.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 13:11

Ducati - Εξελίσσει σύστημα επικοινωνίας C-V2Χ

Αποφυγή συγκρούσεων με την επικοινωνία οχημάτων και υποδομών

Η Ducati πραγματοποίησε μια πρώτη επίδειξη ενός νέου συστήματος επικοινωνίας V2X («Vehicle to Everything» ήτοι Όχημα προς τα πάντα), με το οποίο οι μοτοσυκλέτες θα επικοινωνούν με τα υπόλοιπα οχήματα, με τους πεζούς αλλά και με τις διάφορες υποδομές μεταφορών.

Στην αρχή είχαμε τα συστήματα V2V («Vehicle to Vehicle», με επικοινωνία οχήματος προς όχημα), ενώ τώρα περάσαμε στο V2X, ώστε πέρα από τα οχήματα, στην εξίσωση της επικοινωνίας να μπαίνουν και διάφορες υποδομές.

Θυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2018, η Ducati έγινε μέλος του Connected Motorcycle Consortium, που περιλαμβάνει 7 κατασκευαστές για την ώρα, που συνεργάζονται σε συστήματα C-ITS -Cooperative Intelligent Transport Systems, ή συνεργατικά έξυπνα συστήματα μεταφορών.

ducati audi v2x 3

Φυσικά, κάθε κατασκευαστής εργάζεται και μόνος του στην εξέλιξη συστημάτων επικοινωνίας οχημάτων, με τα συστήματα αυτά να κατασκευάζονται ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τα συστήματα των υπόλοιπων εταιρειών.

Λογικό είναι το συμπέρασμα πως αν δεν ενωθούν ΟΛΑ τα οχήματα και οι υποδομές εδάφους / δικτύων / ακόμα και πεζών μεταξύ τους, ΔΕΝ θα μπορέσει να δουλέψει η έξυπνη αναγνώριση μεταξύ των οχημάτων. Στη συνέχεια στην εξίσωση μπαίνουν ΚΑΙ οι ποδηλάτες αλλά ΚΑΙ οι πεζοί!

ducati audi v2x 1

H τελευταία εξέλιξη στο θέμα των συνεργατικών έξυπνων συστημάτων αφορά την επίδειξη ενός νέου συστήματος V2X που εξελίσσει η Ducati μαζί με την Audi, σύστημα που θα «συνδέει» μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Τον Απρίλη, η φίρμα του Borgo Panigale είχε ανακοινώσει μια νέα στρατηγική για τα συστήματα ασφάλειας, υπό την ονομασία «Safety Road 2025», ήτοι «Χάρτης Οδικής Ασφάλειας 2025». Δια μέσω αυτής της στρατηγικής, η Ducati δεσμεύεται για την τοποθέτηση Cornering ABS σε όλη τη γκάμα της, και για την παρουσίαση μιας μοτοσυκλέτας με σύστημα radar εμπρός και πίσω, μέχρι το 2020.

Επιπρόσθετα, η Ducati συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, για την παρουσίαση νέων τεχνολογιών ασφαλείας, όπως την ασύρματη επικοινωνία C-V2X, επικοινωνία μεταξύ μοτοσυκλετών, αυτοκινήτων, πεζών, ποδηλάτων και υποδομών!

ducati audi v2x 5

Η τεχνολογία C-V2X αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα δίκτυα 5G για εφαρμογές μεταφορών με άμεση επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και του γύρω περιβάλλοντος.

Η επίδειξη των Ducati & Audi έγινε χρησιμοποιώντας μια Multistrada 1200 Enduro, ένα Audi Q7 κι ένα Audi A4, χρησιμοποιώντας το chipset 9150 C-V2X της Qualcomm.

Στην επίδειξη, Ducati & Audi παρουσίασαν συνηθισμένα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροχαίο ατύχημα. Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή συγκρούσεων σε διασταύρωση, την αποφυγή συγκρούσεων σε στροφή, και την προειδοποίηση για απότομο φρενάρισμα μιας προπορευόμενης μοτοσυκλέτας.

ducati audi v2x 6

«Αυτή είναι η τέλεια επίδειξη για σενάρια όπου η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ασφάλεια των μελλοντικών αναβατών μοτοσυκλέτας» λέει ο Pierluigi Zampieri, Διευθυντής Εξέλιξης Οχημάτων της Ducati. “Πράγματι, η επικοινωνία C-V2X είναι ένα από τα projects-κλειδιά του χάρτη οδικής ασφάλειας 2025 της Ducati.

Η παραπάνω επίδειξη ήταν η πρώτη του project V2X που περιλαμβάνει τις εταιρείες Audi, Ducati, Ericsson (NASDAQ: ERIC), SWARCO, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Kaiserslautern, και την Qualcomm CDMA Technologies GmbH.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 13:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon