Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 15:16

Honda & Panasonic - Σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών

Πείραμα-κλειδί για ηλεκτρικά οχήματα, στην Ινδονησία

Οι Honda & Panasonic ξεκινούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικό κοινό πείραμα στην Ινδονησία, με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργώντας ΠΡΩΤΑ ένα δίκτυο ανεφοδιασμού, στο οποίο θα ανεφοδιάζονται τα ηλεκτρικά οχήματα της Honda -αλλά και άλλων κατασκευαστών, που θα χρησιμοποιούν τις μπαταρίες Mobile Power Pack- ΟΤΑΝ κυκλοφορήσουν!

honda panasonic battery exchange 1

Το πρόβλημα της μικρής αυτονομίας των ηλεκτρικών δικύκλων απασχολεί όλους τους κατασκευαστές, με ένα από τα δημοφιλέστερα concept για την αύξηση της να αφορά σε σταθμούς ανεφοδιασμού, στους οποίους οι αναβάτες θα ανταλλάζουν την άδεια μπαταρία τους με μια γεμάτη.

Πριν λίγο καιρό, η KYMCO είχε προαναγγείλει παρόμοια ενέργεια με το project «Ionex», ενώ Honda & Panasonic κινούνται σε ανταγωνιστική τροχιά με την εταιρεία από την Ταιβάν. Μένει να δούμε ποιο πρότυπο μπαταριών / ανεφοδιασμού θα επικρατήσει, κάπως σαν την θρυλική μάχη VHS-Betamax -για τους παλιούς, ώστε να υιοθετηθεί από όλους.

honda panasonic battery exchange 11

Η Honda με την Panasonic κάνουν λόγο για δημιουργία ενός δικτύου ανεφοδιασμού με ανταλλαγή μπαταριών, στην Ινδονησία, χρησιμοποιώντας τις νέες αποσπώμενες μπαταρίες Mobile Power Pack -δημιουργία των 2 εταιρειών.

Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή ΔΕΝ κυκλοφορεί κανένα ηλεκτρικό όχημα παραγωγής που να παίρνει τις συγκεκριμένες μπαταρίες!

«Φτιάξτε το δίκτυο, και θα έρθουν κι αυτά», φαίνεται να είναι η φιλοσοφία εδώ, και δεν διαφωνούμε με αυτή.

honda panasonic battery exchange 3

Άλλωστε τα ηλεκτρικά οχήματα παραγωγής της Honda δεν θα αργήσουν, καθώς αν θυμάστε καλά, το ηλεκτρικό Honda PCX αναμένεται να ξεκινήσει πωλήσεις μέσα στο 2018, ενώ το 2019 θα κυκλοφορήσει στην αγορά και το αυτοκινητάκι πόλης Urban EV. Κι έχουν να παίρνουν σειρά ηλεκτρικά SSV, sport αυτοκίνητα, κ.α.

Φυσικά Honda και Panasonic αποσκοπούν και σε απώτερους στόχους, δηλαδή στην επικράτηση των μπαταριών τους, ώστε να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται και από άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

honda panasonic battery exchange 1

Το πείραμα της Ινδονησίας ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ η επιλογή της Ινδονησίας έγινε καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα βενζινοκίνητα οχήματα. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση της χώρας δίνει αρκετά κίνητρα σε όλες τις ενέργειες που αφορούν την ηλεκτροκίνηση.

Για το εν λόγω ερευνητικό πείραμα, οι 2 εταιρείες θα δημιουργήσουν πολλούς σταθμούς ανεφοδιασμού, σε δεκάδες σημεία, σταθμούς που θα μπορούν να φορτίζουν ταυτόχρονα πολλές μπαταρίες Mobile Power Pack, και να παρέχουν γεμάτες μπαταρίες στους χρήστες του συστήματος. Οι περιοχές που θα λάβει χώρα το πείραμα είναι οι εξής: Η πόλη Bandung στην περιοχή της Δυτικής Ιάβας, η πόλη Denpasar στην περιοχή του Μπαλί, και η περιοχή της Kuta στην επαρχία Badung στο Μπαλί.

honda panasonic battery exchange 8

Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται πουθενά το κόστος των ανταλλαγών, για τους χρήστες. Θα χρεώνονται δηλαδή οι χρήστες μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περιέχει η κάθε μπαταρία; Ή θα υπάρχει και έξτρα χρέωση για την παροχή της υπηρεσίας ανταλλαγής; Πιστεύουμε πως μάλλον θα ισχύσει το δεύτερο.

Φωτογραφίες

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 15:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT