.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 15:11

Κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας - Καταστρέφονται στους 18 μήνες

Και απαιτείται παράβολο για την αντικατάσταση τους

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που έχουν θέσει τα οχήματα τους σε ακινησία, θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα 18 μήνες από 24 που ήταν παλαιότερα, οι πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει θα καταστρέφονται.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενημερώνονται οι εφορίες για το τι προβλέπει ο νόμος 4530 που ψηφίστηκε τον φετινό Μάρτιο.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για διάστημα πάνω από 18 συνεχόμενους μήνες επιβάλλεται να καταστραφούν και να ανακυκλωθούν.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για τα οχήματα των οποίων οι πινακίδες ήταν ήδη κατατεθειμένες στις εφορίες κατά την ημερομηνία ισχύος του Νόμου, δηλ. στις 30 Μαρτίου 2018. Αυτό σημαίνει πως περιλαμβάνει όσες πινακίδες είχαν κατατεθεί 18 μήνες, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και πριν.

Ας θυμηθούμε τι λέει ο νέος νόμος 4530:

1. Μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος δεκαοκτώ (18) συνεχόμενων μηνών από τη θέση οχήματος σε κατάσταση ακινησίας, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α ́ 82), οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος καταστρέφονται, με ανακύκλωσή τους, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας. Σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, κατ’ εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, μετά την πάροδο δύο (2) ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση Υπηρεσίες χορηγούν βεβαίωση καταστροφής πινακίδων κυκλοφορίας, ύστερα από αίτηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος.

2. Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την παράγραφο 1, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας προβαίνουν σε αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή ρυμουλκούμενων, ύστερα από αίτηση του κατόχου ή του ιδιοκτήτη. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αντικατάστασης των κρατικών πινακίδων, ο αιτών υποβάλλει μαζί με την αίτηση και τη βεβαίωση καταστροφής του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 και καταβάλλει παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών απαλλάσσεται από το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται στην οικ. Β-39170/850/1997 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β ́ 124). Εξαιρετικά αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους, που ανάγονται σε περιστατικά ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες χρονικής διάρκειας μικρότερης των δεκαοκτώ (18) μηνών συνεχούς ακινησίας, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των τριάντα (30) ευρώ, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.aridoc}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 15:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon