.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 11:53

Συνάντηση Ομοσπονδίας Ενοικιαστών Δικύκλων / ATV Ελλάδος με Υφυπουργό Μεταφορών

Την Πέμπτη 13/02/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο μεταφορών μεταξύ του υφυπουργού Κου Ιωάννη Αχ. Κεφαλογιάννη ,της Βουλευτού Κυκλάδων της Ν.Δ. Κας Κατερίνας Μονογυιού και του προεδρείου της ομοσπονδίας Ενοικιαστών Δικύκλων / ATV Ελλάδος.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν τα εξής:

1) Η εξίσωση του κλάδου με αυτόν του ανταγωνιστικού κλάδου εκμίσθωσης αυτοκινήτων σε ότι αφορά την επιτρεπόμενη διάρκεια εκμίσθωσης.

2) Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις και αλλαγές στον ΚΟΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο καθεστώς των εθνικών αδειών οδήγησης των επισκεπτών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες.

3) Η θεσμική προστασία του κλάδου από πρακτικές αισχροκέρδειας εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών.

4) Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών και αυτό της Προστασίας του πολίτη σχετικά με τα μοτοποδήλατα.

5) Διευκρινήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα που φωτογραφίζουν νέο τρόπο επιβολής προστίμων (χωρίς κλήση).

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι θέσεις της Ομοσπονδίας για 3 θέματα της συζήτησης.

1) Η εξίσωση του κλάδου δικύκλου / ATV με τον κλάδο αυτοκινήτου.

Κύριε υπουργέ ζητάμε το προφανές. Θέλουμε την εξίσωση του κλάδου μας σχετικά με την περίοδο χρήσης των οχημάτων μας, εξίσωση με τον κλάδο του αυτοκινήτου. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο πριμοδοτεί τις πολυεθνικές σε βάρος μας. Στις μέρες μας εν μέσω κρίσης η χρήση των οχημάτων μας για 7 τρίμηνα (όχι 7 χρόνια) δεν μας δίνει την δυνατότητα απόσβεσης γεγονός που μας ωθεί στην παραβατικότητα.

Συνεπώς η δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, προς την σωστή κατεύθυνση για την ευημερία του κλάδου. Η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη των οχημάτων λόγω αυστηρών προδιαγραφών καθιστά την επένδυση για την αγορά οχημάτων μη συμφέρουσα και αυτόματα τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες. Η ρύθμιση αυτή της μέχρι τώρα άδικης αντιμετώπισης, όπως προαναφέραμε, θα φέρει την κανονικότητα που η κυβέρνηση σας δείχνει να ασπάζεται καθώς τα μέχρι τώρα δείγματα είναι απολύτως ικανοποιητικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την μείωση της φορολογίας, την διευθέτηση του ασφαλιστικού, έργο του συντοπίτη μου υπουργού Κου Βρούτση, του οποίου την αμέριστη στήριξη έχουμε και από όσο γνωρίζουμε είσαστε ενήμερος για αυτό. Στήριξη έχουμε επίσης από τον υφυπουργό τουρισμού Κο Κονσολα, ο οποίος θεωρεί απολύτως δίκαιο κ λογικό το αίτημα μας.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, είναι φανερό πως δικαιούμαστε αυτή την ρύθμιση και η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει πως με πράξεις και ενέργειες διορθώνει και διευθετεί τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οπότε έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η ταλαιπωρία μας θα λήξει εδώ, σύντομα.

2) Εθνικά διπλώματα ΗΠΑ, Αυστραλίας και Καναδά.

Κύριε υπουργέ έχετε γνώση της κατάστασης που δημιούργησε το άρθρο 4530 του νέου ΚΟΚ;
Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν δέχεται τα εθνικά διπλώματα επισκεπτών από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά. Χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν το εθνικό τουριστικό προϊόν, επισκέπτες που ξοδεύουν κατά βάση πολλά περισσότερα χρήματα από επισκέπτες άλλων χωρών.

Αποτέλεσμα οι τραγελαφικές εικόνες οδηγών να σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα με τα όργανα της τάξης να υποχρεούνται βάση νόμου να επιδίδουν εξοντωτικά πρόστιμα. Σκηνές που αμαυρώνουν την χώρα και το προϊόν της. Πυροβολούμε τα πόδια μας κατά την διάρκεια μαραθωνίου. Την ώρα που ζητούμε μετάφραση του διπλώματος από τα αγγλικά στα αγγλικά, την ίδια ακριβώς ώρα δεχόμαστε τα εθνικά διπλώματα χωρών όπως για παράδειγμα η Ζιμπάμπουε.

Σαν ομοσπονδία θεωρούμε πρέπον, την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου και παράλληλα την μονομερή αποδοχή των διπλωμάτων από τις χώρες αυτές. Εναλλακτικά θα μπορούσε να μειωθεί το διοικητικό πρόστιμο σε ένα συμβολικό πόσο, πχ 10 ευρώ. Είναι πραγματικά κρίμα να ζήσουμε και φέτος τέτοιες ντροπιαστικές εικόνες οπότε ζητάμε την διευθέτηση του ζητήματος πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

3 - Μοτοποδήλατα

Κατά το παρελθόν, στο σύνολο της επικράτειας η κακή και ξεπερασμένη οργάνωση του συστήματος έκδοσης - ανανέωσης - διαγραφής μοτοποδήλατων δημιούργησε τεράστια προβλήματα τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ιδιώτες. Μην έχοντας μηχανογράφηση μα ούτε και επαρκή αριθμό εργαζομένων στα αρχεία της τροχαίας, φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να ξεπεράσουμε ένα σκόπελο γραφειοκρατίας. Είμαστε μάρτυρες πολλών περιστατικών λαθών, χαμένων αδειών και καλούμαστε τώρα να βρούμε λύση στο χάος.

Πιστεύουμε πως μια δίκαιη λύση θα ήταν να δοθεί στους ιδιοκτήτες (επαγγελματίες και ιδιώτες) η δυνατότητα διαγραφής των οχημάτων αυτών χωρίς κάποια επιβάρυνση για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα.Με δελτίο τύπου της η Ομοσπονδία αναφέρει πως το κλίμα στη συζήτηση ήταν εξαιρετικό, ο υφυπουργός αποδείχθηκε άριστος γνωστής των θεμάτων που συζητήθηκαν και άκουσε τις θέσεις της Ομοσπονδίας με μεγάλη προσοχή. Η συζήτηση κράτησε περίπου 2,5 ώρες με τον Υπουργό να υπόσχεται να σκύψει, μαζί με το επιτελείο του υπουργείου, πάνω από τα προβλήματα του κλάδου και να δώσει λύσεις.

Ειδική μνεία και εύσημα οφείλει η Ομοσπονδία να αποδώσει προς το πρόσωπο της βουλευτού Κας Μονογυιού Αικατερίνης, η οποία έπραξε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της συνάντησης. Ήταν παρούσα στην συνάντηση αυτή, άκουσε τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας και υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι χρειαστεί για την δίκαιη επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 11:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon