.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:21

Ντοκιμαντέρ για το τμήμα συνοδείας SEG της βρετανικής αστυνομίας

«Είναι οπλισμένοι και δεν σταματούν για κανένα»

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του 2014 του Antony Loveless (Incospicuous Ingenuity ), μπορεί να μεταφραστεί ως «Αφανής επινοητικότητα», με το ενδιαφέρον μισάωρο βίντεο να μας δείχνει τους τρόπους λειτουργίας του Metropolitan Special Escort Group (SEG), του τμήματος της βρετανικής αστυνομίας που συνοδεύει μέλη της βρετανικής οικογένειας, σημαίνοντα πρόσωπα, ή επικίνδυνους κρατούμενους, αλλά και όπλα / ναρκωτικά προς καταστροφή.

Αντίθετα με τις μεθόδους της αστυνομίας των Η.Π.Α., το SEG δεν κλείνει την κυκλοφορία, αλλά παρέχει συνοδεία με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες (Honda VFR1200), που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας, κυκλοφορώντας κανονικά στο Λονδίνο, και μειώνοντας στο ελάχιστο το κλείσιμο των δρόμων.

Αντίθετα με τους την πλειονότητα των Βρετανών αστυνομικών, τα μέλη του SEG οπλοφορούν, φέροντας πιστόλια Glock 17.

Όταν το SEG καλείται να μεταφέρει επίσημους, τότε οι μοτοσυκλέτες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή μεταφορά τους, με μια συνήθως μοτοσυκλέτα να προηγείται κρατώντας σταθερή ταχύτητα και απόσταση από το αυτοκίνητο των επισήμων, και με τις υπόλοιπες να μετακινούνται με μεγάλη ταχύτητα εμπρός και πίσω, κλείνοντας και ανοίγοντας τους δρόμους. Επειδή οι σειρήνες είναι ήχος ιδιαίτερα συνηθισμένος στην βρετανική πρωτεύουσα, οι αναβάτες της SEG προειδοποιούν τους υπόλοιπους οδηγούς χρησιμοποιώντας… σφυρίχτρες!

Οι αναβάτες κλείνουν δρόμους, ή σφυρίζουν στους προπορευόμενους οδηγούς να περάσουν με κόκκινο, για να παραμένει διαρκώς σε κίνηση η πορεία, ενώ κρατάνε και τα πλαϊνά οχήματα σε ασφαλή απόσταση από τα οχήματα που συνοδεύουν.

Κι όλα αυτά με όση ευγένεια μπορεί κανείς να φανταστεί, καθώς όπως αναφέρει και ένας αστυνομικός «δεν είναι και το καλύτερο να σε δει μέλος της βασιλικής οικογένειας να τσακώνεσαι με τους υπόλοιπους οδηγούς».

Συνήθως για τη μεταφορά της βασιλικής οικογένειας, και άλλων επισήμων, χρησιμοποιούνται 3 μοτοσυκλέτες και 3 αυτοκίνητα συνοδείας, ενώ η πομπή διατηρεί μια σταθερή ταχύτητα 30-40 χλμ/ώρα μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο του Λονδίνου.

Από την άλλη, όταν πρόκειται για μεταφορά επικίνδυνων κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ή για μεταφορά όπλων και ναρκωτικών προς καταστροφή, η συνοδεία γίνεται αποκλειστικά με θωρακισμένα αυτοκίνητα και σειρήνες, για τον φόβο των εμβολισμών ή κάποιας βόμβας που θα μπορούσε να τραυματίσει τους αναβάτες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon