.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 11:20

Αλλαγές στα διόδια – Πληρωμή με το χιλιόμετρο!

 

Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ερωτήματα προκύπτουν για τα δίτροχα

 

Σαρωτικές οι αλλαγές στα διόδια, τόσο σε ότι αφορά στον τρόπο χρέωσης όσο και σε ότι αφορά στον τρόπο πληρωμής.

Συγκεκριμένα, η χρέωση πλέον θα γίνεται βάση των χιλιομέτρων που θα διανύει ένα όχημα στο εθνικό ή περιαστικό δίκτυο, με την καταγραφή των χιλιομέτρων αυτών να γίνεται ασύρματα, μέσω πομπού στο όχημα και δέκτη  στις εισόδους και εξόδους των εθνικών και περιαστικών οδών.

Φανταστείτε δηλαδή ανίχνευση του οχήματος με τον τρόπο που γίνεται στις e-pass διελεύσεις, κάτι που βέβαια προϋποθέτει ότι για τη χρήση του οδικού δικτύου όπου θα εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, θα είναι απαραίτητη η προμήθεια και τοποθέτηση του ειδικού πομπού στο εκάστοτε όχημα.

 Η πληρωμή του υπολογισμένου βάση των διανυθέντων χιλιομέτρων αντιτίμου, θα εξακολουθήσει να γίνεται με μετρητά ή με εναλλακτικούς τρόπους, όπως με την χρέωση πιστωτικής κάρτας ή ακόμα και με εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα.

Πάντως οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες, με τον υπουργό να κάνει λόγο ακόμα και για κατάργηση των γκισέ πληρωμών στα διόδια, με την ύπαρξη προσωπικού να αναλαμβάνει μόνο την “φόρτιση” και την διανομή των πομπών και τις πληρωμές να βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αυτοματοποιημένα συστήματα. 

Το  ερώτημα που προκύπτει για τα δίτροχα είναι το εξής: Θα υπαχθούν και αυτά στο σύστημα και αν ναι, θα υπάρχει έκδοση ξεχωριστής κατηγορίας πομπού για τα δίτροχα, στον οποίο και θα ισχύουν χαμηλότερες χρεώσεις ανά χιλιόμετρο;  Πως θα διασφαλίζεται ότι ένας οδηγός αυτοκινήτου δεν θα κάνει χρήση αυτού του πομπού ώστε να “κλέβει” σε χρέωση;

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε περισσότερες διευκρινήσεις για το θέμα, στο οποίο και θα επανέλθουμε. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κα Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, ο διαγωνισμός για το νέο αυτό σύστημα διοδίων, θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η εφαρμογή του, αναμένεται σε πρώτη φάση, στην Εγνατία Οδό.  

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 12:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon