.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 08:27

BMW G 310 GS: Πανευρωπαϊκή Παρουσίαση - Τεχνική Ανάλυση

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά και αριθμολαγνεία

 

Όπως σας είχαμε γράψει, στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2017 το BIKEIT βρέθηκε στη Βαρκελώνη, μετά από επίσημη πρόσκληση της BMW Motorrad Hellas για την Πανευρωπαϊκή Παρουσίαση του BMW G 310 GS 2017. Διαβάσατε ένα πρώτο άρθρο για τις εντυπώσεις μας από την παρουσίαση, σειρά έχει τώρα η τεχνική ανάλυση του G 310 GS, στην οποία θα δούμε τεχνικά χαρακτηριστικά και αριθμούς.

Επόμενο άρθρο, η εκτενής οδηγική δοκιμή σε άσφαλτο και χώμα.

Στόχοι

bmw g310 gs 29

Μπορεί το G 310 R της BMW να έχει ήδη κάνει αρχή σε πωλήσεις -με καλό ποδαρικό και στην Ελλάδα- είναι όμως το G 310 GS το οποίο περίμεναν με ανυπομονησία οι περισσότεροι φαν της Βαυαρικής φίρμας. Αυτό καθώς η οικογένεια GS είναι το δυνατότερο χαρτί και με διαφορά, όσον αφορά στα περισσότερο αγαπημένα – δημοφιλή μοντέλα της BMW.

Το G 310 GS έρχεται να καλύψει μια πληθώρα αναγκών, σε μια πληθώρα αγορών. Σε κάποιες αγορές -πχ. Λατινική Αμερική και κάποιες ασιατικές αγορές- τα 310 κυβικά τοποθετούν το συγκεκριμένο μοντέλο στη μεγάλη κατηγορία, ενώ σε άλλες -όπως στην Ευρώπη- στη μικρή / μικρομεσαία, με δίπλωμα Α2.

bmw g310 gs 5

Στόχος των σχεδιαστών της BMW Motorrad ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο GS που παρά τον μικρότερο κυβισμό -και τον ένα κύλινδρο λιγότερο- σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας, να διαθέτει ατόφιο τον γενετικό κώδικα (DNA), τις ικανότητες και την ποιότητα των υπόλοιπων GS.

Ταυτόχρονα, στόχος ήταν το G 310 GS να αποτελεί ένα φιλικό καθημερινό και εύχρηστο GS, το οποίο να νιώθει άνετα τόσο στις αστικές συνθήκες (μποτιλιάρισμα, κακή ποιότητα οδοστρώματος, λακκούβες, κλπ.) όσο και σε καθημερινές περιπέτειες (#EverydayAdventures) εκτός πόλης αλλά και εκτός δρόμου!

bmw g310 gs 9

Τέλος, η διαφημιστική καμπάνια των Βαυαρών, δίνει στο μικρό GS και μια σαφή lifestyle σφραγίδα όπως προστάζουν οι καιροί, ενώ στο event της Παρουσίασης, πέρα από τους hardcore δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, συμμετείχαν και αρκετοί από lifestyle περιοδικά και site, vloggers και opinion leaders εκτός του σκληρού πυρήνα της μοτοσυκλέτας.

BMW G 310 GS – Καθημερινές περιπέτειες

bmw g310 gs 16

Όπως γράφει στο press kit της η BMW Motorrad, για την γερμανική φίρμα η GS αποτελεί μία υπόσχεση - υπόσχεση για άρτια λειτουργία, αξιοπιστία και αντοχή. Στόχος της G 310 GS να φέρει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία κάτω των 500 κ.εκ., εκφράζοντας τα με το δικό της ξεχωριστό, ώριμο τρόπο.

Μεγάλο ατού της νέας G 310 GS, η πολυχρηστικότητα που φέρνει στην κατηγορία. Είναι πρακτική και ευέλικτη στην κίνηση της πόλης και ταυτόχρονα ικανότατη στην οδήγηση εκτός δρόμου. Ένας ιδανικός σύντροφος δηλαδή, στην περιπέτεια της καθημερινής οδήγησης.

GS Design

bmw g310 gs 8

Όσον αφορά στον σχεδιασμό, το BMW G 310 GS δείχνει GS με την πρώτη ματιά -αμφιβολία καμία. Το “μικρό” GS υιοθετεί με απόλυτη επιτυχία αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στοιχεία από τα μεγάλα αδέλφια, στοιχεία όπως το ψηλό φτερό εμπρός, τους πλαϊνούς αεραγωγούς στη μάσκα, το σχήμα του ρεζερβουάρ, το σχήμα σέλας και εξάτμισης, το υπερυψωμένο τιμόνι, το σχέδιο στο κοστούμι και γενικά στη σιλουέτα της μοτοσυκλέτας, την υπερυψωμένη κοφτή ουρά, κ.α.

Παράλληλα, οι “μαζεμένες” διαστάσεις της μοτοσυκλέτας, μαζί με το κοντό μεταξόνιο, τον 19άρη μπροστινό τροχό και τις μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων συμπληρώνουν τόσο το look όσο και την ουσία GS -άνεση, ευελιξία, χρηστικότητα σε μια πληθώρα καταστάσεων.

bmw g310gs r1200gs

Δείτε άνω ένα Gif Animation με τα μοντέλα G 310 GS & R 1200 GS να εναλάσσονται κάθε 2 δευτερόλεπτα, για να διαπιστώσετε μόνοι σας διαφορές και ομοιότητες.

Μοναδικό σημείο που το G 310 GS δεν θυμίζει τα μεγάλα αδέλφια είναι στην κοντή ζελατίνα, ενώ περιέργως μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το άρθρο η BMW ΔΕΝ είχε ανακοινώσει την διάθεση ψηλότερης ζελατίνας στα επίσημα aftermarket αξεσουάρ! Όπως έχει η στάνταρ ζελατίνα στέλνει τον αέρα στο στήθος αναβάτη με ύψος 1.70.

Κινητήρας... αντεστραμμένος

bmw g310 gs 6

Καρδιά της νέας BMW G 310 GS είναι ο ίδιος υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος κινητήρας των 313cc, που πρώτα γνωρίσαμε στην G 310 R. Έχει 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και 4 βαλβίδες, σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψεκασμό καυσίμου. Η χωρητικότητα των 313cc προκύπτει από διάμετρο κυλίνδρου 80mm και διαδρομή 62,1mm.

Κύριο χαρακτηριστικό του μονοκύλινδρου κινητήρα της G 310 GS είναι η τοποθέτησή του στο πλαίσιο σε “ανάποδη” θέση από ότι συνήθως. Τι εννοούμε; Πάρτε μια συνήθη διάταξη κινητήρα, με την εξάτμιση να βγαίνει από το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας και την εισαγωγή μείγματος να γίνεται από πίσω και... αντιστρέψτε αυτόν τον κινητήρα κατά 180 μοίρες σε οριζόντιο άξονα.

bmw g310 gs 26

Έτσι έχουμε τον αυλό εισαγωγής από μπροστά και την εξάτμιση να βγαίνει από πίσω, ενώ ο κύλινδρος έχει κλίση προς τα πίσω. Αυτή η διάταξη επιλέχτηκε για να αναπνέει ο κινητήρας δροσερό αέρα από μπροστά, κάτι που συνεπάγεται αυξημένη ισχύ ενώ εξασφαλίζει καλύτερη αρχιτεκτονική στη μοτοσυκλέτα -χαμηλώνει το κέντρο βάρους και φορτίζει τον μπροστινό τροχό.

Με μέγιστη ισχύ 25kW (34 hp) στις 9.500rpm και μέγιστη ροπή 28Nm (2,855 Kgm) στις 7.500rpm ο κινητήρας της νέας G 310 GS συνδυάζεται ιδανικά με το χαμηλό βάρος των 169,5 κιλών -με υγρά.

bmw g310 gs 4

Σημειώστε πως νέο είναι το τελικό της εξάτμισης, κοντύτερο και ανασηκωμένο, με νέα θερμική ασπίδα, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το Adventure ύφος του GS.

Εργονομία άνεσης και ελέγχου

bmw g310 gs 19

Η τοποθέτηση σέλας, μαρσπιέ -με δόντια σημειώστε για να προσφέρουν κράτημα στις μπότες και στην εκτός δρόμου οδήγηση- και τιμονιού δημιουργούν τις κατάλληλες αποστάσεις / συνθήκες ώστε να αισθανθεί άνετα ο αναβάτης, είτε αυτός είναι... κοντούλης, είτε πιο ψηλός. Έχοντας μάλιστα εμπειρία από γυμνή μοτοσυκλέτα 300+ κυβικών ως ιδιοκτήτης, μπορώ να πω πως οι γωνίες σε γόνατα και αγκώνες είναι ιδιαίτερα άνετες σε σχέση με τα πρότυπα της κατηγορίας.

bmw g310 gs 21

Παράλληλα, η συγκεκριμένη θέση οδήγησης παρέχει άριστο έλεγχο σε τιμόνι αλλά και σε σπρώξιμο με γόνατα και πόδια, σε άσφαλτο και χώμα. Οι διακόπτες και τα γκριπ είναι τυπικά BMW, εργονομικά και μεγάλα για άνετη χρήση και με χοντρά γάντια.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, διαστάσεις

bmw g310 gs 15

Η ανάρτηση της νέας G 310 GS είναι παρόμοια με της G 310 R roadster. Στηρίζεται στο ατσάλινο, σωληνωτό πλαίσιο - χωροδικτύωμα - με βιδωτό πίσω υποπλαίσιο - που εξασφαλίζει μεγάλη στρεπτική ακαμψία και αυξημένη αντοχή.

Η ακαμψία και η καλή ισορροπία του πλαισίου αποτελούν τη βάση για σταθερότητα στο δρόμο και μεγάλη ακρίβεια στην κατευθυντικότητα.

bmw g310 gs 14

Στην μπροστινή ανάρτηση υπάρχει ένα στιβαρό, αντεστραμμένο πιρούνι 41mm δίχως ρυθμίσεις, ενώ πίσω, ένα αλουμινένιο ψαλίδι με μονό “προοδευτικό” αμορτισέρ (οι σπείρες του έχουν διαφορετική απόσταση η μία από την άλλη στο τέλος της διαδρομής, από ότι στην αρχή), βιδωμένο απευθείας πάνω σ’ αυτό -χωρίς μοχλικό. Η διαδρομή των αναρτήσεων είναι ίδια, 180mm εμπρός / πίσω, έναντι 140/131 στο G 310 R. Ίδια είναι η σχεδίαση στις αλουμινένιες ζάντες, με τα 5 μπράτσα.

bmw g310gs 13

Ευπρόσδεκτο το προστατευτικό κάλυμμα για το πίσω αμορτισέρ, που το προφυλάσσει από νερά, λάσπες και χώμα.

bmw g310gs 18

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πολύ καλά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι μεν Metzeler Tourance, όχι όμως "της σειράς", καθώς έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί ΕΙΔΙΚΑ για το BMW G 310 GS, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό του βάρος, ώστε να ζεσταίνονται γρήγορα, να αποδίδουν πιο άμεσα και να κρατάνε καλύτερα!

bmw g310gs g310r

Δείτε άνω ένα Gif Animation με τα μοντέλα G 310 GS & G 310 R να εναλάσσονται κάθε 2 δευτερόλεπτα, για να διαπιστώσετε μόνοι σας διαφορές και ομοιότητες.

Οι ψηλότερες αναρτήσεις μεταφράζονται και σε ψηλότερη σέλα, που στο GS βρίσκεται στα 835mm (αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει άνετα όλο το πέλμα του ενός ποδιού κάτω), αντί για τα 785mm του G 310 R. Η BMW δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 2 ακόμα σελών -βρίσκονται στα επίσημα aftermarket αξεσουάρ της φίρμας-, μία χαμηλότερη στα 820mm και μία ψηλότερη στα 850.

Με τη χρήση μακρύτερου ψαλιδιού, το μεταξόνιο βρίσκεται πλέον στα 1.420mm αντί για τα 1.374mm του G 310 R. Η γωνία κάστερ βρίσκεται στα 98mm αντί για τα 102.3 του G 310 R, ενώ διαφορετικές είναι φυσικά και οι συνολικές διαστάσεις των 2 μοτοσυκλετών.

bmw g310 gs 17

Μήκος x Πλάτος βρίσκονται στα 2.075 x 880 για το GS, αντί για τα 2.005 x 849 στο R. Διαφορετικό είναι και το βάρος, στα 169,5 γεμάτα κιλά για το GS, αντί των 158,5 κιλών του R. Ίδια είναι η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 11 λίτρα.

Η BMW Motorrad δίνει την ίδια τελική ταχύτητα και για τις 2 μοτοσυκλέτες, στα συντηρητικά 143 χλμ/ώρα (θα δείτε αρκετά παραπάνω στο κοντέρ), ενώ η επίσημη κατανάλωση (εργαστηριακή μέτρηση WMTC) είναι επίσης ίδια στα 3,33 λίτρα ανά 100χλμ -στη δοκιμή μας σε πραγματικές συνθήκες είδαμε ένα λίτρο παραπάνω στα 100, δηλαδή 4,3lt/100km.

Στάνταρ ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης!

bmw g310gs 19

Όπως σε όλες τις μοτοσικλέτες BMW (δέσμευση της εταιρείας για την ασφάλεια του αναβάτη), το δικάναλο ABS βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό της νέας G 310 GS. Τα φρένα είναι ίδια με του G 310 R, δηλαδή δύο δίσκοι, ένας εμπρός 300mm -με ακτινική, τετραπίστονη δαγκάνα παρακαλώ- και ένας 240mm πίσω με διπίστονη δαγκάνα. Κερασάκι τα μεταλλικά σωληνάκια -που κάποτε τα βάζαμε ως αξεσουάρ μετά την αγορά.

Εξαιρετική κίνηση η δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS, εύκολα μάλιστα με το πάτημα ενός κουμπιού στο αριστερό γκριπ, ώστε να μπορείτε να οδηγήσετε στο χώμα, δίχως την παρέμβαση του συστήματος.

Ψηφιακά όργανα

bmw g310 gs 23

Το G 310 GS διαθέτει μία μεγάλη, ευανάγνωστη οθόνη υγρών κρυστάλλων με πλήθος ενδείξεων (ίδια με του G 310 R), αν και δυστυχώς η εναλλαγή μεταξύ των ενδείξεων γίνεται με κουμπί που βρίσκεται πάνω στα όργανα και όχι στο γκριπ.

Οι ενδείξεις των οργάνων είναι οι εξής: ταχύμετρο, στροφόμετρο, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, θερμοκρασία κινητήρα, στάθμη καυσίμου, υπολειπόμενα χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, μέση κατανάλωση καυσίμου, μέση ωριαία ταχύτητα και ρολόι.

Τελικές σκέψεις

bmw g310 gs 3

Ποιότητα τσεκ. Look μεγάλης GS τσεκ. Αναρτήσεις και ικανότητες Adventure, τσεκ. Το G 310 GS είναι BMW και το φωνάζει. Μπορεί λόγω κόστους να συναρμολογείται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία, όμως αυτό γίνεται με τα αυστηρά στάνταρ και την επίβλεψη της BMW, και εξετάζοντας τη μοτοσυκλέτα από κοντά ορκίζεσαι πως έχει φτιαχτεί Ευρώπη, ενώ λόγω εμφάνισης και διαστάσεων δύσκολα θα πιστέψεις πως είναι “μόνο” 310 κυβικά.

bmw g310gs 12

Εμείς αναρωτηθήκαμε αν θα τολμήσει η BMW να βγάλει και... Adventure έκδοση του G 310 GS, με ακτινωτές ζάντες, ελαστικά με τακούνια, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, ψηλή ζελατίνα και κάγκελα, αν και για την ώρα μην περιμένετε κάτι τέτοιο. Ίσως στο μέλλον... ίσως και όχι.

Επίσημα aftermarket αξεσουάρ

bmw g310gs 10

Μέχρι τη στιγμή που γράφαμε το συγκεκριμένο άρθρο η BMW Motorrad είχε ανακοινώσει τα παρακάτω επίσημα αξεσουάρ για το G 310 GS.

  • Χαμηλή σέλα
  • Ψηλή σέλα
  • Βάση Top-Case
  • Εσωτερική τσάντα για το Top-Case
  • Top-Case 29 λίτρων
  • Top-Case 30 λίτρων
  • Tank-bag
  • Κεντρικό σταντ
  • LED φλας
  • Έξοδος ρεύματος 12V
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Ρυθμιζόμενες μανέτες
  • Βάση για το GPS της BMW Motorrad
  • BMW Motorrad Navigator V (GPS)
  • Βάση για Smartphone

Φωτογραφίες

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 1Κ, 4Β, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 313
Διάμετρος / Διαδρομή (mm) 80/62.1
Ιπποδύναμη (kw/hp) 25/34
στις (rpm) 9500
Ροπή (nm / kgm) 28/2,855
Στις (rpm) 7500
Συμπίεση 10,6:1
Ανάφλεξη BMS-E2
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 3.083
Σχέσεις ταχυτήτων
1 3.000
2 2.063
3 1.588
4 1.286
5 1.095
6 955
Πλαίσιο Ατσάλινο, σωληνωτό
Ανάρτηση εμπρός Ανάποδο πιρούνι 41mm
Ανάρτηση πίσω Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλικό
Διαδρομές αναρτήσεων (mm) 180 / 180
Ίχνος (mm) 98
Μεταξόνιο (mm) 1.420
Γωνία κάστερ (μοίρες) 63,3
Φρένα
Εμπρός Δ 300mm, ακτινική δαγκάνα 4Ε, ABS
Πίσω Δ 240mm, δαγκάνα 2Ε, ABS
ABS BMW Motorrad ABS
Ελαστικά
Εμπρός Metzeler Tourance, 110/80-19
Πίσω Metzeler Tourance, 150/70-17
Διαστάσεις και βάρος
Μήκος (mm) 2.075
Πλάτος (mm) 880
Ύψος σέλας (mm) 835
Βάρος με υγρά (kg) 169,5
Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (kg) 345
Ρεζερβουάρ (lt) 11
Επιδόσεις
Κατανάλωση WMTC 3,3
Επίσημη τελική ταχύτητα (km/h) 143

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 11:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon