.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 12:43

Ρεπορτάζ – Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Τι αλλάζει για τους Μοτοσυκλετιστές

Η δοκιμαστική εφαρμογή των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αναπόφευκτα επηρεάζει και την κυκλοφορία των δικύκλων σε αυτό. Διερευνούμε το πώς.

Το πλάνο για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας δεν είναι νέο, καθώς και στο παρελθόν έχουν προταθεί πολλά ανάλογα σχέδια που έμειναν στα χαρτιά και τις συζητήσεις. Ωστόσο τώρα φαίνεται πως ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έχει αποφασίσει να προχωρήσει δυναμικά το κλείσιμο του κέντρου της πρωτεύουσας.

Η αρχή γίνεται με μια δοκιμαστική περίοδο 3 μηνών, όπου θα δοκιμαστούν τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα πριν αυτά προχωρήσουν και στις απαραίτητες κατασκευαστικές αλλαγές που προβλέπουν – διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων κ.ο.κ.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), Υγείας (Βασίλης Κικίλιας), Εωτερικών (Παναγιώτης Θεοδωρικάκος) και Υποδομών και Μεταφορών (Γιάννης Κεφαλογιάννης) επισημοποίησε το πλάνο που είχε προηγουμένως ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Αυτή η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, ωστόσο ως επίσημη ημερομηνία έναρξης των νέων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων ορίζεται η 11η Ιουνίου 2020, οπότε η τρίμηνη διάρκειά της ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Στο διάστημα αυτό θα δοκιμαστούν όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει το Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα.

Ο Δήμαρχος εξέδωσε τώρα ένα διευκρινιστικό δελτίο Τύπου – θα το βρείτε δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων – όπου απαντά σε συχνά ερωτήματα των πολιτών, όπως αυτά κατατέθηκαν στη σχετική ενότητα της νέας ιστοσελίδας που είναι αφιερωμένη στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας.

Εκεί περιγράφονται αναλυτικά οι δρόμοι που εντάσσονται στον Περίπατο, καθώς και οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ.

Τα οχήματα που επιτρέπονται να μπουν στην εν λόγω περιοχή είναι τα εξής:

- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Οχήματα μονίμων κατοίκων
- Οχήματα ατόμων με Αναπηρίες
- Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
- Οχήματα από και προς τους χώρους στάθμευσης
- Οχήματα εξυπηρέτησης Ξενοδοχείων
- Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών
- Οχήματα τροφοδοσίας και αποστολών Εμπορικών Καταστημάτων
- Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης
- Πελάτες Εμπορικών Καταστημάτων με βαριά προϊόντα
- Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
- Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών και Τραπεζών
- Οχήματα εξυπηρέτησης Δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας για τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής που κινούνται

Όσον αφορά στα καθ’ ημάς, δηλαδή στην πρόσβαση των δικύκλων στο Ιστορικό Κέντρο, αυτή πρακτικά δεν είναι διαφορετική από αυτή των ΙΧ αυτοκινήτων. Κοινώς, μόνο οι ηλεκτρικές ΙΧ μοτοσυκλέτες και σκούτερ επιτρέπεται να μπουν στην υπό περιορισμό περιοχή ανεμπόδιστα.

Όσον αφορά στον κόσμο που εργάζεται μα δεν κατοικεί εντός του Ιστορικού Κέντρου και χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτα για τις μετακινήσεις του, θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο ως τον νόμιμο χώρο στάθμευσης.

Τονίζεται πως το όριο ταχύτητας εντός του Μεγάλου Περιπάτου θα οριστεί στα 20 km/h, κάτι εύλογο αν σκεφτούμε πως δομική προτεραιότητα είναι η απόδοση χώρων σε πεζούς και ποδηλάτες, άρα η κίνηση τροχοφόρων θα πρέπει να γίνεται με πρώτο γνώμονα της ασφάλειά τους.

Εδώ φαίνεται πως το δίκυκλο βγαίνει κερδισμένο, καθώς ο Δήμαρχος εξηγεί πως οι ελεύθερες θέσεις παρκαρίσματος αυτοκινήτων θα αποδοθούν ως οριοθετημένοι χώροι στάθμευσης δικύκλων, με τις διαθέσιμες θέσεις να ξεπερνούν τελικά στις 2,000. Αν αυτό όντως συμβεί θα είναι τεράστια βελτίωση ως προς τα σημερινά δεδομένα.

Στον αντίποδα, αυτό συνιστά κακό νέο για τους οδηγούς αυτοκινήτων, αφού θα πρέπει να κατευθυνθούν προς οργανωμένα πάρκινγκ, τα οποία ως γνωστόν δεν είναι δωρεάν.

Το γεγονός πως ο ίδιος ο άρχων της πόλης μιλά για κατάργηση του φαινομένου παρκαρίσματος στα πεζοδρόμια σημαίνει πως πλέον δεν θα μπορεί κανείς να το αφήσει όπου να ‘ναι, όπως ισχύει σήμερα. Αν ωστόσο υλοποιηθεί η εξαγγελία για τις νέες θέσεις στάθμευσης στο Ιστορικό Κέντρο, ίσως και να έχουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική λύση.

Είναι δε εξίσου προφανές πως το υπό δοκιμή πλάνο αποσκοπεί μακροπρόθεσμα στο να προτρέψει τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δίκυκλα (αλλά και αυτοκίνητα) να στραφούν σε ηλεκτρικά μοντέλα.

Οι επηρεαζόμενη περιοχή θα έχει 6 σημεία εισόδου που θα γίνεται έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία και άλλα 5 όπου θα γίνεται ενημέρωση.

Φυσικά μια βασική προτροπή της Δημοτικής αρχής είναι να αφήσουμε το ΙΧ όχημά μας και να μεταβούμε στο Ιστορικό Κέντρο με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), καθώς αφενός προβλέπεται πύκνωση δρομολογίων, ενώ οι εκτιμήσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πως η ταχύτητά τους θα αυξηθεί κατά 20% σε πρώτη φάση και εντός εξαμήνου θα έχει ανέλθει στο 30%.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στην καρδιά της Αθήνας. Ο αποκλεισμός του Ιστορικού Κέντρου από τα ΙΧ οχήματα είναι μια πράξη που αναμφίβολα θα προκαλέσει αντιδράσεις και θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστούν οι πολίτες σε αυτήν, ειδικά όσοι κατοικούν και εργάζονται εντός του.

Ελπίζουμε στο τέλος το πρόσημο να είναι θετικό, δείχνοντάς μας μια εναλλακτική λογική μετακίνησης και προτρέποντας τον Αθηναίο πολίτη να γνωρίσει την πόλη του με έναν άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας περισσότερο τα ΜΜΜ και λιγότερο το προσωπικό του όχημα.

Πηγή: City of Athens

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 14:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon