.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 11:19

Σημεία και τέρατα στην κατασκευή τριών αυτοκινητόδρομων!

 

“Καπέλο” 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, παράδοση “λειψών” έργων, καθυστερήσεις!  

Μια έκθεση που συνέταξε η Ελεγκτική Αρχή της EE, αποκαλύπτει την τραγική διαχείριση των κονδυλίων συγχρηματοδότησης της ευρωπαϊκής ένωσης για την κατασκευή τριών αυτοκινητόδρομων (2000-2014) από συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικών συμφερόντων.

Η έκθεση αφορά τους αυτοκινητόδρομους Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός και Μορέας (Ανατολική Οδός Πελοποννήσου), όπου και διαπιστώθηκε εκτόξευση του κόστους κατασκευής ανά χιλιόμετρο, η σημαντική μείωση των παραδιδόμενων έργων και μεάλες καθυστερήσεις στην περάτωηση τους!

Με λίγα λόγια, όχι μόνο οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι κόστισαν πολύ παραπάνω αλλά επίσης, υπολείπονται σε εύρος των αρχικών πλάνων σχεδιασμού τους. Η Ελλάδα,  είναι η πρώτη στην κατάταξη σε ότι αφορά στα ποσά χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, έχοντας εισπράξει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικά 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρώπη για την βελτίωση των οδικών υποδομών.

Δυστυχώς είναι η πρώτη και στην κακοδιαχείριση των χρημάτων αυτών, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης. Αναλυτικά λοιπόν:

Για την Κεντρική Οδό, από τα 174 χιλιόμετρα της αρχικής πρόβλεψης, παραδόθηκαν 79 (!) δηλαδή μιλάμε για μια μείωση της τάξεως του 55% στο εύρος του έργου, ενώ παράλληλα, το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε από 13,7 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, στα 20,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο (+47%), δηλαδή μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 413 εκατομμυρίων ευρώ που ζημίωσε –φυσικά- το δημόσιο! Η δε καθυστέρηση στην παράδοση του έργου; 47 μήνες, σχεδόν 4 χρόνια!

Έυγε! 

kentriki

Στην Ολυμπία Οδό, παραδόθηκαν 202 χιλιόμετρα από τα 365 της αρχικής πρόβλεψης του έργου, ενώ το κόστος ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 69%!  H “ζημιά” αποτιμάται στα 678 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στην παράδοση, άγγιξε τους 37 μήνες!

Μπράβο! 

olympia

Στη περίπτωση του Μορέα, παραδόθηκαν και τα 205 χιλιόμετρα της αρχικής πρόβλεψης του έργου (όλε!) αλλά μας κόστισαν 16% παραπάνω ανά χιλιόμετρο, δηλαδή “καπέλο” 84 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ρεκόρ καθυστέρησης έργου, αφού αυτό παραδόθηκε 52 μήνες μετά την αρχική πρόβλεψη περάτωσης του!

Συγχαρητήρια!

moreas

Άξιοι! Πάντα τέτοια!

Κατά τα άλλα, ας πληρώνουμε διόδια για αυτές τις οδούς…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 11:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon