.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 14:46

Έρευνα: Η συνθετική βενζίνη βγάζει περισσότερη δύναμη και μικρότερη κατανάλωση

Δεδομένα που θα συζητηθούν, μετά από έρευνα Γερμανών συναδέλφων μας για τα καύσιμα του παρόντος και του μέλλοντος.

Τα συνθετικά καύσιμα είναι μία από τις εναλλακτικές, που οι αρμόδιοι της αυτοκίνησης εξετάζουν για την  πολυπόθητη «πράσινη μετάβαση» και την ανεξαρτητοποίηση μας από τον άνθρακα, στα επόμενα χρόνια. Ακόμα, τα συνθετικά καύσιμα είναι ένας τρόπος να μείνουν ζωντανοί, οι πατροπαράδοτοι κινητήρες εσωτερικής καύσης και να μείνουν ικανοποιημένοι οι… σκληροπυρηνικοί πολέμιοι των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών. Και αν σας λέγαμε, λοιπόν, ότι τα συνθετικά καύσιμα είναι ίσως καλύτερα από την απλή βενζίνη, με το «καλημέρα σας»;

Το γερμανικό περιοδικό Motorrad πραγματοποίησε μία δοκιμή σύγκρισης καυσίμων, μεταξύ «απλής» και συνθετικής βενζίνης, χρησιμοποιώντας δύο BMW R 1250GS μοτοσυκλέτες και καταστρώνοντας ένα σχέδιο με ποικίλες δοκιμασίες, για μέτρηση κατανάλωσης αλλά και ισχύος. Οι μοτοσυκλέτες οδηγήθηκαν σε όλες τις συνθήκες, με δύο αναβάτες που άλλαζαν διαρκώς θέση μεταξύ τους, ενώ η διαδρομή που επιλέχθηκε είχε μήκος 300 χιλιομέτρων. Για την μέτρηση της ισχύος, μία από τις δύο GS ανέβηκε στο δυναμόμετρο κάνοντας 5 μετρήσεις με το κάθε καύσιμο, από τις οποίες κρατήθηκε η υψηλότερη τιμή.

Και περισσότερα άλογα, και μικρότερη κατανάλωση «έδειξε» η συνθετική βενζίνη

Τα αποτελέσματα του τεστ είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα! Οι Γερμανοί δηλώνουν ότι η συνθετική βενζίνη έφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 2,5%, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (κατανάλωση 5,93λτ./100 χιλιόμετρα με συνθετική βενζίνη, έναντι 6,08 λτ/100 χλμ. με την κανονική βενζίνη).

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα από το δυναμόμετρο, καθώς οι Γερμανοί δηλώνουν ότι μέτρησαν περισσότερα άλογα, με την συνθετική βενζίνη! Η μέγιστη τιμή ισχύος που μετρήθηκε με το συνθετικό καύσιμο έφτασε τους 135,9 ίππους, ενώ με απλή βενζίνη τους 135,1. Σίγουρα η διαφορά είναι ελάχιστη. Αλλά υπάρχει και είναι υπέρ της συνθετικής βενζίνης!

Οι Γερμανοί δεν παρέλειψαν να αναφέρουν μάλιστα, ότι το συνθετικό καύσιμο δεν προκαλεί δύσοσμα καυσαέρια κατά την ψυχρή εκκίνηση (σε πλήρη αντίθεση με την βενζίνη, η οποία σου… καίει τα μάτια)…

Διαβάστε την έρευνα τους, με ένα κλικ εδώ.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 15:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon