.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 14:54

Έκτακτο – Κλείνει για οχήματα το κέντρο της Αθήνας για τρεις μήνες!

Με μια υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε ξαφνικά πως κλείνει άμεσα για ΙΧ οχήματα μια περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), Υγείας (Βασίλης Κικίλιας), Εωτερικών (Παναγιώτης Θεοδωρικάκος) και Υποδομών και Μεταφορών (Γιάννης Κεφαλογιάννης) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 – αναλυτικά εδώ – ανακοινώνει μια σειρά κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας προς άμεση εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, η “περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου - Μητροπόλεως και το τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων” κλείνει για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ). Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Παράλληλα τίθενται σε ισχύ “προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως)”.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ τα μέτρα ισχύουν για διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της, δηλαδή ως 21 Αυγούστου 2020, ωστόσο δύνανται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Των περιορισμών εξαιρούνται μια σειρά μελών της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, καθώς και κάποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως το ιατρικό προσωπικό, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και οχήματα τροφοδοσίας επιχειρήσεων.

Η κίνηση των οχημάτων στις περιοχές που ισχύουν οι περιορισμοί θα ελέγχεται από τη Δημοτική Αστυνομία και οι παραβάσεις επισύρουν πρόστιμο €150.

Τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται τυπικά στο νομοθετικό πλαίσιο για την “αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”, όπως ξεκάθαρα δηλώνεται στην ΚΥΑ από την αρχή της.

Βέβαια, σε ένα σημείο που συναινούν τόσο ο Τύπος της συμπολίτευσης, όσο και αυτός της Αντιπολίτευσης είναι το ότι οι ρυθμίσεις αυτές στην ουσία θεσμοθετούν προσωρινά (ή δοκιμαστικά) τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας - παρότι δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά στο κείμενο της ΚΥΑ - όπως ακριβώς τον προλόγιζε πριν λίγες εβδομάδες η επικύρωση του σχετικού σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, προαναγγέλλοντας και σχετικές παρεμβάσεις άμεσα.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, τα προσωρινά μέτρα που θα παρθούν για την αύξηση του χώρου για πεζούς θα προβλέπουν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και νέους ποδηλατόδρομους που θα αφήσουν πολύ μικρότερο πλάτος δρόμου για τα οχήματα, καθώς και κατάργηση της λεωφορειολωρίδας αντίθετης ροής στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Την ακριβή τους εφαρμογή θα τη δούμε προφανώς στην πράξη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon