει πλέον επεκταθεί και στις δημοσιογραφικες παρουσιάσεις. Κάποιοι δηλώνουν δημοσιογράφοι, "βαφτίζονται" μόνοι τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά, γιατί πολύ απλά, δεν την ξέρουν. Και επειδή δεν την ξέρουν, ''μπαίνουν'' σε άλλα περιοδικά, κλέβουν άρθρα, και τα βαφτίζουν δικά τους! Αυτό λοιπόν συνέβη με ένα - τουλάχιστον - άρθρο του BIKEIT, πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022.

Όταν βρεθήκαμε ως καλεσμένοι της Muvus, αντιπροσωπείας εν μέσω άλλων των CFMOTO, Royal Enfield, NIU, Polaris, κ.α., για την παρουσίαση της νέας, τότε, Royal Enfield HNTR 350, δημοσιεύσαμε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 8 Δεκεμβρίου, την πρώτη επαφή - πρώτη στην Ελλάδα, για την νέα HNTR 350, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Τις ίδιες και επόμενες μέρες, βρέθηκαν στην Κερατέα και άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, αλλά και άλλοι που δηλώνουν "δημοσιογράφοι", και με μεγάλη μας έκπληξη, λίγες μέρες μετά, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ανακαλύψαμε άλλη μία ''πρώτη δοκιμή'' της νέας HNTR 350, σε κάποιο μέσο που αποκαλείται ''περιοδικό''. Η "δοκιμή" αυτή, περιείχε φωτογραφικό υλικό από τον συντάκτη του άρθρου που παρευρέθηκε στην παρουσίαση της εταιρίας, και κείμενο το οποίο ήταν το μισό σχεδόν rewrite του δικού μας άρθρου, και το άλλο μισό σχεδόν, τελείως copy! Αναφερόμαστε σε ολόκληρες παραγράφους με την μέθοδο c(l)opy paste, χωρίς καμία αλλαγή, ούτε σε μία τελεία, ούτε σε ένα κώμα!

Ο ''συντάκτης'', προφανώς δεν ήξερε τι να γράψει, γιατί προφανώς και δεν είναι αυτό το επάγγελμά του, και επιδόθηκε στην κλοπή άρθρου από το BIKEIT, προκειμένου να κάνει τη δουλίτσα του.

Η δουλειά έγινε, ο συντάκτης δημοσίευσε, και από κει και πέρα, κάποιοι βρίσκουν στο διαδίκτυο και στο δικό του website μία εμπεριστατωμένη άποψη, που είναι πάρα πολύ σωστή, γιατί δεν είναι δική του, αλλά κλεμμένη!

Αυτό δημιούργησε προβλήματα φυσικά, αλλά και σύγχυση, για το ποιος έχει κλέψει ποιον - οι ημερομηνίες βέβαια αποδεικνύουν τα πάντα, με το άρθρο του BIKEIT να έχει δημοσιευθεί πρώτο, 5 μέρες πριν, και εδώ που τα λέμε, αυτό το ''περιοδικό'', δεν γνωρίζουμε αν έχει τις γνώσεις, την τεχνική κατάρτιση, την δημοσιογραφική άποψη, την εμπειρία, για να γράψει κάτι ανάλογο, σε καμία περίπτωση αυτό το άρθρο. Μπορεί ενδεχομένως να κάνει μεταφράσεις μέσω google, αλλά ένα ειδικό άρθρο άγνωστο αν μπορεί. Η θεματολογία άλλωστε, δείχνει κάτι τέτοιο σε ένα περιοδικό και ξεχωρίζει το περιοδικό από το ''περιοδικό''.

Αλήθεια, ξέρετε με τι ισούται αυτή η κίνηση; Ξέρετε τι σημαίνει ο όρος "πνευματικά δικαιώματα"; Να μπαίνει κάποιος στο μαγαζί σας και να κλέβει εμπόρευμα και να το πουλάει ως δικό του απέναντι, σε ένα άλλο μαγαζί.

Τόσο απλά.

Ο ''κύριος'', είναι άφαντος, δεν έχει διεύθυνση - στην οποία τουλάχιστον να μπορείς να τον βρεις, στοιχεία στα οποία να απαντά, και στα τηλέφωνα του δικηγόρου μας, έκανε πως δεν ξέρει τίποτα για το θέμα.

Πρόκειται προφανώς για κλοπή ξένης ιδιοκτησίας, η οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έχει ξαναγίνει από το δικό μας ή από άλλα μέσα, όμως, μία τόσο θρασύτατη κίνηση, δείχνει το ποιόν του ''δημοσιογράφου" που δηλώνει μάλιστα στις εταιρίες και ''συνάδελφος''.

Εσείς αλήθεια από που ενημερώνεστε; Προσέχετε τις πηγές σας; Παίζει ρόλο το όνομα και το επώνυμο του συντάκτη, η βαρύτητα ενός website; Μπορείτε να ξεχωρίσετε αν αυτός που γράφει ξέρει τι γράφει, ξέρει να κρίνει, ή έχει αντιγράψει από κάπου αλλού και παρουσιάζει το άρθρο ως δικό του;

Εμείς έχουμε αποθηκευμένα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, μιας και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με δικηγόρο, αφού ο εν λόγο ''κύριος'' αρνήθηκε τα πάντα, μπήκε και άλλαξε συγκεκριμένες προτάσεις.

Έτσι, μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ''καθαρός'' στο διαδίκτυο, όμως εμείς είμαστε πεντακάθαροι και έχουμε και στοιχεία για την ζημιά που έγινε - και επιφυλασσόμαστε φυσικά. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, και 27 χρόνια στην ειδική δημοσιογραφία, και 13 ''ζωής'' του BIKEIT, έχουν να αποδείξουν μόνο τον επαγγελματισμό μας.

Και εύλογα θα πείτε, ''γιατί το θυμηθήκατε τόσους μήνες μετά;'' Γιατί εκτός του ότι φάγαμε αρκετό χρόνο να τον βρούμε, χωρίς αποτέλεσμα, σύντομα θα διαβάσετε από εμάς νέο άρθρο για ανάλογη παρουσίαση μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, στην οποία πιθανότατα θα βρεθούμε ξανά... με το ίδιο άρθρο!

Και προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά δύο ίδια άρθρα, λαμβάνουμε τα μέτρα μας, και σας ενημερώνουμε για να ξέρετε τι να προσέχετε όταν διαβάζετε.

Εσείς προσέξτε τις πηγές σας, επιλέξτε επαγγελματίες του χώρου - υπάρχουν άλλωστε αξιόλογοι, κανονικοί συνάδελφοι, και.... μακριά από κάθε είδους "λαμόγια"!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 12:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon