.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 11:16

Θησέας - Η ομάδα μοτοσυκλετιστών της πυροσβεστικής που αντί να εδραιωθεί, καταργήθηκε

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο που γράφτηκε στο ΒΙΚΕΙΤ τον Αύγουστο του 2021, διαπιστώνοντας με θλίψη πως έναν χρόνο αργότερα δε χρειάζεται να αλλάξουμε ούτε μια λέξη από το περσινό μας άρθρο για το διαρκές έγκλημα κατά των ελληνικών δασών που ονομάζεται κατάργηση μοτοσυκλετιστικής ομάδας Θησέας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα εξαιρετικής ομορφιάς, που αντί να φροντίζουμε να την παραδώσουμε στις νέες γενιές ακόμα πιο όμορφη, όλοι μας – άλλος λίγο, άλλος πολύ – έχουμε φροντίσει για το ακριβώς αντίθετο.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ο κίνδυνος πυρκαγιών στην πατρίδα μας είναι μεγάλος και αντί μέχρι τώρα να είχαμε ένα από τα καλύτερα αντιπυρικά συστήματα στην Ευρώπη, αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε ανήμποροι τη βιβλική καταστροφή των τελευταίων ημερών.

Κι όμως, σε κάποιο βαθμό η καταστροφή θα μπορούσε να είχε μετριαστεί, αν για παράδειγμα είχαμε σε ετοιμότητα και την ομάδα δικυκλιστών της πυροσβεστικής, με την ονομασία «Θησέας».

Μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 2010 – αρχικά με την ονομασία «Ήφαιστος» και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Θησέας» - και σκοπός της ήταν η περιπολία σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

thiseas_team_dfr2.jpg

Η αρχή ήταν δυναμική για το καινούργιο αυτό σώμα, που μετρούσε πάνω από 100 μοτοσυκλετιστές οι οποίοι είχαν απλωθεί σε 135 τομείς της χώρας: 60 στην Αττική και 75 στην περιφέρεια.

Τις μοτοσυκλέτες της ομάδας αυτής της είχαν δωρίσει στην πυροσβεστική η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Δυστυχώς αυτή η κίνηση αντί να ενισχυθεί και να εδραιωθεί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, άρχισε σταδιακά να αδρανοποιείται και ύστερα παροπλίστηκε, αφού προφανώς οι υπεύθυνοι έκριναν ότι δεν ήταν σπουδαία η συνεισφορά τους…

Δεν αξιολογήθηκε σωστά το πόσο γρήγορα η συγκεκριμένη ομάδα μπορούσε να κινηθεί στο χώμα και σε δύσβατες περιοχές, υπερέχοντας σχεδόν ολοκληρωτικά έναντι των τετρακίνητων οχημάτων του πυροσβεστικού σώματος.

thiseas_team_dfr3.jpg

Τα χρήματα προφανώς κρίθηκαν πολλά για ένα σώμα που είχε εντοπίσει έγκαιρα και γρήγορα πάνω από 20 εστίες πυρκαγιών κι αυτό μόνο το 2013 που έχουμε στοιχεία.

Σε άλλες περιπτώσεις οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας «Θησέας» οδήγησαν τις υδροφόρες την πυροσβεστικής στην εστία της φωτιάς για την έγκαιρη κατάσβεσή της (Μεσολόγγι, Κοζάνη, Θρακομακεδόνες, Θεσσαλονίκη, Μαρκόπουλο κ.α.).

Η συγκεκριμένη ομάδα αντί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αντιπυρικής προστασίας της πατρίδας μας με συνεχείς αποτρεπτικούς ελέγχους σε δύσβατες περιοχές και καίρια σημεία, αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους να καταργηθεί τελείως το 2017…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 11:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon